Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от bum_bum » 30 Окт 2023, 18:53

И истинската сьомга гледана в развъдник е с бяло месо. Боядисва се в цвят по желание на развъдника. Има карта на Пантон примерно с възможните нюанси и си избираш.

Същото важи и за яйцата. Обикновеното купешко яйце ако не му се боядиса жълтъка ще е с цвят като на белтъка.

А това за антибиотиците в пилешкото просто не е вярно. Всякакви органи са ги изследвали стотици пъти и в България доколкото знам няма случай на установен антибиотик в пилешко месо :mhihi:

Аз поне нали съм по шоколада и гледам преди време реклама във фесбока на кето шоколад. Един пипон от бай брадъра и той решил кето шоколад да прави. Веган! Черен шоколад, който и без това си е веган ама му сложили оризов протеин, щото всичките спортисти пиели такъв, понеже бил най-добър. Ебаго, аз 30 години ходя на фитнес и един не видях да пие оризов протеин.

Дали причината да го сложат не е пък, че най-евтиния суроватъчен протеин на едро е 17лв килото, а оризовия 4-5? При такъв продукт мисля да е ясно какво е качеството и на останалите съставки. И част от спестените пари отиват в реклама. Всеки Божи ден в продължение на месеци ми излизаше тая реклама. И ганя купува ли купува шоколад, щото му е втълпено колко е качествен.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от alekangg » 30 Окт 2023, 19:50

Сьомгата е на средна цена на рибите по света.

Сега у нас е друга работа.
Нямам снимка на сурова, ама тая е печена сьомга, купувана от магазин в село из самите фиорди в Норвегия, където има много места където гледат сьомга.
Вкуса няма общо с нашата, ама и аз не съм ял от години в Бг.
А тея с кемпера с бяха хванали една.

Изображение

Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 31 Окт 2023, 10:50

Не разбирам особено, но тая, която аз ям е 1:1 с тая от снимката НА ВИД. Често има и по-червеникав отенък. Нямам идея, може и твоята даже фалшива също. :mhihi: :dunno:
Един колега работеше и живееше там няколко години. В свободното време лятото ходеше...да лови сьомга. :mhihi: Той един дебеличък такъв и вика ти разбираш ли, че няма място в огромния ми фризер. :mhihi: Отделно ядох и се пръскат от ядене на сьомга, станах половин мечка. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 31 Окт 2023, 11:53

Аз под истинска сьомга визирах тази в океана, която се храни с главоноги.
"Клетниците" си ги яжте, да са ви сладки!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 31 Окт 2023, 21:17

Тя и океанската не е особено полезна заради тежките метали с която е пълна. Всякаква едра и хищна риба ако се яде редовно ти дава толкова токсини, че полезните и свойства се губят на практика.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 01 Ное 2023, 9:49

Това е повече от вярно! Риба може(а и трябва) да се яде доста често, но задължително трябва да се въртят видовете.
Един приятел, с който ходехме редовно в Гърция за риба преди години беше издирил цяла таблица точно със средиземноморските гадове и колко често е допустимо да се консумират, спрямо разни гръцки изследвания.
Туноподобните и лавракът бяха изкарани едва ли не отрова, ако се ядат по-често от веднъж месечно. :shock:
Последна промяна empar на 01 Ное 2023, 9:56, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Ное 2023, 9:56

По-скоро да се яде само дребна не хищна риба, чиито живот е достатъчно къс така или иначе за да не се натрови качествено.

Принципно не е толкова важно да се яде риба. Все пак голяма част от населението исторически никога не е имала достъп до риба и това с нищо не е пречило да бъдат здрави.

Предимствата са, че в съвременната диета балансира съотношението на омега 3:6, защото с днешните храни то е много далеч от оптималното, което пък е възпалителен фактор.

Дори да ядем само меса, яйца и млечни продукти, които са промишлено отгледани съотношението в тях е лошо. Като включим и зърнените и семкови неща вече става страшно. Оптималното е до 1:4, а при повечето хора е нещо към 1:16.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 01 Ное 2023, 10:04

bum_bum написа:По-скоро да се яде само дребна не хищна риба, чиито живот е достатъчно къс така или иначе за да не се натрови качествено.

И кои са точно тия дребни риби, че и с къс живот? Доколко въобще съществува нехищна риба също е доста спорен върпос и то само в сладка вода, в морето всичко е хищник. :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Ное 2023, 10:26

Добре, да речем тия, които ядат основно планктон, а не други риби. Те имат най-ниски нива на тежки метали, ПСБ-та и диоксин.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Ное 2023, 13:03

Цаца явно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 01 Ное 2023, 14:06

не е като да няма

Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Ное 2023, 18:59

Ей го аз какво си правя от сардини, защото по магазините реално няма консервирана риба, която да става за ядене.

Слагам си каквото трябва и съотношението мазнини:протеин ми идва идеално. Без олио, рапица и трм подобни, които обезсмислят яденето на риба като източник на омеги.

Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Ное 2023, 19:15

bum_bum написа:И истинската сьомга гледана в развъдник е с бяло месо. Боядисва се в цвят по желание на развъдника. Има карта на Пантон примерно с възможните нюанси и си избираш.
.

Аз винаги съм си мислел, че сьомгата е ярко оранжева някаква такава отвътре… ?
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 01 Ное 2023, 19:24

Аз риби почти не пипам вече, само от време на време сардини, цаци и аншоа консерви в собствен сос и от време на време дроб от треска. Отделно пия всеки ден рибно олио от аншоа. Някой октопод на няколко месеца и до тука изчерпвам рибните. Преди ядях много и харесвам мноого стриди, но не смея да ги ям вече, тия ползвани филтри :mhihi:

СьоНга не ям никаква. Гледана, заради споделените вече причини горе, а дивата не ми харесва. Пъстърва прясна само в Аляска или Патагония.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 01 Ное 2023, 19:34

Spunky написа:Пъстърва прясна само в Аляска или Патагония.

И аз си умирам за рибата от Аляска. Един приятел даже ми носи замразена от време на време. :oops:

За Кали се водя по това общо взето какво и от къде става - https://oehha.ca.gov/fish/advisories
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата