Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Nickelback » 04 Авг 2024, 8:11

b_u_b_o написа:Ама вярно някаква модулация на газта трябва да вкараш, че като гледам как върти гумите като седне вътре и хване малко сцеплението ще си счупи врата тва дете от ускорението

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Хах, да :D
Малко съм ви подвел на клипа де - не е чак толкоз рязък старта като си преценяваш реакцията на палеца - просто аз нарочно го помпам по-рязко така :) Ще има и по-подробен клип, ама предстоящите дни, че тия вчера не съм се занимавал, понеже сме по разходки уикенда :)

Тя газта е и сега е модулирана, просто е линейна - плавно от 0 до 100% (напред или назад) :) Номера е да вкарам някаква експоненциална нелинейност на предавателната характеристика - изначалните позиции около нулата да продуцират леки делти изразено в торк, а вече крайните позиции да са по-агресивни в реакцията си. Подобно ще е и при завиването :) Трябва да седна да почета по въпроса каква математическа функция би била подходяща за добър UX :)
dhtj написа:И още един жокер - който е играл автомобилни игри с джойстик ще ти каже същото - трудно е да управляваш газ/спирачка и ляво/дясно едновременно с един пръст/един thumbstick. Хубаво е да ги разделиш по някакъв начин за по-прецизно управление.
Хахаа, съгласен съм, така е, и аз на плейстейшъни играя от 96-98-ма някъде, та съм напълно наясно кое как се играе :ok:

Само, че идеята тук е не да играеш, а чат-пат да се включваш в управлението, като са ти заети минимален брой ръце :mhihi:
Който има малък дивак ще ме разбере колко са "лесни" разходките, ако не заиграе шамарената фабрика :mhihi:
Та това е основната идея - дистанционното да е малко като габарит и да е с един единствен джойстик, с който само да чукваш леки корекции наляво-надясно, а основно да се ползва автопилота в режим OVERRIDE :) Дори съм приготвил и връзка за китката, да е удобно за "носене".

А имам и идеята не всеки път да влизаш изрично в OVERRIDE с червения бутон, ами когато управлението е у детето, ти просто да можеш да правиш леки корекции ляво-дясно спрямо текущото състояние, като не те слуша накъде да кара :)
А като се строши скоро оригиналния педал на газта, и го заменя и него с потенциометрична плавна газ, и тотално разкарам оригиналното окабеляване и управление, ще може и родителят да прави корекции на скоростта, дори в реално време, без да има нужда да влиза в изричен OVERRIDE режим :)
Ама едно по едно - и на това ще му дойде времето :ok:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Авг 2024, 9:32

kiko написа:
Nickelback написа:Само ще го калибрирам утре и отиваме да караме :mrgreen:

Айде,че лятото мина и горкото дете няма да има кога да му се радва от твойте ъпдейти.Зимата гo храни по малко да не земе да порасне много и догодина да му е малко...и язък за проекта :mhihi:

Ще го резне през средата и ще го направи "Pullman" :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 05 Авг 2024, 10:21

Е.Димитров написа:
kiko написа:
Nickelback написа:Само ще го калибрирам утре и отиваме да караме :mrgreen:

Айде,че лятото мина и горкото дете няма да има кога да му се радва от твойте ъпдейти.Зимата гo храни по малко да не земе да порасне много и догодина да му е малко...и язък за проекта :mhihi:

Ще го резне през средата и ще го направи "Pullman" :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Еее няма бе, готови са нещата :ok: Калибрацията се прави за 30 секунди до минутка някъде, показазал съм :ok: Ей след малко отивам да довърша нещата, дето заеб@х в петък вечерта :yes:

Иначе, надрасках сега набързо едни стойки за полицейските лампи, та да ги пусна на 3D принтера днес/утре, та и това да го свършим - safety first :ok: :bchug:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 05 Авг 2024, 16:59

Айде, оправих си "бъга" със завиването наобратно :mhihi: :ok: И направих първа калибрация :) Нарочно го обособявам като отделен пост, че са няколко видеа - на който му е интересно - да гледа :mhihi: :ok:
Някой колега тук (мисля, че @ID_A беше) имаше съмнения нещо за енкодера и серво функцията на волана, та вярвам сега (понеже не помня дали ми отговори като му обясних), може да види и да разбере нагледно как работи системата :yes: :bchug:

С две думи - за мен лично стана много по-просто (и надеждно) откъм софтуер, отколкото очаквах, но за сметка на това се "раздадох доста" откъм механика :mhihi: Най-много време ми отне - около месец повече отколкото предвиждах. Хардуера и той не беше кой знае какво, само дето имахме и там китайски изненади - та и там месец назад от плана :ok: Ама така е с R&D-то :mhihi: :ok: Като имам време ще седна да напиша "lessons learned" и др. :mhihi:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 12 Авг 2024, 11:53

Тия дни довърших адаптерите за закрепването на лампите отзад и ги монтирах :) И лампите отпред монтирах на "бронята", та като подадеш муцуна някъде, да те виждат веднага :)

За газта малко да споделя... :)
Нали исках да е по-линейна, та седнах вчера и поразсъждавах по въпроса ;) В бързината не съм съобразил нещо много важно, и именно до голяма степен оттам идва тая нелинейност, дето изначало (докъм ~10%) няма никой, а след това рипа като ужилена 'жипката :mhihi: И сервото дето няма сила под 10% да донагоди волана на нулева позиция :roll:

Ами аз регулирам линейно тока :) А както е известно, мощността (която всъщност определя как ще се мести и завива 'жипката ;) ) е правопропорционална на квадрата на тока :mhihi: Та именно затова газта реагира квадратично на зададените проценти от дистанционното, а не се държи линейно :ok:
Та сложих едно коренуване преди да подавам dutycycle-а към моторите, и всичко си стана линейно на пушка :ok: Мнооого по-лесно се управлява така :)
Естествено жена ми още не може да му свикне (много рязко помпа джойстика напред :mhihi: ), но ще ѝ дам време да свикне, или ще допълня един low-pass филтър да омекоти малко нещата :ok:

Дозаредих акумулатора с ей това зарядно - яка машинка - 10-амперово, за 8-клетъчни LiFePO4 батерии :) Дозареждаше на 8 ампера, а на празен акумулатор вероятно ще го помпа на 10А, не съм пробвал :dunno: Та минахме около 2км с има няма 4-5% от капацитета на батерията (на 100% тръгнахме, на 96% се прибрахме, както съм показал на снимката). Общо взето бълха го е ухапала тоя големия акумулатор :mhihi: :ok: Въобще, без никакво притеснение може да се отиде до парка, да се върти дори цял ден там, и да се върнем без проблем, че и ще остане сигурно 10-20% батерия без драми :D На пълна газ, на равно, с едно дете onboard (13-14кг.), засекох, че харчи към 5 ампера, баси - нищо не е :ok: Друг е въпроса, че на пълна газ си е малко страшничко за малкия, та избягвам :)

Изобщо - без дистанционното е абсурд на тая възраст сам той да може да управлява. То не е "блеене по чавките", "цъкане на радиото", въртене на волана накъдето си иска и т.н. Изобщо няма още вниманието засега да се пази и предвижда - нормално за 2.5+ годинки :ok: Та постоянно го override-вам с червения бутон :mhihi: Но догодина смятам, че ще е овладял управлението вече :)
И автопилота е супер удобен - задаваш си скорост и само завиваш от време на време :)

Ей го и в движение (на 14% газ :mrgreen: ) - не е истина тия ламБи как събират децата :mhihi: :ok: Шумът обаче от тия пластмасови гуми направо ме побърква, и ще търся нови :banghead: Въпреки, че жена ми каза "стига толкова" за това лято - догодина да съм търсел гуми :mhihi: Ама какво да направя, че като си наумя нещо, докато не го реша проблема, не мога да спя :ok: :mhihi:

Та го пишем наистина DONE 'жипката (специално за тия дето им беше особено важно да ми искат обяснение кое докъде е) :mhihi: НеШо, ако имат забележки, съм насреща да обсъдим :mhihi:
С'я пак ще ми е скучно, та почвам да мисля следващата "простотия" :mhihi:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 12 Авг 2024, 20:50

Като видях снимката на полицейската лампа първо помислих, че е някакъв lidar :lol:

За колелата - не може ли просто да залепиш един слой гумено или друго меко покритие отгоре ? За някои колички даже мисля има конкретно различни видове, които се “обуват”
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 13 Авг 2024, 8:58

enigma написа:Като видях снимката на полицейската лампа първо помислих, че е някакъв lidar :lol:

Хахаха, да, разбирам те - профеционално изкривяване :ok: Иначе, да - прилича наистина :lol:

enigma написа:За колелата - не може ли просто да залепиш един слой гумено или друго меко покритие отгоре ? За някои колички даже мисля има конкретно различни видове, които се “обуват”

Мда, и аз мислех нещо да лепя, но не се сещам за момента какво да е, и как/с какво лепило да го лепя :dunno:
Не друго, ами вече лепих тези решетките на прожекторите горе на ролбара (понеже и те изпадат - толкова е калпава И тая сглобка там :banghead: ) и не съм очарован от адхезията :paranoid: Повечето, да не кажа, цялата "пластмаса" по тая джипка е някакво подобие на "найлон" (полиамид, полиетилен?), и се лепи супер трудно :dunno: Пробвах с класически Loctite, с някакъво друго Bison лепило - все пада като на люспи лепилото :roll: Та трябва да ровя :roll: Ако някой знае какво, и с какво може да се залепи що-годе надеждно - да сподели :dunno: :bchug:
Другия вариант е направо с къси винтове с по-широчка глава директно в пластмасата, там където грайфера е "по-хлътнал" :ok: :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Авг 2024, 9:17

Има едни такива гуми, дето се поставят върху пластмасовите гуми на подобни возила.
Може би се казва "протектор" , стига да се намери точният цолаж.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 13 Авг 2024, 17:15

Е.Димитров написа:Има едни такива гуми, дето се поставят върху пластмасовите гуми на подобни возила.
Може би се казва "протектор" , стига да се намери точният цолаж.

Точно това имах предвид и аз. И да няма размера ако си вземеш материала, някой местен шивач или обущар може да го направи (Има ли още такива ? :lol: ). Малко да се субсидира и местната икономика по тоя проект, не само китайците :mrgreen:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Авг 2024, 17:06

Много отпускарски сезона, та не ми оставаше време да ъпгрейдна и "дифа", ама понаправих нещо, де :ok: :mhihi:

Доста, само отчасти се бях замислял колко не-проста всъщност е кинематиката на един автомобил, та ровнах и понаучих това-онова :roll: Друго си е като ти мине през ръцете и главата, и това :ok:

"Особености" на Акерман механизЪма :mhihi:

Изображение

Ъгловата скорост на вътрешното колело софтуера го изчислява по следната формула:

Изображение

Дано е вярна, не съм я проверявал, У'краднах я от някакъв учебник :mhihi:

И ей го 'жипката в действие, с "мекия" старт-стоп :ok:

И тук кратко демо на софтуерния диференциал :mhihi: :ok: Сега ми се струва доста по-маневрен, като се въртят вече колелата независимо с правилните обороти :) Разликата в скоростите при максимална газ и максимално навит волан видях, че стига до към 25% :)

В крайна сметка реших да навинтя ей тая 6-милиметрова гумена лента (за фитнес зали :mhihi: ) дето взех от Амазон. Направо с рапидки в колелата го мисля, пък ще видим :ok:
И понеже вече имаме софтуерен диференциал, що-годе ще ми е чиста съвестта към моторите и зъбните предавки - да се оправят - колкото изкарат - толкоз :mhihi:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 26 Авг 2024, 21:52

Шапка ти свалям! Малкия сигурно е на седмото небе?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Авг 2024, 8:50

ildivvy написа:Шапка ти свалям! Малкия сигурно е на седмото небе?

Хах, благодаря за интереса, колега! :bchug: Да, наистина много се кефи детето - една от любимите му играчки е! Най-много обича обаче, да ми открадне дистанционното и да си го разнася насам-натам - много се кефи на бутони :mhihi: Естествено, тогава изключвам количката, че си става опасно оръжие - все пак е почти 50кг обща маса :mhihi:
Иначе, има много недоизпипани неща дето съм нашляпал на набързо (което не е в мой стил по принцип като се занимавам с нещо по-сериозно), но за краткото време и бюджет, които имаше смисъл да се отделят за една "играчка", мисля че се получи прилично :yes:
Все пак, ако идентифицирам наистина слаби звена на концепцията и изпълнението, винаги има възможност да се коригират нещата - нито има кой знае колко скъпи компоненти, нито пък са някакви незаменими :)

Засега 2-3 пъти ходихме до парка и батерията още е над 80% :ok: Единия път даже беше с братчедка му до него, та забелязах, че консумацията на равно на лека газ отиде от 1.5 ампера на около 2.5 ампера, като са двете деца :) На едно нагорнище (на око около 10% наклон) качи до 10 ампера с двете деца :) Общо взето супер се държи системата, даже малко го преоразмерих тоя акумулатор, ама нищо - нека има запас откъм рейндж :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2024, 13:58

Много ясно! Нека да видят тези с EV-тата как трябва да бъде ...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Сеп 2024, 8:42

Да не пиша по други теми. Гледам в алиекспрес има разни устройства по 10-15лв за копиране на rfid чипове и карти. Работят ли ? И преди си мислех, че просто всеки чип си има някакъв уникален номер и просто се задава в системата да "пуска" тоя номер. Изглежда обаче има и такива, които може да се запише номера на rfid картата. А бе накратко въпроса ми е, мога ли да си копирам служебната карта за паркинга, за да си държа една в колата :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Сеп 2024, 9:00

С баламските чипове ще работи, с чипове които имат криптография (да го кажем просто) е невъзможно. Зависи колко големи балами са тези, които са избрали системата за паркинга.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата