България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 09 Ное 2023, 14:40

Двама бяха полицаите. Един на отиване и един на връщане :mhihi:

Проблема е, че само се приказва и се демонстрира грижа, а реално не им пука. Мерките опират до тоягата само. Нещо като тия легнали полицаи, дето ги наслагаха през 5 метра, щото струват колкото едно е шейсе. На много от местата на които ги сложиха няма два метра път без дупка, а тия слагат легнал полицай, че да не кара някой бързо :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Ное 2023, 14:59

Хубу, как ще обясниш, че въпреки че пътя е дупка до дупка се кара на умирачка, там където се знае, че няма тояга?
Според теб ако стане гладък като стъкло, какво ще стане?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Ное 2023, 15:04

Ми що.. децата гладен, жената и той. Полицая иска пари. Депутата краде и с гъза си. Навсякъде кочина и разрука. И очакваме някой като види знак 30 да го спазва. Дали ще стане скоро?

Ще ти дам друг пример. Идва ти майстор за нещо вкъщи. Там разхвърляно, мръсно, дали ще се събуе? А ако влезе в хубаво жилище автоматично е по чорапки. Та и на пътя така :dunno:

Няма как в кочината и беззаконието да искаш да живеят изискани люде.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2023, 15:20

bum_bum написа:Ми що.. децата гладен, жената и той. Полицая иска пари. Депутата краде и с гъза си. Навсякъде кочина и разрука. И очакваме някой като види знак 30 да го спазва. Дали ще стане скоро?

Ще ти дам друг пример. Идва ти майстор за нещо вкъщи. Там разхвърляно, мръсно, дали ще се събуе? А ако влезе в хубаво жилище автоматично е по чорапки. Та и на пътя така :dunno:

Няма как в кочината и беззаконието да искаш да живеят изискани люде.

Колега… пак ще ти го напиша- както де кара в родината никъде не съм видял да се кара в цивилизования свят. Никъде. Това че ако се оправи инфраструктурата шофирането ще миряса е… дори няма да го коментирам. Тракия е относително хубава. Околовръстното особено западната му част за момента е добре и то. Е едни от най- големите изпълнения съм гледал там. В града е пълно с дупки и тесни улици- и там се кара като за последно.

Манталитета е всичко и колко е хубав пътя само го подсилва (и в двете посоки). Ако си съвестен шофьор на хубавия път ще караш още по съвестно… ако “толкоз си можеш” хубавия път само ще засили простотията ти.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Ное 2023, 15:30

alx написа:Колега… пак ще ти го напиша- както де кара в родината никъде не съм видял да се кара в цивилизования свят. Никъде.

И аз пак ще го напиша- иди в Индия и ще видиш. Вие искате да сме индийци по доходи, среда и начин на живот и немци по възпитание и манталитет. Ми няма как да стане просто.

Ако се питаш кое е първото, кокошката или яйцето, отговора е лесен - средата. Закарай един див индиец в Германия и след година малко или много ще е немец. Ще го кара по техните закони. Закарай немец в Индия и след същото време му гледай сеира как е същия джигит като всички останали.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2023, 15:52

bum_bum написа:
alx написа:Колега… пак ще ти го напиша- както де кара в родината никъде не съм видял да се кара в цивилизования свят. Никъде.

И аз пак ще го напиша- иди в Индия и ще видиш. Вие искате да сме индийци по доходи, среда и начин на живот и немци по възпитание и манталитет. Ми няма как да стане просто.

аз в индия съм ходил няколко пъти. целия свят съм обиколил... няколко пъти сигурно та не е като да нямам наблюдения. там е беззаконие по пътищата комбинирано с изключително примитивни (и бедни) хора каращи возила които дори ние изхвърляме. факт. но го четеш погрешно

грешката ти е че си мислиш, че доходите определят битието докато аз мога съвсем отговорно да ти кажа, че доходите са -следствие- от битието. един вид- като си отговорен, съвестен, дисциплиниран и работлив (дори природата да не те направила особено интелигентен) и доходите са ти на ниво. а като си такъв осъзнаваш отговорноста да се шофира "сигурно" и да не си предпоставка за птп. и караш отговорно.

писал съм го и друг път- хубавата инфраструктура ти дава -само едно- преимущество- можеш да караш сигурно по- бързо при съответните условия- 140-160 вместо 100-120 на лошата магистрала, 50-60 из града вместо 40 ... това е... но манталитета е този дето ще те накара да изпреварваш без видимост, да светкаш като нло като искаш някой да се отмести, перманентната настройка и каране в стил, че караш порше а в действителност караш кашон... и тн..
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 09 Ное 2023, 16:04

Аз сигурно съм в паралелна вселена и по случайност съм закачил интернет от вашата :mhihi: Как се шофираше преди 10тина години спомняте ли си? Сега се шофира много по-добре и пътищата ни са по-добре. Нещата с малко по-малко се подобряват от година на година. И си мисля, че причината за това е точно тоягата, която започва да се вижда как се размахва в далечината. Винаги ще има някой да кара с превишена скорост. Винаги ще полицай, който да си мисли че е над закона, щом е в униформа.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 09 Ное 2023, 21:21

Поредната простотия за съжаление със загинал.
Агенция "Пътна инфраструктура" е окончателно осъдена да плати 460 хил. лв. с лихвите на наследниците на жената, която през 2017 г. загина в тунела "Ечемишка", след като лампа се стовари върху колата й, докато шофира. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 октомври т.г. по гражданското дело за обезщетението.
Разследването установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, разпоредителното заседание се проведе две години по-късно.

И днес продължиха разпитите за установяване на вината за катастрофата край Своге. В националното следствие показания дадоха двама бивши директори на Пътната агенция.

Дончо Атанасов и Лазар Лазаров влязоха и излязоха като свидетели. Никой от двамата не изпитва вина за 17 жертви на пътя. И двамата обясниха, че агенцията е направила всичко за безопасността на участъка, а пътят е все още е в гаранционен срок и отговорността е на фирмата-изпълнител.

Адвоката казва, че сумата отива към 2 000 000лв., а тези двамата герои от АПИ са съдени и за други далавери.
И понеже даже няма виновни осъдени за кражбите в държавните фирми, това обезщетение не го плаща държавата, а данъкоплатците, това са нашите пари от данъци и винетки, и сега вместо да ми оправят 2км от недоразумението Тракия ще платят обезщетение.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2023, 21:26

Това решение е доста обнадеждаващо …

Виновните започват да плащат…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 09 Ное 2023, 21:32

alx написа:Това решение е доста обнадеждаващо …

Засега плащат данъкопладците, за виновните не виждам нищо.

ПП: Наистина ли нямаш идея какво се случва в България или и ти като ония по-отгоре се опитваш да дразниш.
Мога да пиша страници, колко е тъжно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 09 Ное 2023, 22:52

Не знам дали си наясно : В БГ ако имаш да даваш на държавата първо ти текат лихви, после може да има принудително вземане, запори и т.н.
Ако имаш да вземаш.......ми когато благоволят.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 10 Ное 2023, 8:47

немо написа:

Не знам дали си наясно : В БГ ако имаш да даваш на държавата първо ти текат лихви, после може да има принудително вземане, запори и т.н.

И като имаш да взимаш също текат лихви, мисля

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 10 Ное 2023, 22:39

Jorixa написа:
немо написа:

И като имаш да взимаш също текат лихви, мисля

Текат лихви само ако си отправил искане.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 10 Ное 2023, 23:04

Много се дразня, когато чинно цяла колона коли си чакаме за ляв завой в лентата за ляв завой и някой тарикат мине през лентата за десен и си направи левия. Днес на едно кръстовище докато мина двама го направиха и единия го направи докато минавам аз, та си го освирих да го... Бахти селянщината. Нямах видимост да му падна на нивото и да го затворя в кръстовището, да ева тариката да ева.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 11 Ное 2023, 2:19

филтрират трафика :|
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата