България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Тази сутрин и аз бях впечатлен от шофьорите по пътя... Идиот до идиота! И най-странно е защо правят това, което правят, при положение, че нищо не печелят - нито се придвижват по-бързо, нито нищо! Вчера пък едно А5 с 4 ауспуха в продължение на 4-5км в града прави стартове, зиг-заг шмугвания, нарежда тетрис-а, изнервяйки/дразнейки всички покрай него, и накрая бяхме заедно на последното кръстовище при положение, че си карам съвсем спокойно с 50км/ч.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ивайло Димов написа:Не ве пиши си ,ам рано сабахлянта ората не са пили кафе ,пушили,срали ....ти ги затормозяваш тука с некви дълбоки и дълги размисли и страсти .Бъди като Чехов- майстор на късият разказ ,не като Лев Толстой -най-великият романист на всички времена.

Понякога ми идва внезапен порив отвътре.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Top Gun Maverick написа:Ивайло Димов написа:Не ве пиши си ,ам рано сабахлянта ората не са пили кафе ,пушили,срали ....ти ги затормозяваш тука с некви дълбоки и дълги размисли и страсти .Бъди като Чехов- майстор на късият разказ ,не като Лев Толстой -най-великият романист на всички времена.
![]()
![]()
Понякога ми идва внезапен порив отвътре.

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Ивайло Димов написа:Мав,рано сутрин как ти се пишат подобни пледоарии ве,кой щи чете чаршафите
.

истината е, че сме много, ама много некадърни и не си го признаваме

You said: "Time will change!" What if it changes you?
сега като се замисля звучи логично, но не знаех, че изпреварването отдясно на многолентов път в градски условия не е изпреварване и е ок...
винаги съм гледал да карам в тази лента в която със скороста с която съм си навил - никой не ме изпреварва отдясно.

винаги съм гледал да карам в тази лента в която със скороста с която съм си навил - никой не ме изпреварва отдясно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
alx написа:сега като се замисля звучи логично, но не знаех, че изпреварването отдясно на многолентов път в градски условия не е изпреварване и е ок...![]()
то това го дъвчем има-няма от 2007-ма / 2008-ма, някъде тогава беше прието и е споменавано към 193,000,000 пъти
п.с. и е напълно логично
п.п.с. и пак има хора с книжки които не са разбрали, ама като не са чели правилника е напълно нормално
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
Ние сме малък, но прост народ. Малко се чете. Добре би било по телевизията, в ютуб и други подобни, освен тъпи реклами да се пускат кратки образователни клипчета относно кръгови, шофиране в града, основни правила за предимство, изпреварване, магистрала… Базови принципи, обяснени кратко и ясно, като за дебили, но повторени многократно. Друг начин поне аз не виждам.
В днешно време хората попиват основно през видео платформи и социални медии. Подобаващо и често облъчване с полезна информация би могло да даде някакъв положителен ефект. Иначе, както пише Вичо, всеки сам си преценява и най-лошото е, че е убеден, че е прав, дори когато греши. А грешки на пътя се плащат скъпо.
В днешно време хората попиват основно през видео платформи и социални медии. Подобаващо и често облъчване с полезна информация би могло да даде някакъв положителен ефект. Иначе, както пише Вичо, всеки сам си преценява и най-лошото е, че е убеден, че е прав, дори когато греши. А грешки на пътя се плащат скъпо.
Лудия.
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
vicho написа:alx написа:сега като се замисля звучи логично, но не знаех, че изпреварването отдясно на многолентов път в градски условия не е изпреварване и е ок...![]()
то това го дъвчем има-няма от 2007-ма / 2008-ма, някъде тогава беше прието и е споменавано към 193,000,000 пъти
То не е забранено, но е опасно, щото много коли имат голяма мъртва зона точно отдясно и зад пътника. Случвало се е десетки пъти някой да се опитва да се престрои върху мен, докато му минавам от дясно.
I love the sound of V8 in the morning...
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
msi200 написа:vicho написа:alx написа:сега като се замисля звучи логично, но не знаех, че изпреварването отдясно на многолентов път в градски условия не е изпреварване и е ок...![]()
То не е забранено, но е опасно, щото много коли имат голяма мъртва зона точно отдясно и зад пътника. Случвало се е десетки пъти някой да се опитва да се престрои върху мен, докато му минавам от дясно.
Да не изключваме и варианта с опит за едновременно влизане от лява и дясна лента в средна
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Да, не е лесно да си на пътя. Мъртва точка, ок, поглед в огледалото не в последния момент, евентуално мигач(като видя кола давам, преценяч съм си
)и баааааавно сменяне на лентата ако не си напълно уверен. Затова е разрешено в ГРАДСКИ условия, понеже се предполага, че се кара не като Фитипалди. Втората причина е, че е по-удобно. От какъв зор ще карам в дясна лента само защото съм карал бавно?
Ами ако ще завивам наляво след 100 метра и не искам да се престроявам в последния момент?
Ами ако съм в дясна лента и този отляво кара бавно много, понеже търси нещо в града, но не е уверен къде е местоположението ще трябва да го чакам ли? Ама да се мотае, има правилник, като върне внезапно вдясно, а аз не съм го предвидил, удря ме, застрахователите плашат едни щети, няма ударени хора защото съм се движел с нормална скорост и който от където. Другият път ще внимаваме повече и двамата. Живот, кво да правиш, не е лесно. Ако стои колата в гаража, няма да те ударят на 100%. Тогава е възможно да те блъснат пеша, да се блъсне рейса на градския транспорт, който ползваш или таксито в което се возиш. 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Даже има правилник, когато минаваш от една лента в друга в градски условия на дву и много лентов път, където се казва кой как постъпва и кой е с предимство.
На мен ми се е случвало , докато карам в лява лента на двулентов градски път и внезапно този от дясно да се опита да ме избута , като се опитва да мине в лявата лента, където съм в момента аз.
Обяснението му бе, че ми бил "дясно стоящ" и винаги бил с предимство!
Ето за това, видеорегистратора трябва да е задължителен и по някакъв начин лицензиран и да може да се подава сигнал в КАТ с видеоматериал.
Като знаеш, че от всякъде те дебнат да те накиснат, някакси все ще си по-внимателен!
На мен ми се е случвало , докато карам в лява лента на двулентов градски път и внезапно този от дясно да се опита да ме избута , като се опитва да мине в лявата лента, където съм в момента аз.
Обяснението му бе, че ми бил "дясно стоящ" и винаги бил с предимство!
Ето за това, видеорегистратора трябва да е задължителен и по някакъв начин лицензиран и да може да се подава сигнал в КАТ с видеоматериал.
Като знаеш, че от всякъде те дебнат да те накиснат, някакси все ще си по-внимателен!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Има правило, ама там гледам кой е достатъчно по-напред при еднаква скорост и ако трябва изчаквам или давам леко газ.
https://glasnews.bg/balgariia/mele-star ... ko-559594/
За тази пияната с 2.06, която отнесе колата на стопа и бях споменал във форума вчера ми разправя един клиент очевидец на ситуацията след случката. То излезе, че и ударения познавам, ама не съм го виждал от тогава. Та клиента живее наблизо и чул трясъка, отишъл да види какво става. Супер голям късмет, че удара е в задна врата, ламарините от лявата задна врата са влезнали след средата на колата отзад, почти до задната, тоест ако беше в предната, вероятно шофьора заливаше. А той излезнал и питал тази какво е пила, оная рекла какво ли не, ама водка малко, той и казал за две водки щеше да ме убиеш, тя искала да го подкупи да не викат полиция като му предложила 2000 лева и звъняла на майка си да я пита на ръка дали има или по банкова сметка да ги праща
ама първо някой се бил обадил на полицията и второ, другия шофьор не искал.
Та смятайте ако се беше отървала тази, вероятно пак щеше да е на коня след време. Дано поне 2 години да я няма по пътя.
https://glasnews.bg/balgariia/mele-star ... ko-559594/
За тази пияната с 2.06, която отнесе колата на стопа и бях споменал във форума вчера ми разправя един клиент очевидец на ситуацията след случката. То излезе, че и ударения познавам, ама не съм го виждал от тогава. Та клиента живее наблизо и чул трясъка, отишъл да види какво става. Супер голям късмет, че удара е в задна врата, ламарините от лявата задна врата са влезнали след средата на колата отзад, почти до задната, тоест ако беше в предната, вероятно шофьора заливаше. А той излезнал и питал тази какво е пила, оная рекла какво ли не, ама водка малко, той и казал за две водки щеше да ме убиеш, тя искала да го подкупи да не викат полиция като му предложила 2000 лева и звъняла на майка си да я пита на ръка дали има или по банкова сметка да ги праща

Та смятайте ако се беше отървала тази, вероятно пак щеше да е на коня след време. Дано поне 2 години да я няма по пътя.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Нали имаше една, която мисля беше пияна и пострада полицай заради нея, даже мисля, че имаше по-тежък инцидент.
Взеха и книжката и под гаранция или нещо такова.
След не много време, тази пак се качила на кола и си караше!
Просто такива са непоправими изглежда и от нищо не се трогват!
Взеха и книжката и под гаранция или нещо такова.
След не много време, тази пак се качила на кола и си караше!
Просто такива са непоправими изглежда и от нищо не се трогват!
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Защото няма адекватни наказания ,вкарай я в сливенския за 4-5 години,да разбере що е фистинг и има ли почва по нейните дупки
.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
https://webcafe.bg/bulgaria/avtomobil-p ... shose.html

Поредният космонавт. Предполагам е получил аквапланинг докато се е движил с 30 км/ч в задръстването.

Поредният космонавт. Предполагам е получил аквапланинг докато се е движил с 30 км/ч в задръстването.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”