България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alekangg » 26 Апр 2025, 15:08

само този път ли?
Ти обаче си на 100%, нямаш празно, доказано е. :wave:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Апр 2025, 15:13

Според информация на Българското обединение на шофьорите, през последната година са били издадени 708 000 електронни фиша за нарушения на скоростта на МПС с чужда регистрация, но няма данни колко от тях са били връчени и платени.

От МВР отказват да предоставят подробна информация относно броя на актовете, съставени на водачи с чужда регистрация, с обяснението, че изисканата информация е "технически сложно да бъде осигурена своевременно".

:ranting: :censored: :banghead:
Как пък им е лесно да ми вземат парите за всякакви неща, дори за информация какви нарушения имам?
И другото, на мен заради изпреварване между села при голо поле с идеална визидимост към пресечка за една ферма в 7 сутринта в неделя за изпреварване на непрекъсната в Румъния преди години ми взеха книжката и искаха след месеци да ми я пратят в БГ, че се наложи да нощувам там защото беше неделя и после цял ден да се разправям с нотариуси, законови рекетьори(законови преводачи)и тъпия им КАТ за да ми върнат книжката с писмено наказание да не карам в Румъния месец ли, не помня колко беше, а тука минават на парад и нищо не плащат, дори минимална глоба.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 26 Апр 2025, 18:37

И в Сърбия са го измислили , преди месец го описах от личен опит :mhihi: . Спират те , книжката , талона - на ти тази бележка и оди да платиш :mhihi: Като се върнеш вземаш документите и пито платено ...Лесно е :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Апр 2025, 22:03

Из кюстендилските села поредния кретен с 2,6 алкохол и без книжка уби спътничката си.
Щели да разследват ушевите...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Апр 2025, 22:13

Вероятно пътят ще е виновен защото има дупки и не е като Монца. Може би липсата на маркировка също е спомогнала много. Все пак пиян човек ако му сложиш маркировка с флуоресцентна боя...ами да, ще се свърже с нея и няма как да се блъсне. Съдете АПИ като мине разследването.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Апр 2025, 23:04

Че за какво му е маркировка той е без книжка ? Аз предлагам ефективно решение - всеки водач да си залепи книжката на предното стъкло и като минава край триногата ушевите ще могат да разберат че е без книжка и да го глобят . Също ако е пил може да се индикира със светеща табела както при бакшишите - зелено / не съм пил ..червено/ пил съм едно малко ....
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 26 Апр 2025, 23:25

То като е пиян и 15 книжки да има се тая.... или като има книжка, но е малоумен пак същия резултат
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Апр 2025, 0:11

Не е все тая , като има книжка ще могат да го глобят за превишена скорост . Ако няма ще глобят дедовия... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Апр 2025, 8:49

И без книжка да е, е го глобят за скорост, дори колата да се негова, все някой ще плати в над 80%-та от случаите.

https://youtu.be/-3yyQZKVRFg?si=1tVjMlZhxNijUBik
Сега не знаем дали е фейк или не, дали е пиар на Ивелин пирамидата няма значение, ама принципно това е пътя. Звъниш на 112, обаче без да го спираш да го питаш за къде бърза и дали е пиян защото бяха като бит педераст и се крие някъде. Особено като си в малко населено място и го знаеш, че този е редовен с чашката. Топене му е майката.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 27 Апр 2025, 20:41

Те пък точно там в Неофит Рилски като се дигне патрул да дойде от 30км да ги лови тия ромчета ....Може след ден два да ги привикат и толкова , от камерите капе повече . Най близкото РПУ е в Девня или Провадия .

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 27 Апр 2025, 21:46

Днес е имало блокада от протестиращи във връзка смъртта на Сияна на централен път в обл.Плевен заради която се е образувала дълга колона от чакащи коли, т.нар. тапа. Млад "водач на немско возило", така го отразиха в новините (F10), е решил да навлезе в настрещното платно с намерението да преодолее блокадата и да си продължи по пътя, заради което си действие е спрян от полицията и е тестван за алкохол и наркотици. И двата теста са били отрицателни, в крайна сметка е глобен с 200 лв. за движение в насрещното + овикван от тълпата протестиращи.

Потребител
Аватар

Мнение от big_dane » 27 Апр 2025, 22:14

Top Gun Maverick написа:

Според информация на Българското обединение на шофьорите, през последната година са били издадени 708 000 електронни фиша за нарушения на скоростта на МПС с чужда регистрация, но няма данни колко от тях са били връчени и платени.

От МВР отказват да предоставят подробна информация относно броя на актовете, съставени на водачи с чужда регистрация, с обяснението, че изисканата информация е "технически сложно да бъде осигурена своевременно".

Аз имам личен опит с връчването на глоба за превишена скорост от България на кола с немски номера. Юни 2021 ме снимаха с тринога - 75 при ограничение 60 извънградско. Спомням си много добре къде я бяха поставили и просто я видях прекалено късно. Глобата пристигна в Германия Април 2024 - почти 3 години по късно. През този път съм минавал със същата кола българската граница по 5 пъти на влизане и на излизане, никой нищо не е казал.

На едното прибиране в Сърбия ме издуха малко преди путарината една S-Класа, така се падна на путарината, че беше точно предната кола. Тръгна да си плаща, но нещо много се забавиха. По едно време се появи един полицаи и размениха няколко думи, из които чух "радар", и полицая му посочи с палката да отбие отстрани. До колкото съм чувал имат засичане на средна скорост между вземането на билетчето и плащането на изхода и явно, ако си превишил те привикват веднага да си платиш.

Няколко години по-рано, мисля че началото на Януари 2019 беше, си бях изгубил шофьорската книжка, което установих като ме спряха на кръговото на 4ти километър. На място нищо не ми писаха, пуснаха ме да си ходя, че даже и ми казаха, ако ме спрат пак, да кажа че са ме проверили вече. На другия ден си отидох в КАТ по адресна регистрация, пуснах си документи за нова и си я взех няколкото дена по-късно. Като пусках документи ми писаха акт, че съм я изгубил, но понеже шефа на КАТ първата седмица на Януари беше в отпуска, ми казаха да си чакам наказателното постановление. Поне половин година по-късно баща ми ми беше казал, че кварталния ме е търсил по адресна регистрация, но понеже съм в чужбина трябва или да ида в КАТ да ми го връчат или когато някога евентуално ме спрат. Минаха година-две така и не са ме спирали в България, въпреки че по 3-4 месеца в годината се прибирам. Една вечер се разхождам аз и виждам една патрулка спряла и полицаите вътре си говорят нещо, отивам аз до тях и им обяснявам ситуацията и ги питам дали могат да ми връчат наказателното постановление - и двамата бяха в потрес, че някой иска да си плати глобата. Така че не ме изненадва, че няма събираемост.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Апр 2025, 10:51

В Сърбия наистина има средна скорост, и от много отдавна. Поне от 2018-та.

А за турците... нашето малоумно правителство иска да вкарва еднодневна винетка. Това освен да облекчи турците и румънците, нищо друго няма да постигне. Колко хора си купуват сега седмични винетки на фона на милионите, които минават транзит ? Ама милиони милиони минават :dunno: Сега със Шенген още повече ще са. Вместо чуждите граждани да ни плащат за пътищата, нашите "промоция" ще им пускат :banghead:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2025, 10:52

Много хубаво, ама ти си български гражданин и се разчита на твоята съвест да платиш като ти пратят писмо в Германия. Масово чужденците няма да платят ако изобщо ги потърсят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Апр 2025, 12:10

TNT написа:В Сърбия наистина има средна скорост, и от много отдавна. Поне от 2018-та.

А за турците... нашето малоумно правителство иска да вкарва еднодневна винетка. Това освен да облекчи турците и румънците, нищо друго няма да постигне. Колко хора си купуват сега седмични винетки на фона на милионите, които минават транзит ? Ама милиони милиони минават :dunno: Сега със Шенген още повече ще са. Вместо чуждите граждани да ни плащат за пътищата, нашите "промоция" ще им пускат :banghead:

Добре де, как така минават транзит? Поне шалварите нали спират на границата, за да излязат? Ако нямат винетка -> голямата глоба и готово!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата