България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
master of the force
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alx » 29 Мар 2025, 15:49

zAcK написа:
alekangg написа:
ildivvy написа:...

Обаче ще е коренно различно, я влезе за 5-6 год, я не.
Извода е, всеки един момент може да те убие някой идиот, това е. Отзад, отстрани, може от някой мост да падне отгоре ти..

Точно! :yes: :yes: :yes: :help: :dunno:

затова - аз за себе си съм открил истината и от едно 20тина години се съобразявам с нея- гледам статистически шанса да ме удари като съм с ежедневка нещо по- голямо и по-тежко от мене да е възможно най- малък... с други думи при едно меле предпочитам да съм мачкащия от колкото мачкания... казвал съм го и преди- колкото и политически некоректно да звучи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Мар 2025, 16:02

Тойота Секвоя, Линкълн Навигатор, Кадилак Ескалейд? :paranoid:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Мар 2025, 16:17

Top Gun Maverick написа:Тойота Секвоя, Линкълн Навигатор, Кадилак Ескалейд? :paranoid:

тойотите са ми безхарактерни и груби- никога не бих смесил думата "лукс" и "тойота" или "характер" и "лексус" в едно изречение- но да- като цяло да е над 3 тона и да е високо - навигатор, лейд, може би г-класа ама на мене ми е малка и тясна, но й е простено щото е баси екстровертния кашон- недомислица...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 29 Мар 2025, 17:11

Top Gun Maverick написа:..Защото БМВ се споменава да се види, че е сигурна кола ли какво? :banghead: ЖурналЯта са боклуци.

Не са журналята, Маверик! Не са! Тия с БМВ-тата в голямата си част са боклуци, но не само те, разбира се!

Ей го. На 15-20 метра от катастрофата?!?! С БМВ :idea: CB3642BT - може и някой преценяч от форума да е...

https://www.facebook.com/974789311359574/videos/993877092362524?idorvanity=1869931823242835
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 29 Мар 2025, 18:07

The body count begins
Изображение
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 29 Мар 2025, 18:24

Днес е откриването и не се брои, всякакви сакатлъци са допустими. От утре нататък започва броенето...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Мар 2025, 20:04

БМВ-то вярно беше в храстите, ама не можах да го позная какво е, не прилича на кола, а на тоя му няма нищо сериозно.

ГЕРБ внася предложение за глоба 2000 лв. и ЗАТВОР при отказ за тест за алкохол или наркотици ако си предизвикал ПТП! Разгеле, дано мине!!!
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 29 Мар 2025, 20:14

Не тези с БМВ-тата са боклуци, а народа в голямата си част е ***
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 29 Мар 2025, 21:06

Top Gun Maverick написа:ГЕРБ внася предложение за глоба 2000 лв. и ЗАТВОР при отказ за тест за алкохол или наркотици ако си предизвикал ПТП! Разгеле, дано мине!!!

Дано!!! :bchug:

През това време продължават да се избиват... :help:

Поредна тежка катастрофа затвори пътя Банско - Добринище
Двама мъже са в болница, един от пътниците е починал

Катастрофа между два леки автомобила е станала на пътя между Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

От полицията казаха, че катастрофата се е случила около 17:21 часа. По първоначална информация двама мъже от единия автомобил са транспортирани за оказване на медицинска помощ в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог в контактно състояние. Човекът, пътувал в другия автомобил, е починал.

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Мар 2025, 3:37

След близо 10 годишно прекъсване прекарах 10 дни на Балканите и така през погледа на практически чужденец мога да кажа следното за територията:

- Много агресивни водачи на МПС
- Тотално несъобразяване с трафика
- Абсолютна липса на колегиалност. На долния СТОП минаха поне 30 - 40 коли, преди да ме пусне някой

https://www.google.ca/maps/@42.6568652, ... FQAw%3D%3D

- Въпреки огромното количество коли, пак пред блоковете се паркира на голямо разстояние кола от кола и се губи много място (Дружба 2)
- Всяка 10-та кола в София не е със софийски номер. Явно има много туристи 8)
- Магистрала Тракия е в отвратително състояние и според мен скорости над 120км/ч са си чисто самоубийство.
- Улиците в София са много мръсни. Видях много служители с жълти жилетки да чистят, но това е капка в морето. Прави се с машини.
- Двама от трима говорят по телефоните и ги държат в ръка, докато карат. Явно е разрешено. При мен само да държиш телефона в ръката, без да говориш, глобата е до $3000.
- За мен беше изненада, че може да спираш на автобусна спирка. Няколко дни посещавах болницата и винаги на спирката има коли.
(турист съм и пак разбрах, че в Кауфланд има 90 минути безплатен паркинг)

https://www.google.ca/maps/@42.6666616, ... FQAw%3D%3D

- Указателните табели са много объркващи. Прибирайки се от Сърбия щях да хвана магистралата за Перник. В последния момент направих обратен завой (карах по тъмно и на фарове)
- Пътищата в Гърция и Сърбия са в пъти по-добри, но на територията пак са по-читави, отколкото при мен.
- Безсмъртни Богове по магистрала Тракия (до Б-с и обратно) имаше малко, но за сметка на това се срещнах със самият Зевс, който в 0:20 часа сутринта караше в насрещното. Разминахме се между 7-ми и 8-ми километър. Аз влизах към София, а той караше обратно.

Наблюденията ми са възоснова на малко над 2600км, които навъртях за това време.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Мар 2025, 8:22

Отдавна хората от София купуващи си коли от провинцията, не са задължени да сменят номерата дори да минават през КАТ за прехвърляне, но иначе да, освен туристи(масово се ходи по болници в София или към летище да се посреща/изпраща някой)в София има и много студенти, които си ходят с колите просто. :mhihi:

Това за паркирането не знам, редовно има снимки и клипове как са много близо.
Пътищата в Сърбия са по-добре ако сравняваме магистралата им с Тракия, но иначе категорично не, поне каквото аз съм видял, освен ако не сравняваме северозападни села с някакви избрани техни. За Гърция бе знам. Вчера пак ми казваха за каране с 300 на обикновен път с насрещно движение край Казанлък, това не става на скапани пътища.
Иначе на магистралата си е дърво, там е прието, че черни и лъскави ВОЗИЛА( :mhihi: )са с предимство, вечерта трудно може да ги видиш. Това за Зевс искрено ме разсмя, добре че не е пуснал някоя гръмотевица с дългите. :mhihi:
За телефоните глобяват, ама няма ресурс да се следи всеки, а по камери още не се случва. Което за мен е леко дискриминационно относно използването. Значи във всякакви навигации може да ровиш или менюта, но в телефона не? Айде преди като имахме ай драйв беше по-лесно, пипаш долу, но гледаш напред, ама сега се и присягаш, а телефона може да е до теб. Който си се разсейва прекалено го прави и без телефон. Със запалка да си играе и да я изтърве, докато се наведе да я вземе може да стане нещо. Мой колега преди 20 години така блъсна колата със запалка в педала докато я вземе за две секунди. :idea:
Някои си вързаха телефоните към навигациите и гледат куп неща там, тоест пак се разсейват с телефона. :shock: Не сме 1999-та вече.
За пускането и колегиалността според мен има огромен напредък и сме станали много толерантни. Просто понякога ако не си изнесен леко напред, хората мислят, че нямаш особено желание да тръгваш и никой не ти спира. Аз лично в София когато и да се изнеса леко, абсолютно винаги ме пускат да се включа, дори да съм с някоя бангия, ако закъснея да се престроя в лента също ме пускат и не ми свирят. Интересен феномен е, че същите тези хора после на магистралата се държат поне като тези под Зевс :mhihi: да речем Посейдон, Хадес и т.н.
Явно там нещо им става и държат да покажат превъзходство или комплекс, или сложна връзка между двете. :mhihi:

Което ми напомня на една смешна случка от преди няколко дена. Мой приятел с чисто ново Порше 911 GTS си отива на работа и си кара така стегнато леко, но настига колона коли и изчаква да дойде еднопосочното за да ги опатка, че не му се влизало в колоната. Споменавам колата за да се сравни със следващото чудо в текста. И дава всичката газ, минава колоната и влиза в града, широко, няма голямо движение, но след връщане на газта вижда нещо идващо в огледалата, някакво Х6 от първите, вероятно тройка дизел. :mhihi: И решава, че ще се пробва, а идва завой. Поршът естествено минава като залепен, намаля на гърбицата, но другия няма на решение да намаля и само леко го застига, но далеч. Поршът дава газ и хваща зеленото на малко секунди, хикса не го поглежда, но предполага, че го в хванало червено защото спира на следващото червено след 200 метра. Хиксът не идва. И после му звъни някакъв познат, явно нещо видял, пул, ама почва с думите "абе някакъв с Х6 тръгнал да те гони, ама...се блъснал с един гоУф". :mhihi: 100%-та гоУфУ му е излезнал от пресечката преди светофара на зелено и онзи с павето като има спирачен път на влак, а кара много бързо не е имало как да спре. :mhihi: Няма пострадали, затова се хиля, само ламарини. Но си е забавно, всеки я знае тая кола, знаят човека, че е зор да го гониш като му се кара, ама все пак караш премиум джип от светата троица, дай да накажем спортната жаба. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 30 Мар 2025, 9:09

BMW_POWER написа:След близо 10 годишно прекъсване прекарах 10 дни на Балканите и така през погледа на практически чужденец мога да кажа следното за територията:

- Много агресивни водачи на МПС
- Тотално несъобразяване с трафика
- Абсолютна липса на колегиалност. На долния СТОП минаха поне 30 - 40 коли, преди да ме пусне някой

https://www.google.ca/maps/@42.6568652, ... FQAw%3D%3D

- Въпреки огромното количество коли, пак пред блоковете се паркира на голямо разстояние кола от кола и се губи много място (Дружба 2)
- Всяка 10-та кола в София не е със софийски номер. Явно има много туристи 8)
- Магистрала Тракия е в отвратително състояние и според мен скорости над 120км/ч са си чисто самоубийство.
- Улиците в София са много мръсни. Видях много служители с жълти жилетки да чистят, но това е капка в морето. Прави се с машини.
- Двама от трима говорят по телефоните и ги държат в ръка, докато карат. Явно е разрешено. При мен само да държиш телефона в ръката, без да говориш, глобата е до $3000.
- За мен беше изненада, че може да спираш на автобусна спирка. Няколко дни посещавах болницата и винаги на спирката има коли.
(турист съм и пак разбрах, че в Кауфланд има 90 минути безплатен паркинг)

https://www.google.ca/maps/@42.6666616, ... FQAw%3D%3D

- Указателните табели са много объркващи. Прибирайки се от Сърбия щях да хвана магистралата за Перник. В последния момент направих обратен завой (карах по тъмно и на фарове)
- Пътищата в Гърция и Сърбия са в пъти по-добри, но на територията пак са по-читави, отколкото при мен.
- Безсмъртни Богове по магистрала Тракия (до Б-с и обратно) имаше малко, но за сметка на това се срещнах със самият Зевс, който в 0:20 часа сутринта караше в насрещното. Разминахме се между 7-ми и 8-ми километър. Аз влизах към София, а той караше обратно.

Наблюденията ми са възоснова на малко над 2600км, които навъртях за това време.

Силно си с предубеждения :Първите три тирета даже няма да ги коментирам , само относно стопа , най много да минат две коли преди да те пуснат ,ама малко трябва да излезеш напред. Точно в Гърция в големите градове за трафик не ми се говори , а в Сърбия в момента трафика е слаб , защото горивата са им космос и хората слязоха от колите . Идиоти иначе има навсякъде по света , даже и в Канада.
Това с регистрациите даже не му схванах смисъла...
Улиците в София .. ами улиците в Ню Йорк дали са по чисти , говорим за сходни като имидж квартали ...
За табелите , не мога да кажа , почти не карам по табели :dunno:
Кои пътища в Сърбия ? А в Гърция? Слез от магистралите и ще си промениш мнението ...
Нямам скорошни наблюдения отвъд голямата локва , ама като гледам клипове в тубата все си мисля ,че там ги командват централно и отвреме на време системата се бъгва :mhihi: В БГ не можем ги стигнем по идиотия на пътя... :yes: :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Мар 2025, 10:48

Ако ще се сравняваме с Ню Йорк, ами по-добре сме. Ама само Манхатън е колкото София, ама нищо де, важно е да се сравнява.
Сравнявайте с по-нормални градове, не с клоаката на света.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Мар 2025, 11:19

BMW_POWER написа:...

Правилно си се насочил към Бургас :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Мар 2025, 15:30

Аз споделям моята гледна точка след 10 дни и малко над 2600км. Това са абсолютно непредубедени наблюдения за малък период от време. Да, околовръстното на Солун е лудница, в Сърбия бях в района на Ниш. Карах Фиеста и това не е кола, която се набива на очи. По магистралите съм се движил със 110км/ч и средния разход ми излезе 5.1/100. Юнаци, които са се престояват като долния, не съм виждал от години.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата