България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 08 Сеп 2023, 16:13

Ти кажи какви проверки, нищо от написаното ти няма добър аргумент. За самите водачи си има известия. Аз не познавам човек, който си гледа по стикерите кое кога изтича :dunno: Лепни си една касова бележка от винетката, ако искаш :lol: Може и направо QR код с линк на сканирана книжка :lol:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 08 Сеп 2023, 16:33

ID A написа:@alozavar За съжаление едва ли се е огледал. С 88 км/ч това са под 25м/с. Няма как да стъпиш на пътека ако виждаш кола да "лети" към тебе. Същата случка и с онова момче с Форд Ка-то и двамата млади. Не може при 4 ленти да и кола да се движи в една, ти да не я видиш. Няма как. А дали е грешка да седнеш къркан зад волана, да грешка е. И карането с превишена скорост... и много други неща.
Вчера гледам едно момче, 4-5 клас пресича на пешеходна и си върти непрекъснато главата наляво надясно. То беше по-скоро комично, отколкото да има някакво предпазващо действие.
Спомням си и аз (79 набор съм), когато бях в 2-3 клас и имахме часове по пътна безопасност и класната ни извеждаше на двора и учихме как се пресича на коридорите за 50 метра. Използваше вратите на 3те футболни игрища за ориентир, ако кола се намира еди къде си, дали можем да пресечем или да чакаме. И това някъде 87-88, защото от 4ти клас отпадаше изискането родител да ни води и взема от училище.

Просто не намирам логика в тезата, че съвсем умишлено се напиваш до козирката, качваш други хора и минаваш със скорост за извънградски път през една от най-оживените и тесни улици в София, може да се счете за грешка. Това е напълно личен и съзнателен избор. И те прави смъртоносно опасен за теб и всички, имали нещастието да са около теб в този момент. Грешка ще е, ако не прецениш дистанция, не успееш да спреш навреме, не си видял знак или нещо от сорта - че то в случая дори няма спирачен път?! Единственото хубаво, ако има такова в ситуацията е, че не е имало други хора в тази момент на или около пешеходната пътека.

Всички сме хора, един ден сме пешеходци, на другия сме в колата, но определени неща не мога да се оправдаят. Особено и когато очевидно не се случва за първи път на този шофьор, въпрос на време е било да стане голяма беля, за която после някой друг плаща сметката. Не смятам, че и ако, не дай си боже, се случи такъв тип инцидент на теб или някой твой близък, ще може да го обясниш по подобен начин - като гледаме по ТВ, без да знаем какво точно е станало и кой накъде е гледал, е доста по-лесно :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2023, 17:44

За съжаление едва ли се е огледал. С 88 км/ч това са под 25м/с. Няма как да стъпиш на пътека ако виждаш кола да "лети" към тебе. Същата случка и с онова момче с Форд Ка-то и двамата млади. Не може при 4 ленти да и кола да се движи в една, ти да не я видиш
За съжаление има как , ако пешехода е къркан и не му пука много много че го блъскат . За оня случай Ани и Явор , били подпийнали за отскок тоест са били пияни а водача трезвен .
https://offnews.bg/112/ubiliat-godenitc ... 07637.html
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Сеп 2023, 17:50

Да вметна и фактът, че когато е тъмно и се виждат само два фара, много по-трудно се прави преценка колко бързо наближават те. Това оносно евентуалното недоглеждане от момчето. Особено ако колата идва във втората лента, а не в тази, която виждаш, докато си на тротоара. Съответно ако колата е била на 100 метра и то стъпва на пешеходната, някак не очаква след 3 крачки да е до него и да го размаже.
И изобщо психическата нагласа в участниците в движението, че пешеходците трябва да се оглеждат като гърмяни зайци, да преценяват скорости на коли и тн. е супер грешна. Някои хора не могат да преценяват добре скорост на идваща кола, особено децата. Така че тея тези са само за наща чобанска народопсихология, че който е с кола, винаги е с предимство и е голЕма работа. Тея пешаците ще чакат, ще се оглеждат, и ако им е мил живота, ще пресичат само ако няма никакви коли.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 08 Сеп 2023, 17:53

Не си в неговите обувки и не знаеш защо се напива. А това, че може пиян и да лети е по-скоро заслуга на разните НПОто, полицаи да не те спират за скорост, че корупция..., да не те спират за минаване на червен светофар, че корупция..., да не те спират за каквито и да е нарушения, защото може всичко със снимка по пощата и то почти не остана да спират за нещо. За мен полицията абсолютно е абдикирала от всякакъв контрол по пътя и го играе само регистратор.

Не го оправдавам. Яд ме е, че почти идентични катастрофи и никой не смее да се провикне "Царят е гол!". Свикнал съм да си разхождам кучето 23-01 часа и много добре знам какво и как се чува тогава. Даже веднъж си спомням прелетя едно БМВ по тясната уличка където се разхождаме и то срещу движението. Напсувах си го наум и само малко след това втори лети без светлини. Е познай, втория беше бяла патрулна Астра, която в опит да го догони караше без светлини. И двамата ги чувах отдалече, въпреки че полицаите ги различих може би на около 20 метра от мене.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2023, 18:08

. За мен полицията абсолютно е абдикирала от всякакъв контрол по пътя и го играе само регистратор.
И за мен . Българския Ушев е в полицейската нирвана , ако има такава то те са в нея . Стоят в патрулката камерата снима , джугара джагара по телефона или сладки приказки под шипковия храст с другия ушев....заплатата върви смяната минава ....Кой ще ти се занимава с нарушители като сами капят от камерите като зрели круши :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Сеп 2023, 19:09

Тая велоалея даже я бях забравил къде свършва. :mhihi: Но за старта не е от нищото, просто не си видял зад жп прелеза, тя почва доста километри назад от посока на близко село, някаква мода стана с тези алеи, много километри направиха, сигурно поне 20-на нови извън града и доста ги ползват. Лошото е, че точно на тая с колчетата има редовно някой тюфлек в посока селото да се буфне пиян.
А с тия паркомати ако не си от тук си е зор работа на две места :mhihi: на другите е ок.

Така, аз днес отсъствах от форума, че снощи карах между 1 и 6 часа един пияндур от тука до терминал 1. Там го поносих малко докато намерим полета и да се чекира, оставих го, ама успял някак да си изтърве самолета или са го върнали заради състоянието му подозирам аз, но го е срам да си признае сигурно. :mhihi:
Та някъде към 3 и нещо влезнах в София по подбалкана разбира се и за целия път натам видях 5-6 коли и два лисика. :mhihi: Но преди София може би на едно от последните изкачвания преди разклона за Елин Пелин мисля някъде ме настигнаха някакви ксенони на рефлектори(нерегулирани ъфкорс)и насреща ясно се виждаше, че идва кола заради осветеното небе. Дебилът със софийско комби дърто Волво изчака хубаво да се появи отсрещния и да види, че може да се пробва да ме литне рисково(карах със 100)и тогава тръгна да изпреварва. :shock: :dummy: :mhihi: Естествено намалих да се разминем щото ще е ебати чудото от 5 коли на пътя за два часа да се думнем три заради някакъв...такъв.
Странно впечатление ми направиха светофарите на Ботевградско, че работеха 3-4 броя по това време на денонощието защото нямаше коли. От Джъмбо до отбивката за летището не знам дали срещнах няколко броя. Явно имате ток в излишък. :ok:
На връщане пък като наближи 5 часа и почнаха всякакви бусове с ксенони да ме минават и да ме заслепяват отзад и срещу мен на къси естествено. :shock: Наближавам Розино и почнаха някакви мангали да се движат. Върнах се тука и двама Арсенал и с Пасати 5.5 летяха за паркомясто пак защото пушеха доволно и ме литнаха като олигофрени.

Дотука с моите преживявания. Говорих с моя човек Тайванеца, който вече си го имам за 49%-та Българин заради брака с нашата мома. :mhihi: Питам го как е там за алкохол и излезе, че имат разрешени 0.25 промила, а над тая граница ако те барнат оставаш без книжка за...не за помних за колко, но интересното беше, че ти се полага затвор от 3 до 7 години и глоба около 18000 наши лева. :shock: Ако повториш глобата ставала двойна. :ok: И викам как е, има ли смели, отговори с да, пак имало пияни да ги хващат защото имало корупция. :kuku: В Тайван да те хванат пиян имало корупция. :shock:

По Фокус чух нещо интересно и се сетих за думи на Стийна относно ограничаване бройка коли. В Сингапур...имало нешо като сертификат, че може да имаш лични коли, който струвал 80к в долари без значение дали става дума за Ролс Ройс или Фиат Мултипла. Не започнах за всяка кола ли се иска това, но вероятно е за неограничен брой. И важало 10 години. Ако не го платиш наново имаш право да си бракуваш колата или там да я изнесеш по някакъв си начин, но можело и да ти я конфискуват ако някакви срокове не спазиш. Отделно колите стрували в пъти от европейските цени, Ц класа базова цена била към 250 хил. долара или някъде там май каза. :mhihi: :conf:
Тука ако вкарат ограничения за колите и голям рев ще е.

https://bntnews.bg/news/19-godishen-sho ... 3news.html
А Перник за голям град ли минава, че има такива селски изпълнения? :mhihi: Граждани обвинявали...недомисленото кръгово. :shock: Все си мислех, че обозначено такова не е проблем, ама знам ли.
Чух го по радиото тоя днес, че карам денонощна и сега спирам малко да подраскам, иначе няма достатъчно енергия днес да е по всяко време. :mhihi:

П.п: Ама то в тая статия нищо не пише. По радиото казаха, че жената е със счупвания като чух мисля крак, пукната капачка, ребра счупени и тоя ще го съдели за средна. Бахти дебила как мина все едно е на електронна игра.
Последна промяна Top Gun Maverick на 08 Сеп 2023, 21:55, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Сеп 2023, 21:28

pampo написа:Да вметна и фактът, че когато е тъмно и се виждат само два фара, много по-трудно се прави преценка колко бързо наближават те..

Когато трепкат с висока честота, значи колата се движи бързо (един от бонусите на неравната ни настилка е да можеш сравнително лесно да прецениш дали насрещния се е засвяткал много). Което мислене естествено не можем да очакваме от дете без никакъв опит.

Това с детето е просто ужасно, няма никакво оправдание за водача. Пиян или не, карал бързо или бавно, най-лошото се е случило и не може да има никакво извинение или обяснение.

Когато си в града, особено на улица граничеща с тротоар или паркирани коли гледаш и напред и назад и по тротоарите и между колите и за завити в посока на платното гуми.

А иначе е факт, че поне в София пешеходците в последните 10-тина години станаха големи европейци. Забол главата в земята и хич не му пука, че пресича улица с или без предимство.

Когато си пеша, на мотор или скутер предимството ти не струва и пет пари, защото тежките последствия са винаги за теб. Дали онзи ще остане без книжка или ще лежи е все едно след като те потроши или убие макар и да си бил с предимство.

Аз се опитвам да втълпя на децата, че винаги са без предимство, независимо дали са на пешеходна пътека или зелен пешеходен светофар.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 08 Сеп 2023, 22:10

ID A написа: Държавата да ти напомня за изтичащи документи :mhihi: :mhihi: :mhihi: ?

Какво смешно има в това? Винаги получавам писмо + имейл, преди да ми изтече застраховката, ГТП, и когато трябва да си платя данъка. Всичко става онлайн, без да посетя разни офиси и да гледам сърдити лица..освен ГТП, разбира се, няма как да минавам онлайн :) И не зная, кои и какви камери следят, но нямам нито един стикер на стъклото.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 08 Сеп 2023, 22:38

Jordana написа:И за мен . Българския Ушев е в полицейската нирвана , ако има такава то те са в нея . Стоят в патрулката камерата снима , джугара джагара по телефона или сладки приказки под шипковия храст с другия ушев....заплатата върви смяната минава ....Кой ще ти се занимава с нарушители като сами капят от камерите като зрели круши :dunno:

Забрави ранното пенсиониране, добрата пенсия и едни пари за довиждане...
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 09 Сеп 2023, 12:24

Колеги, нека малко по-умерено с тия затвори, отнемане на коли, глоби и т.н. Щот в нашата кочина нещата не са такива, каквито трябва да са.

Давам пример с мой приятел от преди 1-2 години.

Спират го вечерта, дрегера 1.38. Белезници, болницата за кръвна проба и от там в спа центъра за 24 часа.

Стоя без книжка около година, да си чака кръвната проба.

Казва, нищо не съм пил брат от няколко седмици. Къв беше тоя дрегер, еВа ли го. Цялото ми семейство се съмняват в мен сега, чудя се как да бачкам без книжка и добре, че сам съм си шеф, че иначе щях да остана и без работа.

Аз му повярвах на 100%, щот си го знам, че винаги си ми казва истината. Кога се е издънил, ква простотия е направил, всичко си казва без да го питам.

Излезе кръвната проба след около година. Резултата: 0.0 промила алкохол в кръвта.

Единственото, което получи, беше известие, че прекратявали производството… :censored:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Сеп 2023, 12:50

Каква е тая кръвна проба за която някой чака около година??? :ahah: Внимавай с изказванията, че ще те лепнат за лъжи пак.
Между другото знам за едни дрегери, които показват грешно. Едно време един...човек беше полицай. Та ако някой много закъсаше(говоря за преди 20 години)и беше негов човек по някаква причина, той имаше човек доктор, ама не обикновен доктор, ами баш такъв, който си е там при пробите. Съответно пробата може да се остави отворена поизветрее да кажем :mhihi: или направо са смени. Абе всичко можеше. Друг реален случай на развален дрегер не знам, само в тоя беше възможно. Не казвам, че твоя приятел е бил такъв, предполагам има истински развален дрегер някъде.
Последна промяна Top Gun Maverick на 09 Сеп 2023, 12:54, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 09 Сеп 2023, 12:52

carmanf1 написа:.....

Извинявай, но това са пълни фантазии :kuku: 1 година за кръвна проба за алкохол ? :dunno: Дрегера да покаже 1.38 , а кръвния 0.0 ? Ти хептен взе публиката за малоумна.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 09 Сеп 2023, 15:59

Едно приятелче записа А категория, кара сега часове на елементи от полигона. Пиша му днес да го видя ще кара ли, че да отида да го видя - вика аз съм там, чакам инструктора да се върне. Отидох, ще ми е много наблизо, моя човек върти по плажа, някви мъже ме питат ще караш ли, викам не. Помислих, че са някви инструктори. Идва инструктора след малко, с курсистка на Б категория, с учебната кола. Слиза, класик, с цигарата и т.н. Пита за някакви щети по мотора - моя приятел вика вероятно са от мен, че го изтървах. Инструктора: "И що го изтърва? - сега отиваш във Сузуки и купуваш нова ръчка." Замълчах си, мислех си, че другите мъже са от екипа. Оказаха се курсисти. Моя човек ми вика после, звъня му сутринта на инструктора, вика ние сме тука, идвай. Отивам вика, инструктора го няма, другите курсисти му казали да се качва на тоя мотор. А той е в началото на курса, до сега е карал 125цц, най-малкия мотор и днес без присъствието на инструктор, му връчват голям мотоциклет. Направил някаква тъпа грешка, на място бил като изтървал мотора. Ама той капитан хой инструктора, къде е по време на обучението да го еВа, тръгнал да кара часове с колата и заеВал курсистите да се учат сами. Моя човек никога не беше сядал на мотор, тепърва се учи..Абсолютна трагедия са нещата от обучението още. После що има инциденти.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 10 Сеп 2023, 10:51

Top Gun Maverick написа:Каква е тая кръвна проба за която някой чака около година??? :ahah: Внимавай с изказванията, че ще те лепнат за лъжи пак.
Между другото знам за едни дрегери, които показват грешно. Едно време един...човек беше полицай. Та ако някой много закъсаше(говоря за преди 20 години)и беше негов човек по някаква причина, той имаше човек доктор, ама не обикновен доктор, ами баш такъв, който си е там при пробите. Съответно пробата може да се остави отворена поизветрее да кажем :mhihi: или направо са смени. Абе всичко можеше. Друг реален случай на развален дрегер не знам, само в тоя беше възможно. Не казвам, че твоя приятел е бил такъв, предполагам има истински развален дрегер някъде.

немо написа:
Извинявай, но това са пълни фантазии :kuku: 1 година за кръвна проба за алкохол ? :dunno: Дрегера да покаже 1.38 , а кръвния 0.0 ? Ти хептен взе публиката за малоумна.

Много бързате да обвинявате в лъжа :lol:

Сега не знам как е, но по това време бяха акредитирали само 3 лаборатории за цялата страна за анализи.
С цел да се избегне местната корупция. Или поне така му бяха казали.
Съответно резултатите много се бавят.

Излезе пробата след месеци - 0 промила. Съответно прокурора изиска 2-ра кръвна проба за сравнение с първата и да се види дали първата проба е от неговата кръв - да не би първата проба да е подменена.

Даде 2-ра проба за сравнение. Аре вземи още няколко месеца. Естествено не беше подменена. Анализа го показа.
После делото не го насрочват от днес за утре - чакай да ти дойде и делото ...

Отнесе към година чакане.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата