Избор на настолен компютър.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Избор на настолен компютър.

Мнение от slatanic » 29 Яну 2024, 23:53

При вентилаторите тишината идва от големината и оборотите на перките както и профила на пропелера,а не от броя им.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Яну 2024, 5:09

Ивайло Димов написа:Алекс ,предполагам за да напишеш това си разглобил ,почистил и сглобил поне 10 различни брандирани лаптопи и компютри и си огледал какво има в тях и как са асемблирани :D .Защото ако не си изказването ти е като на лаик . .

10? :angel:

Ти май не си разбрал от 40 години какво ми е основното занимание :winky:

… закачам се…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 31 Яну 2024, 12:04

Има ли някой в темата, който ползва някоя подобна "коруба" за NVMe диск по USB4 (40Gbps) към компа? :dunno:
Конкретен модел ме интересува, от който сте доволни (скорост и надеждност)...

https://www.amazon.com/ORICO-Enclosure- ... DMFFT?th=1

Изображение
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Сеп 2024, 15:38

Понеже почвам разни нови начинания, реших да минавам изцяло на нова платформа (AM5 с новия X870E чипсет). Съответно си поразпродадох старата конфигурация и чакам да излязат идните седмици по-масово новите дъна :)

Покрай покупко-продажбите, и разни бартери, се снабдих с интересни, макар и несъвсем актуални компоненти, които искам да подаря на близък за Коледа :)
Проблемът ми е, че вече месец-два тези компоненти още не съм ги тествал (взех ги на юнашко доверие :roll: ), и се седят така :roll: А искам като ги дам, да съм сигурен, че са читави, за да не се разваля изненадата :ok:

Та с две думи - трябва ми препоръка за фирма, разполагаща с богат асортимент компютърен хардуер, при която да отида с моите компоненти, и те да бъдат изтествани, че са наред, така че да не остане човекът разочарован :)
Естествено, аз ще си заплатя за услугата :)

Предпочитам тестването да се извърши в мое присъствие, тъй като съм предубеден към злонамерени действия (умишлена подмяна и повреда на клиентски хардуер с цел допълнителни печалби) и предпочитам да съм там и аз :dunno:
Някой може ли да препоръча доверена фирма за това начинание?
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Сеп 2024, 15:39

Квант сервиз
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Сеп 2024, 18:33

Nickelback написа:Понеже почвам разни нови начинания, реших да минавам изцяло на нова платформа (AM5 с новия X870E чипсет). Съответно си поразпродадох старата конфигурация и чакам да излязат идните седмици по-масово новите дъна :)?

Може да споделиш какво гледаш за дъно, че ми сервираха разни неща и вече не мога да карам с лаптоп, а и точно дочаках АМ5. Единствено съм избрал 9950X с Corsair H150i PRO XT охлаждане и първата съвместима памет, която ми попадна - G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Сеп 2024, 19:03

Моджо написа:Квант сервиз

Хм ще им звънна. Благодаря!

steeN написа:
Nickelback написа:Понеже почвам разни нови начинания, реших да минавам изцяло на нова платформа (AM5 с новия X870E чипсет). Съответно си поразпродадох старата конфигурация и чакам да излязат идните седмици по-масово новите дъна :)?

Може да споделиш какво гледаш за дъно, че ми сервираха разни неща и вече не мога да карам с лаптоп, а и точно дочаках АМ5. Единствено съм избрал 9950X с Corsair H150i PRO XT охлаждане и първата съвместима памет, която ми попадна - G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000

Точно мислех да пиша какви са ви последните впечатления откъм марки, за дъната специално :mhihi: :ok:

Иначе два дена ровя по въпроса, та в бюджета ми попадат следните:
1. Gigabyte Aorus X870E Pro
2. Gigabyte Aorus X870E Elite
3. MSI MPG X870E Carbon
4. MSI MAG X870 Tomahawk

За момента най-вече клоня към #1.

Оттук тръгнах, за други не съм гледал:
https://videocardz.com/newz/amd-x870-mo ... -confirmed

ASUS тотално съм ги отписал, тъй като не ми се струват оправдани откъм цена/фийчъри. Например липсва 2-digit 7-segment LED индикатора с буут стейджовете и кодовете за грешки, което понякога е доста полезно всъщност. Трябва да отидеш на коренно различна цена за това елементарно нещо, ако искаш ASUS! И други неща ме дразнеха на моя ASUS Prime... Например, че платката беше по къса и източния й край _не стъпваше_ на последните монтажни колонки, ами _висеше във въздуха_, което е... абсурдно, където точно там се очаква ти да _натискаш доста_, за да си включиш ATX конектора! Бахти инженерите!

ASRock пък нещо нямат модели, а и много долнопробен ми се стори сайта им/документацията, съответно нещо не ми вдъхват доверие откъм изпълнение, BIOS и т.н.

Аз също съм в дилема за 9950X или 9900X. Не съм сигурен още кое ще избера.

Иначе паметта не съм я уточнил коя да е точно... Само ми се иска да е направо 128GB (затова ще взимам цял кит четворка x32GB), че с предната конфигурация не ми се получи да подкарам повече от 2x32GB (а си бях докупил с идеята да е plug'n'play :dunno: Да, ама не... И се нервирах и разпродадох :banghead:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Сеп 2024, 9:42

Аss Rock :mhihi: Asus и аз нещо не ги уважавам, но нямам конкретна причина. Винаги съм взимал на Гигабайт до сега за да не го мисля, щото човек ако се зарови... някои хора кариера правят от това.
Карбона струва 2х на томахавката, но не ми изглежда 2х повече. Изглежда, че борбата е между Gigabyte Aorus X870E Pro и MSI MAG X870 Tomahawk за мен.
Предвид, че не смятам да пипам нищо и не е геймърска машина, честно казано томахавката ми изглежда достатъчна, но разликата в цената не е толкова голяма.
Не ми трябва USB 4, thunderbolt, 10 gigabit lan и още по-малко wifi 7 на десктоп. В крайна сметка клоня към парите да отидат за 9950 от колкото за дъно с features, които няма да ползвам.
Тва ми е бързият прочит.

Захранване нещо? Последните години се появи доста конкуренция. Имам един стар корсар 850w, който ще го засиля, че вече стана на доста години и ако вземе да умре, ще ми отиде половин ден да сглобявам и разглобявам.

п.с. видеото ще е някакво мид рейндж Radeon колкото да не е без хич, дори може да му шибна една изостанала 2080 като за начало, не ми е приоритет изобщо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Сеп 2024, 10:14

steeN написа:...
Карбона струва 2х на томахавката, но не ми изглежда 2х повече. Изглежда, че борбата е между Gigabyte Aorus X870E Pro и MSI MAG X870 Tomahawk за мен.

Мда, и аз така го мислех :) Това, което ме кара да избера Gigabyte Pro-то е, че има още един HDMI на дъното :) По принцип е за "малък" (1920x1080) дисплей за разни сензорни метрики :) Аз обаче имам един малък (FullHD) монитор, който искам да си ползвам (освен основния 43-инчов 4К). Но понеже засега няма да слагам видеокарта, ще си ползвам вградения видеоконтролер на 9950X-а - уж им слагат вече някакъв :roll: Но още не съм чел как се представя, де. Няма да търкалям 3D, де, та вярвам, че е приличен :yes:

steeN написа:Предвид, че не смятам да пипам нищо и не е геймърска машина, честно казано томахавката ми изглежда достатъчна, но разликата в цената не е толкова голяма.
Не ми трябва USB 4, thunderbolt, 10 gigabit lan и още по-малко wifi 7 на десктоп. В крайна сметка клоня към парите да отидат за 9950 от колкото за дъно с features, които няма да ползвам.

И аз съм така - няма да я пипам конфигурацията - за работа ми трябва. На мен от тези само USB4 ми е важно, тъй като си изнесох виртуалните машини на NVMe-та в мобилни enclosures, и си ги нося с мен, заедно с малките ми GPD компютърчета (и те имат USB4). Отделно и че си правя вече и регулярни бекъпи и клониране на основния/работния NVMe диск, на въшните NVMe-та, а после "архивирам" на магнитни дискове като имам време, и колкото по-бързо се случва, толкова по-удобно ще ми е :) Даже понякога дирекно буутвам от външното NVMe и все едно си работя на десктопа (а всъщност работя на GPD Win Mini-то) :ok: :mhihi:

steeN написа:Захранване нещо? Последните години се появи доста конкуренция. Имам един стар корсар 850w, който ще го засиля, че вече стана на доста години и ако вземе да умре, ще ми отиде половин ден да сглобявам и разглобявам.

Не съм ровил за захранване аз, та не мога да дам мнение. Ще си ползвам моя стария 850-ватов Corsair :)

steeN написа:п.с. видеото ще е някакво мид рейндж Radeon колкото да не е без хич, дори може да му шибна една изостанала 2080 като за начало, не ми е приоритет изобщо.

Оказа се, че доста рядко я впрягам моята да мъдри нещо, и реших да я продам. Та засега няма да слагам нова :roll:

Ще видим, аз не бързам - искам малко мнения да се посъберат от бъдещите собственици, и ще скачам в идните месеци :) Дори може да изчакам следновогодишно, малко ако паднат цените, ама... се съмнявам :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Сеп 2024, 10:28

Малко встрани от вашата тема, но май тук е най-удачно да питам…имам един кютук за продаване:
Aorus z390pro, I9-9900, 1080ti, 4x16gb ram, 1tb ssd, win 10 pro…колко мога да му искам? Ползван е много малко, пък аз време за игри вкъщи почти нямам и само ми заема място :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 27 Сеп 2024, 10:44

900-1000 тва е максимума ,пусни обява в хардуаре.бг и калдата...там е фул с геймъри некой с малък бюджет може да го вземе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Сеп 2024, 10:54

Nickelback написа:...

Мда, има логика. Загледах по-отблизо, в същност има USB 4 ама са го завоалирали - "2x USB 40Gbps Type C (Rear)". И аз ще изчакам месец/два да видя как е ситуацията с процесора, че там обикновенно стават големите тъпизми, но другите неща ще почна да си ги взимам едно по едно. Мисля, че няма кво повече да ги гледам тия дъна, доста ми улесни живота с този списък. За вграденото видео, единствено не знам дали може 120 херца на 4К под Linux през HDMI, че там има някакви драми с proprietary shit... трябва да се пробва. 60 херца просто е мизерно в 2024. То решението е просто да правят телевизори с displayport, ама тогава съвсем никой няма да купува супер надценените монитори.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Сеп 2024, 17:38

All major motherboard vendors including MSI, ASUS, Gigabyte, and ASRock will launch their X870E and X870 series motherboards on 30th September at 21:00 Beijing time in China.

Като гледам ще мине време...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 28 Сеп 2024, 18:21

Да, четох че USB4 става едва ли не mandatory feature към производителите на дъна, що се касае за X870 чипсета. Ама може и да не са доразбрали нещо журналистите, понеже гледах системни диаграми на едно такова дъно, и USB4 ендпойнтите ги връзват директно на лейнове на AMD CPU-то (през USB4 контролера естествено) :)

Да, явно ще почакаме малко :D

ПС: Ето всъщност на Gigabyte дъното дето заглеждаме с теб..Изображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Избор на настолен компютър.

Мнение от steeN » 28 Сеп 2024, 21:04

При този bandwidth май няма как да е иначе, особено ако закачаш и дисплей, сигурно и latency-то става фактор. Това като се замисля, ще има полза ако пуснат usb4 hubs, че на мен use case-a с външни дискове не ми е важен. Мярнах някакви коментари под статиите, че трябва да се внимава, че са прекалили със споделянето на линиите и трябва да избираш внимателно ако слагаш повече дискове и pci перферия, ама не ми се задълбаваше как е на msi-a... за един диск и едно видео все ще има достатъчно да работи всичко на пълна скорост.

п.с. на тая диаграма примерно... горе в ляво има такава дилема :) в същност доста разбираемо начертано вместо да четеш текст ако/ако... трябва да видя дали има такава из пдф-ите на сайта и колко е подобно на това.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата