България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 03 Юни 2025, 12:55

https://novini.bg/article/2025060310364631796

Според нея камерите за средна скорост няма да дадат очаквания ефект.

"Това ще даде ефект върху 10-20% от шофьорите, които карат с превишена скорост. Дали ще успеем да ги глобим е друг въпрос. Системата трябва да се развие, за да може всеки да получава своята глоба", заяви Русинова.Колективната безотговорност е доста добре изпитано средство в България, коментира тя по отношение работата на всички отговорни за пътната безопасност институции.

Няма да дадат очакваният ефект за банковата и сметка ли има предвид... не става ясно. :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Юни 2025, 12:58

Зависи какъв ефект очаква. Ония ден темпомата на +10 над ограничението и само отгоре не ме задминаваха.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Юни 2025, 13:40

Няма да дадат очакваният ефект за банковата и сметка ли има предвид... не става ясно. :lol:
Сега да не ме обвиниш пак, че тия неща дето ги говори аз съм ги писал тука преди години ? Аз какво съм виновен че има много хора четат форума и плагиатстват ? :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 03 Юни 2025, 14:03

вчера минах покрай ботаническата с 88 на темпомат (беше 19:45 и нямаше НИКАКЪВ ТРАФИК, слънчево, сухо приятно --> ГАЗ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!) изпревариха ме 5-6 с айкю 60 (колкото на следтрениран гибон)

един форд рейджър с барем 120-130 (оранджув, който караше още от борис я по мене, я пред мене, видимо не бързаше, ама като видиш хубав прав път и то си иска), една алфичка джулия и някаква а4ка 2010-та +- черна, другите не ги помня...

бяха сложили от хубавите сиви камерки с тънките краченца

ДА ИМ Е ЧЕСТИТО! Пожелавам им да имат левец да си плащат глобите

както продължавам да казвам - МАЛКО СА КАМЕРИТЕ :D :mhihi:

п.с. ще се отучат, по един или друг начин :yes:

п.п.с. представям си мисълта на тия гении на злото - "тоя с тва "ново" 500 коня бендве кво се влачи У СРЕДНА ЛЕНТА" :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Юни 2025, 14:40

streetz написа:
TNT написа:https://www.autonews.bg/predlagat-zelena-zona-za-parkirane-za-uzhnite-kvartali-v-sofiya/3/8005/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBEweWJtelo3VnVLUDlVMjd1cwEeUarfA-SOUrv_DO_QvOIOW3IsLXMm0lOOXsg6iTZ10erh1I7HrKp0onXXVLo_aem_TCNlCiG0ZlPr8diodIbQjQ

Изображение

Такова разширение е скандално :ok:

Едва ли ще мине, това ако не бъркам го пробутва самосиндикално една кака с фейсбук страничка. Аз лично съм ЗА, но като помня съседите ми в Стрелбище какъв лют отпор дадоха при обсъждането на зелената зона преди 1-2 години - няма да е лесно.

Аз лично много искам да го направят това, ама да вдигнат паркирането за живущи в центъра на 500 лева примерно :bchug: Може и 1000 :idea:
С радост ще си ги плащам, ама поне част от бруталните скрапери най-накрая ще се разкарат, а да се надяваме и собствениците им клошари :idea: :banghead:

----------

Колко яко ще е има има хиляди камери навсякъде из територията, да може лайнарите да получават повечко глоби :idea:
Също така много искам глобите да се увеличават, както и застраховките, ама курега - искат, ама нямат желание :banghead:
Само така лайнарите в тая държава ще се научат... Ганя друго го не плаши, ама като почнат да не му остават кинти за парцуца, ще се научи, да еба и австралопитеци...

912 нарушения за 16 часа са засекли от полицията през почивните дни в участък в ремонт на магистрала „Марица”. Акцията е проведена в района на километър 68-ми, където в момента се извършва ремонт на фуги на моста над река Марица.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Юни 2025, 16:44

TheDriver написа:
Тая платформа ако не е с активни спирачки не е ли тежко нелегална по българските закони пък как ще да е натоварена :dunno:

Не мисля, че по нашите пътища има платформи и ремаркета с такива размери без собствени спирачки. Освен ако alx не говори за нещо друго.

ivanski_2 твоят човек дано си вземе поука.
Явно вече е осъзнал грешката си с позиционирането на товара, но вероятно има и друго. Стрелям в тъмното - толкова голяма платформа обикновенно е за бус/камионче. При тях лапата е различна и е позиционирана по-високо. Това GMC куката му е долу ниско в бронята и е относително къса, за да не пречи на отварянето на багажника(който е с нисък под). Възможно е платформата да не е седяла равна и натоварването върху предната ос да е било много по-голямо. Играл съм го това и платформата става крайно нестабилна.
Не е рядкост да правя аварийни спирания с платформата, това не е ситуация в която очаквам платформата да се заиграе. Нещо не е било наред с цялата композиция.

Винаги, ама винаги семейството трябва да пътува в отделна кола! Никога не бих си качил децата в подобна композиция!

Теглича може да се сложи на каквото си искаш ниво- има езици дето са под формата на буквата “г” и може да вдигнат или свалят топката на теглича според ремаркето…

Проблема е, че аз гледах и други снимки и не видях спирачки на тая платформа - освен ако не съм ги видял щото снимките не са с особено качество… не претендирам… но като цяло аз лично никога не бих повлякъл платформа с две коли по 1.5-2 тона всяка със Юкон Денали… независимо дали е със спирачки платформата…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 03 Юни 2025, 19:08

zAcK написа:Само така лайнарите в тая държава ще се научат... Ганя друго го не плаши, ама като почнат да не му остават кинти за парцуца, ще се научи, да еба и австралопитеци...

Може глобите да са по ШВАКЕ, че пак минах покрай ботаническата преди минути, а м5 ф90 ме изпревари с 200 (барем) :shock: :mhihi: , имаше и катастрофа в посока бояна - едно момиче с бмв ф30 хулеше някакъв лайньо с новичък мерц джипче. Момичето беше височко и едро, сигурно и шамарите щеше да раздаде на пикльото дет я беше закачил отзад.

Секунди след това ХМ покрай мене със 150 +- ... кисел беше, че бях в лявата лента с 88 ... па я виновен :lol: :D

демек - глобяват те с м5чка за 90-100к - глобата 5к , а не некви 500лв с промото 220 :mhihi:

предлагам МНОЖИТЕЛ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Юни 2025, 19:53

vicho написа:
zAcK написа:Само така лайнарите в тая държава ще се научат... Ганя друго го не плаши, ама като почнат да не му остават кинти за парцуца, ще се научи, да еба и австралопитеци...

Може глобите да са по ШВАКЕ, че пак минах покрай ботаническата преди минути, а м5 ф90 ме изпревари с 200 (барем) :shock: :mhihi: , имаше и катастрофа в посока бояна - едно момиче с бмв ф30 хулеше някакъв лайньо с новичък мерц джипче. Момичето беше височко и едро, сигурно и шамарите щеше да раздаде на пикльото дет я беше закачил отзад.

Секунди след това ХМ покрай мене със 150 +- ... кисел беше, че бях в лявата лента с 88 ... па я виновен :lol: :D

демек - глобяват те с м5чка за 90-100к - глобата 5к , а не некви 500лв с промото 220 :mhihi:

предлагам МНОЖИТЕЛ

Множител, ми той си е измислен- вика му се бонус малус… само някой трябва да го приложи… и пак стигаме до основния проблем- искаме, ама няма желание…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 04 Юни 2025, 12:33

vicho написа:вчера минах покрай ботаническата с 88 на темпомат (беше 19:45 и нямаше НИКАКЪВ ТРАФИК, слънчево, сухо приятно --> ГАЗ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!) изпревариха ме 5-6 с айкю 60 (колкото на следтрениран гибон)

един форд рейджър с барем 120-130 (оранджув, който караше още от борис я по мене, я пред мене, видимо не бързаше, ама като видиш хубав прав път и то си иска), една алфичка джулия и някаква а4ка 2010-та +- черна, другите не ги помня...

п.п.с. представям си мисълта на тия гении на злото - "тоя с тва "ново" 500 коня бендве кво се влачи У СРЕДНА ЛЕНТА" :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

И кво, за теб някакъв голям проблем ли е да се кара със 120 на околовръстно с 15 ленти и мантинела между двете посоки? при цитирам "никакъв трафик, идеално слънчево време"? Някакви предпоставки за птп ли виждаш, нещо опасно ли ти се струва?
Има три милиона нарушения по-опасни от 120 на околовръса, ти баш за тва се хвана да се кефиш как са ги снимали и как си ги "преебал" . :lol:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юни 2025, 12:46

dhtj написа:
vicho написа:вчера минах покрай ботаническата с 88 на темпомат (беше 19:45 и нямаше НИКАКЪВ ТРАФИК, слънчево, сухо приятно --> ГАЗ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!) изпревариха ме 5-6 с айкю 60 (колкото на следтрениран гибон)

И кво, за теб някакъв голям проблем ли е да се кара със 120 на околовръстно с 15 ленти и мантинела между двете посоки? при цитирам "никакъв трафик, идеално слънчево време"? Някакви предпоставки за птп ли виждаш, нещо опасно ли ти се струва?
Има три милиона нарушения по-опасни от 120 на околовръса, ти баш за тва се хвана да се кефиш как са ги снимали и как си ги "преебал" . :lol:

Аз съвсем отговорно си казвам- че със един нормален автомобил ми е леко тегаво да карам със 120 по околовръстното на София. Изобщо мисля, че 120-130 е пределната скорост с която се чувствам сигурно в нормален автомобил по нашите пътища. Писал съм го и преди- при тази скорост нормалния автомобил е почтено неуправляем при екстремна ситуация.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Юни 2025, 13:29

И аз с нормална кола малко се чудя за тези скорости, ама пак е според зависи от ситуацията МИ. :mhihi:
vicho написа::

Ама някъде пише ли ги тези 500 коня, че средностатистически гибон както казваш да ги мисли? :mhihi:
Обикновено си казват хората "за какво ги купуват тези коли като не могат да карат". :mhihi:
Мен не ме бърка, като бързам си карам, ама нямам претенции всички да карат, би било опасно.
Аз съм си от другият полюс - повечко контрол да се плашат, а аз си карам както си знам и си нося кръста. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 04 Юни 2025, 13:58

dhtj написа:И кво, за теб някакъв голям проблем ли е да се кара със 120 на околовръстно с 15 ленти и мантинела между двете посоки? при цитирам "никакъв трафик, идеално слънчево време"? Някакви предпоставки за птп ли виждаш, нещо опасно ли ти се струва?

защо аз да съм преебал някой... аз така си карам по принцип, никой не преебавам :dunno: нито сме се гонили и да съм спрял преди камерата, нито нищо... темпомата винаги на няколко км/ч над ограничението и си кретам, хем пристигам адекватно бързо, хем не се огледаждам като гърмян заек за камерки... бОли ме фара общо взето

съгласен, че е дразнещо да слагат тук-там абсурдни ограничения тип 40-60, *уя ми и т.н. , ама кот - такоз

иначе, че не е опасно, не е ... хич, особено като пресичат околовърза някакви изтрещеляци и прочее цветнокожи - хич не е :lol: :D :mhihi:

и тук съм съглаен

въобще... прав си, съгласих се... мир :ok: :bchug:

Top Gun Maverick написа:Ама някъде пише ли ги тези 500 коня, че средностатистически гибон както казваш да ги мисли? :mhihi:

тва беше майтап ... моята даже е намалена... да не арчи :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 04 Юни 2025, 14:55

Че то това е първия въпрос, който винаги ме питат като си говорим за коли и спомена предпочитанията си за гоуем мотор - за кво ти е амнайсе стотин коня, като караш бавно. Ми така.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 04 Юни 2025, 17:26

Тука сега кой щеше да е виновен, ако беше станал сакатлъка? Пак тираджията?
https://www.youtube.com/watch?v=V5xb9nHkaH4&t=42s
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Юни 2025, 17:29

Логичното в случая е тираджията да беше карал със 100-120 км/ч... така щеше да мине преди детето да стигне до улицата и да избегне изобщо ситуацията изобщо :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата