Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от ///M Power » 28 Окт 2023, 20:34

bum_bum написа:Не спомена Китай. Тях социализма до къде ги доведе? Гледай горе изказването на бай Тошо. Има и още няколко в тоя тон от последните години.

Не знам защо се споменава Китай, да иконимиката им е силна, но обикновенния човек не живее добре.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Окт 2023, 20:38

alekangg написа:Добре е да си живееш заблуден, явно си от плащачите.

Това не знам защо го казваш, но ще ти отговоря да ме разбереш. Me parece que eres muy sensible, anda, a tomar por culo! :lol:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Окт 2023, 21:07

///M Power написа:
bum_bum написа:Не спомена Китай. Тях социализма до къде ги доведе? Гледай горе изказването на бай Тошо. Има и още няколко в тоя тон от последните години.

Не знам защо се споменава Китай, да иконимиката им е силна, но обикновенния човек не живее добре.

Споменавам го, щото е комунистическа страна и ако вземеш да се огледаш по себеси и около себеси едва ли ще намериш повече от 2-3 неща, които не са правени в Китай.

Ма иначе комунизма много лошУ и нищо не става. И пак да се повторя, от изказванията на бай Тошо от последните му години оставам с впечатление, че е възможно да ни беше повел натам. И се питам дали заради това не му намазаха ските.

А на кой му е лошо там и на кой му е добре не знам. Не съм бил никога. При 1,5 млрд население естествено, че ще има и добро и лошо. Те още имат разни общности, които живеят в горите и джунглите с 50 години назад.. :dunno:

steeN написа:Щом не искаш да се питаш и да търсиш отговори, тогава живей в миналото... твое си право :dunno:
Не виждам какво те бъркат хората, които мислят за настоящето и бъдещето при това положение.

В момента кражбите и насилието е точно това, от което искаме да се отървем и се излиза с аргумент как в миналото като кражбите и насилието се ползвали (ама правилно) е било цветя и рози ... no comment

Абе ти тъп ли си, какъв си? Какво ти става? Какво минало, какви 5лв?

5 пъти казвам, че няма как да върнем времето назад и да спрем комунистите или да излекуваме всичките неща, които са причинили. Но поне това, което са създали било то с насилие, кражби, убийства и в каквото и там да са обвинени беше редно да го запазим. Точно щото колкото и да гледаме в миналото няма как да го променим.

Някой път имам чувството, че пишете двама от тоя акаунт и единия не чете винаги на какво точно отговаря. :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 28 Окт 2023, 22:07

Потрябва ми днес половин килце кайма, а не ми се обикаляше да търся месарски магазин (не че има някой читав в моя район), пък и варианта да купя месо да си меля сам не ме кефеше за една шепа мръвки да вадя мелачката. Та отивам в кварталното Фантастико и хващам тарелката на Тандем, че преди време я купувах няколко пъти и ми е останал спомен, че на етикет и вкус ставаше. Редя се на касата и нещо загледах етикета - опаа, то не било 500 грама както преди, вече станало 450, а и някакъв соев протеин се появил в съдържанието. Връщам се на рафта, хващам друга популярна марка (СамиМ) - още по-голямо опаа, цената същата като на предната, ама 425 грама, а месото от незнайно къде някъде си в ЕС + бонуси от менделеевата таблица. Накрая изрових някаква неизвестна марка, ама пък Стара планина стандарт уж, с правилния грамаж и сравнително малко съставки (все едно в кайма трябва да има друго освен сол и ... кайма :mhihi: ). Разбира се цените на всичките гонят 20 лв/кг, баси.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 28 Окт 2023, 22:29

streetz написа:Потрябва ми днес половин килце кайма, а не ми се обикаляше да търся месарски магазин (не че има някой читав в моя район), пък и варианта да купя месо да си меля сам не ме кефеше за една шепа мръвки да вадя мелачката. Та отивам в кварталното Фантастико и хващам тарелката на Тандем, че преди време я купувах няколко пъти и ми е останал спомен, че на етикет и вкус ставаше. Редя се на касата и нещо загледах етикета - опаа, то не било 500 грама както преди, вече станало 450, а и някакъв соев протеин се появил в съдържанието. Връщам се на рафта, хващам друга популярна марка (СамиМ) - още по-голямо опаа, цената същата като на предната, ама 425 грама, а месото от незнайно къде някъде си в ЕС + бонуси от менделеевата таблица. Накрая изрових някаква неизвестна марка, ама пък Стара планина стандарт уж, с правилния грамаж и сравнително малко съставки (все едно в кайма трябва да има друго освен сол и ... кайма :mhihi: ). Разбира се цените на всичките гонят 20 лв/кг, баси.

За тези на тандем знам от кухнята че поне има место, за другите каквото ти се падне :mhihi:
Малко като виц ама познай точно СамиМ собственика и този на Тандем като седнаха на обяд от кое месо ядяха :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Окт 2023, 7:54

- Мамо, мамо, защо ми даваш пилешка супа всеки път като се разболея?
- Защото има антибиотици вътре маминото.
:mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 29 Окт 2023, 9:59

streetz написа: Разбира се цените на всичките гонят 20 лв/кг, баси.

Готова кайма не съм купувал никога. В магазина казвам толкова свинско и толкова телешко, мелят ми я , осолявам леко и във фризера. По спомен излизаше почти двойно на цена спрямо готовата кайма. Но и към момента не е 20лв/кг. със сигурност.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от steeN » 29 Окт 2023, 10:10

bum_bum написа:...

Аз съм много тъп, но ти отваряй темата за соца всеки няколко седмици и после питай кой живее в миналото. Ти успя да оправдаеш и аварията в Чернобил, та не се съмнявам, чв може да да намериш и "добри" страни на диктатурата в Китай. Аз не съм толкова широкоскроен като теб. Сега пък тръгна да разсъждаваш как бай Тошо щял да направи успешен преход към пазарна икономика... и вероятно го и вярваш...

и това в тема, която обсъждаме защо има инфлация в момента, не 30+ години преди днешна дата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Окт 2023, 10:16

ivanski_2 написа:За тези на тандем знам от кухнята че поне има место, за другите каквото ти се падне :mhihi:
Малко като виц ама познай точно СамиМ собственика и този на Тандем като седнаха на обяд от кое месо ядяха :mhihi:

Месо или МОМ, че са различни неща?

МОМ на хартия, етикет и според разбиранията на производители и контролни органи е месо. Но според тялото и имунната система не е съвсем същото.

Преди 2 години някъде се зачетох в етикетите на колбасите, български и немски, че там има голям избор от вторите. Всичките български бяха със соя, протеин, сухо мляко и т.н. Немските основно, месо, подправки и консервант. И двете не са нещо, което бихме искали да ядем, но немските са по-малкото лайно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Окт 2023, 11:04

Много от колбасите се правят с вносно месо от европа , главно суровини които остават и не се влагат в колбаси там или са вече готов продукт . Около 300 000 тона годишно се вкарват тука , и само 18 000 тона бут и плешка не преработени . Но са евтини и стават за унтерменшени а печалбата е добра ...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Окт 2023, 11:47

Чудесно, всички знаем, че салами, луканки и т.н. не са храна. Правят се от всякакви боклуци и остатъци и се тъпчат с една камара вредни овкусители, пълнители, емулгатори, лепила и т.н. И в същото време за 2019-та КФМ 33млн оборот, Тандем 25млн. :clap: Всички знаем, но какво от това?

Jordana написа:Но са евтини и стават за унтерменшени а печалбата е добра ...

Колко па да е добра? Но иначе явно вярват в бизнеса, защото при 33млн оборот не успяват да направят и 1млн печалба и въпреки тази ужасно ниска възвращаемост продължават да работят :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 30 Окт 2023, 15:40

Трудни времена, не се печели много... :mhihi: Определено имат добро счетоводство. То реално веригите правят големите пари от храната, но това си го знаем.

За сьомгата - от няколко месеца внасят някаква страшна гняс - не мирише на риба, а на препарат за под, мазнината е повече отколкото на свинско, отвратителна е и няма миене от съдовете, засега спрях да купувам. Бръкнах в запасите замразени филета от див улов, но взеха да свършват... Явно норвежците и те са прекалили с химията или нашите изкупуват брака и после 50 кинта в магазина.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Окт 2023, 16:06

Top Gun Maverick написа:- Мамо, мамо, защо ми даваш пилешка супа всеки път като се разболея?
- Защото има антибиотици вътре маминото.
:mhihi:

:yes: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Колега, изчерпа темата до дъно.
За първи път чета за няколко поредни страници за “ знам за хора с 1000-1200лв доходи” както и “за обикновените хора…”. Тези хора нямат място в счупената вече пазарна икономика, тя остава за спекулантите. И тези последните ги е имало и през счупения соц и през счупения капитализъм. Можещи хора в днешно време нямат шанс ( в БГ, с пренебрежимо малки изключения) да се развиват според способности, знания хъс и т.н. И днес си трябват пари и връзки иначе минават в графата неудачници. Близо 34години минаха , разликата с “45г стигат” е още 11г , колко останаха оптимистите… А за занаятчийството в БГ как било ограбено(земеделци и животновъди са всите в кюпа), че какво различни прави капитализма или както и да го наричате с поголовното изяждане на малките и безграничен стремеж към корпоративно поглъщане…същото е. Баланс липсва накъдето и да се обърнеш. Едните крали от селяните другите пък от други държави … няма разлика. ПС: Колеги, колко производители има сред разискващите темата? Чисто статистически . Убеден съм, че държава само с данъци и заплати и за 5пари не става.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 30 Окт 2023, 17:38

Leon написа:Трудни времена, не се печели много... :mhihi: Определено имат добро счетоводство. То реално веригите правят големите пари от храната, но това си го знаем.

За сьомгата - от няколко месеца внасят някаква страшна гняс - не мирише на риба, а на препарат за под, мазнината е повече отколкото на свинско, отвратителна е и няма миене от съдовете, засега спрях да купувам. Бръкнах в запасите замразени филета от див улов, но взеха да свършват... Явно норвежците и те са прекалили с химията или нашите изкупуват брака и после 50 кинта в магазина.
Оле какъв ужасТ!!! Кичка какво ще яде сега???? "Милата", та тя само сьомга хапваше в на бай Брадър къщата. Сега ще се свърши горката! Какъв несправедлив живот....

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 30 Окт 2023, 17:51

Имам "щастието" покрай риболовните ми ареали да има няколко пъстървови ферми. Че серат безконтролно в реките е друга тема, за която няма да ви занимавам. С времето, искам или не, доста съм си говорил с фермерите и мога да ви посъветвам най-чистосърдечно отглеждана риба ДА НЕ ЯДЕТЕ! Т.нар. сьоНга, дето си я купуват хай-лайф инфлОерсАрите е просто оцветена с канцерогенни лайна дъгова пъстърва, която е зобана брутално и държана на тясно, за да добие неестествена за вида си форма и да прилича на сьомга. Чрез самата храна идва и цвета(което по принцип е естествен процес при рибите в дивата природа, даже и име си имаше). Истинската атлантическа сьомга е почти червена отвътре, а не бледо оранжева. За вкусовете дори е излишно да обяснявам.
За морските садки и другите елитни ястия на беге-хай-лайфа лаврак и ципура не съм нясно с детайлите по отглеждането, но с риск да ме бият в Гърция съм ловил на няколки пъти около подобни и ми е ставало лошо от смрадта, която се носи на километри.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата