Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Е.Димитров » 24 Мар 2025, 9:02

Абе всички са вдигнали цените, дори и местните "мексиканци".
Не си спомням, дали вече бях писал за една ограда, дето месният "мексиканец" ми обяви цена от 400 лева за да махне стената, а един симпатяга с механизация (бобкат ли се казват багерчетата и камионче за отпадък) ми обяви 400 лева за цял ден работа с бобката + извозване на отпадъка, ама и едно изравняване с машината и прокопаване на един канал, като човека каза, че можело да се приключи и за половин ден, но като цяло, предпочитам да дам тези 400 лева за всичко, плюс изравняване и дупка.
Преди, да ми сменят зимни с летни гуми на буса ми искаха 40 лева.
В събота нося мои джанти, да се качат летните гуми и да се поставят с новите джанти на буса.
Тоест спестяваме едно сваляне на гуми от джантите и хоп- 50 лева !
Като вече при този гумаджия няма да ходя, светват едни 5 грама още да добави и онзи вика "тея 5 грама няма никакво значение" и тръгва да слага гумата на буса!
То с този бус вече сам ще си превъртам гумите с джантите вече де :mhihi:
В Лидъл, едни стойки за подпиране на автомобила, бяха по 22 лева, сега мисля 34 лева.
Всичко е яко на горе, даже и такса поддържа в затворен комплекс, понеже не можаха да се позоват, както миналата година на инфлацията , като я определиха за 14-15%, тази година избиха рибата, като се позоваха на повишаване на ...средната работна заплата с 13,9%

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Мар 2025, 9:09

Тове е някакъв магически кръг...повишава се средната заплата което води до вдигане на цените и инфлация . Тя пък води до повишаване на средната заплата ...това пък води до повишаване на цените и инфлация . Дори вече не е кръг а магическа спирала .. :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Мар 2025, 10:26

Амиииии, купете си Биткойн, какво да ви кажа. За който е купил, всичко поевтинява, а не обратното. :dunno:
Или направете като бащата на село с чичо. Изкопа една машина за смяна на гуми втора ръка и сами си ги сменят. А моята смяна тука е 7 лева на гума, без отстъпката, иначе плащам и 5 ако ми иска гумаджията, но сменям редовно.
В София е друг свят. :lol:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 24 Мар 2025, 10:35

Е.Димитров написа:Абе всички са вдигнали цените, дори и местните "мексиканци".
Не си спомням, дали вече бях писал за една ограда, дето месният "мексиканец" ми обяви цена от 400 лева за да махне стената, а един симпатяга с механизация (бобкат ли се казват багерчетата и камионче за отпадък) ми обяви 400 лева за цял ден работа с бобката + извозване на отпадъка, ама и едно изравняване с машината и прокопаване на един канал, като човека каза, че можело да се приключи и за половин ден, но като цяло, предпочитам да дам тези 400 лева за всичко, плюс изравняване и дупка.
Преди, да ми сменят зимни с летни гуми на буса ми искаха 40 лева.
В събота нося мои джанти, да се качат летните гуми и да се поставят с новите джанти на буса.
Тоест спестяваме едно сваляне на гуми от джантите и хоп- 50 лева !
Като вече при този гумаджия няма да ходя, светват едни 5 грама още да добави и онзи вика "тея 5 грама няма никакво значение" и тръгва да слага гумата на буса!
То с този бус вече сам ще си превъртам гумите с джантите вече де :mhihi:
В Лидъл, едни стойки за подпиране на автомобила, бяха по 22 лева, сега мисля 34 лева.
Всичко е яко на горе, даже и такса поддържа в затворен комплекс, понеже не можаха да се позоват, както миналата година на инфлацията , като я определиха за 14-15%, тази година избиха рибата, като се позоваха на повишаване на ...средната работна заплата с 13,9%

Това при гумаджийниците явно е нова схема. За личната и служебната ми взе 100 лева само за махане на едни джанти и слагане на други . Аз докато товаря свалените гледам той започнал да монтира другите и го питам - балансира ли ги - ооо да. После прегледах джантите - личи си , че нищо не е пипано. Уж ми е познат. Тоест хем взимат повече, хем вече всичко е през пръсти :roll:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Мар 2025, 11:04

Есента на едното Ауди като въртях гумите - два комплекта на джанти, само баланс и качване трябваше. Разбира се намериха и крива джанта...200лв за сваляне, качване, баланс, изправяне :dunno: (забравих да добавя и хотел, но той е 50-60лв от цялата услуга)
Всеки те тупа като брашнен чувал :mhihi:

Aко мога винаги бих избегнал ползването на гумаджия, вчера въртях гумите на Х1цата: точно 35 минути от-до: вадене на летните, свален, казване, почистване на главини, стягане с динамометричен ключ, измиване на зимните и прибиране. Чиста работа :ok:
Последна промяна Don_Diego на 24 Мар 2025, 11:23, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Мар 2025, 11:21

Баси сумите спрягате за тези услуги!
Сега ми стана криво, че съм ощетил човека и ще взема да се върна, да му дам още педесетарка :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 24 Мар 2025, 11:27

А какво толкова им балансирате при положение че са комплект на джанти и при първичния монтаж гумите са били балансирани?
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Мар 2025, 11:42

Don_Diego написа:Есента на едното Ауди като въртях гумите - два комплекта на джанти, само баланс и качване трябваше. Разбира се намериха и крива джанта...200лв за сваляне, качване, баланс, изправяне :dunno: (забравих да добавя и хотел, но той е 50-60лв от цялата услуга)
Всеки те тупа като брашнен чувал :mhihi:

Aко мога, винаги бих избегнал ползването на гумаджия! Вчера въртях гумите на Х1цата: точно 35 минути от-до: вадене на летните, сваляне, качване, почистване на главини, стягане с динамометричен ключ, измиване на зимните и прибиране. Чиста работа :ok:

Бърз си, признавам те! Правим същата операция на колата на брат ми, дори без миенето, и не успяваме за под 1ч. Крика го върти с тресчотка, ако има значение...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Мар 2025, 11:51

Все пак имам доста опит като гумаджия :lol:
Отделно всичко ми е буквално на ръка разстояние, което спестява много време. Разнасянето на гумите е буквално 3-4 метра, миенето е доста набързо колкото да падне голямата гадост (като се стопли време ще пренареждам гаража и тогава вече ще ги лъсна както трябва).
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 24 Мар 2025, 13:20

И при нас е близо всичко - гумите му са в гаража ми и той спира отпред... Е, не бързаме особено, дори ги припомпваме, ако се налага, но си отива някакво време!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Мар 2025, 13:52

Ясно кой прави опашки за гайковертите на Парксайд :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 24 Мар 2025, 14:04

Имам и електрически гайковерт, но по някаква причина брат ми не иска да развивам болтовете с него. Става за секунди с него...

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Мар 2025, 14:36

Аз също бръмча на ръка, но съм си накупил хубави инструменти: вложки, рамо, кръстачка. Може и да си внушавам, но ми е по-лесно отколкото с някакви незнайни, пък и ми е спокойно, че няма да олюпя джантите при развиване/навиване.
Единствено ползвам винтоверт с метална четка за да почистя главините

ПП: Спирам със спама тук, че ще ни санкционират :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 31 Мар 2025, 15:39

Аз пък да кажа, че над Лещен в едно панорамно ресторантче има още бира за 2,50лв :mhihi: Пиринско май беше, по-скъпите бяха по 3 лева 8) Те сигурно на загуба работят, щото в София под 6лв трудно, а протестират заради ДДС.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Апр 2025, 13:19

У нас ходя изключително рядко на кръчма визирам ядене, 1-2 пъти годишно като мака.

Наскоро бях в софийска народна кръчма по центъра, съвсем обикновена, дори под средно ниво дори като я видиш. Основно има кюфтета, кебапчета, ребра и някакви разядки.
3 порции свински ребра и 1 порция тройка кебапчета. Всичко дойде с малко картофи и прясно зеле.
2 малки разядки, 2 броя печени чушки и една разядка хумус 100-150 гр макс, демек едно основно на човек и 1/4 разядка.
За пиене, 1 бутилка вода, 1 бира и 2х0,5л наливно вино, както и 2 малки уж домашни ракии, демек възможно най-евтиното пиене.
Сметката дойде 170лв по касов бон! :bowdown:
И това е за нещо почти минимално, няма дори 1+2 или 2+3 на човек с наливни неща..

Еми няма как да ходя по кръчми, просто трябва да си бая луд и с доста пари. Само мога да гадая за по-читаво място колко пари трябват, ако ще се яде 1-2-3, вероятно 200лв на двойка поне.

Сега попаднах на тази обява, чак се чудя кой ходи да им работи на тея боклуци.

изображение_2025-04-26_150507608.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата