Новите ГТП стикери
Модератор: Общи модератори
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Новите ГТП стикери
Мдааа, а с въпросните стикере като те спре чичко ушеф такива филми следват, че не е истина!
Нека поръчват хората!

Нека поръчват хората!
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Не са тия и не можеш да си ги купиш. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Don_Diego написа:
Относно замърсяването на въздуха дето спомена ТNT: https://www.segabg.com/category-bulgari ... li-centura
Засичат по 3к надурители на ден, изпратили глобите на 1200. Ако 10 будали са им платили трябва да викат "Ура"
Смятай как са взели някоя лелка, която по цял ден завива пощенски пликове с честитки

По няколко стотин сигнала на ден има и за горене на твърди горива. Запален боклук > 50 дизела.
Като започнах да следя къде е мръсен въздуха в страната, Батак е постоянно един от най-мръсните градове. Или станцията е сложена точно до някой замърсител, или там всичко е на въглища, сервизите на старо масло и т.н.

Ако си ходил там зимата ще разбереш защо е така.
Не се гори нещо по различно от другите малки население места, но географските особености много "помагат".
Аз съм израстнал в затворена планинска котловина и сега прекарвам не малко време в друга такава и честно казано цялото говорене за мръсния въздух в София го намирам за леко забавно.
Спрямо там откъдето идвам, въздухът в София се усеща по-чист зимата...на мирис, вкус и прозрачност. 

Не се гори нещо по различно от другите малки население места, но географските особености много "помагат".
Аз съм израстнал в затворена планинска котловина и сега прекарвам не малко време в друга такава и честно казано цялото говорене за мръсния въздух в София го намирам за леко забавно.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Трагедия е навсякъде. Преди години поне веднъж месечно пътувах Пловдив - Петрич през Велинград-Юндола-Разлог и във всеки град яко печки и сажди. В Пазарджик, във Велинград, в Батак - откъдето и да минеш те "лъхва" свежест.
Истината е, че населението трябва да се опаричи. Няма как да искаш от 2 пенсионера със 600лв пенсии, да инвестират 3500лв за хиперинверторен климатик. Или някой с 1200лв заплата да има Евро 6 кола.
Истината е, че населението трябва да се опаричи. Няма как да искаш от 2 пенсионера със 600лв пенсии, да инвестират 3500лв за хиперинверторен климатик. Или някой с 1200лв заплата да има Евро 6 кола.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Пак са пожарогасителите да кажа.
Та един приятел кара автомобил на малко над 1 година и онзи ден го спират катаджии.
И пича разбира се, нов, хубав автомобил и им казал (малко е тъп
) "всичко си имам, перфектен съм" и полицая само му казал- "Я да видя пожарогасителя..."
Колата си я купи началото на 2024 а на пожарогасителя има стикер 2023-2024 и добре, че били точни полицаите, та не го санкционирали.
Аз единият пожарогасител си оправих, ама ще трябва и другите да оправя , че да не се излагаме (и пара да даваме).
Та един приятел кара автомобил на малко над 1 година и онзи ден го спират катаджии.
И пича разбира се, нов, хубав автомобил и им казал (малко е тъп

Колата си я купи началото на 2024 а на пожарогасителя има стикер 2023-2024 и добре, че били точни полицаите, та не го санкционирали.
Аз единият пожарогасител си оправих, ама ще трябва и другите да оправя , че да не се излагаме (и пара да даваме).
TNT написа:Трагедия е навсякъде. ....
Точно за там говоря

Но нещата са доста по-сложни от един климатик, повярвай ми. Както на битово така и на обшинско ниво.
Всъщност климатикът е доста по-евтин от дървата и въглищата. Но не е решение което може 1 към 1 да замени печките в планината.
Давам ти два примера:
- На битово ниво климатикът или термопомпата с вътрешно тяло тип "духалка" не са в състояние да осигурят типа топлина нужна за отоплението на стара къща в планината.
Ако искаш да стане донякъде качествено трябва да се ползват радиаторите на съществуващото парно и да се взема подходяща термпомпа(която е доста по-скъпа), но ще трябва и нещо помощно за най-студените дни $$. Ако искаш да стане наистина качествено трябва термопомпа с подово + някакъв друг резервен вариант като конвектори например $$$.
- На общинско ниво - преди години голяма част от къщите ползващи централно парно на дърва и въглища в Разлог бяха преоборудвани с котели на пелети. По-малка част минаха на газ.
На пръв поглед това изглеждаше като не лоша стъпка в правилната посока. Това обаче доведе до отварянето на десетки легални и нелегални цехове за производство на пелети в котловината(хората купуваха машини и си правеха пелети по плевните дори). Големият "италиански" завод на пелети също започна да работи със завишен капацитет, но да кажем, че по отношение на филтрирането нещата станаха "по български". "Емисиите" от комините на къщите видимо намаляха, но просто се преместиха и концентрираха в комините на цеховете за пелети.

П.С. Газта се кара с камиони през Предела. Мисля че от Петрич зареждат.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Преди изобщо да стигнеш до климатици, термопомпи и подови трябва да помислиш за енергоефективност, тоест изолация и то добра особено в планината, дограма също, иначе каквкто и да правиш топлиш и вънка, не само вътре. Тоест пари на вятъра.
Темата не беше ли за ГТП ?
Няма сметка да си купуваш хиперинвертор, освен ако не си вярващ как помагаш на природата, когато всички имат климатици след години. Разликата в цената с премиум ще я избиеш след 15 години когато вече тоя хиперинвертор ще е за кофата.
Темата не беше ли за ГТП ?

TNT написа:Трагедия е навсякъде. Преди години поне веднъж месечно пътувах Пловдив - Петрич през Велинград-Юндола-Разлог и във всеки град яко печки и сажди. В Пазарджик, във Велинград, в Батак - откъдето и да минеш те "лъхва" свежест.
Няма сметка да си купуваш хиперинвертор, освен ако не си вярващ как помагаш на природата, когато всички имат климатици след години. Разликата в цената с премиум ще я избиеш след 15 години когато вече тоя хиперинвертор ще е за кофата.

За ГТП е и няма да навлизам в подробности, но и изолацията не е "сребърен куршум". 

- TNT
- младши ентусиаст
-
Климатика само за пример го дадох. Стари къщи без изолации и стари дограми няма как да се стоплят с климатик. Но и изолацията, и дограмата, и климатика/термопомпата/радиаторите си искат пари и инвестиции. По тези места масово заплатите са мизерни.
Темата е за ГТП стикери, които са с "еко категории", от които няма особен смисъл, когато се буха кот падне в печката
Темата е за ГТП стикери, които са с "еко категории", от които няма особен смисъл, когато се буха кот падне в печката

TheDriver написа: - На битово ниво климатикът или термопомпата с вътрешно тяло тип "духалка" не са в състояние да осигурят типа топлина нужна за отоплението на стара къща в планината.
какъв "тип" топлина е специфичен за къщата в планината? викаш 22 градуса от радиатори си е друго от 22 градуса от термопомпа?

иначе си прав, ама не заради типа топлина (такова понятие няма) а чисто заради трагичната изолация (ако изобщо я има) на една стара къща- термопомпите поради ограничения си капацитет винаги са изисквали да отопляват добре изолирани обеми. слабички са просто.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Старите керпичени къщи и онези с дялан камък нямат нужда от изолация,там по презумпция зидовете са 30-40 см .
А сега по темата ,тва чудо на чудесата си залагам левото мЪдо ,че е с избушен катализатор и без резонансно гърне .Гърмеше яко и чакаше за промяна на регистрация ....влезе и излезе за 3-4 минути.КАТ-Шумен бият рекорди по КПД- изкарват кола с нови номера за 6-7 минути макс.
А сега по темата ,тва чудо на чудесата си залагам левото мЪдо ,че е с избушен катализатор и без резонансно гърне .Гърмеше яко и чакаше за промяна на регистрация ....влезе и излезе за 3-4 минути.КАТ-Шумен бият рекорди по КПД- изкарват кола с нови номера за 6-7 минути макс.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Има огромно значение как се предава топлината, това искаше да каже дривера. И , да , не е едно и също 22 градуса от духалка и 22 градуса от радиатор.
Конвекция, кондукция, радиация..тва онова.
Конвекция, кондукция, радиация..тва онова.
Хм,хм...
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Естествено че има ,колегите карат Рено Зое на 36000 тва чудо е трагедия откъм парно ,бензиновите Дачии имат парно кът старите лади,става баня.
Бил съм малък когато нашите са се отоплявали с нафта и не помня ефекта,но всичко останало без термопомпа съм го изпробвал .Няма нищо по-добро от централно парно без значение на дърва,газ,пелети или брикети.Но за високопланинска къща или хижа дървата и пелетите са най -удачни .

Бил съм малък когато нашите са се отоплявали с нафта и не помня ефекта,но всичко останало без термопомпа съм го изпробвал .Няма нищо по-добро от централно парно без значение на дърва,газ,пелети или брикети.Но за високопланинска къща или хижа дървата и пелетите са най -удачни .
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Ивайло Димов написа:Старите керпичени къщи и онези с дялан камък нямат нужда от изолация,там по презумпция зидовете са 30-40 см .
Малко ти е счупен прозореца