България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 26 Яну 2025, 18:27

Това е вярно, но ченгето трябва да има голяма мотивация да го направи... защото точно тази част със съда е доста съществена.

Аз съм отказвал претърсване и не ми претърсваха колата. Спряха ме за изгорял стоп. То има и значение как ще откажеш... много често това е "тест".
Един познат се беше съгласил и му бяха направили полево разглобяване на хондата... за нищо :lol: Та сомтаймс уим, сомтаймс люн е работата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 18:34

steeN написа:Това е вярно, но ченгето трябва да има голяма мотивация да го направи... защото точно тази част със съда е доста съществена.

Аз съм отказвал претърсване и не ми претърсваха колата. Спряха ме за изгорял стоп. То има и значение как ще откажеш... много често това е "тест".
Един познат се беше съгласил и му бяха направили полево разглобяване на хондата... за нищо :lol: Та сомтаймс уим, сомтаймс люн е работата.

както казах принципно никога не се съгласяваш с нищо нито говориш много много като общуваш с полицията "официално". че знаеш ли кое как.

но мисълта ми беше да не лежиш на идеята че ако не се съгласиш няма да ти преровят колата... те се решават всъщност дали си струва за тях да ровят или не.
Последна промяна alx на 26 Яну 2025, 18:35, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 26 Яну 2025, 18:35

Едно умно ченге под формата на проверка на оборудването може да ти изкара целия багажник навън ,почнеш ли да се потиш ,нервничиш ,да издаваш признаци на страх е това вече е червена лампа ,те тогава могат да те разкостят .
Миналата година пред мен спира една rent a car ,а след нея катаджии на буркани .Мацката не спрела на пешеходна на две деца ,тестваха я и даде положителна за дрога .Дойдоха криминална полиция и разхвърляха цялата кола ,вадиха седалките отзад ,стелки вдигаха ...неколко часа цирк .5 патрулки 15 ченгета за една напушена кифла.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Яну 2025, 18:43

В щатите няма такова нещо като проверка на оборудването или поне не и в щатите, в които съм бил. А за България... много просто, винаги слагаш аптечка пожарогасител и т.н. на видимо място в багажника, така няма нужда да ровиш.
Моите винаги така ги местя, че да са най-отвън независимо колко багаж имам или нямам. А те не могат да пипат нищо, могат да задават въпроси само за това, което видят... което голям праз... Сега ако имаш труп в багажника, твой проблем.

alx написа:но мисълта ми беше да не лежиш на идеята че ако не се съгласиш няма да ти преровят колата... те се решават всъщност дали си струва за тях да ровят или не.

Да, това е ясно, но в случая обсъждаме конкретна случка, не хипотетична ситуация.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 19:26

steeN написа:Нямаше как ченгето да го намери, защото не може да ти претърси колата ако не си съгласен.
Но като пусна овчарката и тя надуши нещо, тогава има причина вече и претърсването става законно и без съгласие.

п.с. тези определено не бяха група професори, всеки път като отвориха уста и правеха нещата по-лоши.

този беше обречен в момента в които каза "this is my baby mama's car"... това са нюанси които освен ако не си живял дълги години в америка- няма как да ги знае човек :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Яну 2025, 19:39

Не те е срам, расист :winky: Иначе за мен обречен беше от момента, в които скри че има оръжие.
Ченгетата трябваше да ги извадят всичките от колата и да ги претърсят на момента... имаха голям късмет, че всичко мина толкова мирно.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 26 Яну 2025, 19:43

Как така ги арестува без да е установил съдържанието на пакетите?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 19:45

steeN написа:Не те е срам, расист :winky:

не.. просто thug mentality... нормалния възпитан черен е малко вероятно да е в тая ситуация да взима колата на майката на детето си и още по-малко вероятно да се изрази така...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 19:46

St.Trinity написа:Как така ги арестува без да е установил съдържанието на пакетите?

ареста може да е поради съмнение на полицая за извършено престъпление. съда по нататъка решава дали е имало престъпление или не. потърпевшия после ако се чувства изработен от системата може да си търси правата... по съдебен ред :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Яну 2025, 20:00

alx написа:

не.. просто thug mentality... нормалния възпитан черен е малко вероятно да е в тая ситуация да взима колата на майката на детето си и още по-малко вероятно да се изрази така...

Този жаргон изобщо не предполага thug mentality, не всеки нискообразован е престъпник... още повече, че този дори не беше черен.
В същност щеше просто да му пише тикет, но заради гафа с оръжието и глупостите, които наговори отиде да разпитва и останалите в колата...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Яну 2025, 21:07

steeN написа:
alx написа:

Този жаргон изобщо не предполага thug mentality, не всеки нискообразован е престъпник... още повече, че този дори не беше черен.
В същност щеше просто да му пише тикет, но заради гафа с оръжието и глупостите, които наговори отиде да разпитва и останалите в колата...

не се разбрахме... остави.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 28 Яну 2025, 10:44

Рано сутрин. Почти е тъмно още. Гъста мъгла. Видимост 20-25 м. Пуснал съм каквито допълнителни светлини има. Път двулентов, широк и прав междуградски по който в нормални условия се кара спокойно 90/100. Движим се колона с около 50 км/ч. Гледам да спазвам допълнително дистанция. Пред мен бус. В един момент буса набива рязко спирачки и тръгва към насрещното за да избегне удар а от там идват фарове...красота...В този момент виждам кола пред мен без абсолютно нито една светеща светлина по нея която се движи с 20. Намалям рязко като се доближавам на 2 м зад нея и поглеждам в огледалото какво става зад мен и стискам здраво волана. Късмет, че човека зад мен внимава...Буса не знам как не се челоса с насрещно идващия. В някаъв момент успявам да изпреваря въпросната кола. Сива корсичка с една женица вътре буквално прегърнала волана, с очила, пъплеща едвам едвам без нито една светлина в тези условия. Явно и е трудно, но е тотално неадекватна за момента. Всички които я изпревариха свиреха, светкаха, псуваха вероятно и тнт. Така и не включи поне фаровете. Никаква ориентация и адекватност какво се случва край нея. Кон с капаци живеещ в собствен свят...
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Яну 2025, 12:28

17к глоби, weeeeee are champions, my friends...
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/h ... eo-2408013
Половината платил. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Яну 2025, 12:32

Top Gun Maverick написа:17к глоби, weeeeee are champions, my friends...
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/h ... eo-2408013
Половината платил. :mhihi:

Нали бяха хванали някаква "бизнесменка" в Пловдив с 10к лева глоби
Намерих новината
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... ha-1076178

Та тая имам чувството, че никога не е карала с нормална скорост и когато е имало камера, все е била хващана.
Уроди!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 28 Яну 2025, 12:37

frizzante написа:Рано сутрин. Почти е тъмно още. Гъста мъгла. Видимост 20-25 м. Пуснал съм каквито допълнителни светлини има. Път двулентов, широк и прав междуградски по който в нормални условия се кара спокойно 90/100. Движим се колона с около 50 км/ч. Гледам да спазвам допълнително дистанция. Пред мен бус. В един момент буса набива рязко спирачки и тръгва към насрещното за да избегне удар а от там идват фарове...красота...В този момент виждам кола пред мен без абсолютно нито една светеща светлина по нея която се движи с 20. Намалям рязко като се доближавам на 2 м зад нея и поглеждам в огледалото какво става зад мен и стискам здраво волана. Късмет, че човека зад мен внимава...Буса не знам как не се челоса с насрещно идващия. В някаъв момент успявам да изпреваря въпросната кола. Сива корсичка с една женица вътре буквално прегърнала волана, с очила, пъплеща едвам едвам без нито една светлина в тези условия. Явно и е трудно, но е тотално неадекватна за момента. Всички които я изпревариха свиреха, светкаха, псуваха вероятно и тнт. Така и не включи поне фаровете. Никаква ориентация и адекватност какво се случва край нея. Кон с капаци живеещ в собствен свят...

Точно на 01/01 имах подобна случка на Околовръстното в София с един дядка на дневни светлини. :dummy:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата