България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 10 Яну 2025, 11:42

На тоз чакал ли му викат "сладурана"? :dunno: :OT:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 10 Яну 2025, 16:14

drifty написа:На тоз чакал ли му викат "сладурана"? :dunno: :OT:

Що така обиждаш чакалите? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Яну 2025, 16:57

bmwfan3 написа: Да знаете, че нямате право да пипнете никого, не само жени, има равенство на половете, в белия свят сме вече, но вие си знаете, че и батката може да срещне по-голяма батка и за това се репчат на по-слобо изглеждащите, а някои вече превъртат, носят оръжие или просто дават газ и блъскат. От една страна има хора на по 34 години отраснали в демокрация, от друга от 2009г насам яко политика и връзкарство в МВР структурите. Не само жените и мъжете, и децата знаят какво и как да правят в такива ситуации, задържането за 24 часа вече се прави без прокурорска заповед.

Бъдете разумни на пъту, такива саморазправи и побойща са селски истории, ако някой ти свирне, явно има защо, размисли и продължи, само някой луд ще показва среден пръст без причина (или жена от описаните от вас).

И тва и останалите заключения в поста са доста далече от реалността. Никой от цитираните коментари не промотира насилието под никаква форма, но човек трябва ясно да осъзнава, че всяко действие си има последствия. И затова ако напсуваш някой, очаквай и той да те напсува двойно отсреща. Също така ако посегнеш за физическа саморазправа, очаквай да ти бъде отвърнато...аз лично не признавам религии и това с обръщането на другата буза не го практикувам, не знам за теб. И не говорим да се разправяш с някого при ситуация, говорим когато някой ескалира ситуация каква би била реакцията. А в тоя момент да избягаш е най-лошото което можеш да направиш, защото оставяш примата с усещането че "е спечелил", което в друга ситуация срещу някой друг ще му даде още повече кураж да прави глупости...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Яну 2025, 17:59

b_u_b_o написа:говорим когато някой ескалира ситуация каква би била реакцията. А в тоя момент да избягаш е най-лошото което можеш да направиш, защото оставяш примата с усещането че "е спечелил", което в друга ситуация срещу някой друг ще му даде още повече кураж да прави глупости...

това колега е може би най- опасното мнение в цялата тема изписана тука с годините...

-никога- не трябва да ескалираш. никога. защото като излезете от колите... нямаш всъщност полезен ход. независимо кой си, какви връзки имаш, колко си голям, какво си тренирал и тн... да го знаеш от мене- човек, който по принцип няма проблем някой като му излезе от колата и той да излезе да се разберат според както доиде.

свирват ти, показват ти пръст, псуват те- никаква реакция или махваш за извинение или там каквото трябва за да деескалираш. да- мотивираш агресора по този начин, но си и правиш една добра услуга като не взимаш закона във свой ръце...

аз за всичките си години в америка не съм видял -един- път някой да излезе от колата да се саморазправя- само на ютюб съм ги виждал такива. и не е защото всеки е въоръжен... а защото хората са разбрали, че саморазправията води само до негативи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 10 Яну 2025, 18:35

b_u_b_o написа:...
И тва и останалите заключения в поста са доста далече от реалността. Никой от цитираните коментари не промотира насилието под никаква форма, но човек трябва ясно да осъзнава, че всяко действие си има последствия. И затова ако напсуваш някой, очаквай и той да те напсува двойно отсреща. Също така ако посегнеш за физическа саморазправа, очаквай да ти бъде отвърнато...аз лично не признавам религии и това с обръщането на другата буза не го практикувам, не знам за теб. И не говорим да се разправяш с някого при ситуация, говорим когато някой ескалира ситуация каква би била реакцията. А в тоя момент да избягаш е най-лошото което можеш да направиш, защото оставяш примата с усещането че "е спечелил", което в друга ситуация срещу някой друг ще му даде още повече кураж да прави глупости...
От една стана пишеш да не даваш и другата буза, от друга като го освиркаш ще има ответна реакция. Нещо противоречиш.

Защото ако ти отнемат грубо предимството можеш да си продължиш без реакция - така даваш и втората буза: засечен, траещ си.
Ако го освиркаш значи следва бой, а не може ли на нарушаващия да му светне лампичката, че следващия път може да стане ТПТП.

Има едно много добро лекарство - видеорегистратори - като ти за блъска по колата му посочваш камерата, в 99% от случаите си заминават.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2025, 10:01

Сладурана викат на момичето за да не я обиждат с друго обръщение спрямо какво е направила. Един познат така им вика на пътя, сладури, за да не ги обижда като правят глупости спрямо него. Иначе снимката отблизо я обработила, леко си е свила лицето и т.н. :mhihi:
Но катастрофата е направена с 92-ка като гледам, а снимката до 6-цата е някаква случайна, просто и двете са черни. Само отбелязвам за протокола. :mhihi:

Ами има и такива, сега ще се котира с този подвиг някой да я вози една година, може и интервю да и вземат. А ТЪПИТЕ МЕДИИ и помагат като пускат снимки на воля. Напишете просто какво е станало и не я показвайте бе, това я мотивира още и ще се прави на вървежна още повече. Кой знае в колко сайта още са и напускали снимките.

На колегата бмвфен не успях да му разгадая дългия пост от миналата страница защото хем вкарва ирония, хем пише сериозно, тотална каша и ме отказа да се чудя сега мен ли са били като малък, голям, по пътя над пътя, зад пътя, жена ми ли, аз ли си бия децата или колегите или хората по принцип подкрепям насилието по пътя или пък не го подкрепям защото ме е страх, честно, НИЩО не разбрах. :dunno: :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 11 Яну 2025, 10:14

b_u_b_o написа:.аз лично не признавам религии и това с обръщането на другата буза не го практикувам, не знам за теб. И не говорим да се разправяш с някого при ситуация, говорим когато някой ескалира ситуация каква би била реакцията. А в тоя момент да избягаш е най-лошото което можеш да направиш, защото оставяш примата с усещането че "е спечелил", което в друга ситуация срещу някой друг ще му даде още повече кураж да прави глупости...

Аз по никакъв начин не съм набожен, но Библията е до някаква степен добър наръчник за живота - “Do not be quickly provoked in your spirit, for anger settles in the lap of a fool.”

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2025, 11:03

Много верни са и двете твърдения. Аз мога да ви дам много примери за слизания от колите, печеливши НЯМА. А вселенските закони ще накажат обичайните свикнали да проявяват агресия. Гневът е плевел казваше една мъдра птица на Ред от Енгри бърдс. :mhihi:

Мой колега и приятел имаше леки закачки с един рейсаджия, който се заяждаше масово с таксиджиите понеже е конкурентен транспорт с тях. Аз бях разменял някакви думи с него като е било неизбежно, но нищо фрапиращо. Един ден тоя колега пак влезе в конфликт с него, не издържа и го напсува докато онзи е в рейса и свири сватбарската с огромния клаксон, не знам дали не му показа и среден пръст. Онзи пусна жалба и накара дъщеря си да свидетелства, уж била вътре в рейса и чула(абсурд да чуе ако изобщо е била там защото онзи си е изкарал главата през стъклото и затова е чул как колегата от колата му теглил майната) кондукторката му също свидетелства и осъдиха колегата за дребно хулиганство. Та не мислете, че един среден пръст е нищо.
Сега, след не много време този рейсаджия тръгвайки от спирка не се уверил, че една баба е слезнала, затваря вратите, събаря я и тръгва като мина със задните гуми през крака и. Мина се не много време и взе, че умря на няма и 60. Не знам дали е заради това, но в първата случка намирам сходство. Като си импулсивен и недомисляш нещата, по-лесно е да не видиш слизаща баба от рейса защото е бавна, ти си погледнал, няма никой, но в следващата секунда вече има. Та не знам, печеливши няма.
В спор за парко място преди години тука един застреля друг, единия в гроба, другия богаташ, не малко години в затвора. Много примери мога да ви дам, ама ще се огранича с още два. Който иска да слиза и да се прави на каубой.
Слизал съм много рядко едно време, само веднъж стигнах до това да изям един тукат от един чичка понеже отивах да му обясня само, че не е прав с нормални приказки и не очаквах да ме удари, понеже с половин удар тогава можех да го нокаутирам. И като ме удари тоя боклук с пари, просто се чудех как да го плясна за да го спра и да не го направя нещо сериозно, ударих му един шамар да се опомни и го хванах с две ръце за дрехите, но от някъде се появи баща ми(бях келеш тогава)и спря да ме хваща да не съм го биел. После ми обясни, че ако слизам от кола трябва да е с мисълта да се бия, а не да ходя с доброто да обяснявам на хората, понеже не знам дядката в случая какво си мисли аз като слизам. Ти отиваш да му говориш с добро и го подценяваш защото знаеш, че няма шанс да те набие той, но онзи те удря с желязо по главата и какво правим? Или вади пистолет защото е пенсиониран военен, полицай, сотаджия и т.н. и върви обяснявай как само слизаш да му кажеш с добри думи как не е прав. Затова или слизаш да го пребиеш за да не те пребие той, или никога не слизаш без значение какво ти говори или ръкомаха някой, псува ли те, за жена ти ли говори или с нещо те обиди. Чичката след няколко дена като се опомни дойде да даде 20 лева за извинение.

Най-добрият ми приятел пък през много кратката си загуба на време в полицията слезе на един светофар защото един мина на червено и той му казал през прозореца защо минава на червено с думите педер...ама онзи чул и спрял, слезнал да му казва как ще го оправя сега, ама той една глава под него, онзи едър и общо взето като японско петле подскачал под него без да го удря, ама нашия се изнервил и му казал, че ако го удари един път и ще го убие затова да се качва в колата и да си ходи. Да, ама на онзи цървул сестра му в колата, чула недочула, скочила от колата и айде върху него се хвърлила отзад. :shock: И той с едната ръка я сваля и държи нея, с другата него и онези раздават шамари, а той полицай насред нищото и хора отвсякъде. В крайна сметка той не удари никой защото щеше да има трайни увреждания на няма и 60 килограмов скакалец, но от там онази почна да лъже, онзи също, в крайна сметка само го наказаха нашия, но много дертове с началника, но слава богу, че не удари никой и да има последствия за него.

Безплатен съвет, който може да ви спести минимум много пари и нерви, които не се възстановяват. Ако някой ви напсува, усмихнете му се и отминете. Най-вероятно никога няма да го срещнете повече ако егото ви е проблема, че онзи ще се чувства велик в собствената си тъпотия.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Яну 2025, 11:34

Абе всичко си зависи от автомобила :mhihi:
Ако искате никога да нямате проблем на магистралата, в града, пред блока, на кръстовищата, по време на движение, на светофарите и въобще на всякъде, инвестирате в една G класа по възможност нов модел разбира се, задължително черен цвят и задължително силно тонирани стъкла!
Гаранция, че никой няма да ви покаже среден пръст, присветване на магистрала, клаксони на светофар, неправилно отминаване, засичане, предреждане на паркинга и всякакви подобни неща, валидни за движение в джунгла без правила! :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 11 Яну 2025, 12:29

100k за 10+ годишна уаз-ка, как ли пък не :D
Присвяткат им на г-класите като стой та гледай, с тая аеродинамика на кашон редовно ми се пречкаха по магистралата като бях млад :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2025, 13:14

Тука има една крава с нова бяла и всеки път кара на дълги извън града, всеки път и вадя очите, спира ги, ама явно нещо не е в ред някой датчик, който отчита кола насреща да ги свали.
Но да, по пътя редовно им мигат откакто видяха, че мутрите спряха да ги карат почти. :mhihi:
Иначе вярно са малко скъпи за което предлагат, но пък явно не са за плебеи просто. :mhihi: Не ги разбирам купуващите ги в България, това има много гаден статус, плюс това си е Уазка в модерен вариант. Но въпрос вкус.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Яну 2025, 13:56

Това с колата си е така, каквото и да си говорим... Голямото някак вдъхва респект и гледат да не правят простотии. Забелязъл съм го лично, карайки по един и същи начин две коли. Странен феномен, наистина...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 11 Яну 2025, 14:02

То за тва всяка кифла е качена на нещо подобно :ok: ,само да спрат спонсорите да им купуват книжките щот се мислят за безсмъртни на пътя .А тва ,че всеки се пази от тях е наследство от 90-те и мутренските времена ,хората живяли в онези години инстинктивно се пазят от подобни МПС -та щото си мислят ,че се вози вътре някоя "важна клечка" .Народопсихология.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Яну 2025, 15:43

Ивайло Димов написа:А тва ,че всеки се пази от тях е наследство от 90-те и мутренските времена ,хората живяли в онези години инстинктивно се пазят от подобни МПС -та щото си мислят ,че се вози вътре някоя "важна клечка" .Народопсихология.

Комплекси Сър!
Това не е от 90' те години само.
Просто скъпото, голямото, осанката, надменността доста силно респектират комплексарите, които иначе са много агресивни.
Винаги, когато се държиш културно или добре по принцип или с някой, тук се тълкува като "слабост" и предизвиква агресивна реакция или опит за словесно или друго надмощие от отсрещната страна.
Когато обаче обърнеш "плочата", се свиват като "мъ..е" в студена вода.
Последна промяна Е.Димитров на 11 Яну 2025, 17:20, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Яну 2025, 16:24

Така е в Бг и подобни страни.
Колкото по-нагъл и див, повече те уважават у нас, каквото и да си говорим. Даже искат да са като тях и кой с колкото може наподобява.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата