България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от enigma » 22 Авг 2024, 21:58

Е той го написа Алекс... ако има пострадали разбира се първо им се оказва първа помощ. В такъв случай е още по-странно да се занимаваш с нанясане на щети, вместо да спасиш живот..

Няма значение кой е по-силен, трябва да има нормална човешка реакция в такива ситуации.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 22 Авг 2024, 22:11

Така е, прав си. Стига отсреща също да е човешко същество. Което не е винаги е така. Road rage in usa ако напиша в ютуб дали ще има какво да гледам? А ако напиша същото за бг? Тука ако има 1 случай на милион при вас ще са малко повече, струва ми се. Не ходя аз опасан с оръжия, гранотомети, шурикени, лют пипер и мечи капани до мейсис за хляб, нали?
https://ammo.com/articles/how-many-gun- ... in-america
Нещо, м? Без пищов не мое се изпикате в собствения ви двор да го Ева.,
Хм,хм...

Потребител
Аватар
Кара: '23 MB E63 '24 Q5

Мнение от badboy21 » 22 Авг 2024, 22:29

alx написа:
Моджо написа:Абе некой да ме замете без никаква вина и да ми застраши живота на децата...сериозно или не ама не знам как ще постъпя. Със сигурност няма да се усмихна и да чакам да ми каже "извинявай". Не казвам, че е правилното това, обаче това ще се случи в 99% от случаите. Най-малкото ще има много псувни, ама много.

Разбирам. Ама -никога- не знаеш две неща:

1. Този дето е кривнал в тебе “ей така” защо е кривнал- защото е за бой или защото е спукал гума/ откачила му се е щанга/ скочил или се е опитал да избегне дупка/ жена му му е креснала нещо/ детето е хвърлило нещо в колата/ заблестяло му е слънце/ фарове… и тн

2. Като излезеш да се разправяш не знаеш с какво/ как ще бъдеш посрещнат…

Саморазправата -никога- не свършва с добро и за двете страни.

Не знам имаш ли деца,и затова ли говориш така,ама ако видя детето ми да се гърчи с тежки травми по асфалта,след като някой самозабравил се ми влезе и ме изтряска,последствията ще са наистина сериозни,без да ми пука с гега ли е с Q8 ли е...Май наистина живееш в свой собствен свят,с цялото ми уважение към теб,след толкова години четене на мненията ти

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 22 Авг 2024, 22:47

Моджо написа:Така е, прав си. Стига отсреща също да е човешко същество. Което не е винаги е така. Road rage in usa ако напиша в ютуб дали ще има какво да гледам? А ако напиша същото за бг? Тука ако има 1 случай на милион при вас ще са малко повече, струва ми се. Не ходя аз опасан с оръжия, гранотомети, шурикени, лют пипер и мечи капани до мейсис за хляб, нали?
https://ammo.com/articles/how-many-gun- ... in-america
Нещо, м? Без пищов не мое се изпикате в собствения ви двор да го Ева.,

Тия оръжия не се носят за да се решават спорове на пътя (а повечето и не се носят изобщо - хората си ги държат вкъщи), който то използва по такъв начин - приключва, както и да се развие съответната ситуация.

Не знам, аз в УСА-то бой и разправии на пътя не се сещам да съм виждал за 20+ години, най-много размахване на средни пръсти.
А в БГ си беше ежедневие 90те...

Аз лично съм имал какви ли не ситуации с лумпени в БГ, но все съм ги деескалирал, да кажем 99% :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Авг 2024, 22:54

Това, за положителния тест за наркотици, не е по официални данни май..., а просто набеждаване!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Авг 2024, 23:28

Трябва да е доста проста да лъже за това, щото в един момент ще лъсне. Но знае ли човек.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 23 Авг 2024, 0:09

steeN написа:Трябва да е доста проста да лъже за това, щото в един момент ще лъсне. Но знае ли човек.
Е, тя не е сложна.

Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Авг 2024, 7:10

Като чета колко нинджа реакции би имало в темата при ситуации на пътя...не ставате за бакшиши. :mhihi: Щяхте да си прекарвате смените, я по арести, я по районни, я в писане на хартия, я в болницата, я по съдилища...или по всички тия. :mhihi: Ама не сте само вие така, редовно возя някой, който при някаква ситуация когато някой ми излезе внезапно се чуди как не съм реагирал да слизам да се разправям и т.н. с думите "аз ако бях"... :mhihi:
Нищо хубаво от това няма да излезе и минимум ще ми е загуба на време/пари, а щом работя за пари, значи не искам да си пилея времето.

Снощи около 23 часа потвърждение на това, че вечер не може да бързаш. Мъж и жена загиват на околовръстното Слънчев бряг - Свети Влас след като пресичат на нерегламентирано място. След ударът са останали под колата и се е наложило да ги вади пожарна. Пътят е бил затворен, но вече е отворен.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 23 Авг 2024, 7:38

badboy21 написа:Не знам имаш ли деца,и затова ли говориш така,ама ако видя детето ми да се гърчи с тежки травми по асфалта,след като някой самозабравил се ми влезе и ме изтряска,последствията ще са наистина сериозни,без да ми пука с гега ли е с Q8 ли е...Май наистина живееш в свой собствен свят,с цялото ми уважение към теб,след толкова години четене на мненията ти

Това значи, че си ок, ако ти влезеш на някой(при изредените малшансове) и детето му се гърчи, да те приключи на място.

Като се осъзнаете повечето след някое друго поколение, че не сте главния герой на филма, а сме заедно в играта, може и да има нормално общество.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Авг 2024, 9:18

Започнаха и мухльовци да карат големи автомобили и да се опитват да се държат като господари и гангстери на пътя.
Онзи ден излизам от един комплекс, който има 2 бариери една до друга за излизане, аз излизам от едната, въпросният с едно аУди ер ес кю8 от другата успоредна бариера и уж всеки трябва да си продължи в платното. Да , ама неговото платно една кола паркирала и какво направи въпросният, щеше да ме удари за да влезе в моето платно, щото се изцакал разбираш ли.
Разбира се натискам клаксон и няма да се бутам, пропускам го, защото вече повече от половината му жип пред мен.
Онзи пък сваля прозореца и маха с ръка неразбиращо какъв е проблема..
Как и да е, тръгнахме да караме и се оказа, че отиваме в една и съща посока, а именно Лидъл.
На паркинга на лидъл слиза един буквално мухльо, какво работи не се разбира, може нещо наследствено да е продал, нещо друго...
Как и да е, минавам покрай него и съвсем незлоблив тон му обяснявам, че е добра идея да гледа и в огледалата...
И разбира се онзи, като типичен мухльо се сви уж нещо да си рови в багажника да вади торбички някакви за пазара.
Нито дума, нито нищо, ама в колата смел..
Как и да е, живота е пълен с такива случай.
На мен мисълта ми е друга.
Значи тука нещата трябва да се променят кардинално от към прилагане ефективно на закона.
Почва се от там, всички патрули от пътна полиция да носят пост терминали и касови апарати и тн.
Спират някой , проверка, има глоба - плащай!
А не "имате глоба ще ви връча това, пък вие когато можете"
Няма такива работи, плащаш или без номер!
Без номер не може да караш, викаш репатрак, или тръгваш и след малко втори пост на КАТ директно те спира от движение, защото си без номер
Е тогава ще се спре с това безобразие по пътищата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 23 Авг 2024, 10:06

Е.Димитров написа:Започнаха и мухльовци да карат големи автомобили и да се опитват да се държат като господари и гангстери на пътя.
Онзи ден излизам от един комплекс, който има 2 бариери една до друга за излизане, аз излизам от едната, въпросният с едно аУди ер ес кю8 от другата успоредна бариера и уж всеки трябва да си продължи в платното. Да , ама неговото платно една кола паркирала и какво направи въпросният, щеше да ме удари за да влезе в моето платно, щото се изцакал разбираш ли.
Разбира се натискам клаксон и няма да се бутам, пропускам го, защото вече повече от половината му жип пред мен.
Онзи пък сваля прозореца и маха с ръка неразбиращо какъв е проблема..
Как и да е, тръгнахме да караме и се оказа, че отиваме в една и съща посока, а именно Лидъл.
На паркинга на лидъл слиза един буквално мухльо, какво работи не се разбира, може нещо наследствено да е продал, нещо друго...

Е то вече куцо, кьораво и сакато си внася мощни джипове от щатите за без пари. Е са на скоро един колега програмист на 25 години си вкара Х5 40i от щатите за 75 бона с доставката :mhihi: Лизингче/кредитче по 1000 лева на месец и айде, отива да мутрее в студентски град.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 23 Авг 2024, 14:51

Изгледайте този испанско / аржентински филм на Педро Алмодовар (ако не сте), и се запитайте дали проблема се корени единствено в този прочут балкански манталитет или има и друго. Лентата се казва "Wild Tales" или "Relatos Salvajes" на испански, от (2014)-та е, и е комбинация от шест късометражни филма. Конкретният филм който препоръчвам е третият подред и се казва "The Strongest". Започва от 20min 34s и продължителността му е 18min 16s. Смятам че е филма е подходящ (и кратък) за интересуващите се. :idea: Нещо което ми хрумна да добавя по темата, е че никога когато шофирам не нося и не държа в колата си каквито и да било оръжия (огнестрелни, железни, дървени, спрейоподобни).

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Авг 2024, 15:29

Това е само трейлър, тъкмо ми стана интересен. Пусни целия филм.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 23 Авг 2024, 15:33

И как точно тоя филм подкрепя тезата ти, нали точно това ще е сценария на половината птп-та ако всички се държаха като примати и след произшествие се почва доказването на кой му е по-голям и кой е по глупав когато е ядосан? :conf:

Top Gun Maverick написа:Това е само трейлър, тъкмо ми стана интересен. Пусни целия филм.

Ще ти го спойлна, ама накрая се избиват тия двамата...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Авг 2024, 16:40

St.Trinity написа:...

Не е само балкански манталитет, но този регион се характеризира с това. Цъкни в нета какво e "low trust society" и кои държави са тва. Материал за размисъл.

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата