България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от enigma » 28 Ное 2023, 5:08

Дойде първата в живота ми глоба за пътно нарушение. :oops: Утре да не взема и цигара да запаля... :lol:
То беше въпрос на време със швайцерите де... а уж внимавам за ограниченията, ама нещо съм се отнесъл.

Разбирам защо някои от тия крайпътни камери са бронирани като да понасят директен удар от балистична ракета, никак не ги обичат и там. :mhihi:

speed_fine.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 28 Ное 2023, 9:27

Ей тъпо племе сме си - свирках, светих изобщо не се трогнаха , но после по новините реват майки колко хубав човек е бил техния син ….. :ranting:
Началото на околомръстното 6:30 какво може да се обърка, защо да пресечем на обозначеното за това място 100 метра преди това - има светофар ......... :ranting:

Изображение
Изображение

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Ное 2023, 9:50

enigma написа:Дойде първата в живота ми глоба за пътно нарушение. :oops: Утре да не взема и цигара да запаля... :lol:
То беше въпрос на време със швайцерите де... а уж внимавам за ограниченията, ама нещо съм се отнесъл.

Разбирам защо някои от тия крайпътни камери са бронирани като да понасят директен удар от балистична ракета, никак не ги обичат и там. :mhihi:

speed_fine.png

Че то при 6700 франка средна заплата там направо си е безплатно да караш с толкова превишена скорост за 60 франка. При нас за същото нещо те друсат 50лв при средна заплата 1900лв.

Едно ми е чудно. След като глобите ни са по-големи, отколкото в Швейцария и те се сочат тук като основния метод за справяне с нарушителите защо все още не спазваме ограниченията като швейцарците?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivanski_2 » 28 Ное 2023, 9:54

bum_bum написа:Едно ми е чудно. След като глобите ни са по-големи, отколкото в Швейцария и те се сочат тук като основния метод за справяне с нарушителите защо все още не спазваме ограниченията като швейцарците?

1/На Ганя с големия джиБ не му дреме за глобите той си върти далавери и си плаща ( онзи ден в кат по новините показваха един който всяка седмица плащал глоби с думите цитирам!" Имам пари угаждам си")
2/Ганя "има човек" и не винаги плаща
Та не знам кое ти е чудно :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 28 Ное 2023, 9:59

Кой знае още колко Данчовци катаджии има като популярния герой, които си действат необезпокоявано, но Стинката иначе обнадежден, че парите влизат в хазната :help:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Ное 2023, 10:04

Защото там глобите идват 10х по-често, събират се 10х ефективно и идват от 10х години повече (тука мерки има реално от 4 години). Прогресията в наказанията също е коренно различна.

Аз не съм обнадежден, аз виждам с очите си ефекта върху трафика последните години. А вие още много години ще си циклите върху едни и същи кръгови аргументи... които се изразяват в

"аз ще започна да спазвам законите, когато бг стане държава, в която се спазват законите" :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 28 Ное 2023, 10:22

Е тогава що пискате като ущипани, че глобите били ниски и трябвало още да се вдигат още? Очевидно глобите тук са жестоки. Даже и толеранса ни за скорост е по-нисък, отколкото в Швейцария.

Не се били събирали.., ми да взема аз да събирам държавните взимания, щом държавата не може ебаси :dunno:

Пак да кажа, в една уредена държава, където като те спре полицая той изглежда като полицай и си върши работата като полицай, а не е същия Ганьо като мен и не е излязал за да закърпи семейния бюджет, където снегорина не минава за да отчете километрите, а за да изчисти по най-добрия възможен начин, където пътя не е направен за да реже някой лентички и да вие по телевизора колко километра магистрала е направил, а е истински път с истинска настилка и където и да се обърнеш виждаш как държавата си върши работата за която ти като данъкоплатец и плащаш шанса да спазваш нормите е мнооого по-голям, отколкото у нас.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 28 Ное 2023, 15:59

Преди малко видях фиша на познат 20лв, че товара е непокрит в самосвала и блести и заслепява, което е предпоставка за ПТП.
В самосвала е имало пръст.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 28 Ное 2023, 17:17

bum_bum написа:
Че то при 6700 франка средна заплата там направо си е безплатно да караш с толкова превишена скорост за 60 франка. При нас за същото нещо те друсат 50лв при средна заплата 1900лв.

Едно ми е чудно. След като глобите ни са по-големи, отколкото в Швейцария и те се сочат тук като основния метод за справяне с нарушителите защо все още не спазваме ограниченията като швейцарците?

За големи и/или чести превишения отиваш на съдия и глобата ще е според дохода/имуществото... та не е никак евтино ако ти е навик. :D
https://www.wired.com/2010/01/record-sp ... k-account/

Събираемоста им е 100% предполагам. Един колега го гониха даже в Канада да си плати глобата преди време.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Ное 2023, 17:36

Ей това не мога да разбера.
Някой приемат глобите...като някаква такса.
"Имал пари-угаждал си"
Ама това да не е билет за кино или театър, че да си платиш.
Все едно си поръчал кафе. Глобите са глоба, наказание и като всяко наказание, то е за да не се прави повече.
Ей такива, дето "имат пари и си угаждат" да почват да ги тикват в затвора след някое друго прегрешение. Има свободно време, да си угажда в пандиза.
Егати тъпата мисъл и разбиране имат някой к@п.ути.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Ное 2023, 17:40

Ако наказанието за нещо е само глоба, то то не е забранено, а просто е ограничено само за богатите. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 28 Ное 2023, 18:22

За превишената скорост по магистрали, големи булеварди, извънградско според мен е ясно и лесно - камери, глоби и тва е - макар, че моя милост НЕ харесва това :mrgreen:

Че инфраструктурата и поддръжката са ни леш, пак е ясно .Че гледат само да пълнят бюджета по възможно най-лесния начин, пак е ясно.
Че разполагат камерите по мръснишки и долен начин, пак е ясно.

Ама как ще оправим манталитета на некадърния олигофрен, който грам не мисли. Много трудно. Освен да се въведе IQ тест за книжка :mhihi:

Пак простичък пример от нашия квартал - нерегулирано кръстовище с 2 малки улички. Училище и детска градина там. Сутрин е фул макс с деца.

5 - 10% от шофьорите изобщо не еВават факта, че там има кръстовище. Той си кара на право и не се замисля грам.

Ама, че имало кръстовище, да спре да се огледа, ама че имало детска градина, училище, не мисли грам. Австралопитека си цепи направо с 40-50 и тва е :evil:

На друга улица, пак в квартала детски ясли и детска градина. Ограничение 30, хората сложили и два спящи полицая.
Няма, минават през спящите полицай с 50-60, щот е малко по широка уличка и тва е. Ама, че е пълно с дечица, еВи му майката :evil:

Кво да ги правиш такива :evil:

Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Мнение от Двигателист » 28 Ное 2023, 18:39

То половината шофьор не знае за правилото на дясностоящия! По малките (и не само по тях) се кара като добитък - направо ли е, значи е с предимство. Честно казано, вече имам чувството, че правилото е отменено. А ако на кръстовището пътя с предимство си променя направлението, за което има знак, вече става безнадеждно. Всеки ден минавам през такива кръстовища и грам не разчитам на предимството.
За общоприето излизане от голямо кръгово от най-вътрешна, през средна и дясна само с “биене” на мигач, няма смисъл да споменавам.
Лудия.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivanski_2 » 28 Ное 2023, 19:00

carmanf1 написа:. Освен да се въведе IQ тест за книжка :mhihi:

Аз това го предлагам като решение от много време и съм сериозен!Даже на моменти толкова ми писва, че ми се иска да се излиза от вкъщи с IQ тест честно!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 28 Ное 2023, 19:11

enigma написа:

Пак казвам, там могат да искат, да събират, да наказват защото дават.

Тук само искат.

Е това е пътя по който всеки ден минавам за да взема детето от градина. Два дни, след като е паднал едва 23-35см сняг!

Заледено е. Стръмно е и редовно има някой закъсал и за едни 5км пътуваш 30-40 мин. Алтернативата е по по-дългия път и висене час и нещо по задръстванията. Автобус от нас до там няма (преди Стинката да е дал съвет как да пътувам).

Долната снимка е на връщане, където се е разтопил снега и се вижда какво е отдолу- черен път с ями дълбоки по 20-30см.

Няма как да искаме да сме европейци, като живеем в Африка.

Изображение

Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата