Казарма

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Re: Казарма

Мнение от gromovich » 04 Мар 2025, 19:57

alx написа:но това за физическата подготовка- остави. промяната на светоусещането- то е основната полза. това инициатива, воля, желание за победа, да си знаеш границите - общо взето бяха доста невзрачни като влязох войник. като излязох тези неща бяха строго подредени и (само)научени. та мисълта ми е, че умствено една военна служба прави от пичлеметата - мъже. знам, че звучи банално, но е самата истина. едно време винаги можеше човек да направи разлика между младежите които бяха ходили 2 години тези дето не бяха ходили. знам, че много хора бяха на мнението, че това са били 2 загубени години от живота им, но аз не мисля така. много голяма част от това което съм сега го дължа на казармата.

Колега alx има най-добър усет за нещата :)

Ивайло Димов написа:Bubo , не е въпросът само бягане подготовката е комплексна и изисква години и много,много пари .Да хванеш един 20 годишен младеж и ще ти трябват 4-5 години усилия, за да го направиш годен за битки. Войник е професия,а войн състояние на духа. ФП е само една малка част от живота в профи армията, имаш тактически занятия с участие на артилерия,танкове,авиация, имаш обучение в различни климатични условия, имаш обучение по оцеляване, диверсии,разузнаване...За 5-6 месеца нема се научат леглата да си оправят и да си лъскат чепиците - метафора разбира се е това но предполагам схващаш идеята.

Като начин на възмъжаване,възпитание дори,влизане в живот в режим има некъв смисъл за младежите но за това трябват пари, много пари, трябват поделения, битови условия,команден състав дето му се занимава с наборна войска и т.н.

и тук имаме колега с много верен усет за нещата.

Колега Bubo ще пробвам да го обясня. На армията идеята е всички да действат в екип и да се допълват. Това че ти си някаква машина при работата в екип няма много полза. При извършването на един марш на скок от 25 км въобще никой няма да отчете че ти си финиширал 1 час преди другите. Един да изостава спираш, вземаш му автомата или раницата и продължаваш да тичаш до него за да може да го окуражаваш или да му помогнеш. Така се изграждат приятелства за цял живот. Пресен пример - миналото лято тръгваме от Кърнаре да качваме Беклемето. На единия колега голям мъж, почти 1,5 пъти по-голям от мен му блокираха краката и беше готов да се откаже. Взех му раницата и с 30 кг общ багаж при лично тегло 74 кг се качих догоре. Бях щастлив, че успях да му внуша, че откаже ли се цял живот ще съжалява. После и жена му само как се радваше, че е успял

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Мар 2025, 21:21

alx написа:за бягането със снаряжение е ясно (с противогаз си е направо мъчение), плуването с такова обаче е още по- тягостно... аз така помня ни водиха на някакъв басеин в пловдив и старшината вика - кой може да плува - и аз викам "аз" и така както бях с кубинките и въшкарника вика "скачай"... и аз смело.. и... щях да се удавя... само обувките как теглеха надолу- още го помня - що вода изгълтах баси не беше истина

Трябваше да му кажеш, че това е работа на флота и да не те занимават с глупости. :ok:

Какви наглеци... не стига, че им скачаш където и когато кажат, ами да те пуснат да се давиш като плъх... :shock:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 04 Мар 2025, 22:11

alx написа:аз влязох 178см в казармата 62 кила които може би можех да ги вдигна на лежанка- веднъж и може би можех да направя 5 набирания на лост (смятай за какво е ставало въпрос)... излязох 182см, 75 кила (по спомени), със 180+кг на лежанка

И какво хапваше? Или по-точно на какви стероиди беше? Колко време имаше за сън? 180+кг.. си е цифра все пак, при положение, че си бил около 75кг.. Знам, че темата не е за лежанки.. ама малко множко ми се виждат тези килограми.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Мар 2025, 22:55

Exclusive89 написа:
alx написа:аз влязох 178см в казармата 62 кила които може би можех да ги вдигна на лежанка- веднъж и може би можех да направя 5 набирания на лост (смятай за какво е ставало въпрос)... излязох 182см, 75 кила (по спомени), със 180+кг на лежанка

И какво хапваше? Или по-точно на какви стероиди беше? Колко време имаше за сън? 180+кг.. си е цифра все пак, при положение, че си бил около 75кг.. Знам, че темата не е за лежанки.. ама малко множко ми се виждат тези килограми.

Не съм пил нищо по- особено- тогава и нямаше толкова… Хапвах каквото имаше в кухнята - поне в нашата имаше винаги колкото искаш... Предимно месо нагъвахме и зеленчуци. Спал съм по 8-9 часа със железен режим и съм тренирал общо взето по цял ден плътно- всеки ден без изключение- буквално до припадък. Не тренирах силово само като ходихме по учения, но на тях пък беше яко кардио.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 04 Мар 2025, 23:42

alx написа:излязох 182см, 75 кила (по спомени), със 180+кг на лежанка............... Не тренирах силово само като ходихме по учения, но на тях пък беше яко кардио.

Толкова време е минало, че си запомнил само числото, предполагам е било паундове. С кардио, най-якото дето може някой да издържи, няма да му помогне грам в щангите. Та ако намалиш с 50% тия кила, може да се вярва. Другото няма да мине, пред който и да е влизал в зала.

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 04 Мар 2025, 23:46

ildivvy написа:
TNT написа:Аз не съм бил в казарма, но съм на същото мнение. 1-3 месеца + опреснително на 2-5 години за по 1-2 седмици. ...

:mhihi: :mhihi:

Не се сдържах, съжалявам!

И аз не съм бил, но виждам ползите от, примерно, 2 месеца военен или спортен лагер. В Щатите е много модерно баровците да си пращат децата на военен boot camp и всички, до един от тия дето познавам, влизат л@йненца и излизат истински хора.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Мар 2025, 0:08

Spunky написа:
alx написа:излязох 182см, 75 кила (по спомени), със 180+кг на лежанка............... Не тренирах силово само като ходихме по учения, но на тях пък беше яко кардио.

Толкова време е минало, че си запомнил само числото, предполагам е било паундове. С кардио, най-якото дето може някой да издържи, няма да му помогне грам в щангите. Та ако намалиш с 50% тия кила, може да се вярва. Другото няма да мине, пред който и да е влизал в зала.

Колега, аз сега 120-130 ги вдигам без много да се напъвам … но ти знаеш най- добре кое как.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 05 Мар 2025, 1:45

Аз с железа не се занимавам, никога не ме е влечало, тренирам само със собствена тежест.

Обаче ходя да цъкам тенис на маса в един фитнес и ме викат от време на време да крепя тежестите на лежанката като няма кой друг.
Идват якички момчета, по 100+ кила, някои натурални, някои на препарати, е 180 не съм виждал някой да бутне, особено пък 75 килограмов пич. :D

Не оспорвам твърденията на Алекс, няма що да лъже, той си знае колко е вдигал, но верно звучи като нещо на ниво олимпиада. :D

Сетих се да го сравня с ютуб сензацията "Анатоли", понеже и той е 78 кила на 1.80 и изглежда брутален атлет, неговото постижение е 145кг.

https://www.youtube.com/watch?v=XwZ5Tne2w5w

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 05 Мар 2025, 3:14

alx написа:
Spunky написа:

Колега, аз сега 120-130 ги вдигам без много да се напъвам … но ти знаеш най- добре кое как.

Така, 120-130 на твоите години мога да го повярвам, но това те слага в Елит категория, най-добрите.

На 20, 75кг, 180 те слагат в Елит за 110 килограмови. Без тренировки. Само кардио. Учудвам се, че и по-близо до световния рекорд не си бил.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Мар 2025, 3:47

Spunky написа:
alx написа:
Spunky написа:

Така, 120-130 на твоите години мога да го повярвам, но това те слага в Елит категория, най-добрите.

На 20, 75кг, 180 те слагат в Елит за 110 килограмови. Без тренировки. Само кардио. Учудвам се, че и по-близо до световния рекорд не си бил.

Колега прочети внимателно какво съм написал- аз две години на практика не съм излизал от залата за тежести… само на учение се наблягаше на кардио … през останалото време по 8 часа на ден- всеки ден. Всеки… ден.

За 120-130 на “моите години” можеш да повярваш а за 180 преди… 40 години- не?

Не убеждавам никого. Просто споделям. Явно тежестите ни са били ментета… :winky:
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 05 Мар 2025, 4:07

Алха на 19, в прогрес, преди да заякне и да вдига 30-40кг отгоре на това

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 05 Мар 2025, 5:59

Според мен в тая тема под 200кг изобщо не трябва да се споменава, краварите толкова вдигат в гимназията по физическо . Никакъв войник не си ако не можеш да вдигнеш 200-250кг. :ok: БТР като заседне в калта нали трябва да го вдигнете , да го извадите … иначе по-добре си стой вкъщи на топло :mrgreen:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 05 Мар 2025, 7:22

Сега пак ще подкрепя Alx. Аз влязох във военното 56 кг мръшляк на 170 см ръст. Даже до ден днешен си пазя донаборната книжка, където има графа "охраненост" и там пише "лоша". В перидода на зората на демокрацията всички момчета бяхме или слаби или във форма. Дебелаци не помня да е имало, а ако имаше търпяха яко подигравки. Същото беше и с очилатковците. Тогава часовете по физическо в училище бяха любими и се водеха както трябваше. След училище ритахме мачове и карахме колелета. Хапваш когато се сетиш. Не като сегашните ученици - отиват на училище да ядат по цял ден. Четох тези дни, че 1/3 били с наднормено тегло.
Та аз едвам се "записах", но бях здрав. Помня, че беше събитие ако на донаборните комисии някой го обявят негоден за военна служба, поради някъв здравословен проблем и донякъде си беше срамно петно.
Та както казах влязох 56 и за 3 месеца станах 66 кг. Обяснявам си го с това, че минах на строг режим - ядене и спане под часовник, всекидневно натоварване и т.н. И сега всеки ще каже, че съм набивал яко. Точно обратното, хванах едни от най-гладните години. Сутрин на закуска ядяхме някаква супа, направена като че ли само от замътено брашно, салам и сирене колкото кутрето на ръката. Хляба не го броя. Боб, леща и т.нар. "медузи" (тас кебаб). До ден днешен не ям зелен боб. В 4-5 курс ни докараха 11 тона зелен боб от държавния резерв. Просто за да не го изхвърлят решиха, че ние ще го оползотворим. И сега за да си представите за колко време се изяждат 11 тона. Около 1500 души го ядохме всеки ден или за обяд или за вечеря в продължение на около 1,5 години. Под всякаква форма - постен, с месо, с русенско варено, като се сетя май и с риба са го давали :)
Сега гоня 46 години и съм около 74 кг. Когато времето позволява си тичам с голямо удоволствие

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Мар 2025, 8:21

Аз преди казармата бях се записал в ОСО за парашутист (както и безмоторно летене и автомобилизъм), и съответно в казармата бях парашутист.
Да съм пораснал, не си спомням, то растежа си е част от нормалната физиология на младият организъм.
Честно казано, тези 1 година, 5 месеца и 25 дена си беше загуба на време, или пък не. То какво пък съм щял да правя друго :mhihi:
В казармата се запознах със "стойностни" хора :mhihi: , до един , както казва обществото "хубави хора, ама лоши" :mhihi:
Там (в казармата) разбрах, какво точно ми е куцало в "уличните войни", които водехме в квартала и благодарение на горепосочените хора си "подобрих" техниката на "нечестният бой" :mhihi: (основен принцип-удряй първи) .
Ааа това, което разбрах и по-късно и в живота е, че доста често "лошите хора" са по-добри от "добрите хора" , като възможност да се разчита за нещо и за подкрепа.
Та доста ми помогнаха в така нареченият "цивилен" живот .
Мисля, че до някъде казармата е била полезна, поне в моят случай, където имаше повече "куфари" (офицерски и сержантски състав) и малко войска (45-47 човека бяхме общо млади и стари), нямаше никакви такива неща, каквито съм слушал в други поделения, храната беше добра, офицерският и сержантският състав бяха "техничари" и не се занимаваха с някакви тъпотии.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 05 Мар 2025, 8:34

Какви казарми карат хората, не мога повярвам... В квартала едно момче служеше в поделението от другата страна на булеварда! Кара Нова Година на купона у нас, като беше караул и автомата му беше прибран под моето легло... Още един имаше там, но беше футболист и повечето време дори не беше в поделението.. За проверката от генералите бяхме на ВСи-то и чакаше да мине хеликоптера и тогава да отиде там...
Някой участвал ли е в сбиване рота срещу рота (т.е. 40 срещу 40 човека)? Участие в сбиване в камион по време на превоз на новия караул (оръжието е в нас и е заредено)? Е, не сме се стреляли, слава Богу! Виждал ли е човек с издънен от отката на оръдието гръден кош? Изваждане на око с 6см клечка, хвърлена от разстояние 5-6 метра (шанса е 1:1000000 сигурно) дори да уцелиш?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата