България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Моджо » 29 Апр 2025, 11:52

На мястото се включих в магистралата сутринта. Втора кола не видях, Хондата беше там...чак врати нямаше ама ако са рязани ясно защо.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Апр 2025, 11:54

... и в съда шанса ти е единствено ако и двамата полицаи не могат да присъстват, защото ти прожектират филмче и полицаите казват "да така беше". И като делото ти е в Горно Нанадолнище никога няма да обжалваш, защото ще трябва да ходиш на съд там. Сякаш ще открием топлата вода, навсякъде по света е така... просто ние сме безнадеждно изостанали :dunno:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Апр 2025, 12:20

Не могат да кажат така видях защото не са били там, никой полицай не си слага главата в торбата.
Но както го написа колегата, става:
streetz написа:Понеже вече познавам човек изгорял по новата схема, да кажа как ставало. Не спира на стоп, след няколко стотин метра му махват с палката, отзад спират полицаите с цивилната кола, които са подали сигнала, и се подписват за свидетели.

И аз бях чул, че така правят защото е единствения законов начин КЪМ МОМЕНТА докато не ти предвиждат онзи закон за който спомена. Просто тези от клипа бяха някакви решили, че могат да правят каквото им кефне.

За тази катастрофа на Тракия беше ясно, че работата е сериозна щом толкова време не махат колите. Явно група си описва всичко защото има телесни повреди над лека.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Апр 2025, 12:31

Top Gun Maverick написа:Не могат да кажат така видях защото не са били там, никой полицай не си слага главата в торбата.

Полицаите от немаркираната патрулка не могат да кажат, при условие че те са направили записа и са подали сигнала на колегите си? Точно те се подписват като свидетели. Фокусирай се малко.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 29 Апр 2025, 12:38

Ти с радио, спорил ли си?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Апр 2025, 12:44

Не мисля, че беше умишлено в този случаи... В крайна сметка виждам, защо е усложнено при нас, все още няма достатъчно надежден законов регламент за самостоятелна работа на немаркираните патрулки и това изглежда като времено решение докато се приеме закона.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Апр 2025, 13:28

steeN написа:
Top Gun Maverick написа:Не могат да кажат така видях защото не са били там, никой полицай не си слага главата в торбата.

Полицаите от немаркираната патрулка не могат да кажат, при условие че те са направили записа и са подали сигнала на колегите си? Точно те се подписват като свидетели. Фокусирай се малко.

Нали и аз това казвам. :mhihi: Едно и също нещо имаме предвид. В съдът никой няма да извика снимащите(ако да кажем снимат и има запис)понеже нито един от тях в случая не е подписан като свидетел в акта. А актът не може да мине без свидетел! Не може и втория полицай от маркираният автомобил да бъде реален свидетел защото не е там на място и той само е извикан да пише каквото трябва.
И доказателство за думите ми е как и по тв даваха, и колегата ти написа по-назад, и аз също съм питал за да знам как е, немаркираната патрулка трябва да спре при нарушителя където му съставят акт, маркираната пише акта, а единия от немаркираната става свидетел.
Иначе с колегата над теб може да си пишете за радиа и да си нагласяте както както искате, което не променя закона.

Това в момента, което се прави е просто преход към другото, което ти казах, че трябва да се случи и което казваш, че минава за разглеждане в Народното събрание, а именно да имат някакви обозначение тези коли, било то лампи, бягащ надпис, звукови сигнали и забравих какво беше четвъртото.
Нещо неясно има ли още по въпроса защо НЕ МОЖЕ да казват еди кой си направи нарушение, вървете и го спрете без да ме пишете мен свидетел в акта? Ако можеше, онези другите, които даваха с немаркирания по всички телевизии, които чакаха до патрула да напише акт на нарушителя, нямаше да са там, нито щяха пък да внасят каквото и да е в Народното събрание. Направо щяха да ви раздадат по една камера и като снимате някой в аварийната, да му пишат акт без да ставате свидетели вътре и този акт са издържа в съда.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Апр 2025, 13:37

Значи, искате да кажете, че не маркирана патрулка не може да ви спре, ако ще вътре да са се събрали всички полицаи от КАТ?
Но пък вътре в такива патрулки или от вън, могат да поставят камера за превишена скорост?

Иначе, преди време бях спрял на едно място да говоря по телефона, че нещо се прецака връзката с блутута в колата.
Та спрял съм, ама на екрана в колата съм си пуснал навигацията Waze.
В един момент, някой ме маркира, като патрулка във Waze :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Апр 2025, 14:22

:ahah:
В тези времена, никога не знаеш. :mhihi:
Естествено, че не може да те спре някаква си кола така. По една време на кварталните като им бяха раздали бели Астри без нищо, обикаляха така вътре с униформите и други неща, но не спираха в движение, точно защото закона не им го позволява. Не казвам, че няма случаи на опити за спиране по този начин, но това вече зависи от водача на другата кола. Виждал съм злоупотреби от полицаи така, но много, много рядко. Не виждам какъв им е проблема да си лепнат синия буркан отгоре, по-лесно им е да ти пуснат звуков сигнал, а и като минава номера за какво да се хаби сега господин полицая. Този буркан ще иска да се свърже, че да намали скоростта, че да се покаже през прозореца да го сложи...за какво изобщо говорим след като когато мой колега тука тръгна срещу тях и се оказа, че са задължени да карат с колани се оказа, че има патрулки в които са отрязани коланите. :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Апр 2025, 14:26

Top Gun Maverick написа:
steeN написа:

Нали и аз това казвам. :mhihi: Едно и също нещо имаме предвид. В съдът никой няма да извика снимащите(ако да кажем снимат и има запис)понеже нито един от тях в случая не е подписан като свидетел в акта.

Не казваш това. Днес нещо си не си фокусиран :mhihi: Зарежи.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 29 Апр 2025, 21:59

А добре де ... снима те тринога, получаваш автоматично известие и глоба. Аз ги плащам без даже да искам да ги гледам. Не може ли да се автоматизира процеса и една камера в цивилната само да снима нарушения и да засилва честитки автоматично по някакъв алгоритъм?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Апр 2025, 22:55

То може, ама трябва закон. Щом няма закон, не може. Тука по общинските искаха да глобяват такситата за неправилен престой по спирки. Шефът на полицията се видя в чудо защото кметицата натискаше с гербаджийските си репресии и в крайна сметка извикаха 2-ма, 3-ма в КАТ. За да си вържат гащите те пред нея, че нещо са направили, се съгласиха устно с бакшишите да им пишат само по 20 лева(на единия за 4 клипа по 20 лева)и бакшишите да не обжалват да се ходи по съдилища. Ще питат сега пак от по-задните постове, ама защо ще се ходи, нали има запис. Ами да, ама не е доказателство в съда както си го представяте, колкото и тъпо да звучи защото...НЯМА ЗАКОН ТАКЪВ! Според шефът на полицията е трябвало да има специален служител на общината, който е назначен на някаква си там такава длъжност, който да е преглеждал записите в РЕАЛНО време и да каже ДА, АЗ ГЛЕДАХ ТЕЗИ КАДРИ В СЪЩИЯ МОМЕНТ, да е бил официално на работа през това време и забележете, да иде той лично да стане свидетел в акта в КАТ! :mhihi: Познайте дали общината осигури такъв свидетел? Тогавашният шеф каза, че за първи и последен път го прави. Следващият отказа да се занимава с нови такива записи срещу бакшишите, следващият сега пак го натискат, уж ще ги викат пак някои спиращи там пред скъпоценната община, но досега никой в КАТ не е искал да се занимава, обаче онази пак звъни да ги натиска. Нищо вероятно няма да излезе или ще се ходи на съдилища този път. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Апр 2025, 9:54

Завъртя се един пост във Фейсбук за друга отработена схемичка на родните полицаи.

Изображение

Преди малко ми се обадиха,че племеника ми който живее в Канада,е катастрофирал сутринта на магистрала Тракия преди разклона за Лозен.Дядо му е с ампутиран крак,а спътниците,които са пътували към летището за Америка също възрастни хора са със наранявания.
Искам да ви разкажа за един човек,който според мен е безкрайно нечовечен и печели от страданието и незнанието на едно 18 годишно дете,живеещо в Канада и не познаващо законите в страната.
Та,дядото го вадят пред очите му без крак,кървища,писъци и тотален шок за детето,което само звъни на 112,линейка идва след 25 мин.Полицията го пита има ли на кого да се обадиш,детето казва нямам,родителите са му в Канада,а леля му,аз живея в Бургас.Дядото го взимат с линейка,детето остава само.Полицаите му казват,колата е за скраб трябва да се извика пътна помощ.Полицая му дава някакъв номер,от където му искат 1000лв.до София,доколкото разбрах от мястото на катастрофата до София е около 5км.На детето му се вижда много и звъни на случаен номер от интернет,там му кават 1,50 на км.При идването си незнам какво е станало и дали някой със някой е говорил,но сумата става 960лв.Детето е казало,че е много и оня е свалил на 800лв.От там колата се качва на пътната помощ и се закарва във някакъв склад за скраб.Дават му 500лв. и му казват номерата няма да ти ги дадем,утре ни донеси големия талон и личната карта на дядо си,ние ще си я бракуваме и отпишем.Някой може ли да ми обясни схемата,аз ли откачам или хората тотално се изродиха,как може да постъпваш така.
Фирмата е НК АСИСТ със собственик Николай Йорданов.
Преди малко му се обадих,попитах го първо,колко ще ми струва от София до Лозен,знаете ли какво ми отговори 70лв.
След което го попитах,защо тогава си взел 800лв днес,най-нагло ми каза ,че колата била катастрофирала и се мъчил и затова.Детето между другото му казало,че иска фактура,а той му казал,ако искаш ще стане 960 защото трябва да сложа и ДДС.Та и касова бележка нямаме.Попитах защо няма,щял да пусне,после ми вика в офиса е,та ако извади някаква ще е пусната след 20.40ч.Попитах,как така ще отписват те колата без пълномощно и знанието на собственика,те така процедирали и да не сме плащали данъци ни правят услуга!Страшна схема,която е минавала вероятно доста пъти.
Обадих се на познат със пътна помощ,и знаете ли какво ми каза, ченгетата си имат свои хора,нали и те трябва да вземат 200/300лв.,ама тоя е бил много нагъл.
П.П.Сега разбрах,че мантинелата е била отрязана и прекъсната,колата буквално се е нанизала,отрязала е крака и е излязла през багажника.Сега ми изпратиха снимка,така,че ще търсим отговор и от АПИ!Защо мантинелата е била прекъсната,отрязана и не е била снижена?Целта и не е ли да предпазва а не да убива?
Та това е утре,ще подам сигнал където трябва,а вие се пазете от нагли мошеници,печелещи от нещастието на хората.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Апр 2025, 10:12

Тука преди години беше същата работа.
След време обаче почнаха да подслушват радиостанциите тези с пътните и сами ходеха. После стана нещо като мини война, стой тоя с лицензираната и чака да дойде твой познат с нелицензирана да те вземе и звъни на 112 да дойдат катаджиите да ви глобят защото по закон ако колата не може да се движи на собствен ход, трябва да дойде лицензирана пътна помощ. Не можеш дори ти ако имаш такава да дойдеш и да я качваш, освен ако не я запалиш и не се качи или не я буташ. Не може да пускаш лебедки и т.н. да се дърпа.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 30 Апр 2025, 10:25

При такова сравнително сериозно произшествие, не мисля, че ще дадат колата на собственика да си я прибере.
А по темата колко са печени нашите полицаи и може да им се вярва:
https://fakti.bg/bulgaria/967576-shofyo ... a-otsechka
https://dariknews.bg/regioni/montana/ob ... ko-2417475

Това е България, затова сме говеда и десетилетия се крадат пари за безопасност, бонус малус, пътища инфраструктура и ...............
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата