Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от DigitalExile » 26 Фев 2025, 17:36

Моджо написа:Да ти кажа ли как ?
1 линия за бутилиране на вода е към 4 милиона ЕВРО. Нормално е да са поне 3 такива, обикновено са повече при по-големите.
Преформите също не са от евтините. Айде етикети и кашони не са кой знае колко скъпи. Концесията трябва да видя колко пари беше и тя.
Имаме и транспорт, имаме и регионални дистрибутори, които трябва също да печелят нещо и те така.
11 литрова бутилка вода на себестойност е около 2 лв.

Оня ден влизам в магазинчето в едно селце до София, гледам вода 1.5Л девин, изворна 0.75 стотинки, същата в 4 магазина почти един до друг в столичен квартал по 1.20 лв. Топ феномен :mhihi:

В крайна сметка вода може и да не купуваш, отиваш наливаш си с тубите и т'ва е.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Фев 2025, 17:40

Аз затова си купувам Балдаран :)) Хем е същата вода като Девин, хем е по-евтина :mhihi:
Ма не е много сигурно дали е била Девин тая дет си купил, щото Девин в Лидъла и Девин в местното магазинче /10 литрова/ цената е в полза на Лидъла.
Треа се загледам 1,5 литра колко са, че такива не купувам по принцип.
Но да кажем има "шашма" с цените. Какво може да направим ние ? Да правим бойкот..за 1 ден ? М? Ми не - просто спирашш да си купуваш от скъпата и толкова.
Аз девин примено не съм купувал сигурно от 4-5 години с малки изключения.
Последна промяна Моджо на 26 Фев 2025, 17:43, променена общо 1 път
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 26 Фев 2025, 17:42

Моджо написа:А дали тоя дето го прави това мляко не го продава на Била по-скъпо, как мислиш ? Защото е много силно вероятно да е така.
Повтарям, че в преговорите с тия вериги доставната цена се договаря, и ти си я определяш и защитаваш... и изобщо не си слагат по илядо процента отгоре. То и това се договаря между другото. Продажната цена имам предвид. Никой няма интерес стоката да седи по щандовете за красота. Меринджеите дето не ги харесвате имат ключова роля в тия преговори. Кармана да ви каже.
А иначе скоро правихме "ревизия" на едно млекопреработвателно и всичко си правят от мляко, че и даже не са от скъпите.
И вече почват да издишат разните теории за полуфабрикати, сухи млека, изобщо без млека и т.н.
Не че няма такива фейк продукти, но далеч не са всички.

Кажи ако можеш кое е да знаем какво да купуваме ...
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Фев 2025, 17:45

Започват с Л.
Може да не се хареса на вкус, на вид, на цвят, на мирис, на текстура...обаче всичко се прави от мляко, това е безспорен факт.
Хм,хм...

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320D GT F34

Мнение от kingkacho » 26 Фев 2025, 18:11

При пресните млека във веригите надценката е 80/100% че дори и повече и то при положение че производителите им го карат до техен склад. Да не говорим че плащането се бави 2/3 месеца. Задайте си въпроса как така веригите могат да правят промоции 40/60% надолу от цената и за чия сметка е. Доставните цени за 1л мляко към веригите са 1.80/1.95лв макс . Кашкавал 17/18лв вадете елките и смятайте. При малките и средните магазини не работят директно с производителите при тях стоките минават през прекупвач на едро и разнос на дребно...

Когато отидете на село и видите как фермерите са роби на животните 24/7 да храниш и чистиш доиш всеки божи ден ще разберете какъв тежък и неблагодарен труд е това. кравите и другите животни нямат почивен ден. Големите печалби са при търговците не при производителите. Не че и те не печелят но винаги удара е при производителя.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 26 Фев 2025, 18:19

Моджо написа:Започват с Л.
Може да не се хареса на вкус, на вид, на цвят, на мирис, на текстура...обаче всичко се прави от мляко, това е безспорен факт.
Държавната или другото с Л, че така започва с Л не е много файда мнението

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Фев 2025, 18:22

Много лесно могат да ги правят, да не мислиш че си ги правят самосиндикално ?
И в тоя ред на мисли, кой е виновния за високите цени ? М? Доставчика, дето като знае че ще се включи в промоция / и това се договаря също/ за 2 седмици и надува още от началото цената "да избие промоцията" или некой друг ? А не може ли просто да е с ниска цена и да не участва в промоции? Може. Ама не иска и освен ако не си уникален гледат един от друг какви са цените ..щом Иванчо продава на 2 лв, и аз ще продавам на толкова. Ама на мен ми струва 50 стинки - много важно.
Тая работа с кашкавала като Булгари кво беше там намалиха цените как стана ? Доставчика ли намали цените или веригата, щото беше първото.
Дай да видим фактура за доставните цени към веригите ? М?

Държавното е Ел Би къде има Л? А-а ЕЛ от Л. Не е то.
Пазарджишко Л.
Хм,хм...

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320D GT F34

Мнение от kingkacho » 26 Фев 2025, 18:51

Нали се сещаш за търговска тайна ако я изтипосам тук ще си имам неприятности.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Фев 2025, 18:54

Търговска тайна от на Велизар Енчев интервютата :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 26 Фев 2025, 18:56

Ми не, не се сещам, замажи името на веригата, хаха. Прати ми я на лично, м? Много ми е интересно да видя 100% надценка, кавкато твърдя че няма.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 26 Фев 2025, 21:41

kingkacho написа:При пресните млека във веригите надценката е 80/100% че дори и повече и то при положение че производителите им го карат до техен склад. Да не говорим че плащането се бави 2/3 месеца. Задайте си въпроса как така веригите могат да правят промоции 40/60% надолу от цената и за чия сметка е. Доставните цени за 1л мляко към веригите са 1.80/1.95лв макс . Кашкавал 17/18лв вадете елките и смятайте. При малките и средните магазини не работят директно с производителите при тях стоките минават през прекупвач на едро и разнос на дребно...

Когато отидете на село и видите как фермерите са роби на животните 24/7 да храниш и чистиш доиш всеки божи ден ще разберете какъв тежък и неблагодарен труд е това. кравите и другите животни нямат почивен ден. Големите печалби са при търговците не при производителите. Не че и те не печелят но винаги удара е при производителя.

Като човек правил точно това /гледал доставна цена и оправял така че на касата да не излиза под нея/ мога да ти кажа, че млеката бяха с доста мизерна надценка. Между другото това важеше за повечето продукти от първостепенно значение. Големите надценки основно бяха по храните боклуци...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 26 Фев 2025, 22:48

Моджо написа:Аз затова си купувам Балдаран :)) Хем е същата вода като Девин, хем е по-евтина :mhihi:
Ма не е много сигурно дали е била Девин тая дет си купил, щото Девин в Лидъла и Девин в местното магазинче /10 литрова/ цената е в полза на Лидъла.
Треа се загледам 1,5 литра колко са, че такива не купувам по принцип.
Но да кажем има "шашма" с цените. Какво може да направим ние ? Да правим бойкот..за 1 ден ? М? Ми не - просто спирашш да си купуваш от скъпата и толкова.
Аз девин примено не съм купувал сигурно от 4-5 години с малки изключения.

Кво искаш да кажеш,че вече има менте на Devin 1.5Л ли, аре малко по сериозно :mhihi:
Не беше менте, не мисля обаче че това е и редовната цена, като ходя пак ще видя кви пари ще е, но и лев да е, в София е 1.20, тоест 20% отгоре.

Иначе какво може да направим, ами отговора е много прост, абсолютно нищо :ok:

Може да спреш да купуваш де, аз кафе спрях да купувам от магазинчето до работа, вдигнаха го с 50% от днес за утре, 50% без да преувеличавам, ама кафе може да си направя и в нас. Виж хляб и месо и тн. трудна работа, нищо не може да се направи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 27 Фев 2025, 6:42

Ми та може и менте, де да знам. Между другото в т маркет е 79 стотинки тая вода ама май е било примоция :))
Оо-може, може да се направи много..ама то не става 2-3 да го направят..повечко трябват.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Фев 2025, 8:12

Девин е 2 модела - син етикет и розов на бутилката ...До колкото знам само тази с розовия етикет е оригинал . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Фев 2025, 8:25

Синия е минералната и си е отколешния вариант... Розовия е изворна и не е толкова хубава! Пуснаха я по-наскоро...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата