България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 19 Сеп 2023, 8:14

Редно е да се блокира и границата с Гърция поне за 2 месеца , както гърците правеха преди .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2023, 9:09

Top Gun Maverick написа:Един от организаторите каза, че софиянци не са им виновни и не иска да им причиняват това, но...

Ами като не са им виновни, какво търсят там?

Да ходят няколко трактора да блокират парламента след като от там им идват проблемите. Аз отивам днес на другия край на София да работя и ако ме блокират какво да правя? Имам договор за доставка, който ако не изпълня търпя неустойки. После ако ме блокират кой ше ми вземе децата от градина и училище?

И аз искам европейски пари ама не дават :dunno: Имам в какво да ги вложа, трябват ми още машини. Имаше и програми по които мога да си оправя сайта да не прилича на стрелбище и да си подобря конкурентноспособността ама не дават, щото нямам братчед в сградата срещу коня. Искам и законодателни промени, които да регулират нишата и да изчистят нелоялната конкуренция.

Да си взема двете коли и мотора и да блокирам някой път освен :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 19 Сеп 2023, 10:59

Jordana написа:Редно е да се блокира и границата с Гърция поне за 2 месеца , както гърците правеха преди .

Редно е да не се изказваш като последна инстанция...ама ей го на :dunno:
Да блокират към Румъния от където идва зърното :idea: ,къв да го дървят долу при Гърция?Тамън и транспортните им разходи ще са в пъти по малко :mrgreen:
Друго ми направи впечатление,загледах снимки от протестите на Гърците с какви трактори са а земеделието им е в пъти по развито от нашето и в същия момент гледам наще с какви машини са се нагрухали и ревът в същия момент

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 19 Сеп 2023, 11:02

Земеделците мрънкат, че заради 10% мърша - горяли всички. Ми да си изчистят мършата. Взели 2,5млрд помощи, всичките са с джипове, ферарита, поршета и т.н. Аз не знам малко по-едър земеделец, на който някой в семейството му да работи :mhihi: Като страничен наблюдател, виждам едни баровци, които взимат милиони помощи, искат да продават още по-скъпо. От цифрите, които чета в интернет - между 20 и 50% нагоре спрямо борсата. Имал съм работен опит с по-едри земеделци, идваха да купуват скъпи работи :mhihi: Има супер земни хора, ама има и баси наглите парчета. Както всички бизнесмени, които живеят на субсидии, държавни поръчки, обществени поръчки и т.н. Тези са най-голямата напаст в държавата, но е пълно с тях. Същите тези са на протест. Бойко хубаво им викаше преди, "дошъл с Г класата на протест" :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 19 Сеп 2023, 15:05

TNT написа:Земеделците мрънкат, че заради 10% мърша - горяли всички. Ми да си изчистят мършата. Взели 2,5млрд помощи, всичките са с джипове, ферарита, поршета и т.н.

Тая глупост я прочитам за 23894729478 път за последната седмица в нета. Повтаряте едно и също като развален грамофон всички, половината не стъпвали на село. Ти имаш ли идея колко хора вобще работят в земеделския сектор у нас?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 19 Сеп 2023, 15:11

30к-40к.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 19 Сеп 2023, 15:13

TNT написа:30к-40к.

И всички карат ферарита така ли? Щот поне в мойто село, че и тия дет обработват мойта нива, карат 20 годишни ситроенчета

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Сеп 2023, 15:19

Нали пишем в другата тема сега, стига тука вече де.
viewtopic.php?f=4&t=438531&p=4700647#p4700647
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 20 Сеп 2023, 23:05

Ей сега се прибирам от село, карам си вече в града, 40-50км/ч, минавам един светофар като се движа в посока изкачване и имам две ленти. Винаги от светофара влизам директно в лявата лента след кръстовището, защото дясната свършва 100тина метра по-напред, та и сега така. Срещу мен колона 3-4 коли, те имат една лента и слизат надолу. Ми последния излезе срещу мен да изпреварва, викам си ще изпревари един и ще се прибере и гледам уж така изглежда да стане, но аха да се прибере и реши, че ще загуби ценно време да се прибира, че да се разминем и завари каруцата с надеждата да се мръдна в страни, да не се челосаме. Ми мръднах се...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 24 Сеп 2023, 10:46

Шофьор без документи блъсна жена на пешеходна пътека в София и избяга
Интересното е, че Нова Тв са си изтрили публикацията, но е било късно ... вече се разпространи. На Ивомирчето Пехливанова ще ѝ набиват канчето за дето го е споменала :lol: Нещо не се чува да са конфискувал Макларъна. Що ли, не знам :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 24 Сеп 2023, 10:55

streetz написа:Шофьор без документи блъсна жена на пешеходна пътека в София и избяга
Интересното е, че Нова Тв са си изтрили публикацията, но е било късно ... вече се разпространи. На Ивомирчето Пехливанова ще ѝ набиват канчето за дето го е споменала :lol: Нещо не се чува да са конфискувал Макларъна. Що ли, не знам :mhihi:

Еми колкото и да са "безкомпромисни" новите управляващи към войната на пътя, все пак някой хора си остават над закона. На мене ми стана ясно още щом не съобщиха резултата от дрегера че има нещо гнило.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Сеп 2023, 12:10

Чух го това вчера ли беше по Фокус. Стига глупости, нали ви е ясно, че няма значение какво показва дрегера? :shock: Няма как да се докаже ако отчете плюс дали се е напил с две бири от уплаха после или е изпушил една цигара марихуана примерно. Законът в такива случаи(напускане на ПТП)предвижда лишаване от правоуправление до 6 месеца! Толкова. Няма коли, няма глоби. За ПТП ще му пишат акт от 200 до 400 лева и това е то.
Сега, аз вчера по радиото чух за фрактуРИ. Тоест той отива на дело за средна телесна, ако няма предишни прояви ще мине по 78А мисля, което предвижда глоба от 1000 до 5000 лева(ще му гледат доходите)и лишаване от правоуправление до 2 години. Тоест каквото каже съда.
Ей го сега потърсих и члена този ли беше:
https://gpk.caselaw.bg/norms/nk-78a/
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 24 Сеп 2023, 12:25

Чл. 343. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:
а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;
б) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) тежка или средна телесна повреда, независимо дали са настъпили последиците по буква "а", наказанието е лишаване от свобода до четири години за тежка телесна повреда и до три години или пробация за средна телесна повреда;
(3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г., доп. - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека наказанието е:
а) (изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) при тежка или средна телесна повреда - лишаване от свобода от една до шест години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от две до десет години;
б) (изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) при смърт - лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от десет до двадесет години.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по буква "б" на предходната алинея се налага и когато е настъпила смърт на едно или повече лица и телесна повреда на едно или повече лица.
(5) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) В случаите по ал. 3 и 4 съдът може да отнеме в полза на държавата въздухоплавателното средство, моторното превозно средство, плавателния съд или специалната машина, което е послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му.

Отсега може да се досетим, че в този конкретен случай да ти построшат кокалите ще го изкарат максимум лека телесна, ако не и леко охлузване :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2023, 12:37

То като я няма статията и не е ясно какво се е случило, но ако си пил или дрогиран и напуснеш птп при което си причинил неимуществени вреди вече става дебело, защото самото птп в тия условия става престъпление и после вършиш още едно като не изпълняваш условията, които следват- да останеш на място, да осигуриш транспорт на пострадалия при възможност и нужда и т.н.

А, че закона е различен спрямо социалния статус и финансовото състояние на деятеля мисля, че не е тайна. И това не важи само за ЗДВП, а за всички закони и наредби у нас.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Сеп 2023, 13:05

Пак питам, как ще го докажете, че е пил преди ПТП-то?
И другото, това 343...казвам ви, че ще мине по 78А АКО не е минавал преди това по него. А фрактура(тоест счупване)не може да мине за лека.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата