Строително-ремонтна тема
Модератор: Общи модератори
Re: Строително-ремонтна тема
don_gori написа:И докато сме на тези тема търся и мнения за хубава система за омекотяване на водата от котления камък. Единия вариант е този - https://pavirani.com/%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_%D0%B7%D0%B0_%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0_astral_30-14633.html
Гледам и продават някакви филтри за тази цел, но до колко са ефективни незнам - https://ecofilter.store/galvanic-remova ... er-scale-1
Идеята на тази система е да се предпазят всички видове кранове, душове, перални и т.н. , както и да се чисти по-малко.
Преди 2-3 години инсталирах това: https://www.amazon.de/gp/product/B09LR5JYFS
Инсталира се точно след водомера и така всичкото потребление на вода минава през него. Мембраната се рециклира автоматично всеки 7-10-14 дни (колкото се настрои) и извършва цикъл който използва сол за омекотяване на вода: https://www.amazon.de/Regeneriersalz-Ta ... 0744HKZ2H/
До колкото чета по опаковките солта си е наистина сол 95% NaCl или нещо подобно. Една торба от 25кг сол стига за поне 7-8 месеца.
Като отзив мога да кажа че никога повече не бих живял на място без такава система. Жената имаше проблеми с кожата и косата, след инсталацията се роди. Всичките миялни, перални и прочие изискват дори по-малко препарат и тн. Адски сме доволни.
M17cH написа:Като отзив мога да кажа че никога повече не бих живял на място без такава система. Жената имаше проблеми с кожата и косата, след инсталацията се роди. Всичките миялни, перални и прочие изискват дори по-малко препарат и тн. Адски сме доволни.
Благодаря за мнението колега

Ние сме точно със стъклен параван, широк към 150 след 2-3 месеца си има дребни следи от отлагане на хлор, но нищо фрапиращо, иначе беше след всяко къпане... Все пак е препоръчително системата да не работи на 0 твърдост на водата, защото не е полезно за теб самия, към 3-5 твърдост се препоръчва (без системата нашата твърдост е към 26-27 пункта). Продават се измерителни комплекти с течност (най-често зелена) и се измерва, доста лесно е.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Изобщо или само тая за пиене? За изобщо сигурно има, не знам. На тая за пиене има диспенсери. Пречистват, пускат и топла. И се връзват към Чушмята. С филтри са.
Хм,хм...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Показаната система е само за омекотяване на водата , това е за цяло домакинство . Използва йонобменна смола , не филтрира и не пречиства водата от био компонентата а само от някои минерални соли разтворени във водата . Единствения ефект е че не отлага котлен камък , поне докато смолата е активна . Изисква да се следи колко е замърсена смолата в патрона и да се регенерира периодично . Или ако е само патрон да се замени смолата . Системата изисква задължително предварителна очиста с механичен филтър от пясъка и глинестите утайки . Тези филтри не са особено скъпи но също са клизма защото изискват замяна на 2-3 месеца . Огромен недостатък на тези системи е че водата не е добра за пиене след нея . С течение на времето се натрупва тиня и биологични замърсители в патрона със йонообменна смола и той става развъдник на патогени . До степен че водата е негодна за пиене . С такава система задължително трябва се ползва и бактерицидна проточна лампа , или част от водата която е за пиене да се филтрира с обратна осмоза . За мен лично е напълно излишен разход в домакинство което е на централно водоснабдяване . Ако искате чиста вода най икономично и с най малка клизма излиза бутилираната вода. Вече за някакви частни случаи когато се ползват сондажи кладенци и подобни източници които по принцип са силно замърсени може да има някаква полза от йонообменната смола , но в тези случаи имайте предвид че водата изначално е негодна за пиене .
Последна промяна Jordana на 23 Юли 2024, 19:16, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Я си пием от чушмята твърда та чак корава. Иначе купуваме изворна, останалите пият от нея))
За фенове на изворна вода има "шашма"за по евтино де. Подробности на лично))
За фенове на изворна вода има "шашма"за по евтино де. Подробности на лично))
Хм,хм...
Ами аз искам като цяло да е чиста водата
Нямам намерение да се пие/готви с нея ,просто да не е хептен пълна с тежки метали
Нямам намерение да се пие/готви с нея ,просто да не е хептен пълна с тежки метали
Последна промяна RaiN на 24 Дек 2024, 19:08, променена общо 1 път
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
От Менделеевата таблица освен да си направиш пречиствателна станция няма друг начин. С прости филтри, дори и с активиран въглен, не става. Купуваш си. А иначе си дай проба щом те притеснява. Не е особено скъпо. Стига да знаеш какво да се търси. Иначе пълен анализ не беше много евтино по спомен. В мола имаше керхер дисоендър, тоя в офиса ако се сетя в понеделник ще го видя къв беше.
Хм,хм...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Става и само с механични филтри и активен въглен , обира доста голям процент от примесите . Но както казах си е клизма , на всеки 2-3 месеца трябва да се източват колбите и да се подменят патроните . В момента са около 5-6лв единия патрон , ако са 3 патрона примерно 10 микрона 5 микрона и активен въглен са около 20лв да кажем в най лошия случай . Но трябва да се сменят на 3 месеца максимум и това е без бактерицидната лампа иначе няма никакъв смисъл . Аз сложих такава система преди 5-6 години , 3 механични филтъра и патрон със йонообменна смола само за кухнята и пералнята . Преди няколко месеца премахнах всичко което можеше да се махне само колбите останаха щото ми писна . Повече от година пия само бутилирана вода , малко варовик по чашите ще го преживея без да ставам водопроводчик и да инвестира 4-5к във тия системи .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Възможно ли е двете бани в тази ситуация да са на един водомер и една цяла връзка, или какъвто е професионалният термин, и да се сложи бойлер само в малката баня и той да се ползва за къпане в голямата?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ми то става и кана или подобно да си вземеш. Крайния резултат без лаборатория не е ясен. Купуваш си бутилирана и толкоз.
За София даже нема нужда нищо да си купуваш.
Я бай Данчо да каже като вече имам поставена изолация, боя.. Кой е най-правилния начин да се монтира климатик без да ми съсипват красотите? Имало нещо като боркорона, дето правело красиви, кръгли дупки, без никакви странични поражения. Че един познат варненец скоро си прави такива дупчета и от него знам, че съществува. Ма и не всеки има машината дето ги прави тия чудеса.
PP ядково разпробиване му се викало.
Я бай Данчо да каже като вече имам поставена изолация, боя.. Кой е най-правилния начин да се монтира климатик без да ми съсипват красотите? Имало нещо като боркорона, дето правело красиви, кръгли дупки, без никакви странични поражения. Че един познат варненец скоро си прави такива дупчета и от него знам, че съществува. Ма и не всеки има машината дето ги прави тия чудеса.
Хм,хм...
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Моджо написа:Ми то става и кана или подобно да си вземеш. Крайния резултат без лаборатория не е ясен. Купуваш си бутилирана и толкоз.
Миналия месец си сложих климатик на новоремонтираната кухня.
Вътре дупчих гипскартон, вън дупчих фасадната изолация на блока - стиропор с мрежа и мазилка.
И двете се дупчат идеално с комплект карбидни боркорони от лидл и неква обикновена дрелка. Само за фасона ги ползваш и стават чудни кръгли дупки. После тухлите в средата на сандвича си ги къртиш с квото искаш - примерно 10 дупки 8мм в кръг със SDS-а.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Прави се отвор с биметална корона в гипсокартона , или с обикновено трионче за гипсокартон . После се пробива стената с ф35 бургия , отвън няма нужда да се прави предварително нищо . Има някои пробиват с боркорона за бетон , тове е "глава" с твърдосплавни пластини навита на удължител за СДС+ захват .
Последна промяна Jordana на 24 Юли 2024, 7:21, променена общо 1 път
Аз за питейна вода ползвам филтрираща система с обратна осмоза. Този процес премахва всякакви метали и т.н.
Недостатъкът е в големите загуби, 80-90% от водата се изхвърля…
Недостатъкът е в големите загуби, 80-90% от водата се изхвърля…
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ