България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Потребител
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от goshevv » 12 Яну 2024, 15:44

bum_bum написа:
goshevv написа:Как да се поддържа тая настилка, като си помислиш само колко замърсители има реално в София ? Като започнеш от твърдото гориво за отопление, минеш през махалите, в които се изгаря буквално какво ли не, и накрая хиляди изтърбушени коли, които си минават преглед без проблем :) и това не е всичко...

Аз не знам как може да се изчисти пътят от цялата смрад, да го измият освен на -10 :D

Какво ми дреме как може да се изчистят? Може би ако започнат да спазват всички разумни мерки за борба със замърсяването по строежите например?

Плащам същия % данъци, както и в Германия например. Ако не ги платя ще ме вкарат в затвора. Но че после се крадат проблем няма.

Така де, точно това казвам и аз. Даже да се измият улиците, като източниците на тая гадост не е спрян, тогава все тая...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2024, 16:03

alx написа:
bum_bum написа:Плащам същия % данъци, както и в Германия например..

Мислиш ли?
Да, мисля. За средната работна заплата данъка мисля, че е съвсем сравним.

ДДС е драстично по-нисък ако вземем средното за потребителската кошница.

И ДА, мисля, че с едни и същи пари живеейки в Германия и в България няма да е никак чудно ако в Германия накрая ми останат повече.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Яну 2024, 16:17

Ако ядеш от Лидъл, Била и Кауфланд, със сигурност, ама ти там зор ще влизаш. Е, предполагам от твоите храни ще има някои на същите цени там, ама все пак да си търсиш мляко и кашкавал ще е зор както тук. Но пък ме навежда на мисълта, че може би имат и хубаво мляко и кашкавал в тия магазини сравнимо с нашите тука в магазините.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 12 Яну 2024, 16:54

Аз бих заложил, че е като при всичко останало - хубавите неща там да са по-евтини от милата родина. Иначе в Лидл и Кауфланд лесно се проверява в Гугъл. Същите неща се продават и тук.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 12 Яну 2024, 16:55

Top Gun Maverick написа: ама все пак да си търсиш мляко и кашкавал ще е зор както тук. Но пък ме навежда на мисълта, че може би имат и хубаво мляко и кашкавал

:lol: :lol: :lol: :ok:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2024, 17:07

bum_bum написа:
alx написа:
bum_bum написа:Плащам същия % данъци, както и в Германия например..

Мислиш ли?
Да, мисля. За средната работна заплата данъка мисля, че е съвсем сравним.

нали? хайде иди сега тука и си напиши числата и ми кажи колкото ти остава накрая от дохода - моето усещане е че при твоя доход ще се видиш с едни 1/3 надолу чисти... (жокер- данъка им върху смислен доход започва от 14%) https://allaboutberlin.com/tools/tax-calculator

И ДА, мисля, че с едни и същи пари живеейки в Германия и в България няма да е никак чудно ако в Германия накрая ми останат повече.

това разбира се не е вярно. само от ситуацията по дома ти ще си значително по- надолу. по спомени в германия имаш данък сделка които се плаща от купувача и е едно 3-5% от стойноста на сделката... също така годишния данък ако и да е нисък е едни 0.5% от стойноста на дома. един вид ако ти струва дома 300к евра ето ти едни 1500 на година за добро утро. в повечето окръзи този данък не е 0.5 а е доста по- висок между другото.... а ако си под наем- знаеш там как ще е като трябва да наемеш нещо в което да живееш със семейството си.

сега, че в германия парите се управляват много по-добре и отиват за целите за които са събрани - това е друга тема. там сравнение няма- ние сме финансови и икономически аборигени сравнено с тях. да не говориме като морал на труда, себеуважение и тн... но все пак трябва да се внимава със фактите като опре до цифри.
Последна промяна alx на 12 Яну 2024, 17:13, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 12 Яну 2024, 17:13

Точно щях да те цитирам да внимаваш като опре до цифри и си едитна поста :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2024, 17:20

TNT написа:Точно щях да те цитирам да внимаваш като опре до цифри и си едитна поста :mhihi:

стори ми се много баси... и си погледнах нулите :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Яну 2024, 18:55

alx написа:(жокер- данъка им върху смислен доход започва от 14%) https://allaboutberlin.com/tools/tax-calculator.

И от мен жокер- 80% от българите живеят с безсмислен доход. Доход върху който в Германия данъка е 0!

Ма разбрах ти тезата. Тук е кочина, щото не плащаме. А не плащаме защото.. ?

И още жокер, виж колко е бюджета за чистотата на София и го умножи по колкото си искаш години и ми кажи срещу всичките тия пари само една единствена разумна причина града да не е най-малкото като Виена?

Много знаете от амнайсе хиляди км там, затова ми кажи още едно нещо- след като съм платил 4к ДДС в един конкретен месец как да обясня на дъщеря си, че рожденния и ден не може да бъде на същото място, както на съученичката и, щото струва 2к, пък аз съм само прост бачкатор, който си раздира гъза от работа, а бащата на съученичката и работи общината?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 12 Яну 2024, 19:29

Още малко за 'хубавите нови' пътища... В Пловдив се прави ремонт на входно-изходния булевард 'В.Априлов' или 'голямоконарско шосе'. Движението беше вкарано в едното платно, за да се ремонтира другото... В понеделник тази седмица пуснаха първото платно, след 8 месеца ремонт, вкарвайки движението по него, като затвориха другото. По 'новото' платно вече има отворени дупки и пропадания, които за сега са малки, но съдейки по скоростта им на появяване и растеж, до месец ще е страшно... На кой да се оплачем :dunno: ? Телефона на арменския поп дава заето постоянно! Явно и други му звънят за разни неща :mhihi: ...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Яну 2024, 19:35

На кой да се оплачем :dunno: ?
Ето пробвай тука .. :ok:
https://armenskipop.online/
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Яну 2024, 20:04

Изображение

Не знам аз как да ги докараме до 65% в Бг за 5000 евро на година, което е на минимална заплата... ся че не са ниски, не са вече... ама не са високи, бедна ви е фантазията какво значи истински високи данъци.
Последна промяна steeN на 12 Яну 2024, 20:08, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2024, 20:06

bum_bum написа:И от мен жокер- 80% от българите живеят с безсмислен доход. Доход върху който в Германия данъка е 0!

дали? средния (средния!) доход в големите градове е софия - 32400 лева, варна - 21600 лева, пловдив - 20400 лева... немците са на 14% от 10900 евра (21300 лева) нататъка и върви нагоре... така го мисли.. това са официални данни- всички знаеме неофицално какви най- вероятно са цифрите ни (х3).. дали това са 20% от населението ни или по-скоро 80%? гледайте числата бе хора- те и да лъжат поне знаете в коя посока лъжат. мислете критично...

Ма разбрах ти тезата. Тук е кочина, щото не плащаме. А не плащаме защото.. ?

не. в родината е кочина защото такова ни е населението. а е такова защото цари беззаконие.

за бюджета на софия- погледнах го- 260 милиона за 2023... ми... малко е. ама и 500 милиона пак ще е малко. и един милиард и той ще е малко. щото виж ми предишния параграф защо родината е кочина. не е функция на/ от пари.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 12 Яну 2024, 20:12

Къде го гледаш този бюджет на София? За 2023 е точно 2.55 милиарда.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Яну 2024, 20:19

Което само затвърждава тезата му, че и в милиарди да се влезе, пак ще е малко. :ok: Аз не знам, половин България е в София, убиха повечето места в България за да концентрират нещата и хората в София, а накрая София е кочина. :dunno: Не знам как става това. Днеска ги слушах как си отправят различни апели в тоя общински съвет по радиото, ами на мен ми изглежда, че отдавна можеше да има мнозинство там, но все се изчакваше гласуване на бюджета за да делят баницата. :ok: Пп-дб, синя София и БСП, това ще е работата, но важното е, че няма да е с герб и ще могат да управляват столицата без корупция. :ok:
И за да е в тон с темата съвсем, да направят пътища там за чудо и приказ. А не като Боко, някой назад писа, че откак го няма го е страх да излезе зимата за да не е непочистено. На Боко беше лафа, че снежинките във въздуха ще го ловят. :mhihi:
Последна промяна Top Gun Maverick на 12 Яну 2024, 20:22, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата