България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jorixa » 04 Фев 2024, 20:59

Anthony_J написа:Аз в България не съм видял някой да кара без, освен малоумните бакшиши, на които май им е разрешено от закона.

Пф страшно много хора карат без колани. Масово се купуват накрайници за колани за да не им пищи алармата.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Фев 2024, 21:36

алх, Ситроенчето не е Ц4 тип гоУф, а Пикасо, това си е почти миниван, по-високо е и като се засили може и с Тесла Х да те размаже, не мисли, че в голяма кола нищо няма да усетиш. Това Рено не е Клио под 1 тон.

Anthony_J написа:Пич, Милен Цветков беше с колан и умря от такъв удар. Как разбра, че този човек не е бил с колан? Аз в България не съм видял някой да кара без, освен малоумните бакшиши, на които май им е разрешено от закона.

Не ти отива на интелектуалното ниво, което показваш по принцип във форума да се изказваш по този начин. Дали сме малоумни, които караме без колани без значение, бакшиши ли сме или не, едва ли може да се заключи толкова лесно. Имам доста и малоумни колеги, но имам и доста стойностни хора(въпреки, че не слагат колан :mhihi: )които може да ти е трудно да повярваш, ама не са малоумни.
Ако станеш някой ден бакшиш, тогава може спокойно да решаваш кога да караш с колан и кога не, може и да разбереш разликата от това да работиш с всякакви непознато хора, до това да си ходиш на плажчето там или където ходиш.
Плюс това и да не е бакшиш човека, не знам как толкова арогантно даваш заключения, че е малоумен защото кара без колан. Има си закон, който кара неправилно без колан нека го наказват.
Сетих се за последния случай един колега, който ми разправя как посред бял ден двама пияни се качват и след кратка разправия слизат двамата от колата и той също, но го оправил единия с лютивия спрей, а другия се отказал от това да атакува. Мога да ти разкажа доста случки с наръгани, кой умря, кой лежа в болница и се размина, кой не можаха да го колнат, отстрани е мнооооого лесно да коментираш. В заключение мога да кажа само еВал съм ти колана човек, вярно не го слагам по навик вече, но за 2 млн. бакшишки километра предпочитам веднъж да ни се наложи или никога, но да знам, че съм идея по-подготвен. Ако това те успокоява, в частните ми коли почти във всички случаи съм с колан.
Законът се промени може би преди повече от 10 години когато в Сливен ЗАКЛАХА един колега, не съм убеден дали не умря и сина му, може да бъркам това последното, но е факт, че човека умря и след този случай се поискаха законови промени.

Убеждавам се за пореден път, че това медиите са много продажна сган. По БТВ ей сега пуснали "сълзливо" обяснение колко съжалявал онзи мангал с Фордче ли беше, който помете момчето и момичето в София на булеварда преди няколко месеца, сещате се за случая. И казвам "сълзливо" понеже от тоя не се отрони и една сълза, но БТВ пуснали една музика на съжаление и онзи искал да каже на целия народ колко съжалявал, искал да изкаже и съболезнования на родителите и на тях също да каже, че съжалява, даже да се видео с тях да им каже. :kuku: Алоууууу, тия бащи едва ли искат нещо различно от това да те убият бе човек. Ако не се беше засилил като ненормален по пешеходните и от 100 метра видимост да не ги припарираш размазвайки ги, сигурно можеха и леко по-различно да са настроени. Сега единственото, което донякъде би ги...то не успокоило, не знам каква дума да използвам, може би интересувало е да има някаква ефективна присъда. А съжалението се постига по този начин, когато дадеш нещо от себе си и послужиш за назидание на другите.
Браво БТВ, видяхме колко "съжалява" тоя, музиката ме накара да му повярвам.
Последна промяна Top Gun Maverick на 04 Фев 2024, 21:47, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 04 Фев 2024, 21:44

Естествено, че е малоумно да караш без колан и това е емпирично доказано. И ако този човек е бил без колан, то сега е наказан от законите на физиката, а не от ЗДВП. И ако според теб шансът на един бакшиш да го наръгат наркомани щото е с колан е по-голям от този да пострада в ПТП, щото е без колан, не знам какво да си мисля.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Фев 2024, 21:53

Човек, то когато са решили да те ръгат без да разбереш, трудно ще усетиш, но понякога напрежението от даден субект се усеща още с качването, с дишането, с погледа в огледалото, с хиляда неща, които трудно ще ти обясня. И да, по-лесно е когато си без колан, понеже идеята е да хванеш ръка на някой ако ти посегне дори без да те ръга. Махането на колана когато има адреналин не винаги става за една секунда, а понякога нямаш и толкова. Целта е да вземеш щангата(примерно)още с излизането от колата и да си вън когато някой индивид има нож, да има пространство един вид за теб с дългото оръжие срещу късото.

И да, дадено действие може да е малоумно като това да караш без колан по принцип, съгласен съм с теб, но това не прави човека малоумен...предполагам. И за мен пушенето на цигари и употребата на дрога е малоумно, пиянството също, но не всички хора правещи това са малоумни.

П.п: Гледам, че спорите дали е рязана, по булгаристан тв казаха, че е рязана от пожарната за да извадят човека.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Фев 2024, 22:12

Колега Маверик- мисли го така- колко колеги познаваш намушкани/ бити и тн… и колко познаваш контузени в птп-та?

Слагай си колана моля те и не дърпай дявола за опашката…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Фев 2024, 22:24

Мен ме зарежи, аз имам много спирания и слизания от колата...не става просто.
Контузени в ПТП-та бакшиши...май знам само един, а той си караше все малоумно. Опа, двама, онзи отсече светофар и остана без крак от глезена надолу. Другите с ПТП-та, които са значими бяха пияни.

П.п: Единственото ми значимо ПТП в което нещо можеше да се случи с мен не беше с такси естествено, бях с колан и бях заспал в едно ХаЛуди А7. Като се събудих всичко беше в пушех от еърбеците и колана така ме беше стиснал, че имах синьо долу на корема и горе на гърдите. Предполагам без колан можеше да излетя през стъклото. :yes:
Ударът уж не е бил кой знае какъв, може би със 120-140 в движещ се на магистралата тир, който е карал с 90.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Top Gun Maverick на 04 Фев 2024, 22:43, променена общо 2 пъти

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Фев 2024, 22:29

Top Gun Maverick написа:Мен ме зарежи, аз имам много спирания и слизания от колата...не става просто.
Контузени в ПТП-та бакшиши...май знам само един, а той си караше все малоумно. Опа, двама, онзи отсече светофар и остана без крак от глезена надолу. Другите с ПТП-та, които са значими бяха пияни.

ти си знаеш.
Последна промяна alx на 04 Фев 2024, 22:35, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Фев 2024, 22:31

На таксито ми е оф възглавницата винаги. :mhihi:

Чак го бях преместил тоя тир и онзи ми обясняваше как се е почувствал. :mhihi:
Това беше резултат от много малоумни действия, като неспане над две денонощия по различни обстоятелства, а на третата като реших да спя, нямаше места в хотелите в градчето. :banghead: Като резултат спах на една гара, но за мое нещастие влаковете минаваха много често, и много бързо. Тъпанарското беше, че когато вече реших, че ще доя на една отбивка, тя беше оградена с ленти, оказа се в ремонт :shock: 8 км. и след до другата и май на 2-3 от нея стана това.

И носът ме болеше една седмица сигурно, има малко кръв на бега от него. :mhihi: Не знам с колко е бил удара, само предполагах унасяйки се на 100, че е било 120-140 макс. Горе добавих по-ясно снимка на щетите по тира. :mhihi:
Събуждайки се инстинктивно хванах волана здраво и просто спрях сравнително плавно, но много рязко защото не виждах нищо пред носа си от пушек и ми пищяха ушите. Общо взето съм спрял както трябва защото колата не можеше да мърда и си е там. На седалката е горнището на клуба, предполагам доста хора имате от него. :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Фев 2024, 0:29

мисля, че не е нормално да се коментира слагането или не на колана

поне тук
You said: "Time will change!" What if it changes you?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 05 Фев 2024, 1:44

@Маверик, нямаше ли един кон в една зафира?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 05 Фев 2024, 5:40

vicho написа:мисля, че не е нормално да се коментира слагането или не на колана

поне тук

Имам интересно мислене по тая тема.
Да започнем от там, че аз колана си го слагам винаги. Така съм свикнал и не ми пречи особено, даже ако не съм го сложил и усещам, че нещо ми липсва.

НО! Мисля че не трябва да има глоба за това нещо.
Всеки трябва сам да си прецени риска и да си носи последствията.
Никой няма да ме глоби, ако реша да си сменя контакта вкъщи без да съм свалил бушона, никой няма да ме глоби ако се кача на покрива на къщата ми без въже, никой няма да ме глоби ако скачам от скалите в морето, защо някой ще ме глобява ако карам без колан или без каска??
Във всички случаи мога да умра и риска си е за мене.
Просто трябва да се освободи отсрещната страна от отговорност при евентуална катастрофа и въпроса е решен.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Фев 2024, 7:16

ID A написа:@Маверик, нямаше ли един кон в една зафира?

Имаше, ама там не бях с колан и удара почти не се усети дори от 4-те малки деца отзад, карах може би с 80, намалих на поне 69, а той коня беше полудял и буквално дойде и се удари в мен въртейки глава като излезе от храстите пред нивата. Зафирата я оправих без проблем и я карах 4 години още, около 600 000 :mhihi: имаше снимки из форума от удара, аз съм такъв, че всички си казвам. :mhihi:
Между другото и при двете случки имах усещането, че нещо много кофти и лошо ми се е случило, но с времето се оказа точно обратно..

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Фев 2024, 9:34

dhtj написа:

поне тук

Да започнем от там, че аз колана си го слагам винаги. Така съм свикнал и не ми пречи особено, даже ако не съм го сложил и усещам, че нещо ми липсва.

Никой няма да ме глоби, ако реша да си сменя контакта вкъщи без да съм свалил бушона, никой няма да ме глоби ако се кача на покрива на къщата ми без въже, никой няма да ме глоби ако скачам от скалите в морето, защо някой ще ме глобява ако карам без колан или без каска??
Просто трябва да се освободи отсрещната страна от отговорност при евентуална катастрофа и въпроса е решен.

Има логика, да. Ама също така от елементарен удар ще имаш последствия, за които държавата ще трябва да плаща здравни грижи. Държавата обича да взима пари, не да дава.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Фев 2024, 9:36

dhtj написа:

поне тук

Тук бъркаш. Човек без колан е 100кг гюле, което лети из колата по време на катастрофа. Ако е зад теб и е без колан те размазва в таблото. Ако е до теб и ударът е страничен, идва при теб и те наранява.
Така че липсата на колан не е риск само за този който не го слага, а и за всички останали в колата. И най-логичното е да има някакво просто правило, особено за нация като нашата.
Последна промяна TheDriver на 05 Фев 2024, 12:07, променена общо 1 път

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 05 Фев 2024, 11:08

Пиян и надрусан пак е размазал спрял на светофар в София.
Случай Милен Цветков номер 8283823 :banghead:

Въобще има ли една институция в тая държава, която да работи???
Камерите на общината били засичали коли със 150-180 км/ч в София и това било ежедневие!!!

И какво? Някой направи ли нещо? НЕ...
Пускаме ги в новините как са карали като камикадзете, да ги надъхваме... :banghead:
Шофираш със 180 км/ч в столицата и после те хвалят в национален ефир?!?!?!??!
Вместо да те тикнат в затвора, щото когато го правиш, ти си убиец...

https://btvnovinite.bg/bulgaria/pijan-i-drogiran-shofyor-blasna-kola-na-svetofar-v-sofija-ima-tezhko-postradal.html

Водачът, предизвикал катастрофата, е шофирал след употреба на алкохол,
а дрегерът е отчел 1,99 промила. Дал е и положителна проба за употреба на кокаин.

При удара е пострадал 47-годишният водач. Той е откаран в лечебно заведение с тежки травми:
фрактура на таз, крайници, пневмоторакс, кръвоизливи. Мъжът е с опасност за живота.

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата