България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D MHEV и Е60 535d LCI

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от andy » 16 Сеп 2025, 13:55

vicho написа:тия дето пишете 120 явно не сте сядали в нещо с 500-600 коня, да не говорим за 800

от тва дет застига баничката пред него залагам на барем 160-170 да не кажа и нагоре

на 5-тата секунда е на първата лампа, на 7мата е след втората, тия две лампи са на 100на метра една от друга, па вие както искате го смятайте

Стълбовете с лампи са на 30м по стандарт. Вслучая са на не повече от 50-60м.
И нека не си ги мерим в тази тема кой какво и колко е карал, че много разбирачи....

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 16 Сеп 2025, 13:58

vicho написа:тия дето пишете 120 явно не сте сядали в нещо с 500-600 коня, да не говорим за 800

от тва дет застига баничката пред него залагам на барем 160-170 да не кажа и нагоре

Карали сме, споко. Ако сложим, че трафика си е 70-80 (при ограничение 70), не съм убеден за 160-170 скорост :wave: Вижте, че дървото е здраво даже :dunno: Ония в Пловдив с Рейнджа бутна 3 дървета на 100+ години.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Сеп 2025, 14:00

Гледах го няколко пъти и всеки път ми се струва, че закача тая количка по време на гонката и се овъртява :dunno:
Интересно тоя с С класата спрял ли е, или е отпрашил. Количката със сигурност спря и най-вероятно шофьорът и е дал информация на полицията.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Сеп 2025, 14:06

andy написа:Стълбовете с лампи са на 30м по стандарт. Вслучая са на не повече от 50-60м.
И нека не си ги мерим в тази тема кой какво и колко е карал, че много разбирачи....

даже между тия две лампи са 15 метра една от друга , разбирачев ... "прав си", мир да е! да не се окаже само, че е карал с ограничението

п.с. за манг@л@т@ с рейса казах 180 км/ч, оказА се 199 км/ч, тук също съм скептичен със скоростта

п.п.с. карали сте вие да не казвам какво
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Сеп 2025, 14:10

St.Trinity написа:Да не се окаже че "възрожденците" ще излязат прави за една конкретна конспирация? 08:26 — 08:46
Внимателно се слушайте в смисъла и контекста на казаното.
*Обзалагам се че не ставаше въпрос за чип на кола. :paranoid:

Айде, айде, моралистите с техните престъпления, най-праведните от праведните да тези в този клип. И не говоря за поведението им на пътя.

Иначе и аз като го гледам няколко пъти почвам да клоня към 150, че одеве май бързо го изгледах. Което не изключва и 120 напълно, ако така ставаше да се мери скорост...щяха да глобяват по този начин. Лошото е самото подхлъзване, става рязко и няма време да се убие скоростта. Но това пак не променя нещата, че с други коли изобщо не става и близо до това след подобен удар.
Последна промяна Top Gun Maverick на 16 Сеп 2025, 14:20, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 16 Сеп 2025, 14:17

547579673_1801925470413415_8030893704212332243_n.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 16 Сеп 2025, 14:23

Само за референция там, където я гледате, че минава примерно със 120 ако е заварена до долу, до мястото на удара ако има още 150 метра тая кола вече е на 170+. Не знам защо задължително трябва да е карал с постоянна скорост.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 16 Сеп 2025, 14:28

Kroki написа:Снощи след работа отидох до мястото, имаше доста стикери и цветя от Американ Мускъл и това с циците. Липсва едното дърво, а това след него му се е надигнала короната. Не мога да си обесня какво е станало, дано да разберем истината. :cry:

Да, около 20ч бяхме там, но не от американ мъсъл ( че това са една друга група ) а главни организатори бяха Тишо и други момчета които организират американския фест.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D MHEV и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 16 Сеп 2025, 14:31

Capture.JPG

Между отбелязаните стълбове е 30м и минава за малко под 2сек (няма десети в клипа за точност) и колата след това поднася и скоростта пада доста преди удара.
Всеки може да си сметне колко е скоростта. :D
п.с. колата която настига се движи с около 60км/ч
Така че скорост от 160-170км/ч ама друг път
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Сеп 2025, 14:43

bir40o0 написа:https://www.facebook.com/share/v/1FEtUm44TB/?mibextid=wwXIfr

Преди малко пуснаха кадри от катастрофата.

Така- наизуст- 140км/ч… преко сили…

За моторчето на спидометъра- при удар от много време насам при повечето електрически спидометри стрелката си прави каквото си иска. Но както казах- колата може много лесно да се прочете - 12 волта на еку-то и един Форскан… аз лично не бих ровил, бих запалил една свещ за човека и така…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 16 Сеп 2025, 15:21

Top Gun Maverick написа:Айде, айде, моралистите с техните престъпления, най-праведните от праведните да тези в този клип. И не говоря за поведението им на пътя.

Мен ме плаши самото изричане на думата чип в сутрешен блок (в контекста на щампован добитък), това е сериозна червена лампа!
Иначе това им е работата, да оформят общественото мнение като дават гласност на институции и експети за да насочват обществото където им е угодно.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Сеп 2025, 15:52

Не знам защо сега се плашиш след като тази дума стана нарицателно за мозък/съзнание в разговорната реч през последните две години. Когато покрай ковида говориха за чипиране основно с цел подигравки, никой не го ползваше. Сега се ползва масово. И да, на мен също не ми харесва. Да, овчото у нас хората го използва невинно, но това показва, че просто сме готови да ни вкарат каквото им кефне на елита.
Същото е и с плащането с кредитни карти, плащайте, че ви е по-удобно уважаеми клиенти, даже бонус ще ви дадем.

Но викам тука да си остане за катастрофите, че ще навлезем в други теми. Ще я пренеса в конспиративната тема тази дискусия.

Забелязвате ли как от вчера други катастрофи не се коментират никъде? На медиите просто не им е нужно повече от това.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 16 Сеп 2025, 16:01

Според мен кара с не повече от 120-130 просто както казах толкова си може тоя американски варел. Тва ако беше няква нормална кола няма шанс да се разпарчетоса така с тази скорост. Жалко за човека. Тая експертка може да се гръмне с нейните 218 :banghead:
Последна промяна seimo на 16 Сеп 2025, 16:05, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Сеп 2025, 16:01

In_Memoriam написа:Първо Ботевградско го преасфалтираха преди 6-7 години, и след точно 1 година новият асфалт стана на стъкло отново. Което ми напомня за следния пост:
https://www.facebook.com/bojankovmoje/p ... B6jvg689Dl

Аз преди няколко години като коментирах тук случая с въпросния път от поста, колегите ми се подиграваха. Факт е обаче, че след като го преасфалтираха, няма НИЩО общо с това, което беше. Аз може би съм най-често минаващия по този път в тоя форум, поне от активните членове, та са ми много преки наблюденията. След ремонта първия на дъжд на 5та предавка с гуми 255, които не са износени, на 1500 оборота не можех да ускорявам нагоре, колата просто повличаше настрани. Ще кажеш, че не е 2.8и, а 5.0. На сухо при 12 процента наклон, повличаше настрани като настъпиш. Не мисля, че трябва да има път, на който 2.8и на различна от първа предавака да поднася при даване на газ.

Като го преасфалтираха после, нещата бяха коренно различни. От тогава не си спомням да са ставали инциденти, или поне не на всеки дъжд. Само като тръгнеш по пътя сега и се усеща разликата, сякаш нещо спира колата, толкова е грапав асфалтът.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 16 Сеп 2025, 16:02

Интересно, че в централните емисии на БТВ и Нова не споменаха катастрофата.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата