Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
И това е вярно, но комунистите не съсипаха това, което заграбиха, а го умножиха многократно. Може да видиш колко добитък е имало преди 44-та, колко към 89-та и колко сега. Колко обработваеми земи и т.н.
Кофти е било, национализирали са всичко. Но станалото-станало, няма как да го върнем или да се извиним на собствениците. И не всичко е черно и бяло само. Имало е хора и в добро финансово и материално положение, но и много, които едвам са оцелявали. Особено по селата. Дядо ми също ги псуваше до последно, че му взели някакви волове, ниви и други разни неща. И въпреки, че са имали явно някаква собственост и земи са били крайно бедни. На 12 години са го дали за ратай (друга по-мека дума за слуга), защото не е имало как да го хранят. Вероятно един от тия 17-18 работника на някой като пра дядо ти. Колко да е било добре, щом едно 12 годишно дете го откъсваш от семейството и училището, че да го дадеш за слуга някъде, защото няма с какво да го нахраниш?
Обаче 89-та останахме и с едно развито селско стопанство, лека и тежка промишленост. И вместо всичкото това нещо да се запази доколкото може, щото ясно е, че една част нямаше как да съществува извън СИВ, то всичко се продаде на новите бизнесмени, които изклаха животните, изоставиха градините и нарязаха на скрап фабриките.
Не страдам толкова по социализма, но ме е яд, че явно след дивия комунизъм и терора на каскетите през 50-те и 60-те години в края на 80-те явно все пак стъпихме в правия път и нещата тръгнаха в добра посока, но там дали сами се посякохме или помогнахме не знам. Обаче, ако бяхме продължили да се развиваме в тоя дух едва ли сега щяхме да сме където сме.
Кофти е било, национализирали са всичко. Но станалото-станало, няма как да го върнем или да се извиним на собствениците. И не всичко е черно и бяло само. Имало е хора и в добро финансово и материално положение, но и много, които едвам са оцелявали. Особено по селата. Дядо ми също ги псуваше до последно, че му взели някакви волове, ниви и други разни неща. И въпреки, че са имали явно някаква собственост и земи са били крайно бедни. На 12 години са го дали за ратай (друга по-мека дума за слуга), защото не е имало как да го хранят. Вероятно един от тия 17-18 работника на някой като пра дядо ти. Колко да е било добре, щом едно 12 годишно дете го откъсваш от семейството и училището, че да го дадеш за слуга някъде, защото няма с какво да го нахраниш?
Обаче 89-та останахме и с едно развито селско стопанство, лека и тежка промишленост. И вместо всичкото това нещо да се запази доколкото може, щото ясно е, че една част нямаше как да съществува извън СИВ, то всичко се продаде на новите бизнесмени, които изклаха животните, изоставиха градините и нарязаха на скрап фабриките.
Не страдам толкова по социализма, но ме е яд, че явно след дивия комунизъм и терора на каскетите през 50-те и 60-те години в края на 80-те явно все пак стъпихме в правия път и нещата тръгнаха в добра посока, но там дали сами се посякохме или помогнахме не знам. Обаче, ако бяхме продължили да се развиваме в тоя дух едва ли сега щяхме да сме където сме.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
bum_bum написа:Но станалото-станало
Ако сега можеше да си от тези протестиращите земеделци с Бентлита, сега дали така щеше да говориш

Скоро ми попадна една голяма база данни с документи и статистики от миналото. Официални, държавни стастики. Около 10% от калориите са от месо и месни продукти. Мантрата, че месото е за празници е пак от това време. Луканки ? С 10% месо щеше ли да върви кетото

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Това се наблюдава във всичко сфери, животни, мляко, вино и т.н.dhtj написа:bum_bum написа:За да имаш мляко, кашкавал и сирене с добро качество и на поносими цени трябва да имаш крави, кози и овце.
Нашите добичета за съжаление се оказаха комунисти и бяха убити, продадени и унищожени.
Не само животновъдството, всичкия бизнес е преебан заради комунизма, щото е отнет от ръцете на естествените му собственици при колективизацията и след това е даден в ръцете на "наши хора" при приватизацията, които вместо да го развиват го ликвидират с цел бърза печалба.
Почти няма нещо което да не е по-скъпо от Европа.
Вината са на абсурдни цени и пълна нула по-евтините, а не е да няма субсидии и за тях.
Дори вносна бира у нас е по-скъпа спрямо друга страна, в която също се внася, защото така може и искат някои хора.
Judas 1,07€, в България онлайн е 6,16лв!
Немската е по-добре, но пак е поне 30% отгоре.

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
bum_bum написа:Обаче 89-та останахме и с едно развито селско стопанство, лека и тежка промишленост. И вместо всичкото това нещо да се запази доколкото може, щото ясно е, че една част нямаше как да съществува извън СИВ, то всичко се продаде на новите бизнесмени, които изклаха животните, изоставиха градините и нарязаха на скрап фабриките.
То "новите бизнесмени" в много от случаите са децата на тези дето преди взеха от хората. Пък и при липсата на реални традиции в семейния бизнес, няма как да развият това което са купили, по-лесно е да го разпорадът за лесна печалба.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
С леки условности, причините да сме на сегашното дередже са ясни! Въпроса е какво да се направи (и защо се пречи), за да започнат нещата да се подобряват... Защо се държи 'бизнес климата' в сегашното му положение?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M62B44
В Швейцария съм сега и гледам из магазините, ама идвам да питам това колко е в България в момента?
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Интересно и в съдържанието дали има разлики..?

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ми колко да е.. 20 кинта сигурно.
Кво да се сравняваме? Ние и преди войните и кризите не сме били цвете.
То затова ни е такава и националната кухня, боб, леша и теста.
Луканка и сега няма. Аз като вляза в магазина не мога да си купя
TNT написа:... в онези години, след 2 световни войни и световни финансови кризи, колко па богати са били в Германия, Франция и т.н. ? Не е ли по-правилно да се сравняваме спрямо другите държави в същия момент ?
Скоро ми попадна една голяма база данни с документи и статистики от миналото. Официални, държавни стастики. Около 10% от калориите са от месо и месни продукти. Мантрата, че месото е за празници е пак от това време. Луканки ? С 10% месо щеше ли да върви кетото

- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
Ша ме накараш да хода да го снимам утре...ildivvy написа:Интересно и в съдържанието дали има разлики..?

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
То на етикет едва ли ще има разлика! Въпроса е на вкус и реално как е...

- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
Не ям шоколад, та няма да мога да кажа, но!
Вечер след 19ч. намаляват НА ПОЛОВИНА цената на салати, сандвичи и други храни с кратък срок на годност. И това е повсеместно, в магазини тип Лидл, Мигрос, Алди, Кооп.
Вечер след 19ч. намаляват НА ПОЛОВИНА цената на салати, сандвичи и други храни с кратък срок на годност. И това е повсеместно, в магазини тип Лидл, Мигрос, Алди, Кооп.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
И във Фантастикио малко преди да затворят намалят всичко от топлата витрина.anttonev написа:Не ям шоколад, та няма да мога да кажа, но!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- TNT
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Ми колко да е.. 20 кинта сигурно.TNT написа:... в онези години, след 2 световни войни и световни финансови кризи, колко па богати са били в Германия, Франция и т.н. ? Не е ли по-правилно да се сравняваме спрямо другите държави в същия момент ?
https://www.statista.com/statistics/133 ... a-country/
https://www.statista.com/statistics/137 ... ates-2022/
Тогава ми се струва, че сме били доста по-близко до европейска държава, отколкото сега. И освен това сме застигали европейците, въпреки всичките войни тогава. -10% от Португалия ? Сега сме -50%. -20% от Испания ? Сега сме -60%. Сега не ми се струва, че ние ставаме по-добре. По-скоро европейците стават по-зле.
За КТБ още пишеш и препсуваш, ама като е за любимите ти комуняги - "имало да става"

Имаше един виц.
Питали едно дете по времето на социализма кое обича повече, да яде луканка или Коледа ?
Детето отговорило: "Коледа, че е по-често"

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ми не , точно колкото на американска колония са ни резултатите през 1938г по тази таблица . Явно и сега се счита за върха на сладоледа това ...въпреки всичките войни тогава. -10% от Португалия ?

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- TNT
- младши ентусиаст
-
За Хавай ли говориш
Не съм бил в Хонолулу, ама съм чувал, че е нещо като Слънчака