Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
bum_bum написа:Става, но не е както аз бих го правил например. Мястото на суроватката е в храната на прасетата да речем, а не в кашкавала, още повече като е за толкова пари.alekangg написа:И какво излиза, уж е добре кашкавалът им на теория, ама сам казваш, че не става много за ядене
Но аз като се захвана с нещо все фалирам, защото гледам да го правя като за мен. А то трябва да се прави като за продажба и предполагам, че техния начин е по-правилен![]()
Има вариант и тази консистенция и соленост да е донякъде и от рецептите, които се ползват за нашия традиционен кашкавал. Сръбския също е такова дърво. Турския обаче е съвсем друго нещо, особено тия хубавите от Чанаккале.
Tрябва някой път да ти донеса от Борино биволско сирене да видиш какво се вика сирене

Ако имаш съмнение за дали е истинско лично ще те запозная с кравите и биволите, даже може да гледаш как го правят няма проблем

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Чета предната страница за цени граничещи с абсурда.
Имам наблюдения за сирене и кашкавал от овче мляко: 30лв./кг. за кашкавала и 65лв. в момента за сиренето малка кофичка - 4кг., че има двойна разфасовка. От частни стопани които сами си гледат животните.
И друга подробност за тези продукти от овче мляко - сиренето се произвежда пролет - април до началото на май, а кашкавала от началото на август до пряко сили началото на септември. Всяко друго време ако ви разправят кога е произведено забравете. Онася се само за това което споменах.
Всеки сам да си прави изводите, а и да плаща каквото си поиска

И друга подробност за тези продукти от овче мляко - сиренето се произвежда пролет - април до началото на май, а кашкавала от началото на август до пряко сили началото на септември. Всяко друго време ако ви разправят кога е произведено забравете. Онася се само за това което споменах.
Всеки сам да си прави изводите, а и да плаща каквото си поиска

Тук на тенекия 12 кг овче сирене са $210 или 23.63лв/кг цена в магазина. На дебно кило е малко повече.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Отдавна повечето неща в магазина за хранителни стоки са по-скъпи в България спрямо европейските страни.
Някои неща са два или повече пъти по-скъпи.
Явно се купуват.
Някои неща са два или повече пъти по-скъпи.
Явно се купуват.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
BMW_POWER написа:Тук на тенекия 12 кг овче сирене са $210 или 23.63лв/кг цена в магазина. На дебно кило е малко повече.
Тук е 30-тина лв по магазините или 20 като е на "най-добра цена" по веригите и както наскоро се оказа от една проверка от 10 само в 1 има само овче мляко.
В най-добрия случай имаме смес от овче и краве мляко, но това само ако имаме късмет и продукта не е на промоция. Иначе и кашкавала и сиренето като правило са пълни с палмово масло, соев протеин, гуми и аромати, оцветители емулгатори, и кво ли не за да задържат повече вода. При стандарт 56% сухо сърържание в 7 от 10 марки се намират 70% вода. Има дори биволски кашкавал без един грам биволско мляко

Някой ще каже "ми няма да ям сирене и кашкавал". Но с абсолютно същото същото качество е и всеки останал масов продукт на пазара. На практика няма нищо, ама нищо в масовия магазин, което да можеш да ядеш или пиеш с чиста съвест, че ядеш нещо което ако не е здравословно, то поне не е крайно вредно. И яйца и месо и мляко и всичко що е в пликче или кутийка е с аналогично качество.
Но за сметка на това цените са около или дори над тези в ЕС. Ако пък вземеш да пазаруваш от разните малки производители. фермери и т.н. бюджета за храната задминава и този на арабските шейхове

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
bum_bum написа:И накрая избора е Ф10 ли да карам или да ям качествена храна
Аз съм си избрал храната, да се е*а и чревоугодника и останалите чревоугодници вкъщи! Освен сухата цена не е зле да си сметнем и разправията и времето да си намериш читаво месо и млечни продукти. Сиренето ходя лично да си го взимам на точно 123км от вкъщи, телешкото е на 150км. Миналата година ходих до Кърджали за едни пуйки. Лекинко ми е омръзнало, честно казано, но в момента, в който пробвам магазинните лайна и рязко пълня 46цата до горе със 100 октана и заминавам на където трябва.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:BMW_POWER написа:Тук на тенекия 12 кг овче сирене са $210 или 23.63лв/кг цена в магазина. На дебно кило е малко повече.
Тук е 30-тина лв по магазините или 20 като е на "най-добра цена" по веригите и както наскоро се оказа от една проверка от 10 само в 1 има само овче мляко.
В най-добрия случай имаме смес от овче и краве мляко, но това само ако имаме късмет и продукта не е на промоция. Иначе и кашкавала и сиренето като правило са пълни с палмово масло, соев протеин, гуми и аромати, оцветители емулгатори, и кво ли не за да задържат повече вода. При стандарт 56% сухо сърържание в 7 от 10 марки се намират 70% вода. Има дори биволски кашкавал без един грам биволско мляко![]()
Някой ще каже "ми няма да ям сирене и кашкавал". Но с абсолютно същото същото качество е и всеки останал масов продукт на пазара. На практика няма нищо, ама нищо в масовия магазин, което да можеш да ядеш или пиеш с чиста съвест, че ядеш нещо което ако не е здравословно, то поне не е крайно вредно. И яйца и месо и мляко и всичко що е в пликче или кутийка е с аналогично качество.
Но за сметка на това цените са около или дори над тези в ЕС. Ако пък вземеш да пазаруваш от разните малки производители. фермери и т.н. бюджета за храната задминава и този на арабските шейховеИ накрая избора е Ф10 ли да карам или да ям качествена храна
От днес, козе и овче зрели няколко месеца кашкавали и двата правени от сурово мляко, за което стана дума. Не са на намаление, стандартна цена.
Цена 28-30лв/кг. В България максимум краве за тея пари и то с неясен произход и състава.
Ширпортеба овче и козе са около 40лв, ако някой направо от суров малко на някой базар ще е поне 50+

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
За да имаш мляко, кашкавал и сирене с добро качество и на поносими цени трябва да имаш крави, кози и овце.
Нашите добичета за съжаление се оказаха комунисти и бяха убити, продадени и унищожени.
Нашите добичета за съжаление се оказаха комунисти и бяха убити, продадени и унищожени.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
По интересният въпрос е защо спахме 33 години? Щото тия добичета е нямало да са вечни та да ревем за тях на този етап.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
bum_bum написа:За да имаш мляко, кашкавал и сирене с добро качество и на поносими цени трябва да имаш крави, кози и овце.
Не само животновъдството, всичкия бизнес е преебан заради комунизма, щото е отнет от ръцете на естествените му собственици при колективизацията и след това е даден в ръцете на "наши хора" при приватизацията, които вместо да го развиват го ликвидират с цел бърза печалба.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Те естествените собственици после не си го искаха, защото е далеч по-лесно и доходно да се копаят биткойни, отколкото картофи.
По време на колективното стопанство нямаше палми, гуми, емулгатори, сгъстители и т.н., но по-добре да не обръщаме пак натам темата, че все излиза, че съм комунист
По време на колективното стопанство нямаше палми, гуми, емулгатори, сгъстители и т.н., но по-добре да не обръщаме пак натам темата, че все излиза, че съм комунист

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
dhtj написа:bum_bum написа:За да имаш мляко, кашкавал и сирене с добро качество и на поносими цени трябва да имаш крави, кози и овце.
Не само животновъдството, всичкия бизнес е преебан заради комунизма, щото е отнет от ръцете на естествените му собственици при колективизацията и след това е даден в ръцете на "наши хора" при приватизацията, които вместо да го развиват го ликвидират с цел бърза печалба.
Еми кравите козите и овцете не искат да се размножват при капитализма , какво са виновни фермерите за това ?

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
dhtj написа:
Ибре дебре! По времето на комунизма у наше село беше пълно с овце и кози, сега са все бизнесмен до бизнесмен (каналджии и наркодилъри основно)

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
bum_bum написа:Те естествените собственици после не си го искаха, защото е далеч по-лесно и доходно да се копаят биткойни, отколкото картофи.
Имаме различни гледни точки, но аз те разбирам, мисля че и ти ще разбереш мен.
Не ми се искаше да ви обяснявам, щото ще ми отнеме доста минути писане и накрая форумните комунисти от канада ще ми затрият обясненията, но айде ще направя последен опит, дано да оцелее тоя пост.
Ще опитам да не бъде политически насочен а по-скоро да е обяснение защо бизнеса ни е на такова ниско ниво в момента и защо всичко беше унищожено при прехода. Конкретно за животновъдството и земеделието ще обясня, защото имам два много подходящи примера в обкръжението си.
1. Споменах в здравословната тема, че имам приятел, който гледа земя и животни. Младо момче е под 30г. и си гледа семейната ферма заедно с дядо си и баща си. Крави, овце и няколко хиляди декара с няколко нови трактора. Дядото е бил тракторист в ткзс-то през комунизма и с идването на демокрацията понеже не може друго да прави решава да си купи един стар руски трактор и няколко декара земя и така става частен производител. Всяка година купува по още някой декар, обновява техниката, животните се размножават и бизнеса расте. Научил е сина си да работи с него, научил е и внука си (моя приятел) да работи с тях. Момчето си има всички необходими навици - става рано, работлив е, знае кое животно къде как да го пипне, как да изроди теле, как да си настрои плуга и т.н. неща които е научил покрай дъртите още от малък, той ще продължи бизнеса и ще научи и неговите деца как да работят тая работа. Това е естественото развитие на един земеделски/животновъден бизнес.
2. Бащата и дядото на моя дядо са били в същата ситуация но 100 години назад. Имали са земя, 200 или 400 овце, не помня цифрата която ми е разказана от дядо ми, но е възможно и двете да са верни, тъй като дядото на дядо ми е имал и брат и е възможно да делят 400 на 2, както и да е, не е важна толкова цифрата, важна е идеята. Тея овце както се сещаш си имат кошари, хранилки, кофи за вода, кофи за млякото, съдове за биене на маслото, калъпи за сиренето, каруци за транспорт на храната преди зимата, животни за влачене на тея каруци (и коне и магарета и волове са имали) , коси, сърпове, вили, овчарски кучета ако щеш, също и 17-18 наемни работника.
Тва е бил готов развит бизнес, който е можел да го наследи дядо ми, след него баща ми, да го модернизират с времето, да подменят магаретата с трактори, да купят повече земи, да размножат животните и в момента можехме да имаме примерно 4000 овце и да ти продаваме качествено месо, мляко и сирене, каквито търсиш ти bum_bum.
Само че знаете какво става. Идват комунистите, взимат всичко, всичко става общо и бизнеса е разбит вече. След 45 години връщат някакви земи на дядо ми, той казва че не са същите които му се полагат (подменени са хубави парцели земя с криви ниви), връщат по-малко от колкото са взели, но оня работещ бизнес който е бил преди 1944-та година няма как да ти го върнат със всичките му принадлежности, нали се сещаш че хамбарите, кофите и калъпите за сирене са изгнили, овчарските кучета ги няма, дядо ми вече е станал на 50 , неговите баща и дядо вече ги няма и няма как тоя човек да го възстанови това което е било преди, дори и да иска. А той как да иска, как да има каквото и да е желание за развитие и предприемачество, след като е бил свидетел как за няколко месеца може да се случи преврат и на власт да дойдат простите и бедните и да вземат всичко от богатите и кадърните, за да го направят "общо"... Естествено че дядо ми е решил да не се занимава с глупости, да побачка още 10 години държавна работа и да си се пенсионира спокойно.
Това е един пример за един убит бизнес. Във всеки град и село е имало по няколко такива "бизнесмени" на които им е отнет бизнеса и така е прекъсната традицията и наследствеността в това което правят. И не се отнася само за земеделие и животновъдство. Може някъде в България да е имало и някой предприемчив шивач като Адолф Даслер (АдиДас) примерно, на когото ако не му бяха отнели бизнеса в момента щеше да произвежда облекло и обувки за половината спортни отбори в света. Никой не знае...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Сходна история е и в моето семейство
Можеше да съм TNT Бирата примерно