България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 31 Яну 2024, 11:20

Е.Димитров написа:Тука, ако направят като в щатите да минаваш на червено на дясно по своя преценка, след месец всички ще минават и даже ще се карат на някой, който му е зелено и им пресича пътя!
Абсолютно, ще му обяснят правилото за дясностоящ на червено :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 31 Яну 2024, 11:27

Е как бе, много им се радвам когато на 2 секунди зелено натиснат спирачката почти в кръстовището. :mhihi:
От САЩ само ако вземем правилото за спиране на кръстовище с 4 стопа, че с предимство е първия спрял, то тука ще има много бой по пътя. Щом там се случва да слизат, смятайте тука как ще има мятания. Минимум псувните, които са по кръговите сега заради спор кой и кога е влезнал ще са умножени по 20. :mhihi: :dummy:

А иначе да знаем само, че тука не сме някакви откриватели и на други места също стават много такива неща, че дори и в САЩ говорейки си за там:
https://youtu.be/KSBj4ENbQTA?si=xinsmdXhAep-oDIc

И това въпреки, че в Ню Йорк освен глобата получаваш и 30 дена затвор за участие в улични състезания. Затова повечето са послушни на пътя. :mhihi: Естествено БМВ е на почит! :bowdown:
Цената на 340и скача след това видео, понеже си е доста гледаем канал от феновете. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 31 Яну 2024, 14:44

Това със завиването на дясно на червено има лесно решение! Просто се слага отделна секция на светофара. Ако не друго, поне това направиха в нашия град по доста кръстовища и определено има ефект! Лошото е, че всичките им останали 'решения' само спъват и без това натоварения трафик в града... Особено кръговите с абсолютно погрешни габарити/радиус! Те какви задръствания правят, не е истина...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2024, 14:57

Top Gun Maverick написа:И това въпреки, че в Ню Йорк освен глобата получаваш и 30 дена затвор за участие в улични състезания.

като стана въпрос за тоя град- в ню йорк десния на червено е забранен :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 31 Яну 2024, 15:28

ildivvy написа:Това със завиването на дясно на червено има лесно решение! Просто се слага отделна секция на светофара. Ако не друго, поне това направиха в нашия град по доста кръстовища и определено има ефект! Лошото е, че всичките им останали 'решения' само спъват и без това натоварения трафик в града... Особено кръговите с абсолютно погрешни габарити/радиус! Те какви задръствания правят, не е истина...

Бъркаш се нещо. Няма как да има отделна секция която да свети зелено, докато и на тези в чиято лента завиваш им свети зелено за направо. Идеята на това правило е да можеш да завиеш, дори когато ти е червено ако не отнемаш предимство на движещия се направо на когото му е зелено. Ако и на двамата ви свети зелено съвсем ще стане бъркотия, щото пък си му и дясно стоящ...никой няма да знае какво се случва :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 31 Яну 2024, 15:56

Може би не се изразих правилно... Не става дума за ситуацията описана от теб, разбира се! Става дума за останалите случаи, когато с тази секция ти дават право да завиеш и това доста облекчава трафика според мен. Иначе чакаш само 'централното' зелено, което е за съответната лента...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 31 Яну 2024, 21:44

Да, тука го направиха на едно кръстовище в три от страните му и е топ, аз точно четвъртата ползвам за минаване сутрин като няма папараци. :mhihi:

А кой викаше, че няма проблем да си караш пиян и без книжка като те тестват й само трупаш наказания? Умря Марко както казвам отдавна. 3 месеца след нарушението може да пътува към кафеза:
https://www.kazanlak.com/news-43382.html
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 31 Яну 2024, 22:14

ildivvy написа:Може би не се изразих правилно... Не става дума за ситуацията описана от теб, разбира се! Става дума за останалите случаи, когато с тази секция ти дават право да завиеш и това доста облекчава трафика според мен. Иначе чакаш само 'централното' зелено, което е за съответната лента...

Виждал съм в Германия, обозначено е с малък квадрат със зелена стрелка надясно, прикрепен към сфетофара (обикновено е закачен точно до зеления сигнал). Та съм се възползвал и аз да мина на "червено".... :paranoid:
Сега като се замислих, се сетих че съм виждал и допълнителен сфетофар за надясно, пак е монтиран до зеленото и пак е със стрелка. Та има ги идвата варианта там.....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2024, 0:55

Top Gun Maverick написа:От САЩ само ако вземем правилото за спиране на кръстовище с 4 стопа, че с предимство е първия спрял, то тука ще има много бой по пътя.

най е смешно на кръстовище със 4 стопа... рядко, но се случва и 4те коли да спрат едновременно- и почва едно весело махане през деня и мигане със дългите по тъмно... и накрая тоз дето си мисли, че е първи или са го пуснали тръгва леко напред и върти глава.... всеки път ми стааа много весело :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Фев 2024, 9:21

Но пък знаеш ли, това като се замисля провокира хората да се научат на толерантност. Понеже ако всеки бърза да минеш дори за най-големия кретен в един момент ще стане ясно, че няма как все да минава първи без да предизвика рано или късно ПТП или да е супер близо до такова. От там хората се учат на всякаква толерантност на пътя, става ти ясно, че не си сам и с предимство не е най-черния Жеп с номер за хора без въображение.

Само си представете тука учебна кола на кръстовище с 4 стопа. :help: Аз вече като ги видя някъде на кофти място и не са на изпит ги пускам спирайки ако не бързам нали много за някъде. На изпит като са не става, понеже е предпоставка да те скъсат ако минеш когато някой ти даде предимство.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2024, 18:44

Top Gun Maverick написа:Но пък знаеш ли, това като се замисля провокира хората да се научат на толерантност. Понеже ако всеки бърза да минеш дори за най-големия кретен в един момент ще стане ясно, че няма как все да минава първи без да предизвика рано или късно ПТП или да е супер близо до такова. От там хората се учат на всякаква толерантност на пътя, става ти ясно, че не си сам и с предимство не е най-черния Жеп с номер за хора без въображение.

Само си представете тука учебна кола на кръстовище с 4 стопа. :help: Аз вече като ги видя някъде на кофти място и не са на изпит ги пускам спирайки ако не бързам нали много за някъде. На изпит като са не става, понеже е предпоставка да те скъсат ако минеш когато някой ти даде предимство.

О, генерално в щатите шофьорите са толерантни. Има разбира се кофти хора, но на фона на огромното количество коли и трафик- рядко попадаш на такива. Обикновено ако те видят, че се чудиш нещо ти правят път и са доста снизходителни и добронамерени.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 01 Фев 2024, 18:55

alx, искаш ли малко линкове на клипове за брейк чекове или стрелба през прозорците?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2024, 19:00

ID A написа:alx, искаш ли малко линкове на клипове за брейк чекове или стрелба през прозорците?

в една огромна държава изключения винаги има както казах. но мене лично за няколко милиона километра в тая държава веднъж не са ме брейкчек-нали камо ли да стрелят по мен...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 01 Фев 2024, 19:35

alx написа:
ID A написа:alx, искаш ли малко линкове на клипове за брейк чекове или стрелба през прозорците?

в една огромна държава изключения винаги има както казах. но мене лично за няколко милиона километра в тая държава веднъж не са ме брейкчек-нали камо ли да стрелят по мен...

То за да те брейк-чекнат първо и най-важно условие е да могат да те изпреварят! :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2024, 20:37

vicho написа:
alx написа:

То за да те брейк-чекнат първо и най-важно условие е да могат да те изпреварят! :mhihi:

аз съм казвал и преди- по пътищата се лея като народна песен общо взето и не съм конфликтен.. мога само тук таме да настъпя за малко кеф, но като цяло карам доста бавно, скучно и мързеливо. може би и затова не изпадам в ситуации- не помня кога за последно е трябвало да правя некви резки движения или да настъпвам клаксона
:dunno:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата