Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Nickelback » 31 Юли 2024, 14:52

Забавям се спрямо планираното, поради "независещи от мен обстоятелства" :mhihi: , но не спирам, де :mhihi:

Още малко от кръжока по шлосерство "пречат ми ръцете" :ok: :mhihi:

:arrow: Нещо не ме изкефи как седи зъбното колело "от две черупки" и врътнах ново - цяло, и с двойна монтажна шийка :yes: Остава да махна волана и откъм таблото, и да го нанижа на кормилния прът. Но колкото и луфт да има (в сглобката към пръта), ще е абсолютно несъизмерим с тоя спрямо рейката долу :mhihi: Който е... цял зъб така като гледам :mhihi: Та да го сметна: 360° / 26 = 13.84° (размах)... (26 е броя зъби на голямото колело) :mhihi: И като го умножа по предавателното число на зъбната предавка: 13.84° * 1.3 = 18° :ok: Остава и да не го хвана тоя "малък" луфт с енкодера баси :mhihi: :ok:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

:arrow: Нанизах малкото зъбно колелце на оста на енкодера, наложих до кормилния прът и направих от картон шаблон за конзолка от 1.5мм алуминиева ламарина:

Изображение

:arrow: И тук малко от "кръжока" - на база шаблона - мерене, белязване, рязане, дупчене, пилене, огъване и т.н... само и само да се получи нещо прилично :mhihi: А ъгъла на огъване съм го уцелил от първия път - странна работа :dunno: Утре - нанизване на колелцето на кормилния прът и захващане на конзолката към купето :)

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

:arrow: И тъкмо "като по поръчка" дойдоха и болтовете с калиброваната шийка за закрепване на актуатора отдолу. Клас на якост - 12.9 :kuku: :paranoid:
Таа... празно няма да има до края на седмицата :mhihi: Уикенда трябва да сме готови :yes: :bchug:

Изображение Изображение
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 31 Юли 2024, 15:35

Предполагам вече сте засекли времената за обиколка в парка :mhihi: Трябва и една лепенка Изображение

Интересно ми е с толкова доработки няма ли да се счупи нещо, което е сток ? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 31 Юли 2024, 16:32

TNT написа:
Интересно ми е с толкова доработки няма ли да се счупи нещо, което е сток ? :dunno:

Пътника :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 31 Юли 2024, 16:49

Хах, това с лепенката ме кефи :ok: :mhihi:

TNT написа:Предполагам вече сте засекли времената за обиколка в парка :mhihi:

Ааа, доскоро посещението на парка беше тема табу, понеже рейнджа на чирепа дори едвам стигаше само дотам :mhihi: Но не и да се покара там, камоли пък да се върне на собствен ход :mhihi:
Сега, вече с новия акумулатор ще се види, но очаквам да е поне 2.5 часа на пълна газ (около 20км рейндж) :) Промяна в максималната скорост няма да има :)

TNT написа:Интересно ми е с толкова доработки няма ли да се счупи нещо, което е сток ? :dunno:

Доработките са само "качествени", но не са "количествени" :) Би трябвало да ги понесе :ok:

Там където има осезаема намеса, е добавения актуатор по завиването, който теоретично би могъл да "избие" оригиналните "шарнири", но той е, и софтуерно, и електро-механично ограничен, да не прави твърде голям ход :yes:

Другото е (както споменах на Енигмата), че подаването на газ, и по-лошо - спирането (даването назад), не са "омекотени" по никакъв начин в момента :!: :dunno:
Набиеш ли рязко джойстика 100% напред, моторите се изсилват рязко на пълна газ за 50-100 милисекунди и нищо не може да ги спре :mhihi: Лошо става, ако както са на +100%, набиеш рязко джойстика на -100% :mhihi: Тогава съм почти убеден, че ще се раздрънчат изронени зъби в оригиналните предавателните кутии... щото... всички зъбчатки са нЕкакви долни пластмаси :mhihi: За юзър експириънса на детето пък няма и да отварям дума, ако някой го направи това :mhihi: :ok:

С две думи, в момента, се разчита на шАфьорсите умения и съвестта на родителя :mhihi: Спартанщина пълна :mhihi: И затова дистанционния контрол изначало няма да се тества от жена ми, ами именно аз ще го тествам, 'щото си познавам системата :mhihi:
Хубавото е, че "омекотяването" се прави лесно с десетина реда код, и мога да го направя и уикенда след като монтирам, та не е драма :)

И другото "хубаво" засега е, че "гумите" не са гумени, ами са пластмасария и те. И боксуват брутално :) Та така, засега, се омекотява до известна степен целия механичен шок, който му готвя на тоя чиреп :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Но съм твърдо решен, в даден момент да сложа хубави пневматични гумени "гуми" :) И тогава "омекотяването" на торка е "must-have", както и диференциалното управление на двата мотора на колелата :) В момента нямаме "електронен диференциал"... 'щото са пластмасови гумите и няма голяма нужда :ok: Но и това не е проблем да се накоди бързичко :) Хардуерът е заложен вече :)
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 31 Юли 2024, 21:38

Nickelback написа:Хахаа, подценявал си колегите отговорни по "търкалянето на веригите" ли? :ok:

Да, понякога се хващам, че не си давам сметка колко мисъл има и зад най-простите елементи, които ползваме в наше време.
Както беше казал някой, стигаме нависоко защото сме стъпили на раменете на гиганти :)
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Авг 2024, 3:15

Nickelback написа:И другото "хубаво" засега е, че "гумите" не са гумени, ами са пластмасария и те. И боксуват брутално :) Та така, засега, се омекотява до известна степен целия механичен шок, който му готвя на тоя чиреп :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Но съм твърдо решен, в даден момент да сложа хубави пневматични гумени "гуми" :) И тогава "омекотяването" на торка е "must-have", както и диференциалното управление на двата мотора на колелата :) В момента нямаме "електронен диференциал"... 'щото са пластмасови гумите и няма голяма нужда :ok: Но и това не е проблем да се накоди бързичко :) Хардуерът е заложен вече :)

Значи да очакваме и торк-векторинг? :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 01 Авг 2024, 17:09

enigma написа:Както беше казал някой, стигаме нависоко защото сме стъпили на раменете на гиганти :)

:yes: :bchug: :bowdown:

dhtj написа:Значи да очакваме и торк-векторинг? :mhihi:

Хах, не е изключено :mhihi: Но за момента сме все едно със... заварен диференциал :mhihi: :ok:

Между другото, ако детето не е на количката, очаквам туй чиреп да дрифти бая, чеее лека задница, заварен диф, рязък торк, пластмасови гуми... :mhihi: :mhihi: :mhihi: :ok: Бая игра ще (ми) падне :mhihi:

Иначе днес работата ми спори доста, та преизпълних плана :mrgreen:

Първо нанизах новото зъбно колелце на кормилния прът и го укрепих симетрично от долната страна с още една М3 шпилка дето си направих с контра-гайки (понеже нямам толкоз дълги М3 болтчета) :ok: Е направо заспа сега, няма ни луфт ни бъкел - ни' аксиален, ни' радиален :ok:
Естествения луфт в "кормилната кутия" можете да го видите в клипа, но да... около един зъб е, както казах :)

Изображение

И... после се заех с монтажа на сервото :bowdown: Получи се точно, ама точно, както си го представях, че и по-добре дори :yes: Разпробих профила на "предния мост" като долната дупка отговаря на калибрования диаметър на болта - 8мм - ни' повече, ни' по-малко (7.95мм ако трябва да съм педантичен) :D Съответно шийката на болта влиза абсолютно плътно и почти се заклинва. А от другата страна на профила просто излиза резбованата шийка на болта (М6) където го стегнах яко с гайка и шайба.
Подобно е захващането и към едната кормилна щанга :yes:
Между монтажните уши на сервото и профилите си резнах по една дебелостенна втулка, която да ограничава сервото да не подскача нагоре по оста на болтовете и да чука и да дразни. И сложих и по някоя и друга шайба да има :ok:
Омазах всичко в грес и стана чук - по-добре не съм си го и представял! :bchug:

Утре остана да вържа оригиналните мотори към управляващия електронен блок, да попривържа някой и друг кабел иии... ще "взривявам" :mhihi: :ok:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 02 Авг 2024, 7:27

Това управление на гумите с актуатори ли си го направил :shock:
Слагаш на детето една седалка Рекаро с 3 точкови колани, една клетка срещу преобръщане , каска, ръкавици и го пускаш в парка.
Гарантирано ще те пуснат в някоя спортна новина по телевизията със заглавие "Новият Алонсо" :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320ci E46 Convertible

Мнение от preki » 02 Авг 2024, 8:07

:OT: По-скоро някоя майка в парка ще е оплаче, че по алеите вървят скоростни джипки и има безотговорни родители :D

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Авг 2024, 8:16

Или ще ги хвърли в ужас, като децата почнат да им пилят на главата "искам и аз такава" :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 02 Авг 2024, 9:35

TNT написа:Или ще ги хвърли в ужас, като децата почнат да им пилят на главата "искам и аз такава" :mhihi:

"Искам такова", ама тоя "къстъм" ще струва малко повече, от на баща му дачията :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Авг 2024, 21:46

Хах, да, най ми е тъжно за децата :dunno: Голяма атракция ще е за тях, а майки и бащи хич не ме вълнуват кой какво мисли и чувства :ok:
Което дете е заслужило може да го повозим пък, все пак е двуместна джипката :) Може и накое гадже за малкия да свалим пък, знае ли се :mhihi:
Помня 90-те години ги имаше по парковете подобни колички, та деряха кожи... Веднъж-дваж да съм се возил на такова - голям кеф беше :mhihi:

Е.Димитров написа:Това управление на гумите с актуатори ли си го направил :shock:

Ооо, то 60% от проекта е посветен на тоя актуатор, явно не си гледал видеата назад :ok:

Е.Димитров написа:
TNT написа:...

"Искам такова", ама тоя "къстъм" ще струва малко повече, от на баща му дачията :mhihi:

Да ти кажа хич не си далеч от истината :ok:
Цената на допълнителните компоненти дето съм накупил вероятно вече минава цената на самата джипка, не ща да го смятам :ok:
Ако си начисля и надниците дето съм прекарал да го натворя цялото това нещо... "конят е в реката" отдавна :mhihi:

И ъпдейта от днес - с две думи КАТАЛЯСАХ, но пък смогнах и навързах всичкия кабеляк, че даже го и привързах тук-там :ok: Скапа се времето одеве, та се принудих да събирам цирка, иначе щях да продължа. Та едва снимах това видео :)

Както се вижда, всичко баца плъг-ен-плей, както е запланувано изначало, и единствената ми грешка е, че като даваш команда за завиване, джипката завива на другата страна, спрямо желаната :ok: Все такива "грешки" си пожелавам да правя. Бял кахър :mhihi: Ще го оправя :)

Само ще го калибрирам утре и отиваме да караме :mrgreen:

Изображение

Изображение

Изображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 03 Авг 2024, 9:43

Nickelback написа:Само ще го калибрирам утре и отиваме да караме :mrgreen:

Айде,че лятото мина и горкото дете няма да има кога да му се радва от твойте ъпдейти.Зимата гo храни по малко да не земе да порасне много и догодина да му е малко...и язък за проекта :mhihi:
Последна промяна kiko на 03 Авг 2024, 15:56, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Авг 2024, 14:47

Ама вярно някаква модулация на газта трябва да вкараш, че като гледам как върти гумите като седне вътре и хване малко сцеплението ще си счупи врата тва дете от ускорението

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 04 Авг 2024, 5:45

И още един жокер - който е играл автомобилни игри с джойстик ще ти каже същото - трудно е да управляваш газ/спирачка и ляво/дясно едновременно с един пръст/един thumbstick. Хубаво е да ги разделиш по някакъв начин за по-прецизно управление.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата