Море 2025г.?!...
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Море 2024г.?!...
Аз вече си мисля, че лекарите са по-наясно със застраховките и кое ще се одобри от самите застраховотали. При жената даже се почна при един назначение на сумати изследвания, само щото му е ясно, че ще ги одобрят. Биг бизнис 

- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Re: Море [emoji[emoji638][emoji639][emoji[emoji6[emoji640][e
Накрая на разговор д-р Дамянов обясни, че на българи пари не взима, а при въпрос дели ли пациентите си, той отговори: "Не деля никого, просто българи не идват при мен на "Златни пясъци", затова не им взимам пари."
- TNT
- младши ентусиаст
-
alekangg написа:Само че, банкоматите с дебелите такси не са родни. В интерес на истината не знам на кой са, но са в цяла Европа, от летища до възлови места, централни части и т.н.
ATM Euronet
Тези на Златните бяха през 10-20 метра буквално по цялата главна улица до морето

Иначе вече не са само те... Наложи ми се да тегля кеш в Серес (че гърците на пистата и те са "нашенци" - ако е кеш цената е без ДДС, ако е с карта 20% отгоре на ренталките

В кръчмите/хотелите им също - като плащам с картата от България веднага в Евро или лева? И ако кажеш в лева, познайте дали курса пак не е 2.05 - 2.15 за евро

А ако върна лентата още назад, тези номера със смотани АТМ-и в САЩ съм ги виждал още 2012, та нищо ниво под слънцето както се казва

А на екзотиките пък... Още помня на Сейшелите как ме натовариха с телефона (мега скрити условия пак от местен оператор) и реално ме таксуваха 1-2 лева на минута дори ако ми се обаждат. Ако аз звъня беше 6-7 лева на минута

(https://www.airtel.sc/postpaid/global_r ... aid_tariff -> "Receiving Call rate per min" не им е много ъпдейтнат сайта, ама ще хванете идеята

TNT написа:Аз вече си мисля, че лекарите са по-наясно със застраховките и кое ще се одобри от самите застраховотали. При жената даже се почна при един назначение на сумати изследвания, само щото му е ясно, че ще ги одобрят. Биг бизнис
Те са наясно, ама станаха толкова нагли, че... Аз имам най-високата застраховка на Булстрад и примерно в Токуда пак има доплащане за доста неща. Доста се изненадах, докато не видях че някой от "специалистите" са си направили прегледа 200-240 лева

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- TNT
- младши ентусиаст
-
Да, и моята застраховка не покрива напълно там. Те реално за всичко си имат някакъв таван, като за някои неща е обвързан на Х-пъти на колкото плаща здравната каса. Но в София на доста места е над това Х-пъти. На единия колега за зъболекар му покриха ~50%. Те много хора си мислят, че като пише 500лв лимит за зъболекар и ще дадат 500 за 2 пломби
Но пък го има и момента, че е пълно с некадърни лекари и като има някой кадърен - може да си сложи каквато цена пожелае. Все ще е пълно. Ако аз можех да си поискам и получа х3 заплата - щях.
А за плащанията в чужбина - Револют и сменям предварително. С българската карта само в краен случай.

А за плащанията в чужбина - Револют и сменям предварително. С българската карта само в краен случай.

- Anthony_J
- ентусиаст
-
Rainbow написа:alekangg написа:Само че, банкоматите с дебелите такси не са родни. В интерес на истината не знам на кой са, но са в цяла Европа, от летища до възлови места, централни части и т.н.
ATM Euronet
Тези на Златните бяха през 10-20 метра буквално по цялата главна улица до морето![]()
Иначе вече не са само те... Наложи ми се да тегля кеш в Серес (че гърците на пистата и те са "нашенци" - ако е кеш цената е без ДДС, ако е с карта 20% отгоре на ренталките), та банкомати на банки веднага ти предлагат и те превалутиране, като процентно те товареха между 7 и 11% (пробвах, докато видя, че може и в твоята валута, ама опцията не беше лесно показана
).
В кръчмите/хотелите им също - като плащам с картата от България веднага в Евро или лева? И ако кажеш в лева, познайте дали курса пак не е 2.05 - 2.15 за евро![]()
А ако върна лентата още назад, тези номера със смотани АТМ-и в САЩ съм ги виждал още 2012, та нищо ниво под слънцето както се казва
А на екзотиките пък... Още помня на Сейшелите как ме натовариха с телефона (мега скрити условия пак от местен оператор) и реално ме таксуваха 1-2 лева на минута дори ако ми се обаждат. Ако аз звъня беше 6-7 лева на минута![]()
(https://www.airtel.sc/postpaid/global_r ... aid_tariff -> "Receiving Call rate per min" не им е много ъпдейтнат сайта, ама ще хванете идеята).
TNT написа:Аз вече си мисля, че лекарите са по-наясно със застраховките и кое ще се одобри от самите застраховотали. При жената даже се почна при един назначение на сумати изследвания, само щото му е ясно, че ще ги одобрят. Биг бизнис
Те са наясно, ама станаха толкова нагли, че... Аз имам най-високата застраховка на Булстрад и примерно в Токуда пак има доплащане за доста неща. Доста се изненадах, докато не видях че някой от "специалистите" са си направили прегледа 200-240 леваБаси златните 15 минути. То на частно в държави като Франция е по-евтино...
За толкова години живот в Гърция, никога не ми се е случвало някой търговец да ме пита в каква валута ми е картата. Включително и в Серес, където съм обиколил половината кръчми. Не знам да съществува ПОС терминал, където да въвеждаш в каква валута е картата. То на картите точно това им е смисъла - да плащаш навсякъде по света в местната валута. И превалутиране на банкомат не са ми искали, но там може би си зависи от самия банкомат, та не мога да съм сигурен. Взимат ми 2.50 евро такса, независимо колко тегля и това е.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Море [emoji[emoji638][emoji639][emoji[emoji6[emoji640][emoji
Валутата може да се избира при всяко плащане по принцип, независимо от локацията. Превалутирането става вътре в съответната схема (виза, мастъркард...).
Подозирам че точният начин, по който го правят е да имат втори пос настроен да взима левове специално за българи. Всякакви измекяри има явно.
Това с банкоматите го има в банановите държави. Много коварно ако не четеш внимателно.
Подозирам че точният начин, по който го правят е да имат втори пос настроен да взима левове специално за българи. Всякакви измекяри има явно.
Това с банкоматите го има в банановите държави. Много коварно ако не четеш внимателно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Море 2024г.?!...
Много ПОС терминали като усетят чужда за страната карта и предлагат плащане във валутата в която е картата, което винаги е по-голямо дърво.
Случвало ми се е с всякви карти, включително револют.
Винаги най-добре е да се избира плащане в локалната валута.
Отделно няма родна банка която да не слага комисион или ялов вътрешен курс при плащане в нещо различно от лева.
Едни 1-2-3% заминават винаги.
Затова ревоют, ако е събота и неделя трябва да е обърната валутата пред това, че има комусон или Кърв
Случвало ми се е с всякви карти, включително револют.
Винаги най-добре е да се избира плащане в локалната валута.
Отделно няма родна банка която да не слага комисион или ялов вътрешен курс при плащане в нещо различно от лева.
Едни 1-2-3% заминават винаги.
Затова ревоют, ако е събота и неделя трябва да е обърната валутата пред това, че има комусон или Кърв
- Anthony_J
- ентусиаст
-
Добре, де, какви са тези пос терминали? Отивам на касата, казват ми колко дължа, доближавам си телефона или картата и толкова - сметката е платена. Никога не съм виждал да имам опции, освен да си вкараш пин кода ако плащаш с физическа карта (което не съм правил от години).
- Southside
- кандидат ентусиаст
-
Явно зависи от провайдъра на ПОС терминала, но ги има навсякъде в Европа като опция да избираш локална валута или страната издател на картата.
Иначе има една трибуквена БГ банка с кофти репутация, която предлага доста по- добър курс от Револут в евро и без допълнителни такси през уикенда.
А пичовете на Серес ме радват мен, ако искаш тънко- кеш, ако искаш лесно (с карта) минаваш легално с ДДС (там е 24%). Намирали са ми части, които иначе ги има в единични онлайн магазини из Европа, в рамките на час-два през уикенда, заедно с монтажа им на място
Иначе има една трибуквена БГ банка с кофти репутация, която предлага доста по- добър курс от Револут в евро и без допълнителни такси през уикенда.
А пичовете на Серес ме радват мен, ако искаш тънко- кеш, ако искаш лесно (с карта) минаваш легално с ДДС (там е 24%). Намирали са ми части, които иначе ги има в единични онлайн магазини из Европа, в рамките на час-два през уикенда, заедно с монтажа им на място

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Да, има такава банка, ама там проблемите са други.
Обаче изкарат ли ти карта и да тръгне всичко е добре, лошото е, че трудно стават тези две неща..
Обаче изкарат ли ти карта и да тръгне всичко е добре, лошото е, че трудно стават тези две неща..
- steeN
- старши ентусиаст
-
Интересно какви трудности пък толкова, аз съм клиент поне от 2006 (помня ли вече) и дори са ми пращали подновена карта в щатите. Винаги когато съм имал проблем са го решавали без излишни циркове.
Парадоксално банката с най-добро обслужване в Бг. Сега вече дали рисковият профил е подходящ за всеки... to each their own.
Парадоксално банката с най-добро обслужване в Бг. Сега вече дали рисковият профил е подходящ за всеки... to each their own.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Според мен говорим за различни банки, те повечето са трибуквени все пак.
За мен няма рискова банка, нямам по над 100к евро в никъде
За мен няма рискова банка, нямам по над 100к евро в никъде

Anthony_J написа:Добре, де, какви са тези пос терминали? Отивам на касата, казват ми колко дължа, доближавам си телефона или картата и толкова - сметката е платена. Никога не съм виждал да имам опции, освен да си вкараш пин кода ако плащаш с физическа карта (което не съм правил от години).
Явно не си попадал, колега. Такъв тип са (от новите):

И на търговеца му излиза избор веднага - евро или лева. Повечето са коректни и те питат, но подозирам, че все ще има някой да не му се занимва и ще цъкне по негово усмотрение (той нищо не печели от това, ама...). Иначе и аз плащам с карта през Apple Pay - пак си излиза. Според мен сте ходили на места с някакви по стари и за това не сте попадали все още.
@Southside - за пичовете в Серес ти се радваш (и аз спестих с кеша), но реално това си е сивата икономика... Гърците не им се радват на тези схеми (или поне мои колеги от Кавала доста хейтват по тези, които не дават бележки

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- steeN
- старши ентусиаст
-
За да работи тая схема, трябва търговеца да въведе ръчно стойността в определената валута... което за да го направи трябва да си измислил някакъв курс сам.
Ако някой ми вземе левове при условие, че в менюто пише евро, ще има огромни проблеми
Тва е супер измекярска работа.
Ако някой ми вземе левове при условие, че в менюто пише евро, ще има огромни проблеми