България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от zAcK » 17 Яну 2024, 22:30

Няма такъв олигофрен! :shock:

https://www.facebook.com/watch?v=915559490187909
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 18 Яну 2024, 0:07

zAcK написа:Няма такъв олигофрен! :shock:

Защо да е олигофрен? Жената попада явно в мъртвата му точка. Натоварена улица, малък прозорец за маневриране, водач с малък стаж...Стиина сега да обясни как ниската скорост е безопасна.
В такава ситуация, аз бих включил аварийките и бих минал през насрещното и да застана на 45 градуса спрямо портата. Никога не бих използвал тротоар и никога не маневрирам назад ако има пешеходец. По-добре да премине и след това да се извърши маневрата.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Яну 2024, 0:37

ID A написа:Стиина сега да обясни как ниската скорост е безопасна.

аз ще ти обясня- при тази маневра ако не беше хей така "храс" с педала на газта а беше много много по-бавно дали щеше да има време да я види и ако не я беше видял дали бабата щеше да има време да се отмести/ извика и тн? ... аз лично точно такива маневри назад със силно извит волан ги правя много много бавно...

скороста те лишава основно от едно едничко нещо - времето за (правилно) отреагирване в създалата се ситуация...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 18 Яну 2024, 1:00

ID A написа:Защо да е олигофрен?

Що ли? Щото първо е спрял посредата на платното, второ прави забранена маневра, че и без да погледне в огледалото :kuku:
Да не говорим, че самото маневриране е просто върхът! :kuku: Качи се на тротоара на задна с доста газ без да гледа и без да му пука! :censored: :banghead: :banghead: :banghead:

Сега остава да кажеш, че тротоарите са за маневриране... :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 18 Яну 2024, 1:08

Турбо дебил. Спря като дебил.
Освен това и тръгна назад с газ... като дебил... изобщо дори не се е обърнал назад вероятно... а кара назад на огледала щото профитата така правят раираш ли начи. И тва всичкото да спести 50м до следващото кръстовище, където може да направи нормален обратен.

Еманация на бай Ганьо. Дано жената не е пострадала сериозно.

Ама не може само с тояга, трябва и морков... да му го подпъхнат отзад вероятно като стимул.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 18 Яну 2024, 1:31

Каква газ, специалистите? Гуми ли превърта? Стине, ти вкарвал ли си някога кола през врата на заден? Като отиде до следващата пряка и обърне, какво ще стане? Мястото е малко и трябват и двете ленти. Спира си в лентата и изчаква да се освободи трафика. Жената му е мъртвата зона и въпреки ниската скорост, пак я събаря.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 18 Яну 2024, 2:00

Тя и бабата си беше на пътното платно. На 26 секунда си личи как слиза от тротоара и после се обърна без да се върне да си говори с другата жена. Явно шофьора не е погледнал в дясното огледало преди да тръгне, а е следил трафика само в лявото.

zAcK написа:второ прави забранена маневра:

Защо да е забранена маневра

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 18 Яну 2024, 2:41

STEVAL написа:Защо да е забранена маневра

Разрешено ли е движението на МПС-та по тротоара? :dunno:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Яну 2024, 3:55

ID A написа:Каква газ, специалистите? Гуми ли превърта? Стине, ти вкарвал ли си някога кола през врата на заден? Като отиде до следващата пряка и обърне, какво ще стане? Мястото е малко и трябват и двете ленти. Спира си в лентата и изчаква да се освободи трафика. Жената му е мъртвата зона и въпреки ниската скорост, пак я събаря.

колега, извинявай, но ако за тебе това е безопасно и бавно изпълнена маневра... не знам какво да кажа...

и до колкото знам бабата е със множество счупвания
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ID A » 18 Яну 2024, 6:45

alx написа:колега, извинявай, но ако за тебе това е безопасно и бавно изпълнена маневра... не знам какво да кажа...

Няма как да е безопасно изпълнена маневра при наличие на пострадала жена, но със сигурност е бавно изпълнена. А тази маневра я е изпълнявал няколкостотин пъти със сигурност.

alx написа:и до колкото знам бабата е със множество счупвания

Което показва колко несъстоятелна ви е тезата на двамата със Стиина, че намалявайки скоростта, ще изчезнат и жертвите пешеходци.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 18 Яну 2024, 8:29

Как ще е бавно изпълнена бре :shock: Тоя олигофрен е вероятно да остави бабата инвалид, най-малкото трябва да го съсипят от дела :banghead:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Яну 2024, 8:34

Няма да го съсипят, ще мине по 78А ако вече не е минавал и ще го освободят от наказателна отговорност. Средна телесна повреда, без книжка от 0 до 24 месеца(поне 1 ще му дадат след обжалване на първоначалните 5-6(прокурора ще иска една година))и глоба от 1000 до 5000 лева в зависимост от доходите му. Бабата ще вземе пари след много време от застраховката.

zAcK написа:
STEVAL написа:Защо да е забранена маневра

Разрешено ли е движението на МПС-та по тротоара? :dunno:

Нямам фейсбук и досадно трябваше да гледам целия тъп клип защото явно не мога да намеря как да го превъртя, но виждам първоначално защо е забранена. Ами има непрекъсната линия, никой ли не вижда? Можеше да иде да обърне и да се върне без да дава назад като профи, каквото не е. И да, аз също давам назад по огледала, какъв е проблема? :shock: Та вторият му проблем след това преценячество е...ами точно бързането бе хора. :mhihi: Аз винаги съм го казвал, че бързането и скоростта не винаги вървят ръка за ръка. Той просто си бърза, убеден съм, че пулса му е ускорен и адреналина му леко вдигнат от неспиращия трафик. Не го знам дали е слаб шофьор в крайна сметка.
А за тротоара какъв е проблема, че го ползва за маневра? Това не е да се движи по него. Щом в закона има част в която ти пише как може да паркираш върху тротоар и колко разстояние да оставиш, значи може.
Та обобщение - непрекъсната линия и бързане. Другото са следствия. При маневри с ограничена видимост съм подпирал човек, ама като карам с 2км/ч примерно съвсем бавно и на полу-съединител става едно от нещата изброени от алх, но не и ПТП с пострадали. Не питай старило, питай патило. :idea: И да, основно идва от бързането, преценячеството не е за всеки, но в комбинация с бързането тоя да направи маневра, която прави всеки божи ден на това място...

П.п: Да ви кажа начин да минете така бакшишката ако ви се налага? След спирането сваляте прозореца и изкарвате ръката вънка като почвате да се молите с тая ръка някой да спре. И все някой ще спре. Минавате бавно. Ако никой не спре, гледате кой в трафика е психически лабилен и минавате вече грубо бакшишката, но пак бавно(това е водещото)и готово. Сега как да различите кой е психически лабилен в трафика е трудно да ви обясня с думи, но жена или някой с миловидна или усмихната физиономия, движещ се по-бавно и още някакви неща там, които ги виждате със стажа. :mhihi: И ако може да им се усмихвате и правите жестове с ръце, няма начин да не ви пожалят. :mhihi:
Последна промяна Top Gun Maverick на 18 Яну 2024, 8:57, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 18 Яну 2024, 8:50

Каква мъртва зона, бе хора :help: Нали има и друга бабка, с която тече лафче. Толко пък да не ги отразява човеците тоя, не знам... Като му е толко' мъртва зоната да си купи кабрио ли, колело ли да кара, и аз не знам :dunno:

Освен бързането, дето вика Мавърика, също така и тотална липса на пространствена ориентация и незнание къде се намира в пространство изобщо, както и умението как надеждно и сигурно да търси, намира и предвижда какво (потенциално) има около него във всеки един момент. Не, не става само на огледала, и просто поглеждане назад.
Аз например, като карам в София съм като лалугер, има моменти не се облягам грам на седалката, само и само да си сменям често перспектива/полезрение, за да съм сигурен, че съм ВИДЯЛ и ОТРАЗИЛ ясно и сигурно всеки един опасен обект. Дори не помня/не отразявам почти какво ми говори жената докато ги возя, до такава степен се концентрирам :dunno:
Наскоро имах шокова случка с колоездач, бях писал преди... Та добре че винаги гледам и карам бавно там...

Почти съм убеден, че същият тоя, като ходи в хипермаркета с пазарската количка е същия, я бързак/нервак, я трябва да го заобикалят хората като се изтъпанчи по средата на пътеката да си гледа цени, и какви стотинки ще спести, и хората са му "длъжни" да го заобикалят.

А за маневрата и аз самият не виждам как точно би се направила чисто "на един път", използвайки само едната лента (независимо, от която и лента да я започне).

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Яну 2024, 9:03

Затова се минава бакшишката с молитви. :mhihi:

Аз пък съм убеден, че тоя се чувства все едно е негова улицата защото е пред дома си. Виждали сте това поведение на много различни места в БГ. Това те кара да мислиш, че всичко е твое и всичко то е ясно и няма какво да се обърка.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Яну 2024, 9:13

ID A написа:
zAcK написа:Няма такъв олигофрен! :shock:

Защо да е олигофрен? Жената попада явно в мъртвата му точка. Натоварена улица, малък прозорец за маневриране, водач с малък стаж...Стиина сега да обясни как ниската скорост е безопасна.
В такава ситуация, аз бих включил аварийките и бих минал през насрещното и да застана на 45 градуса спрямо портата. Никога не бих използвал тротоар и никога не маневрирам назад ако има пешеходец. По-добре да премине и след това да се извърши маневрата.

Това пък как го прецени ? :dunno: На клипа ми изглежда 45-55 , не на 19.

Абсолютен дебил е този и е пълно с такива. За това е на тоя хал движението.

https://www.plovdiv24.bg/novini/interes ... da-1969946

Белослава с 4 месеца условно. Наздраве :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата