България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
добре, че ние "можем" да минаваме правилно през кръговите
аз като карам сутрин рано жената на работа и не съм забелязъл промяна в трафика, ама никаква

аз като карам сутрин рано жената на работа и не съм забелязъл промяна в трафика, ама никаква

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Домързяме да снимам днес как един грък спокойно си паркира в кръговото, което е само с едно платно и отиде да си пазарува в магазина. Гърците пък нямат абсолютно никаква представа от кръговите, всичко е на късмет, който първи влезе е с предимство.
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
А може би и за това сме на 1-во място
https://www.facebook.com/reel/1546017853018381
И полсе 'шсе метне в колата да отива в офиса

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
- vicho
- старши ентусиаст
-
carmanf1 написа:А може би и за това сме на 1-во място![]()
голям праз... то, ако започнат да спират коли, всеки трети е пиян и/или дрогиран
мен за последните 10 години са ме проверявали ВЕДНЪЖ за алкохол

реално може всеки ден да си пиян зад волана докато не се удариш или те ударят

а пък хайлайфа НЕ ИЗТРЕЗНЕВАТ, никога... лично съм виждал как в 10 сутринта се почва с уискито в офиса

- St.Trinity
- Потребител
-
vicho написа:реално може всеки ден да си пиян зад волана докато не се удариш или те ударяти се заяде другиО шафьор, че вече и с протоколче може да се мине
![]()
Има един ключов момент преди да почнете да пишете двустранния протокол обаче, трябва да се обадиш на 112 и системата да регистрира ПТП-то, или ти или другия участник (в колко часа приблизително, и къде се е случило събитието), иначе все едно сте си попълвали лексикон. Това е ясно за повечето четящи, но го изтъквам защото в темата за ПТП-тата сподели че не си се удрял никога, а и защото оставаш с отворена уста пред отказа на застрахователя после.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Това вече не го изискват, но въпреки това е хубаво да се обадите за да го има в системата 
Обаче Двустранния протокол вече задължителен атрибут и пишат глоби ако го нямаш и трябва да идва кат

Обаче Двустранния протокол вече задължителен атрибут и пишат глоби ако го нямаш и трябва да идва кат

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
St.Trinity написа:vicho написа:реално може всеки ден да си пиян зад волана докато не се удариш или те ударяти се заяде другиО шафьор, че вече и с протоколче може да се мине
![]()
Има един ключов момент преди да почнете да пишете двустранния протокол обаче, трябва да се обадиш на 112 и системата да регистрира ПТП-то, или ти или другия участник (в колко часа приблизително, и къде се е случило събитието), иначе все едно сте си попълвали лексикон. Това е ясно за повечето четящи, но го изтъквам защото в темата за ПТП-тата сподели че не си се удрял никога, а и защото оставаш с отворена уста пред отказа на застрахователя после.
Двустранен протокол при ПТП се попълва ако има САМО материални щети и двамата участници в ПТП-то нямат спор помежду си кой е виновен.
Обаждане на 112 е АБСОЛЮТНО излишно, ако са изпълнени условията от предното изречение.
Обаждане е възможно да е необходимо при наличие на застраховка КАСКО, според условията на застрахователя.
п.п. Много ме кефят хора, които пишат глупости с тон на експерти

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
Отдавна отпадна задължителното сигнализиране на 112, ако няма пострадали. Протоколът се попълва баш като лексикон, особено като се вземе под внимание нивото на грамотност в днешно време.
Лудия.
- St.Trinity
- Потребител
-
немо написа:п.п. Много ме кефят хора, които пишат глупости с тон на експерти

Как ме постави на място а? Какъв форумен герой си само...

- vicho
- старши ентусиаст
-
St.Trinity написа:сподели че не си се удрял никога, а и защото оставаш с отворена уста пред отказа на застрахователя после.
За щастие!
Благодаря за което, дори не съм си помислял да не се обадя и на застрахователя, и на 112. Надявам се да не ми се налага, но човек никога не знае, защото според мен процента на алкохолизираните и употребили/употребявали прахчета, треви, мюсли и всякакви люцерни е много голям, а това с балоните е направо... без коментар! Та, шансът трябва да е на страната на пилота... винаги!

Това, разбира се, не отменя момента с една от главните причини за тежки ПТП-та с жертви и пострадали. За мен е престъпление от страна на компетентните органи да НЕ правят проверки МАСОВО и нон-стоп, еле пък за алкохол. Айде с тревите иди дойди, ако си пушил оняден със сигурност не си престъпник (въпреки, че моите познати които са пушили "оняден" са пушили и вчера, и днес... няколко пъти днес).
Шофирането под въздействие трябва да се ИЗКОРЕНИ, но отдавна съм загубил надежда, че подобно нещо ще се случи... нямаме нито волята, нито ресурсите, нито нищо... едни големи глоби които не се налагат и толкоз

- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
Потвърждавам, ПТПо не се регистрира на 112 ако автомобилите са в движение, няма пострадали и не е повредена общинска или държавна собственост.
Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
St.Trinity написа:немо написа:п.п. Много ме кефят хора, които пишат глупости с тон на експерти
Как ме постави на място а? Какъв форумен герой си само...Това което посъветвах vicho ми се е случвало, т.е. не е глупост, не ти преразказвам "един приятел се удари, и не викна КАТ, и стана белята...". Нещото което пропуснах (и то умишлено), е че се отнася за каското както написа, защото предположих че с колата от аватара си би следвало да има. Извинявай, но аз не претендирам че съм "експерт", или че имам за цел да се доказвам пред някой. Ако има някакъв подобен вид форумна надпревара, моля отпишете ме. Ако ти се гледат експерти на които да се възмущаваш си пусни телевизора утре сутрин. Извинявам се за оффа, но бях набеден че пиша глупости.
По-добре напиши кой е застрахователя, който се гаври по този начин, защото няма право. Да не би да има някаква друга причина за отказ на щетата? Какви са точните мотиви в писмото за отказ?
Поне тези компании с които съм имал взимане даване, не го правят, но…
Отделно, че повечето имат клауза за 1-3 дребни щети (е, до определена сума, или позиции), дори и без протокол, камо ли обаждане на 112.
Лудия.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
А когато има каско: най-лесно е да се обадите на дежурния номер на застрахователя, обяснявате ситуацията и те ви казват какво и как точно да го направите за да няма драма при завеждането на щетата 

Кога е станала тази промяна?
2021 имах ПТП по което писахме двустранен протокол без да звъним на 112 или КАТ. Виновен беше другият участник(и съгласен с това обстоятелство). Аз щети нямах, но другият участник беше за калник, фар и броня + дребни пластмаси.
Все пак отидох при застрахователя ми, за да си е всичко по надлежния ред. Отговориха ми, че щом не сме звънели на КАТ и нямаме някакъв атрибут от тях(не си спомням дали беше някакъв номер или нещо друго), то тогава този двустранен протокол е невалиден.
Съответно те не биха го уважили, ако имаше щета.
В крайна сметка протоколът отиде в кошчето, аз не се занимавах с бюрокрация, а женичката и олекна, че няма да се води виновна за ПТП.
2021 имах ПТП по което писахме двустранен протокол без да звъним на 112 или КАТ. Виновен беше другият участник(и съгласен с това обстоятелство). Аз щети нямах, но другият участник беше за калник, фар и броня + дребни пластмаси.
Все пак отидох при застрахователя ми, за да си е всичко по надлежния ред. Отговориха ми, че щом не сме звънели на КАТ и нямаме някакъв атрибут от тях(не си спомням дали беше някакъв номер или нещо друго), то тогава този двустранен протокол е невалиден.

В крайна сметка протоколът отиде в кошчето, аз не се занимавах с бюрокрация, а женичката и олекна, че няма да се води виновна за ПТП.