България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 01 Фев 2024, 21:38

alx написа: снизходителни и добронамерени.

Среда.. каквато средата, такива и хората.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 10:57

Не сме първобитни хора, че средата да моделира нас. Хората създават средата. Всичко около теб е направено от хора... не обратното.

Една от основните разлики между хората тук и там в същност. Тук винаги някой друг е виновен за нашите проблеми... много типично. Хубавото е, че тези хора намаляват и си променяме бавно "чипа". Керванът.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 11:14

Ти все едно си втори клас. Каква среда съм създал аз или комшията?

Е, сега като заваля пак изкараха тонове кал на пътя. Освен да взема една лопата и да отивам да рина, че да си създам приятна среда, а не само да мрънкам?

Естествено, че ние сме си виновни, защото сме с всичко съгласни и всичко ни харесва. Като няма сигнал, че не сме ОК с нещо как да очакваме да се промени?

Ама пак сме офтопик и ще ни затрият. Което беше много тъпо, защото ония всичките писания за батерии и екология можеше да минат в някаква отделна тема ама нейсе..
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Фев 2024, 11:31

Сега специално за Стийна искам да кажа, че днес в САЩ и Канада е деня на мармота. :mhihi: Както каза водещият на Енджой, може да си вземете по един мармот и да си го гушкате. :mhihi: Пиша го тук, понеже следващата реплика на Стийна щеше да е, че един мармот завива наляво, понеже кервана вече го написа в този пост. :mhihi:

Обаче знаете ли, че според мен и двамата сте прави в случая? И когато мнението ви се обедини в едно, стигне до хората, те го осмислят и бавно почнат да променят нещата, тогава ще стане нещо огромно и много видимо. Всеки като почне да подава сигнали за строителните площадки и за кофите кал, които изкарват тракторите, за черния пушек от местата за скрап като горят кабели и т.н.

Одеве слушах един по Фокус, прави еко къщи. В Германия набирало скорост, сега и тука се мъчат. Обясни колко огромен процент от световното замърсяване се дължи на строителните материали, особено цимента. Общо каза за сектора, че доста по-голямо от автомобилите примерно, ама не съм видял мощни кампании в полза на къщи от керпич, много селско ще му се строи на някой, а тоя каза с еко материали, че може да се стигне до 20 лв. отопление на месец за къща, предполагам малка, но къща.

Та какво е общото с тази тема...ами все е имам желание, ама не чак толкова. Гражданите като почнат да изискват, тогава нещо ще стане. Да, в началото ей такива сигнали като на бум-бум ще са глас в пустиня защото приемащите ги още ще мислят, че живеят в комунизма, но леко, леко се сменят тия безхаберни лелки и идват други.

Вчера един познат возя, сина ти почина и има едно Е46, което трябва да оправят като собственост. Отива в КАТ и някакъв там униформен офицер или поне на някаква служба, която предполага компетентност на въпроса как трябва да направят нещата вдигал раменете и му казал, че не знае. Моят познат му казал нещо от сорта "аз ли трябва да знам тогава" и оня почнал да му казва да не се караш ли какъв бил той, че така с държал и като му се отвръща пред всички присъстващи нещо от сорта "аз съм този който си плаща данъците от които ви идва заплатата" и онзи млъкнал.
Още няколко като му го кажат когато "не знае" нещо, което трябва да знае защото една заплата да го знае и може и да прочете закона какъв е. :banghead:
Последна промяна Top Gun Maverick на 02 Фев 2024, 11:47, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 11:34

bum_bum написа:...

Ненужно е точно от теб реплики кой е във втори клас.

Погледни произволен двор на къща или кооперация. Затънало в боклуци, че дори се хвърля и двора на съседите.
Кой се оплаква тука всяка втора седмица колко е зле в ЗАТВОРЕНИЯТ му комплекс? Не е ли това твоята теория?
"Докато не оправят пътищата ще карам както си искам." Когато повечето хора разсъждават така какво става... това което е.

Сега ще кажеш, аз съм подал безброй сигнали... и после иронизираш тези, които спазват някакви правила и се хвалиш как ти ги нарушаваш.
wtf ?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Фев 2024, 11:43

Последните 20 дена съм пуснал 2 сигнала. Един към Еконт, че всеки ден паркират по тротара и въпреки забележките, се повтаря ВСЕКИ ден. По-стария е към общината, преди 2 седмици. На дървото от другата страна на улицата, има 3 счупени клона, които се държат на магия, паднали върху други клони. А задното дърво се е сцепило и пак стои на магия. След 2 седмици получавам отговор, че са в частен имот, предписание на собственика и тва е. Утре ще утрепе някой - имало да става :dunno: Миналата година пуснах пак сигнал до общината, на имейл, във фейсбук, в на майка си п******... на всякъде. Трети път я оправят тая дупка, откакто живея в квартала. Накрая след като направи почти рожден ден, оправиха я. Ама така я оправиха, че след 1 месец пак се отвори :bchug: Сигнал има подаден от 2-3 месеца поне, познайте дали е оправено.

Виж, ако трябва да пусна сигнал, в който общината ще глоби някого и ще изкара лев - тогава ще е по-бързичко. Комшия си заеба кола без номера, пуснаха му сигнал, веднага му лепнаха бележка. Ако ще е приход за общината - идват бързо. Ако ще е разход - не ги търси.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 12:18

Какво ми дреме на мен за нечий двор и нечия кооперация? Да ходя да им чистя ли?

Това е пред нас, като съм имал къща, преди 10 години.

Изображение

Затворения комплекс за чието почистване плащам като не си свършат работата какво да направя- да хващам метлата ли?

Единия от складовете ми е тук и пред него си чистя, щото там постоянно се събират, че има навес и са чашки, хартийки, фасове и какво ли не.

За пътищата ти що не ми отговори на това?

Как съм аз големия джигит като мина със 100 по околовръстното, а държавата в лицето на и общината изпраща там некви двама в дъжд и мъгла да запълват дупки без никаква сигнализация? По сред средата на път на който се кара с 80 при намалена видимост?

Снимка даже бях приложил, че ти се викаш, че си измислям.

Защо съм голям ганьопитек, джигит и селяндур ако взема да прегазя тия грозни циреи, които сложиха по Константин Величков, а държавния камион може да минава върху тях, че и в насрещното?

Изображение

Защо ако спра на тротоара съм пълен селяндур, а буса на кейфор си паркира там? Тия ако идат в Париж или Берлин дали ще спрат така на тротоара?

Изображение

Защо не ми дават да влизам в центъра с колата, че била стара и цапала въздуха, а държавните коли са в това състояние?

Изображение

Цяло клипче имам, 20 метра пушек след него.

Е затова единственото, което ме интересува в ЗДвП е да не блъсна някого и да не ме хванат.

Докога да бъда примерен гражданин в държава, която не е държава?

Ей ти примери за среда, създадена от държавата, не от мен или друг ганьопитек.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 12:56

Няма как да си част от нещо и да се бориш с него. Като атакуваш хората, които ти го посочват какво постигаш? Буквално ми обясняваш как понеже е мръсно ти няма да спазваш ЗДВП... хубу разбрах го това, явно обществото има други приоритети и ти си решил, че ще ги саботираш, защото ти е през шмайзера, че се трепим по пътищата. Това, че си изчистил пред вас е индулгенцията ти. И това го разбрах. После ми обясняваш кой е във втори клас.

Общо взето е равносилно на това аз да отида да ти хвърлям боклуци до вас щото ти имаш проблем с това, че пешеходците трябва да се пускат на пешеходна пътека, вместо да ги газим. Изобщо осъзнаваш колко е абсурдно...
Последна промяна steeN на 02 Фев 2024, 13:15, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 13:13

Не бе, обяснявам ти, че след като държавата не спазва собствените си правила аз не съм по никой начин мотивиран да ги спазвам, освен от глобите и опаностите, които бих създал ако не го правя.

Какви други приоритети да има обществото. Като си на пътя ЗДвП не е ли основния приоритет?

Там пише, че се слага триъгълник на 30 метра ако аварирам, обличам си жилетка и т.н., а държавата праща мангалите с лопатите без никакво обозначение и подходящо облекло най-малкото по средата на натоварен скоростен път и това е ОК. :kuku:

Нищо не саботирам и не правя джигитски изпълнения само за да съм наопаки, защото нищо не печеля от това. Но ако ми е по-удобно да направя нещо при положение, че няма да ме хванат или да ударя някой това, че нарушавам някакви правила ще е последното, което ще ме спре.

Жалко че изтриха ония неща от темата с електричките. Купил си М3, че да го кара с 55 мили по планински пътища и като има сняг ама без да го лъзга. :mhihi: :mhihi: :mhihi: Ебахти йезуита!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 13:17

Докато се саботираме взаимно и няма да има подобрение. Това работи точно в полза на тези, които не искат да има подобрение.

Какъв йезуит бе? Ходи да лъзгаш със 4х4 Х5цата... да не говорим, че от едно 10-15 години по-скъпите коли дори ръчна нямат, която да дръпнеш... това вече наистина е инфантилно :kuku:
За Е36цата, сняг никога не е виждала и няма да види. Ти наистина мислиш, че целият свят се върти около теб.

bum_bum написа:Но ако ми е по-удобно да направя нещо при положение, че няма да ме хванат или да ударя някой това, че нарушавам някакви правила ще е последното, което ще ме спре.

QED

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 13:28

Какво саботирам аз? Ако блъсна мангала, който държавата е изпратила да пълни дупки без никакви осигурителни мерки какво ще ми се случи? Кой е саботьора, аз или държавата?

Еми каза, че обичаш да караш на планински път и сняг в ограничението без да пързаляш колата. Явно наистина детската ти мечта е била да караш снегорин. Има недостиг на шофьори, знеш. Пробвай се :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 13:41

Не съм аз, който трупа глоби и ченгетата не се отнасят с мен "като с престъпник", вероятно нещо някъде бъркаш в поредният неудачен опит за иронизиране.
Другото го разбрахме отдавна, че ти е през шмайзера, че се трепим по пътищата. Керванът...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 13:50

Както ти казах, хлъзгав си като сапунисана паДка.

Питам те в конкретния случай кой е джигита, а ти ми говориш за глоби.

И да не ми е през шмайзера какво да направя? Да ходя да полагам качествен асфалт, да мия светлоотразители, да запълвам дупки, да мия пътищата или какво?

Джигита се превъзпитава с глоби явно. Такива има, вече не може да се избегне плащане, имаме една камара най-модерни камери и редовно акции с инструкцията да се събере максимално възможен обем глоби.

Остава да се свърши и другата работа- да имаме и нормални пътища и условия за безопасно шофиране.

За амнайсти път те питам- като го ударя тоя на околовръстното, щото не съм го видял в дъжда, мъглата и заради липсата на каквато и да е била сигнализация и подходящо облекло какво ще се случи с мен? И кое е по-голямото нарушение - да мина от там със 100 (едната ми от глобите) или факта, че някой работи там по този начин?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Фев 2024, 14:06

Последно ти не искаш да спазваш тези правила, защото не ти харесват или защото се оправдаваш, че другите не ги спазват и ти не искаш да си "балък" и да си минат?

Някаква малоумна хипотетична ситуация как да коментирам? Примерно, ако е на пешеходна пътека, ако ще и с дрехи от антиматерия да е, ти си джигита... някакви неясни ситуации какъв коментар искаш?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2024, 14:50

Каква хипотетична ситуация ве бастун!!! Снимка съм качил по-назад в тая тема ама ти пак се направи на разсеян.

Пешеходец с антиматерия?!?! Аз ти показвам снимка как седят тия по средата на платното на Околовръстния път, там където е еднопосочен и с три ленти и ограничение 80 в дъжда и мъглата и пълнят дупки с лопатите и те питам ако ги блъсна кво прайм ти за какво ми говориш, кви пешеходци, кви материи?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата