България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от nickstorm » 02 Май 2025, 20:21

drifty написа:
Доста нелеп начин да си отидеш. Дори да има място да минеш, винаги може да се случи нещо, като например да ти угасне колата и да остане точно на релсите, техника е.. Ще кажеш ,че няколко минути ще променят нещо в живота като спестиш чакането..

Имам някакъв спомен от шофьорските курсове, че инструктора разправяше на/пред жп прелез не се сменяват предавки. По-добре е да спреш и да включиш на първа, ако е доста неравно и да минеш само на първа. Ако пък колата угасне и не пали, включваш на първа и въртиш и се предвижваш само от стартера един вид колкото да се махнеш от пътя на железния кон. Ся, това за ръчка говорим, при автоматика предполагам е "abandon ship" :mhihi:

А иначе случая е пример за естествен подбор и не изпитвам съчувствие към подобни индивиди.
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 02 Май 2025, 21:24

Аз изпитвам съчувствие към машиниста..
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Май 2025, 21:33

Точно той няма какво да направи. Все едно да се чувства виновен ако е пътник във влака. Железният кон не спира като М-ка.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 02 Май 2025, 22:07

Така е, ама едва ли му е станало много приятно.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Май 2025, 12:14

Сега говорих с един негов познат и бивш колега, понеже загиналия е бил военен до скоро. Каза, че въобще не бил от бързащите по пътя и чак не разбира какво му е станало. Добре, че вика не са били с него жена му и двете деца. :confused: На машиниста ще му е все тая след време, буквално. На жена му и децата никога вече.

И същият мой познат ми разправя за друг негов колега с когото се чули преди няколко седмици, че ще ходят на Корен за някакви занятия. Онзи пък го оставила жена му, той също 29 годишен каза, нещо му стана вика тогава и стана моторджия. И вчера:
https://nova.bg/news/view/2025/05/02/49 ... %BE%D1%82/

И днес още един моторист тук, дано оживее:
https://nova.bg/news/view/2025/05/03/49 ... %8A%D1%82/
Като се стопли и бръмнаха, много народ взе да кара и мотори вече. За без пари буквално може да си вземеш много бърз мотор, от всякъде внасят, не като преди 20+ години когато бяха малко на брой моторите, имам предвид пистовите разбира се. С другите рядко стават инциденти, а за смъртни случаи да не говорим.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 05 Май 2025, 1:37

keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2025, 7:49

Тука добре, че се излиза под ъгъл на това място и като го е награбил директно във вратите с Е60-то все пак се е получило леко разпределение на енергията от удара и назад по купето, иначе щеше да е тотал човека, ама ми се видя ок като спрях да ги питам нещо дали не им трябва, някакъв дядка беше, другите млади момчета две. Почивен ден, 6 и нещо сутринта, минават две коли на 10 минути сигурно, как се намериха тези...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 06 Май 2025, 8:21

Аз си почивам в къщи.
Но днес много хора ще тръгнат на път.
Карайте внимателно, оглеждайте се добре, бърза работа нямате, а и да имате почака.

В годишния доклад на МВР се вижда намаляване на жертвите при ТПТП, но отново сме в дъното на ЕС класацията.

И не забравяйте, вие се пазите, но някои не пазят, защото са пияни, дрогиран и бягат след ПТП.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Май 2025, 10:40

Топ помияр! Като него са 99% от т.нар. ни е елит! Страшни боклуци!
Примерно ония помияр от черешката го видях как спира в средата между двете колонки на OMV на Тракия мерцедеса и влезе да си вземе кафе :shock: :banghead: :banghead: :banghead: Страшен помияр!
Другият, собственик на веригата за хранене с мононатриев глутамат пак с мерц в насрещното!
Всички са ей такива боклуци :banghead:

Оправяли сме се били. Просто преди имаше мутри, сега всички са "мутри"... :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Май 2025, 11:53

Още един загинал с тротинетка - 52-годишен мъж в София :kuku: :help: :banghead: :banghead: :banghead:
Няма ли кой да ги забрани тия простотии??? Това подобие на превозно средство е най-нестабилното нещо, което може да се шофира! :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2025, 13:59

Вчера една ме пита къде били тези родители като им давали тротинетки, после пита моя син дали имал, викам моля. :shock:

Коя е тази верига с мононатриев глутамат? :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 06 Май 2025, 15:47

zAcK написа:Още един загинал с тротинетка - 52-годишен мъж в София :kuku: :help: :banghead: :banghead: :banghead:
Няма ли кой да ги забрани тия простотии??? Това подобие на превозно средство е най-нестабилното нещо, което може да се шофира! :banghead:

Римляните са се къпали в бани с топла вода, сега ние да я измислим ли отново.

Ние сме част от ЕС, а те отдавна са разписа ли закона: електрическите тротинетки са с мах 250W мощност и ограничител на 25 км/ч.

За велосипедите е същото - 250W мощност, 25км/ч скорост и то само за подпомагане, когато се въртят педалите.

Днес отново полицейска кола в София без буркани и звук премина на чисто червен пешеходен светофар, едва не отнесе малко дете на колело. После се чудим как така чичаците си паркирали магарцедесчето.

Внимавайте, аз вече и на зелено намаля и се оглеждам. До бива случайни събития, но то са умишлен действия.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 06 Май 2025, 15:51

zAcK написа:Още един загинал с тротинетка - 52-годишен мъж в София :kuku: :help: :banghead: :banghead: :banghead:

Няколко пъти засичам едни девойки като се прибирам към вкъщи - влизат или излизат от село (малко градче е всъщност, ама все тая/. Вчера мисля ги видях пак, видимо са по на 12-13-14 години, едната беше забила и слушалките в ушите, топа на топа. Направо си правят междуселско с тия тротинетки.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 07 Май 2025, 12:27

Днес пак аварийно спиране.. Карам си към работа, много кратко извънградско /сигурно е към километър - дори няма табела кога излизаш от едното населено място и влизаш в другото/, на 4та съм на около 2000 оборота мисля, не се сещам с каква скорост, но сигурно около 60? - нещо такова., не е бързо, ама не е и бавно. Първо една буля ме изпревари ама се изнесе както се изнасят болидите на Ф1, толкова рязко, че се замислих, че имаше реална възможност да се поднесе задницата. Но беше на права, видимост добра, само не знам що така рязко се изнесе. След 200 метра обаче ме настига един гений на едно леко изкачване, в завой и малко преди билото човека тръгна да изпреварва. След секунда превалихме билото и оп - ИЗНЕНАДА, отсреща имаше кола.. Скочих на спирачките да има къде да се свие тъпака. Ся, някой тука ще ме насоли, че съм карал бавно, само дето няма и 100 метра от мястото има много остър завой, който се взима с не повече от 40км/ч и то когато е сухо, а 200-300 метра след това има кръстовище, където всичките тия, които ме изпреварват по въпросната отсечка, ги настигам ако някой минава по главния път.

Какво ли правят с всичкото това спечелено време, не знам.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Май 2025, 12:54

И защо трябва аз да съм му виновен на цървула, че изпреварва точно пред върха и не вижда какво идва отсреща?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата