Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Модератор: Общи модератори
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Re: Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Моджо написа:Искам да ми покажете високопроходима техника, се тая каква като вид, с тесни гуми....
А за хасфалт според мен дали си с 195 или 225 широчина разликата е точно никаква. ..
Много сте забавни значи..

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Да, добре. Отказвам се, то няма смисъл. Няма твърдо бре..затънал си в снего..офроуд...не си на асфалт. На асфалт с 5 санта сняг е се тая дали си с тесни или широки.
Поннятието проходимост е да се набухаш в полето, блатото, снежната целина и да не затънеш и да вървиш. А не да караш по асфалт с малко снег отгоре. В този случай написах, че е ок да си с по-тесни, най-малкото имаш плацебо ефект /спирането с тесни гуми как е, питам само/ . И последно щото трактора нали...всъшност има значение площта на контакта...и налягането на повърхността. И за висока проходимост се иска максимална площ на контакт и минимално налягане. Верижните затова са най-проходими.
Поннятието проходимост е да се набухаш в полето, блатото, снежната целина и да не затънеш и да вървиш. А не да караш по асфалт с малко снег отгоре. В този случай написах, че е ок да си с по-тесни, най-малкото имаш плацебо ефект /спирането с тесни гуми как е, питам само/ . И последно щото трактора нали...всъшност има значение площта на контакта...и налягането на повърхността. И за висока проходимост се иска максимална площ на контакт и минимално налягане. Верижните затова са най-проходими.
Хм,хм...
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Уазките и нивите са със сравнително тесни гуми. G-klasse, враглери и т.н. се карат с различни гуми на кал. X5 и другите SUV-та са SUV-та и там е на късмет даже и да си с гуми T/A, които могат по малко от всичко.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Те ти една буханка подготвена за проходимост. Едни тесни гуми има... Стандартната разчита повече на 4*4 и освен това е лека. Колко по се набухваш в калта толко по големи гуми ти трябват. А 235/245 ширина на стандартната буханка не ми се види хич малко на 15-ки или 16-ки.
Не са я пуснали на 185, нали.
ЕДИТ
https://shina.guide/press/9309/ има и на "За рулем". Разликите са минимални... но като цяло в полза на по-широките.
За да няма празни приказки де. Иначе ЕЖК, така съм чувал и т.н.
Хм,хм...
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Вчера прегледах склада - за първа година от поне 10 , тази зима няма да купувам зимни гуми .Всичко е оборудвано , всички са читави и ще карат.
Повечето са и с джанти монтирани и готови. Към 20 октомври /според времето/почвам да сменям . Само на единичката двата Нокиана дето са били задни са 5,5 мм. , другите два са 6,5 мм. ,ама тази зима ще изкарат , че тя се кара повечето градско.

- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
blqsu4ko написа:Колега @drifty, отново ти казвам - поведението на колата тотално се променя когато по-хубавите гуми са отзад. Естествено говоря за по-агресивно шофиране и ситуации в които разчиташ на сцеплението на 4те гуми. Аз на твое място, ако не ми се дават пари за 4 нови гуми, бих си карал със старите.
Май натам отиват нещата.
Тази година трябваше да сменям задни гуми летни, та купих и предни точно с тая идея, да не недозавива предницата. И честно казано не усетих кой знае каква разлика между новите и старите гуми отпред. Чак ме доядя за какви пари продадох старите

Та подозирам, че и сега ако взема само 2бр, колата ще се държи съвсем прилично, не казвам, ще ще е също толкова добре, колкото с 4 гуми, но смятам, че би била съвсем управляема. Но с оглед на кожодерските цени на гуми, май наистина ще ги ползвам и през последния препоръчителен сезон за гума и догодина ще си взема 4 нови.
Затова вчера отидох и направих едно прилично дарение в една ветеринарна клиника.

По темата със спирането, вероятно е грешно твърдение, тъй като сравнявам летни със зимни гуми, но с летните 235/255 гуми на чудесния ни асфалт из града се пързалям, вместо да спирам, докато тесните зимни гуми спират повече от чудесно. Със зимния сет из града ми е много по-спокойно и когато ми се е налагало да спирам рязко, нямам никакви проблеми.
И пак за тесните и широки гуми, мога да предположа, че там дето минавам с бенвето на един задвижващ мост, една голяма част от турбо гъзарите, дето карат на 17 и 18 цола зимата, щото с 15ките коли са им грозни, ще ги теглят.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Колега, в кой век живеете, че " гъзарите карат 17ки и 18ки"...."Гъзарите" карат 22ки и 23ки и си минават навсякъде с тях.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
За сцеплението диаметърът няма значение, а по-скоро факторът широчина на гумата. Аз съм карал с 235 зимата и там си трябва наистина скъпа марка гуми за да вършат работа. Тогава бях с Дънлоп и си спомням, че каналите между грайферите бях по пръст и половина или повече и така се намаляваше КОНТАКТНАТА площ да е като на гума 205.
За тази цел, Континентал отдавна имат различна зимна шарка за по-широките размери.
За тази цел, Континентал отдавна имат различна зимна шарка за по-широките размери.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
acho.rs написа:Колега, в кой век живеете, че " гъзарите карат 17ки и 18ки"...."Гъзарите" карат 22ки и 23ки и си минават навсякъде с тях.
По нашия край коли с 22 цола се броят на пръсти, ако въобще има.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Don_Diego написа:2/3 от всички нови GLS са с 22, новите Х5/6 също са масово с 21-22
To тези са на всяка крачка

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
mr_petroff написа:Don_Diego написа:2/3 от всички нови GLS са с 22, новите Х5/6 също са масово с 21-22
To тези са на всяка крачкаИ в Германия са рядкост даже , масовката е на 16-18 цола
...Ама то у форума верно че всички карат от 20 цола нагоре

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
mr_petroff написа:Don_Diego написа:2/3 от всички нови GLS са с 22, новите Х5/6 също са масово с 21-22
To тези са на всяка крачкаИ в Германия са рядкост даже , масовката е на 16-18 цола
...Ама то у форума верно че всички карат от 20 цола нагоре
Тази тема е тотална трагедия - вече човек не може да каже нещо съществено от тъпотии

Някой казва че е добре да знаем къде живеем, но е добре и да не си оставаме в 90те години. Относно моят личен избор - карам най-малките цолажи и най-високите гуми , защото все пак съм в БГ. А това са R17 225x55, R18 275x40, R19 255x50...
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Напротив, темата е добра, понеже обхваща така да се каже цялата карта (Ishikawa, Fishbone diagram) на проблемите с гумите и техния правилен избор. Това че на коли-кенеф като Шкода се слагат тави 19" е комерсиален трик при това не съм виждал да ги слагат като стандарт дори на флагманът Суперб, а във фирмата имаме няколко на по няколко месеца.
По нашите разкопани пътища си трябва балонна гума и това го казвам като човек, на който му се налага на два месеца сменя масло на колата си. Другото, което си трябва е комфортно окачване, едно че спортното (което в повечето случаи се разбира като "твърдо") те разбива на път дори на анти-магистралата ни, друго, че когато е твърдо, колата подскача като тенис топка по нашите вълнисти отбивки и други кишета.
По нашите разкопани пътища си трябва балонна гума и това го казвам като човек, на който му се налага на два месеца сменя масло на колата си. Другото, което си трябва е комфортно окачване, едно че спортното (което в повечето случаи се разбира като "твърдо") те разбива на път дори на анти-магистралата ни, друго, че когато е твърдо, колата подскача като тенис топка по нашите вълнисти отбивки и други кишета.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
А мислиш ли че R16 205x55 е по-висока (балонеста) от R20 315x35 кое е М пак на 20 годишно Х5 Е70.... или примерно моите 18ки 275х40 са по-ниски (НЕ балонести/малко дебели) от 16ки 205х55 ?