За или против приемане на еврото ?
Модератор: Общи модератори
Re: За или против приемане на еврото ?
KoolyO написа:TheDriver написа:
За съжаление и това е така. Но все пак, престъпниците от по-ниско ниво ще ги хване.
За големите (почти) няма пречки. Сещам се за HSBC. На която и аз, по стечение на обстоятелствата съм клиент...
Ами то май само Citi са по-големи банкери на престъпници от тях, в "белият" свят.
Но въпреки всичко, поне маааалко ще има отсяване.
Аз съм работил само с 'престъпници' от ниско ниво
Тези големите даже не знам как си перат парите.
Но дребните(разбирай 100-500к лв.) точно директорите на клонове и служителите им помагат.
Директорът на клона гарантирано е човек на доминиращата партия в района. Единствено в София може да има изключения, макар че и там със случайни хора не съм работил.
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Z3 1.9, C32AMG, CLS55AMG
- Мечтае да кара: 612
TheDriver написа:KoolyO написа:TheDriver написа:
За съжаление и това е така. Но все пак, престъпниците от по-ниско ниво ще ги хване.
За големите (почти) няма пречки. Сещам се за HSBC. На която и аз, по стечение на обстоятелствата съм клиент...
Ами то май само Citi са по-големи банкери на престъпници от тях, в "белият" свят.
Но въпреки всичко, поне маааалко ще има отсяване.
Аз съм работил само с 'престъпници' от ниско нивоНай-високото ниво до което съм стигал са съветници от СОС.
![]()
Тези големите даже не знам как си перат парите.
Но дребните(разбирай 100-500к лв.) точно директорите на клонове и служителите им помагат.
Директорът на клона гарантирано е човек на доминиращата партия в района. Единствено в София може да има изключения, макар че и там със случайни хора не съм работил.
Накара ме, да се замисля и си прав. За съжаление е така. И аз съм го виждал.
Но аз не спирам да се надявам и да наблягам на "поне маааалко"
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
KoolyO написа:streetz написа:Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня![]()
![]()
Аз бих желал да обясниш, което и да е от нещата, които другарят (извинявам се, колегата) е написал и поради какви причини то не е вярно.
Благодаря предварително!
П.С. Сърдечни поздравления за G20ката. Само масла и гуми! Наистина с най-добри пожелания и без никакъв сарказъм!
А сега със: "От Мототехника ли е?"
Например това че :
-събитията от 97-ма са дирижирани точно от тея западни партньори , а не заради корумпирани бг политици .
-инфлацията нема да е само 0.5%
отделно по назад мой точно той беше писал как видиш ли се дигала икономиката като влезнеш в тая зона . Дайте да видим какво е била Гърция преди да взлезе и как се е "развивала" след това , ма ако излезне че икономиката се забавя какво ще кажете тогава драги евро атлантици ???Ми те влизат в тоя еврозона като ресторантьори и хотелиери и такива са си и до днес ....
Дайте да видим Италия и Испания ????? Италия повече ли се е индустриализирала или не ?
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Те тия които имат стотици хиляди под дюшека отдавна са им в евро и долари. Големи пари под дюшека в левове няма.
Кой ще ти пере пари през банка като има много по-лесни начини и дали ще е лев или евро няма значение за пералните.
Назад в темата бях питал, ще питам и сега - какво се случва с няколно неща:
1. Какво се случва с разликата в резервите които изискава БНБ и които изисква ЕЦБ и тези пари като влязат в обръщение на какво ще помогнат.
2. Какво се случва с валутния резерв - средствата които ще останат след вноската към ЕЦБ и как те ще повлияят.
3. Как ЕЦБ ще влияе на приемането на бюджета - спорите дали хляба няма от 2 лева да стане 2 евро, но че максималния осигурителен доход от 4х.лв ще стане 4 х.евро например не се замисляте
Абе важно е, че банките вече няма да печелят по 100 млн.лв от превалутиране
Кой ще ти пере пари през банка като има много по-лесни начини и дали ще е лев или евро няма значение за пералните.
1. Какво се случва с разликата в резервите които изискава БНБ и които изисква ЕЦБ и тези пари като влязат в обръщение на какво ще помогнат.
2. Какво се случва с валутния резерв - средствата които ще останат след вноската към ЕЦБ и как те ще повлияят.
3. Как ЕЦБ ще влияе на приемането на бюджета - спорите дали хляба няма от 2 лева да стане 2 евро, но че максималния осигурителен доход от 4х.лв ще стане 4 х.евро например не се замисляте
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Специално Гърция не се ли докараха сами до това положение с безразборното си харчене? Не вземаха ли те немски, че и отгоре пенсии точно преди да гръмнат? Не искаха ли още и още заеми, ама в един момент като им казаха стига и не лъснаха? Не бяха ли свикнали да лежат на една кълка и хора от всякакви държави да ходят да им работят? И още някакви там неща водещи до подобно развитие, което се случи при тях...
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Така... Изчетох почти всички мнения...
Значи приемаме еврото и след около година-две се пенсионирам с дебела пачка.
Еха - цените същите, ама в евро... мечта. Жалко че няма как да стане.
Опити за спекула ще има - да, пазара ще се саморегулира и някои ще затънат заради алчността си.
Просто е - 5000 лв. доход, ще бъдат около 2550 евро доход, домат 5 лв. ще е 2,55 евроцента, всичко друго е фантастика. До нас са Гърция, Сърбия - там промени с валутата няма, но пък и там има магазини...
И както много пъти се каза - ние отдавна сме с евро, ама му викаме лев и като отидем на море в Гърция си го пресмятаме...
Значи приемаме еврото и след около година-две се пенсионирам с дебела пачка.
Опити за спекула ще има - да, пазара ще се саморегулира и някои ще затънат заради алчността си.
Просто е - 5000 лв. доход, ще бъдат около 2550 евро доход, домат 5 лв. ще е 2,55 евроцента, всичко друго е фантастика. До нас са Гърция, Сърбия - там промени с валутата няма, но пък и там има магазини...
И както много пъти се каза - ние отдавна сме с евро, ама му викаме лев и като отидем на море в Гърция си го пресмятаме...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
St.Trinity написа:Top Gun Maverick написа:Колегата Димитров стана като Левски - сам срещу всички.Я от другия отбор привърженици на лева да помогнат малко, какво е това.
И аз съм против еврото, затова и не се изказвам по темата. Защото клеймото "русофил" ми е по подразбиране. Давам пример - от друга тема вчера беше заклеймен артист (който не харесвам) заради политическите му антизападни съждения в новата му песен. Против съм защото не виждам ползи, само вреди и защото политиката ни (по който и да е въпрос) е на джуджета спрямо великани.
Политическите антизападни разсъждения на онзи шут Устата си бяха махленски изказвания в ритъм, които са точно толкова валидни, колкото и "влизаме в еврозоната и всичко става х2 по подразбиране". Като иска пред цяла България да си изказва тезите в "песни" само за да трупа пари яхвайки актуални теми(що не направи песен за Тръмп преди 2 години?)ще си търпи критиката. Да не е някакъв революционер, че да му цепим басма, точно на тоя чалгар??? Айде няма нужда чак от толкова много западна толерастия, която не харесваме в тези мащаби, а и по която той самия плюе.
И не, в никакъв случай, който се изкаже против еврото му се лепва етикет русофил.
Обаче вероятно 95%-та от русофилите са против еврото и няма сила на планетата, която да обори това. А русофил не е заклеймяване, понеже русофилите им харесва да са русофили и обикновено не го крият, освен ако се опасяват, че заявявайки го гласно, отсрещната страна няма да им валидира аргументите в даден спор само защото са русофили. Виж русофоб звучи лошо защото е свързано с някакъв вид отрицание, негативизъм. И последно, на един нерусофил, едва ли трябва да му пука ако случайно го нарекат русофил. Казва не съм и толкова, предполагам не е трудно защото и мен са ме наричали русофил, че и във форума, понеже харесвам много неща от соца.
Уважавам всички хора във форума по един или друг начин защото сме БМВ. общество. За мен спора с някой тук е нещо нормално и даже ми е интересно като чета различни от моето мнения защото търся дали и какво пропускам. Но мнения "влизаме и всичко е х2" без някакви валидации не ми звучат сериозно.
П.п: Един мой интелигентен клиент докато го чакам стана лаф, че си споря за еврото тука във форума и той вика, че било все едно да спориш със стена за еврото, без значение от коя страна си.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
KoolyO написа:streetz написа:Е как не можа ПОНЕ едно вярно нещо да напишеш .. не мога да си обясня![]()
![]()
Аз бих желал да обясниш, което и да е от нещата, които другарят (извинявам се, колегата) е написал и поради какви причини то не е вярно.
Благодаря предварително!
Ами не е вярно, че нямаме контрол над лева; не е вярно, че не си управляваме валутата; не е вярно, че сме зависими от еврото. Иначе как миналата година ЕЦБ отбелязва 8 милиарда загуба, а БНБ 660 милиона печалба?
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date ... 21.bg.html
https://epicenter.bg/article/Dimitar-Ra ... 337841/4/0
А сега със: "От Мототехника ли е?"
От Мототехника москвичите идваха по-бързо, за БМВ сега се чака повече
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Щом в официалната реклама на еврото дочух нещо рода на, инфлацията породена от влизането в еврозоната ще е незначителна (0.2-0.5%) вече съм притеснен 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Иначе как миналата година ЕЦБ отбелязва 8 милиарда загуба, а БНБ 660 милиона печалба?
Най вероятно загубата идва от същата схема откъдето и печалбата - управление на финасовите активи . Игрички на фондовите пазари и търговия с валута ...660 милиона лева печалба има БНБ ама за първи път от години . Вероятно и последен ... При положение че управлява активи за над 80 милиарда лева това е нищо . Предвид ситуацията с приемането на еврото изглежда като навременно усилие да лустросат БНБ и харчовете които прави . Да не забравяме че златния резерв на България 27 тона злато е изнесен в Англия и се намира в британската централна банка . Най вероятно е даден под наем , на държава извън ЕU и никога няма да бъде върнат . Каквато е практиката на ония тарикати ...
Последна промяна Jordana на 24 Апр 2025, 9:02, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
За русофилството - питайте всеки един руснак, който живее в България, дали е по-добре евро или лев.
За борда и еврото- Не мога да повярвам, че народът масово не си спомня инфлацията 90-те години.
Валутният борд в България изкара толкова много време, само защото сме в ЕС и ЕЦБ стои зад БНБ. Ако нямахме подкрепата на ЕЦБ, бордът отдавна щеше да е паднал и щеше да има инфлация като 90-те, щото никои нямаше да е луд да си държи парите в левове.
Пак обяснявам за риска на валутния борд - в БНБ има резерв в EUR, който покрива само парите в обращение.
В момента да кажем, че в банките има 120лв, а в обращение има 20лв и имаме около 10EUR резерв в БНБ, който гарантира курса EUR/BGN.
Ако поради някаква причина, например банкова паника или статия в някой сайт или некадърни политици, хората тръгнат да си теглят парите от банките, парите в обращение ще се увеличат и БНБ ще бъде принудена да търси EUR за да увеличи резервите си и да гарантира обменния курс. Ако не намери достатъчно евро, бордът пада. Единствената причина това да не се случи до момента е, че сме в ЕС.
За борда и еврото- Не мога да повярвам, че народът масово не си спомня инфлацията 90-те години.
Валутният борд в България изкара толкова много време, само защото сме в ЕС и ЕЦБ стои зад БНБ. Ако нямахме подкрепата на ЕЦБ, бордът отдавна щеше да е паднал и щеше да има инфлация като 90-те, щото никои нямаше да е луд да си държи парите в левове.
Пак обяснявам за риска на валутния борд - в БНБ има резерв в EUR, който покрива само парите в обращение.
В момента да кажем, че в банките има 120лв, а в обращение има 20лв и имаме около 10EUR резерв в БНБ, който гарантира курса EUR/BGN.
Ако поради някаква причина, например банкова паника или статия в някой сайт или некадърни политици, хората тръгнат да си теглят парите от банките, парите в обращение ще се увеличат и БНБ ще бъде принудена да търси EUR за да увеличи резервите си и да гарантира обменния курс. Ако не намери достатъчно евро, бордът пада. Единствената причина това да не се случи до момента е, че сме в ЕС.
Последна промяна msi200 на 24 Апр 2025, 8:55, променена общо 1 път
I love the sound of V8 in the morning...
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Ами да изплякат тези, които са взели това решение - просто е!
П.П. Става дума за златото...
П.П. Става дума за златото...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
STEVAL написа:Те тия които имат стотици хиляди под дюшека отдавна са им в евро и долари. Големи пари под дюшека в левове няма.
1. Задължителните минимални резерви:
- позитивен сценарии(много малко вероятен) - разликата отива при банките майки и се излива на финансовите пазари или като кредити другаде
- негативен сценарии(почти сигурно ще се случи) - разликата остава в България и се излива в икономиката под формата на кредити(инфлация)
2. Освободените средства от валутния борд - аз лично ясно решение за това не съм видял, само слухове. Двата най-вероятни сценария са:
- създаване на фонд за "инвестиции" в ключови проекти. Менажиран от българи тук = здраво крадене от обръчите около двамата дебели.
- парите заминават по сметка в ЕЦБ и продължават да служат като резерв.
3.ЕЦБ и бюджета - знам само, че ще опитва да налага правилата си за фискална стабилност. Имайки предвид, че почти всички страни в еврозоната години наред нарушават тези правила и си имат бюджети, не съм сигурен при нас как ще е.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
msi200 написа:За русофилството - питайте всеки един руснак, който живее в България, дали е по-добре евро или лев.
То руснак и русофилство са две много различни неща.
Естествено, че щеше да е паднал борда, но това пък е другата опорка да не влизаме, викат и без това сме с евро. Ами не сме, стоим в някакъв баланс само защото Боко имаше инструкции от ЕС колко трябва да се харчи в тази държава. Случайно ли мислите, че имаме най-стабилна фискална политика все при Боко? Или защото е много далновиден.
И аз не искам да го махат лева защото първо трябва да се занимавам да си сменям тука фискални устройства, а ще е много време това като знам какво ще бъде като се юрнат всички, ама мисля ще е за добро. Да не говорим, че ще си изгубя и дребните обмени чат пат, които правя на всякакви хора за някакви дребни джобни. Особено железни евро най-много ми е кеф да вземам, ако са малко ги вземам на 1 лев за 1 евро
Чейнчаджиите как не са блокирали някоя магистрала водени от Костадин Костадинов още не знам.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Аз щях да взимам на 1,195лв, както си караха някои класици с години.