Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
не съм напълно съгласен, примерно такос, бурито и пр в Италия, Испания или САЩ не са с разлика х4 както е с пицата.
Демек, ако има да кой да даде и 100 долара може да стане. Същото е и тук.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
TheDriver написа:..
Нищо нямам вече, всичко е на ишлеме.
Иначе да, знам, че има още много разходи, амортизации, наеми, брак, разни фиксирани разходи и т.н.., но все пак надценката е твърде голяма по мое мнение.
Наскоро правихме при нас финансов анализ - 8% печалба. От 100лв оборот за нас остават 8. Та имам идея колко много могат да бъдат разходите.
Но при тях далеч не са такива предполагам заради естеството на използваните продукти основно.
Освен това те тия почти не плащат данъци. Все са на загуба или минимална печалба, благодарение на многото си активи. Преди години нещо си разглеждах и се оказа, че съм платил повече данък печалба от дънкин донътс. А къде са те, къде съм аз нали.
Струва ми се, че голяма част от инфлацията идва вече и от завишените норми за печалба на производителите. Преди беше някак си по-скромно. Сега всеки бизнесмен иска утре да е с S класа, да води к**ва по екзотични острови, да им плаща издръжка, да живее в огромна къща.. от къде да дойде всичко това?
Другия проблем с високата надценка е, че трябва някой да я плати като компонент от крайната цена. Да ама ако използваш качествени суровини, независимо дали е храна или друга потребителска стока и сложиш и висока надценка стоката ти става непродаваема, защото няма как да разчиташ, че потребителя ще види добавената стойност в качество, която получава.
Та затова предполагам тук ядем най-големите лайна на света на доволно високи цени.
Аз залагам на това че такъв тип храна обикновенно се консумира на място и в двете страни, докато пицата в САЩ почти ексклузивно се поръчва, за разлика от Италия.не съм напълно съгласен, примерно такос, бурито и пр в Италия, Испания или САЩ не са с разлика х4 както е с пицата.
Съществена част от това което се плаща за пица до вратата е цената на "удобството". Т.е. чисто психологически фактор - хората са готови да платят повече за удобството пицата да им дойде пред вратата, топла, в уговорения час и те да могат да си седнат в собствения хол и да си гледат филм примерно.

За това най-големите промоции винаги са за услугата "Вземи от ресторант", там има 'много място' за отстъпка.
Вчера обсъждах подобна ценова тема с жена ми - 1кг приготвена цаца в един определен ресторант/барака за пържене на риба, която носиш вкъщи струва 50лв.

Въпросът на жена ми беше - Защо хората дават 50лв/кг за риба, която не е особено вкусна, дори се смята за отпадък/фураж, а филета от други по-качествени риби са по-евтини?
Моят отговор беше, че хората са свикнали и бирата с цаца лятото е нещо като салата с ракия или кафе с цигара. Това не е калкулиран рационален разход, а е дребно удоволствие, което 'купуваш емоционално' - поръчваш без да гледаш цената и после плащаш, а дори и да е много скъпо, допаминът от студената бира и топлата цаца затъпяват усещането, че си се прецакал.

За сравнение - вчера пържих килограм несебърска цаца за децата на улицата и ми излезе около 10-12лв. със цацата, олио, брашно, сол и ток.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Некай па насила ви кара да си купувате скъпи пици.
Докато има кой да дава ще има и кой да продава, толкоз е просто.
Тука четем некви кафета по 10 лв, баници по 100 лв, пици по не знам колко си лева...еми...некой насила ли ви кара да си ги купувате.
Имам чувството, че живея в друга София.
Кафе - 3-4 лв , в заведение, кви са тия кафета по 10 лв и що одите там - не знам
Пица в Милениума (където си ходим по принцип) немам спомен колко е, но е нещо като 15-16 лв за голяма пица, сготвена пред тебе в пещ.
https://www.pizza-milenium.com/pizza.html
И изобщо една хубава вечеря за 4-ма с десерти излиза 100, 120 лв.
Тука се фърлят пачки за пълни щуротии па после що било скъпо. Че то по 100 лв искат само да влезеш някъде
) мхм
Докато има кой да дава ще има и кой да продава, толкоз е просто.
Тука четем некви кафета по 10 лв, баници по 100 лв, пици по не знам колко си лева...еми...некой насила ли ви кара да си ги купувате.
Имам чувството, че живея в друга София.
Кафе - 3-4 лв , в заведение, кви са тия кафета по 10 лв и що одите там - не знам
Пица в Милениума (където си ходим по принцип) немам спомен колко е, но е нещо като 15-16 лв за голяма пица, сготвена пред тебе в пещ.
https://www.pizza-milenium.com/pizza.html
И изобщо една хубава вечеря за 4-ма с десерти излиза 100, 120 лв.
Тука се фърлят пачки за пълни щуротии па после що било скъпо. Че то по 100 лв искат само да влезеш някъде

Последна промяна Моджо на 09 Юни 2025, 12:04, променена общо 1 път
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Не съм срещал някой да пише за кафета по 10лв, а точно че най-обикновено еспресо е 4лв, че и нагоре.
А че има и по 10лв е ясно, даже преди имаше и по 50, ама това са 1-2-3 места в София
А че има и по 10лв е ясно, даже преди имаше и по 50, ама това са 1-2-3 места в София
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Вчера бяхме до Ниш на разходка. Гурманска плескавица, вешалица, един ущипак, урнабес, 3 хлебчета, 3 наливни бири, картофи - 67лв. А защо пиша в темата ? Направи ми впечатление бирата. 1 май 2022 беше 2,20лв 500мл Нишко бутилка. 31 декември/1 януари 2022/2023 беше вече 2,60-2,80лв бирата. Вчера нямаше бутилка в менюто - само наливно Нишко, т.е. не е много точно сравнението, но... 5,90лв
Сигурно щото ние ще взимаме евро и правят спекулация с цените на наливната бира през лятото
И не знам дали смерихме скъпо кафе, ама еспресо/вода/сода беше по 200 динара, т.е. ~3,33лв. В супермаркета каквото погледнах, беше малко по-скъпо от при нас. Втори път няма наличност на ракията, която харесвам. Предни път поне имаше в склада, тоя път хОй. Направи ми впечатление, че от доста неща нямат количества, в 2 супермаркета в центъра. И не малко магазини се даваха под наем. Трети път отивам, предните пъти и с нощувки - не ми е правело впечатление. Сигурно Асен Василев е виновен, но като гледам какви стават цените в Ниш, след 5 години те ще идват при нас за по-евтино. Преди 3 години всичко беше почти наполовина спрямо София. И щом така става в Ниш, в Белград не ми се ходи 
Путарината също е стабилно нагоре. 8,58лв в посока, 510 динара. Преди е било 390 динара, т.е. 6,50лв. За 3 години +30% общо взето. Очаквам нашия Шенген да ги удари стабилно. Като ги заобикалят едни 1-2 милиона автомобила годишно, лекинко ще изгубят едни 2х40лв от магистрални такси. Плюс не знам си колко милиона от нощувки и още не знам си колко милиона от ресторанти и т.н., покрай нощувките. Границата се мина за 10-15мин и в двете посоки. Други години по това време е означавало... часове часове. На едната путарина ме спряха и в двете посоки, един и същ. И за туристи са изгладняли изглежда. Ще им се наложи според мен рязко да оправят проблемите с границите и високите магистрални такси, щото ще изгубят една много стабилна пара.

Путарината също е стабилно нагоре. 8,58лв в посока, 510 динара. Преди е било 390 динара, т.е. 6,50лв. За 3 години +30% общо взето. Очаквам нашия Шенген да ги удари стабилно. Като ги заобикалят едни 1-2 милиона автомобила годишно, лекинко ще изгубят едни 2х40лв от магистрални такси. Плюс не знам си колко милиона от нощувки и още не знам си колко милиона от ресторанти и т.н., покрай нощувките. Границата се мина за 10-15мин и в двете посоки. Други години по това време е означавало... часове часове. На едната путарина ме спряха и в двете посоки, един и същ. И за туристи са изгладняли изглежда. Ще им се наложи според мен рязко да оправят проблемите с границите и високите магистрални такси, щото ще изгубят една много стабилна пара.
Последна промяна TNT на 09 Юни 2025, 12:01, променена общо 1 път

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да го търся ли как некой бил в центъра да пие кафе и било 10 лв ли беше 8 ли беше ? Може и да не беше в тази тема
Найдох го..капучино или лате било по 3 лв са било 9 лв (което за мен си е кафе нема разлика. само има и мляко). Та се тая, като е 9 лв кара ли те некой насила да си го купиш, а кафето било станало 5.50...като е 5,50 да си го пият сами. А иначе да си го продават ако искат и на 20 лв. В Гърция може да дам 2.50 евро за кафе, но в бг -не. Освен ако не е инцидентно. Ама да ода на едно място всеки ден да пия кафе и да го направят 5 лв - да си го пият сами. Не са монополисти.
Edit. Тениските по 100 кв и маратинки по 400 да ги коментирам ли?
Бяла осмучна тениска на едро е 5 лв. 10 броя е минимума за поръчка.
Така че доксто има кой да дава ич го и не коментирайте даже. Безсмислено е.
Найдох го..капучино или лате било по 3 лв са било 9 лв (което за мен си е кафе нема разлика. само има и мляко). Та се тая, като е 9 лв кара ли те некой насила да си го купиш, а кафето било станало 5.50...като е 5,50 да си го пият сами. А иначе да си го продават ако искат и на 20 лв. В Гърция може да дам 2.50 евро за кафе, но в бг -не. Освен ако не е инцидентно. Ама да ода на едно място всеки ден да пия кафе и да го направят 5 лв - да си го пият сами. Не са монополисти.
Edit. Тениските по 100 кв и маратинки по 400 да ги коментирам ли?
Бяла осмучна тениска на едро е 5 лв. 10 броя е минимума за поръчка.
Така че доксто има кой да дава ич го и не коментирайте даже. Безсмислено е.
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Хехе еми капучино под 6лв няма даже май са нагоре, за теб може да трябва да струва колкото еспресо.
alekangg написа:Така е, ама в Италия и сега хубава пица, даже много хубава е средно 10-12 евро. До 50 долара къде е, а качеството съм уверен, че не е като в Италия
Пицата за която говорех е от най-добрите които съм ял и в Италия не съм ял толкова добра. Вече много рядко ям подобни неща, и ако е, ще е тази. Трюфелна пица с настъргани умбрийски черни трюфели, но това няма значение, а че дублира цената за 4-5 години.
В тоя контекст, ми се струва много скъпо около $20 за джънк пица хът, но дори и някакъв бъргър да ядеш във фаст фуд е вече лесно $20+.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
alekangg написа:Хехе еми капучино под 6лв няма даже май са нагоре, за теб може да трябва да струва колкото еспресо.
Я да ме светнеш какво повече има в едно капучино освен малко мляко и пара, че да струва двойно на кафето, което си е същото ако е само еспресото ?
Както казах докато има кой да ги дава и по 50 лв да го направят се тая.
Не виждам смисъл от тая тема, честно.
А след като имате доста пари в излишък (явно), да зема да ви пратя некой и друг зов за помощ, че има и такива дето нямат $$, а имат болни деца.
Вместо 9 лв за капучино - дарете ги бе!
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Има капучино за 2лв на автомат. Значи над 2лв не трябва да има, кафе 1,50.
Понеже пита, времето за което се прави капучино е поне х2 от еспресо, може и х3 дори.
Аз не давам писал съм или давам 2-3 пъти в годината, та мен ми е все едно колко струват.
Понеже пита, времето за което се прави капучино е поне х2 от еспресо, може и х3 дори.
Аз не давам писал съм или давам 2-3 пъти в годината, та мен ми е все едно колко струват.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да бе по 5 е времето. Откога им се плаща на час на, как да кажа, ъъъ, улични кучета и започва с п. Ахаха.
Ма нема се оплаквсте тогаз 20 кв, 20 лв.. Колкото толкова.
Иначе кафе с надценка па колко да е, 3 лв са му много. Капучиното 5 макс. Всичко отгоре е лаком гъз. Лично мнение.
А, между другото знам три автомата на които кафето е 30 стотинки . Лани, тая година не съм хофил о не вярвам да е станало левче . И не е втора цедка.
Имахме заведение много години се да знам кое как е.
Ма нема се оплаквсте тогаз 20 кв, 20 лв.. Колкото толкова.
Иначе кафе с надценка па колко да е, 3 лв са му много. Капучиното 5 макс. Всичко отгоре е лаком гъз. Лично мнение.
А, между другото знам три автомата на които кафето е 30 стотинки . Лани, тая година не съм хофил о не вярвам да е станало левче . И не е втора цедка.
Имахме заведение много години се да знам кое как е.
Хм,хм...
- TNT
- младши ентусиаст
-
Ква е тая нова простотия с тея такси
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... Xmhkjtdr3Q
Пак някакви наши си фирми си правят каквото искат. То и сега не са евтини уредите, в най-добрия случай цените са сходни. Една част просто ще продължат да си пазаруват онлайн от чужбина, но пак ще го яде масовия българин, който просто влиза в магазина и плаща колкото пише на етикета. Това някакъв опит за саботаж на еврото ли е, поредната схемичка ли е - не знам.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... Xmhkjtdr3Q
Четирите организации за оползотворяване на излезли от употреба уреди са уведомили фирмите от бранша, че вдигат продуктовите такси от 10 на 60%. Това ще се отрази на крайните потребители, тъй като таксите се изчисляват на килограм. Ако досега производителите са плащали по 10 000 - 12 000 лева годишна такса, след увеличението сумата ще стане 100 000 лева.
"Фирмите, които рециклират и преработват електрическите уреди, вдигнаха в синхрон 12 пъти продуктовите такси. Това означава, че ако досега таксата за дребни електроуреди е била 6,7 стотинки, сега става 2 лева на килограм. Според тези изчисления един бойлер ще струва 50-60 лева по-скъпо", каза Василев.
Пак някакви наши си фирми си правят каквото искат. То и сега не са евтини уредите, в най-добрия случай цените са сходни. Една част просто ще продължат да си пазаруват онлайн от чужбина, но пак ще го яде масовия българин, който просто влиза в магазина и плаща колкото пише на етикета. Това някакъв опит за саботаж на еврото ли е, поредната схемичка ли е - не знам.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
TNT написа:но пак ще го яде масовия българин, който просто влиза в магазина и плаща колкото пише на етикета.
Еми да спре да купува така! Да си купи от амазон и готово

Както сам казваш, дори в момента уредите са по скъпи тук. Реално тук като са на намаление, това им е реалната цена примерно в амазон.де

- TNT
- младши ентусиаст
-
Колко от хората 55+ години ползват онлайн магазини ? Да не кажа, че 45+ масово не разбират английски и тегаво се оправят с чужди сайтове. Майка ми не може да се оправи с bestsecrets , заради езика примерно. За някакви 20% от хората - дреме им като одерат кожата на останалите 80%. Също така за дребни неща е лесно. Ама за бойлер, хладилник, пералня и т.н.... нещата с доставките от чужбина са по-различни обикновено.
Но да, дългосрочно така ще се оправят нещата. Като българина започне да спре да купува, когато го цакат. Това важи и за уреди, за дрехи, за кръчми, за почивки, за имоти и т.н.
Но да, дългосрочно така ще се оправят нещата. Като българина започне да спре да купува, когато го цакат. Това важи и за уреди, за дрехи, за кръчми, за почивки, за имоти и т.н.