Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Е.Димитров » 05 Сеп 2024, 9:24

Зависи,
става да се копират чипове за вход на жилище, става да се копира дори и карта за бариера/паркинг.
Ама при нас сложиха някаква "друга" система за карти и не стана да се клонира картата.
Уж същата ама различна.
Та ако са сложили друга система , може да не стане.
Но всеки ключар има (мисля) такава система за клониране на карта, може да попиташ и там и ако не обади някаква висока цена може да стане.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Сеп 2024, 10:41

Т.е. ти трябва нещо като Flipper Zero?

Не съм ги гледал тези китайци, но съм почти сигурен, че са просто устройства, които са правени по Open source проекти за клониране на Flipper Zero.
Ако ти се занимава да го правиш сам може да погледнеш Hackbat. Вероятно ще стъпи на около 50% от цената на Flipper.

Иначе имаше и някакви Open source проекти за устройство оптимизирано за хакване на RFID, но не мога да посоча нищо конкретно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Сеп 2024, 10:59

TNT написа: А бе накратко въпроса ми е, мога ли да си копирам служебната карта за паркинга, за да си държа една в колата :mhihi:

Няма ли да е по-лесно да попиташ да ти дадат втора карта или да държиш основната карта в колата :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 13 Сеп 2024, 11:20

TNT написа:Да не пиша по други теми. Гледам в алиекспрес има разни устройства по 10-15лв за копиране на rfid чипове и карти. Работят ли ? И преди си мислех, че просто всеки чип си има някакъв уникален номер и просто се задава в системата да "пуска" тоя номер. Изглежда обаче има и такива, които може да се запише номера на rfid картата. А бе накратко въпроса ми е, мога ли да си копирам служебната карта за паркинга, за да си държа една в колата :mhihi:

Трябва да пробваш да сканираш картата с някое от NFC приложенията, за да разбереш в коя честотна лента е - дали е NFC (13.56MHz) - телефона все трябва да "усети", или пък е в килохерцовия (125kHz) - телефона няма изобщо да я отрази. Оттам ти се определя какъв програматор и карта да търсиш из Алито.
Но да, ако е криптирана, не знам дали има смисъл да се занимаваш, че ще дадеш маса пари за хардуер, ще пропилееш куп време, за неясен резултат :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Сеп 2024, 13:35

Nickelback написа:Трябва да пробваш да сканираш картата с някое от NFC приложенията

Пример с работещо за иОС може ли ? Пробвах с първото безплатно и не става.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 13 Сеп 2024, 14:24

TNT написа:
Nickelback написа:Трябва да пробваш да сканираш картата с някое от NFC приложенията

Пример с работещо за иОС може ли ? Пробвах с първото безплатно и не става.

За iOS ми е трудно да препоръчам, още повече че има бая лимитации самият OS :roll:

Иначе аз ползвам NFC ReTag (на Андроид), с което успявам да сканирам всичките си банкови карти и картата за офиса (явно и тя е на 13.56MHz стандарта) - ей сега точно ги пробвах всичките. Всичките банкови си показват константни ID-та - очаквано. Дори тая от офиса, което ме навежда на мисълта, че няма криптиране и "посолване" :roll: Обаче нямам карта с криптография (в частност "посолване") да пробвам да видя какво ID ще изкара това приложение :dunno:

Помня обаче, че със същото приложение преди Короната бях пробвал да сканирам картата за старата ми фирма (която беше и карта за паркинга), и същото приложение не я отразяваше изобщо :roll: А картата за паркинга 100% беше на 125kHz-овия стандарт, защото се виждаха зверските намотки (в сравнение с мижавите антенки при NFC :ok: ) през прозрачните прозорчета на четците на турникетите, през които минавахме :mhihi: Щото и аз исках да си я клонирам нали, ама удари Короната, и 'ни програматори си купИх, 'ни карти, 'ни п'а офис остана :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Та и твоята съм по-склонен да вярвам, че е на 125kHz :yes:

Можеш да изтормозиш някой с Андроид да го инсталира това NFC ReTag приложение (безплатно е, а има и платена версия - не съм я пробвал нея) и да пробвате като мен, дали ще я изчете картата ти:

:arrow: https://play.google.com/store/apps/deta ... =web_share

Или пък виж за негов еквивалент за iOS.
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Сеп 2024, 17:48

Не е проект, но понеже знам, че тук ще получа адекватен отговор, та... :lol:
Някой да препоръча магазин (или конкретен модел) за такива колички:
https://bgdrones.com/RC/rc-kola-wltoys- ... -svetlini/

Идеята е да има резервни части като я потрошим :lol:
Не нещо китайско за еднократна употреба...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Сеп 2024, 17:52

Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Сеп 2024, 19:25

drago_pavlov написа:Не е проект, но понеже знам, че тук ще получа адекватен отговор, та...
Някой да препоръча магазин (или конкретен модел) за такива колички:
https://bgdrones.com/RC/rc-kola-wltoys- ... -svetlini/

Идеята е да има резервни части като я потрошим
Не нещо китайско за еднократна употреба...

Изображение

Хахаха, мен лично добре ме нацелваш, предвид че последните 3-4 месеца им скъсвам гумите на две подобни колички - вЕрно, китайчета от Алито са, но добре мога да се обоснова, защо не ти трябва нищо повече от китайчета (еле пък за първа по-бърза количка) :yes:

Даже не бих ги нарекъл съвсем играчки - доста сериозни машинки са! По-бързата вече я ъпгрейдвах повече от доволно откъм управление, а другата само окачването смених и стана баси стабилната! :ok: Но и нея ще я правя с триклетъчна батерия и с хубавото управление - частите са купени и ме чакат :mhihi:
А части бол за тия китайчета :yes:

Утре сутринта ще ти опиша подробно от моята гледна точка как стоят нещата :yes:

ПС: На БГ тъгаши според мен пари не давай, че цените им гонят x2, а са си същите "долни" китайци количките - няма смисъл, не се подвеждай по рекламите!

ПС2 - това са моите:

По-бързата:
https://www.aliexpress.com/item/1005006774388581.html

Изображение

По-"бавната":
https://www.aliexpress.com/item/1005006509172324.html

Изображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 26 Сеп 2024, 22:24

Nickelback написа:По-бързата:
https://www.aliexpress.com/item/1005006774388581.html

Изображение

95 км/ч :shock:
Малкият ще става на 11... Не знам доколко ще е безопасен за околните с такава количка :lol:
Последна промяна drago_pavlov на 27 Сеп 2024, 9:56, променена общо 1 път
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Сеп 2024, 9:08

drago_pavlov написа:...
Малкият ще става на 11... Не знам доколко ще е безопясен за околните с такава количка

Да, за 11-годишен действително ще му е трудно, мисля :roll: Доста бЕсна машинка е :ok:

В такъв случай мога да препоръчам по-бавната (16101 Pro модела) :) Тя има три твърди степени на максималната скорост - Low/Mid/High :) Сменят се от трипозиционен превключвател. Като я превключиш на "Low", бих казал, че ще е съвсем адекватна, за да я управлява 11-годишно дете :) Ако пък ти я докопаш, ще можеш да минеш на "High", и става голям фън :ok:

Ако все пак и на "Low" ви е прекалено бърза, мога да препоръчам да ѝ смените Speed Controller-a на мотора (с такъв с карта за програмиране, за да настройвате един куп параметри за повече удобство). За това говоря:

:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005005032220702.html

Изображение

А за още по-голямо удобство препоръчвам смяна на радио приемника и дистанционното управление. DumboRC са страхотни откъм цена/качество/фукционалности/възможности за настройка, и тогава все едно човек кара тотално друга количка - жестоко удоволствие е да се кара така направена количка :) С чиста съвест мога да препоръчам DumboRC X6 серията (тази с вградения в приемника жироскоп - X6DCG) - просто количката става все едно върви по релси! Дори човек да сгреши, да поднесе някъде, жирото намества нещата още преди да си осъзнал, че всъщност вече е занесла нанякъде :ok: Толкова добре реагира! А чувствителността/степента на намеса се настройват от самото дистанционно :) А ако искаш "drift mode", просто намаляваш от врътката до нула чувствителността :ok: Аз съм такава конфигурация на зелената (бързата) и съм очарован :) За това става въпрос:

:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005005884631054.html

Изображение

Откъм части за 16101 Pro модела положението е море :) Има какво ли не. Можеш цялата да я направиш от метал, ако щеш :mhihi: :ok: Напиши в търсачката на Алито "16101 spare parts" и ще видиш за какво става въпрос :ok: Само, че май по-добре да си остане пластмасова, тъй като пластмасата е доста жилава, и пружинираща, и обира доста добре "механичния шок" :mhihi:
Ето какво имам предвид (нямай съмнения за здравината ѝ) :mhihi:

:arrow: https://youtu.be/Kn8P-Baz8zc?t=258

И не на последно място - споменах го вече - препоръчвам (направо си е задължително за мен) да се смени окачването на 16101 Pro с такова с маслени амортисьори :) Направо колата става брутално стабилна - вече не се "лашка" като минеш през доста сериозни неравности дори, не губи сцепление, и не прави стандартните подскоци "аха да се обърне". Иначе със стандартното окачване бая обръщания се получават :roll:
За това става въпрос:

:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005006871789286.html

Изображение

За да не се "лашка" много, аз я карам на наполовина preload-ната пружина отзад, а опред - на 25% preload :)

И друго много важно - накупете си резервни гуми (направо целите колела, с джанти), че ги яде като топъл хляб с тая тяга дето я има :mhihi: По 8-10лв комплекта са мисля :yes:

Насреща съм, ако имаш въпроси :) Фъна и за детето, и за таткото ще е гарантиран :ok: :mhihi: Аз не пропускам да ги пъхна количките в раницата като ходим на разходка :) Чат-пат като минем през двора на някое училище и събираме всички деца около нас в кръг :ok: Голямо шоу са подобни скорости и тяга :)

ПС: Обявените скорости от китайците всъщност са около 60-65км/ч за бавната, и 80-85км/ч за бързата ;) Не са чак 80/95, както ги пишат на рекламата. Не съм ги мерил, ама от клипове каквото съм видял :)

ПС2: Вземете две колички ;) За да си правите състезания и "каране в тандем" - много е забавно :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 27 Сеп 2024, 14:53

Nickelback написа:Ето какво имам предвид (нямай съмнения за здравината ѝ) :mhihi:

:shock: :shock: :shock:
Тоя какво я прави... Аз си мислех, че след 2 удара в бордюра и е чао...
А тоя прескача 7-8 метрово дърво и пак оцелява... :shock:

Тия от Али-то са големи пед@ли...
Снощи влязох през браузъра, пренасочи ме към приложението, което нещо се бъгна... След като си напиша паролата ми иска код от мейла; като напиша кода от мейла ме връща на паролата, след това пак код... И така 10 пъти докато накрая ми каза, че съм получил твърде много кодове и да опитам след 24 ч...
Докато ме пуснат имам няколко въпроса:

Като за първа ще му взема по-бавната. Доколкото разбирам със стандартанта батерия се движи с 50 км/ч, а с 3S батерия с 80 км/ч. Тоя в клипа и той го показа.
Тази 3S обаче има много разновидности, от 1500 мАч до 22к мАч... Можеш ли да ми кажеш коя е най-голямата, която ще се събере в количката? Тук има размери:
https://www.aliexpress.com/item/4000473 ... ry_from%3A

Kaкъв е диаметъра на гумите?

С какъв интерфейс се настройва speed controller-a?

Toя жироскоп само с газта ли я стабилизира?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Сеп 2024, 16:31

drago_pavlov написа:
Nickelback написа:Ето какво имам предвид (нямай съмнения за здравината ѝ) :mhihi:

:shock: :shock: :shock:
Тоя какво я прави... Аз си мислех, че след 2 удара в бордюра и е чао...
А тоя прескача 7-8 метрово дърво и пак оцелява... :shock:

Да, и аз се шокирах като го гледах тоя клип :ok:

drago_pavlov написа:Докато ме пуснат имам няколко въпроса:

Като за първа ще му взема по-бавната. Доколкото разбирам със стандартанта батерия се движи с 50 км/ч, а с 3S батерия с 80 км/ч. Тоя в клипа и той го показа.

Да, вярно, че ги беше мерил :) Отдавна бях гледал клипа, сега само го прецъках до момента със здравината да ти покажа :yes:

drago_pavlov написа:Тази 3S обаче има много разновидности, от 1500 мАч до 22к мАч... Можеш ли да ми кажеш коя е най-голямата, която ще се събере в количката? Тук има размери:
https://www.aliexpress.com/item/4000473 ... ry_from%3A

Хахаа, зарибяваш се като мен на бързото, няма лошо :ok:
Веднага ти казвам и показвам размера, че точно ми дойдоха 3S батериите, та сефте ще ги наложа сега да ги пробвам :)

Аз взех тези (с по-голям капацитет, но подходящ размер, не намерих :dunno: ) - с T-plug конектор:
:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005007169745120.html

Водят ги с размер 64*35*30mm.
Но както виждаш в снимките по-долу, ми идват една идея дебели, та леко ще трябва да запиля процепа за оригиналната скоба за захващане или да измисля друга от ламаринка. 'Айде на дължина леко може да ги смачка човек батериите, че там има мегдан да се сбутат кабелчетата дето излизат :roll:
С две думи реалните размери на 3S батерията, мерено с шублер са 76*35*23 :roll:

Размерите на леглото, дето измервам с шублера са 74*35*22mm. Та почти влиза :ok:
За по-голям рейндж, даже ми се иска да пробвам и "двуетажна" конфигурация с такива две по 1800mAh паралелно (със или без "идеални диоди" между тях, за да няма backflow current, ще видя) :mrgreen: Влизат под корубата няма проблем, ама горната ще трябва със свински опашки да я прикрепя към синята метална шина и да я центрирам, за да е по-равномерно разпределението на тежестта :ok: Ама да видя първо колко време ще кара :ok:

За 3S батерия ще ти трябва и зарядно за нея - ползвам от тези:
:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005003240894835.html

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

drago_pavlov написа:Kaкъв е диаметъра на гумите?

:arrow: https://www.aliexpress.com/item/1005006680536330.html

Изображение

drago_pavlov написа:С какъв интерфейс се настройва speed controller-a?

Оригиналният, за съжаление не се настройва, та затова ти показах този синия. Той си има в комплекта тази черната "карта за програмиране" (с бутони), която се включва на мястото на приемника, докато програмираш - на този 3-пиновия слаботоков кабел, вместо да взима изходни команди от Приемника. Всичко си пише в упътванията - да не те обърквам сега. Като стигнеш дотам ще питаш :mrgreen:

drago_pavlov написа:Toя жироскоп само с газта ли я стабилизира?

Жироскопът не пипа изобщо газта мисля (или поне не осезаемо), ами само завива бързо и прецизно в правилната посока вместо теб, когато се олееш :ok: Интересно бачка :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 27 Сеп 2024, 17:41

Аз съм бил много далече от истината с тия батерии...
Мислех си за 4-5к мАч, а тя е 135 мм дълга... Освен на тавана :lol:
Доста от търговците обаче имат политика за 1 брой само... Трябва да пускам няколко поръчки ако искам няколко батерии...

Само да ми пуснат акаунта довечера и почвам с голямата торба... Няма да дочакаме рождения ден :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 27 Сеп 2024, 18:12

drago_pavlov написа:Аз съм бил много далече от истината с тия батерии...
Мислех си за 4-5к мАч, а тя е 135 мм дълга... Освен на тавана
Доста от търговците обаче имат политика за 1 брой само... Трябва да пускам няколко поръчки ако искам няколко батерии...

Само да ми пуснат акаунта довечера и почвам с голямата торба... Няма да дочакаме рождения ден

:yes:
:bchug:

Само забравих да спомена, че емоцията от управлението наживо, а и спектакълът, са доста по-силни от това да гледаш на видео :ok: Та ще се забавлявате доста :yes: :D

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата