Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Икономическа тема
Елементарно се вдига цената на нещо независимо от това има ли пари или нема пари...
Достатъчно е основен фактор да си дигне цената (по причини, които си нямат нищо общо с количеството пари) - ток, гориво и натам по веригата всичко ще се дигне. Дори от просто очакване на пазара нещо да се случи и всичко може да отиде по дяволите..поне за известно време.
Моля ви се, това са елементарни неща. На въпросното нещо що му се дига и сваля цената нон стоп ? По тая логика треа да е константа и най-много с ръста на инфлацията да се изменя..ама не е така, нали.
Достатъчно е основен фактор да си дигне цената (по причини, които си нямат нищо общо с количеството пари) - ток, гориво и натам по веригата всичко ще се дигне. Дори от просто очакване на пазара нещо да се случи и всичко може да отиде по дяволите..поне за известно време.
Моля ви се, това са елементарни неща. На въпросното нещо що му се дига и сваля цената нон стоп ? По тая логика треа да е константа и най-много с ръста на инфлацията да се изменя..ама не е така, нали.
Хм,хм...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ами няма как, то ще се вдигне, но за негова сметка друго ще поевтинее. Няма как при дефлационни пари аз да ти ги дам защото си решил, че твоя домат трябва да му се вдигне цената, понеже на Пенчо домата няма да се вдигне. С развиването на технологиите всичко останало ще става по-евтино ако имаш твърди пари. Аз нямам против да си вдигнеш домата, мога и домати да спра да ям, ще мина на краставици.
Ама няма сила, която да ме накара да ти дам повече от дефлационните ми пари защото знам, че утре те ще струват повече, а домата ти не, на всичко отгоре е и заменим.
Ама няма сила, която да ме накара да ти дам повече от дефлационните ми пари защото знам, че утре те ще струват повече, а домата ти не, на всичко отгоре е и заменим.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
Моджо, виж добре мнението на b_u_b_o. Той говори за цените на всичко, докато ти се фокусираш на конкретни продукти.
Ако парите са 'твърди' или близко до твърди(злато) имаш затворена система при която повишение на цената на един продукт води до намаляване на цената на други.
Ако държава Х налее пари в армия и по този начин повиши цените на стоманата(примерно), тя ще трябва да ореже социални разходи, което ще събори цените на дърва за огрев, стоки от първа необходимост, някой здравни грижи и т.н.
Ние разбира се не живеем в такава система и аз честно казано не съм убеден, че тя е решение на всички проблеми.
Твърдите пари и системите около тях водят със себе си други проблеми.
П.С. Цената на биткойн се променя с такива амплитуди, защото 'стоим на хълма на фиатните пари', които се обезценяват спрямо други твърди активи. От гледна точка на златото нещата са други
Ако парите са 'твърди' или близко до твърди(злато) имаш затворена система при която повишение на цената на един продукт води до намаляване на цената на други.
Ако държава Х налее пари в армия и по този начин повиши цените на стоманата(примерно), тя ще трябва да ореже социални разходи, което ще събори цените на дърва за огрев, стоки от първа необходимост, някой здравни грижи и т.н.
Ние разбира се не живеем в такава система и аз честно казано не съм убеден, че тя е решение на всички проблеми.
Твърдите пари и системите около тях водят със себе си други проблеми.
П.С. Цената на биткойн се променя с такива амплитуди, защото 'стоим на хълма на фиатните пари', които се обезценяват спрямо други твърди активи. От гледна точка на златото нещата са други
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ми да де, на всичко....от едно основно като ток примерно -> всичко останало.
Да, главната причина за инфл е паричната маса, но не е само тя. Има и други, които ни крипто ни бипто ще ги премахне.
Нали не смятате, че е така си се печатат пари от нямане какво да се прави и щото ни е скучно.
Няма съвършена система и онова виртуалното нещо далеч не е панацея нито някога ще го бъде. Та е безмислено малко да спорим
)
Да бе дривере, те парите се обезценяват през ден па следващия поскъпват...моля ти се.
Edit. Няма да е държавата дето ще предизвика инфлация (макар че има и тогава начини), ама това не значи че ще изчезне инфлацията само щото валутата била крипто.
Да, главната причина за инфл е паричната маса, но не е само тя. Има и други, които ни крипто ни бипто ще ги премахне.
Нали не смятате, че е така си се печатат пари от нямане какво да се прави и щото ни е скучно.
Няма съвършена система и онова виртуалното нещо далеч не е панацея нито някога ще го бъде. Та е безмислено малко да спорим

Да бе дривере, те парите се обезценяват през ден па следващия поскъпват...моля ти се.
Edit. Няма да е държавата дето ще предизвика инфлация (макар че има и тогава начини), ама това не значи че ще изчезне инфлацията само щото валутата била крипто.
Последна промяна Моджо на 21 Авг 2025, 15:53, променена общо 1 път
Хм,хм...
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Така е, цената на месото се вдига, защото кравите и прасетата са вече застрашен вид, а цената на жилищата се вдига защото по-трудно се строят днес отпреди 50 години 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това че хипотетично като има крипто пари по целия свят , фиатните са изчезнали и никой не печата фиатни пари инфлацията изчезва са утопични сънища . Тоя филм е игран вече преди 2000 години със златото в римската империя . Като не се печатат нови крипто пари , просто ще почнат да Ви плащат по малко - това е напълно естествена реакция на пазара на труда . Тъй като парите са стока със съответното търсене и предлагане за да работи икономиката , цената им ще се повиши при ограничено предлагане . Печалбите на бизнеса трябва да дойдат отнякъде . Не говоря за печалбата от конкретна продажба/услуга а ръста на печалбите на годишна база инвестициите и т.н. Всички икономики използвали някога "твърди" стандарти за валутата си приравнена към злато или други еталони са изпаднали в стагнация и застой в определен момент . Целта на електрическите пари е съвсем друга - пълен контрол над финансите . Крипто технологията е просто един метод за верифициране на транзакциите , в смисъл това е технология аналогична на серийния номер на банкнотата за да се гарантира че не е фалшива . Да , в обръщение няма да има безконтролно количество биткоини но пазарите реагират на такива ограничения и както виждате крипто валутите се роят една след друга което обезсмисля напълно ограничението . Не можете да спрете гората да се разлиства , тоест да върнете икономиката във времената на натуралната търговия .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Jordana написа:...
Убягва ти сърцевината на проблема, защото не виждаш какво става вътре в кухнята.
Ето ти нагледна демонстрация

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Кой ще ги изкара тия пари, та после да ги връща? В страната работят няма и 3 милиона човека.
Какво трябва да стане за да разберете, че това са пари които НИКОГА няма да бъдат върнати. Не само нашите заеми, на всички страни...
По принцип си прав. Само дето има едно условие. Дали ще ги върнеш (а и кога и как) зависи от мястото ти в хранителната верига. САЩ няма да продадат нищо на външни "инвеститори", с цел да погасят някакви заеми. Виж, разни други си продадоха (отдадоха на концесии и т.н.) фабрики, комбинати, авиокомпании, ВиК дружества и т.н. и т.н.
Понеже знам, кой ще скочи с "частен" и "държавен сектор" се сещам, как се прави статистиката. Пак тъпия пример, как Стинката е изял три кюфтета с гарнитура, ти си пил три бири, а аз съм ударил три ракии с три салати и съм паднал под масата (толкова ми и трябват). Но за статистиката сме пили по една ракия, по една салата, по бира и по кюфте с гарнитура за всеки един от нас.
За трите процента инфлация. Аз като дърт (и недоскив) чичак нося цайси. И съм майстор в драскането, чупенето, губенето и т.н. Та имам по два чифта "къси" и "дълги". Сиреч, за гледане и за четене. Та едните "къси" ги издрасках и днес минах през оптиката, да си поръчам нови диоптрични стъкла. Миналата година ги смених за $50. Днес ми казаха $80. И аз така

Та искам да ти кажа, че си плащаме. Дори само лихвите, пак си плащаме. Под една или друга форма. Няма да се учудя, ако след 01.01.2026 по линия на ЕС започнат да се вдигат някои данъци, защото разни западняци ще се размъркат, как едни могат да плащат повече, а други по-малко.
Безплатно е само сиренцето в капана

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
BMW_POWER написа:b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Кой ще ги изкара тия пари, та после да ги връща? В страната работят няма и 3 милиона човека.
Какво трябва да стане за да разберете, че това са пари които НИКОГА няма да бъдат върнати. Не само нашите заеми, на всички страни...
По принцип си прав. Само дето има едно условие. Дали ще ги върнеш (а и кога и как) зависи от мястото ти в хранителната верига. САЩ няма да продадат нищо на външни "инвеститори", с цел да погасят някакви заеми. Виж, разни други си продадоха (отдадоха на концесии и т.н.) фабрики, комбинати, авиокомпании, ВиК дружества и т.н. и т.н.
Понеже знам, кой ще скочи с "частен" и "държавен сектор" се сещам, как се прави статистиката. Пак тъпия пример, как Стинката е изял три кюфтета с гарнитура, ти си пил три бири, а аз съм ударил три ракии с три салати и съм паднал под масата (толкова ми и трябват). Но за статистиката сме пили по една ракия, по една салата, по бира и по кюфте с гарнитура за всеки един от нас.
За трите процента инфлация. Аз като дърт (и недоскив) чичак нося цайси. И съм майстор в драскането, чупенето, губенето и т.н. Та имам по два чифта "къси" и "дълги". Сиреч, за гледане и за четене. Та едните "къси" ги издрасках и днес минах през оптиката, да си поръчам нови диоптрични стъкла. Миналата година ги смених за $50. Днес ми казаха $80. И аз такаАма няма начин.
Та искам да ти кажа, че си плащаме. Дори само лихвите, пак си плащаме. Под една или друга форма. Няма да се учудя, ако след 01.01.2026 по линия на ЕС започнат да се вдигат някои данъци, защото разни западняци ще се размъркат, как едни могат да плащат повече, а други по-малко.
Безплатно е само сиренцето в капана
По тази логика и други трябва да се 'размъркат' защо едни получават по-малко от други за еднаква работа! Но едва ли.... Хранителна верига!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Ясно е, че Канада ще влиза скоро в ЕС и ще ни плащат дълговете, ама не знаех, че ще влизат и в еврозоната и затова им е скочила инфлацията. Винаги може да се научи нещо ново от форума.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Що тъй ся, гуспуда инвиститури? От еврото ли ще да е, Тръмп ли е виновен, пилигримите ли, или лошия Запад?
Ибилин Инвиститурски ша върне ли парите на г-н НеСъмБалък щот съм му дал 300 000 евро, мислейки за внуците си, или няма да ги върни?
Тъпо племе, ей! И депутат го направиха...

Ибилин Инвиститурски ша върне ли парите на г-н НеСъмБалък щот съм му дал 300 000 евро, мислейки за внуците си, или няма да ги върни?
Тъпо племе, ей! И депутат го направиха...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
TNT написа:Имало да става
От времето на Лайф чойс насам все се получава. Смеят се на бабите, дето хвърлят пачки през балконите, а после инвестират във всяка изкопана (често дори и не) дупка на територията

Не мисля, че има някаква разлика.