България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 11 Ное 2025, 13:10

Като имаш знак за без предимство, даваш газ и минаваш пред всички :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аз съм писал и преди май, веднъж така засякох патрулка, ама яко :mhihi: Качвах се на Ботевградско, аз влизам от пътя и не съм с предимство, тези обаче просто не ги видях :dunno: Още 10 пъти съм минавал от там и всеки път се чудя как дори не ги видях. Нито бързах, нито нищо - на разходка отивах. Има видимост, обръщам се винаги, огледало гледах, мигача съм пуснал... :dunno: Освиркаха ме, клаксони, отбиха ме и т.н. :mhihi: Според мен обаче те си знаеха що не ги видях, откъде и как са завивали надясно към магазина за килимите, щото ме пуснаха без нищо - аптечка ме накараха да им покажа само :lol:

https://maps.app.goo.gl/8te9wL2AtBLBtNS2A
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 11 Ное 2025, 14:29

Няма какво да ти напишат на това място ако не си им изскочил в тяхната лента. Има двойна непрекъсната линия, за да не се засичат с включващите се към Ботевградско. Тоя знак за предимството е сложен само за да не вземе някой от лентата за ускорение да се забие още в началото в някоя от съседните ленти.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 11 Ное 2025, 14:32

Всички тези картинки из социалните мрежи са направени с цел да създават конфликт>коментари>ангажираност.

Те или показват ситуация, която не би трябвало да съществува в реалността или умишлено пропускат/фокусират се върху част от ситуацията.

Правилният отговор е да не кликаш и да не отговаряш :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Ное 2025, 14:39

Е точно тази я виждаме в реалността ежедневно и се конфликтна точка, защото масово не си знаят предимството. Или наглеят, иначе няма да минат скоро.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 11 Ное 2025, 15:02

Реално всяко включване в път чрез детелина или друго е така регулиран. Как си представяте този от ляво на магистрала със 140 да стои и да дава предимство на някой от път с 40? Детелините на околовръстното същата работа. Знака указва кой е с предимство при престояванията. Нормално е този в лентата си, но не в тези случаи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 11 Ное 2025, 15:42

dankata написа:
TNT написа:Изображение

Гледам в няква страница във Фейсбук пуснаха тая картинка и се пита кой е с предимство. Отваряш коментарите и си ебало майката :mhihi: :mhihi: :mhihi: То се вижда и ежедневно по пътищата.

Туй мяса на слизането от Слатина към Подуене.

В Пловдив има едно баш същото на Коматевско шосе. Последния път като минавах бях тоя левия на картинката и се опитвах да завия по същия начин, но десния кара успоредно с мен до отбивката която е на 100-200м от пресечната ни точка. Незнам какво се опитваше да направи да ме избута да продължа направо ли нямам идея :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Ное 2025, 15:58

точно там не е точно такава ситуацията.
десния си има лента, левият си има лента. ако ти си отляво и искаш да влезнеш в неговата лента, трябва да го изчакаш.

ПС. сега погледнах, баш си е същата ситуация, като на картинката.
има си знак и тн.

нямам идея как е правилно, май зависи в кой момент се видят пилотите. ако десния вижда че има кола в ляво и въпреки това не я пуска е лайно.
ако левият долети, след като десния вече е подминал знака, което там се случва, и въпреки това започне да се тръшка, че е с предимство, тогава той е лайното
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 11 Ное 2025, 16:08

Аз говоря за това място и искам да завия надясно по Копривщица където е табелата за София/Пазарджик.
https://maps.app.goo.gl/v86cTGru1d2dnmnLA

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Ное 2025, 16:16

същата работа.
ако те е видял преди да подмине знака и не те пуснал е лайно, а там наистина не се вижда
ако ти долетиш до него и тръгнеш да му се навираш във вратите, ти си лайно

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 11 Ное 2025, 16:23

Ти коя част от Пътен знак Б1-пропусни движещите се по пътя с предимство не разбираш :dunno: Двамата излизаме успоредно и караме с 50. Дал съм мигач преди да се засечем :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 11 Ное 2025, 16:39

там проблема е, че тези от ляво искат да влязат в дясна лента,
още преди да е започнала прекъснатата линия (веднага след колоната на моста) - и ... стават конфликти :mhihi:

Като на слизане от бетонния мост посока сточна гара и искаш да завиеш след това на ляво по Авксентий Велешки - успех ако не те пуснат и не си нахален в час пик :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Ное 2025, 16:43

а ако не те е видял?
нямам идея кой е прав, аз там никога не натискам тези в дясно, защото те няма къде да идат освен пред мен, докато аз мога спокойно да намаля и да застана зад тях.
нямам проблем да си дам свещеното предимство

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Ное 2025, 16:53

Абе тва си е трики ситуация и не съм сигурен дали е по най-добрия начин измислено в момента това регулиране навсякъде. Аз лично при сливане на 2 пътя(както е в горната ситуация, левия е с 2 ленти, десния с една и продължават в 3) в момента в който свърши непрекъсната линия го третирам като нормално движение по трилентов булевард. Ако съм в средната и искам да мина в дясната, а там има някой - ако е по-бърз от мен влизам след него, ако е по-бавен преди него, а ако е с моята скорост аз намалям за да влезна зад него. Така ми се вижда най-логично и най-безопасно да се случват нещата.

Виж при включване с ускорителна лента там наистина си без предимство и преди да се включиш в лявата ти пропускаш тези в нея. Това го има и на доста софийски булеварди като ситуация, защото имаш влизане няколко метра, но след това дясната става бус лента и си без предимство в престрояването в ляво.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 11 Ное 2025, 17:00

Кво значи не ме е видял като караме почти до отбивката успоредно :mhihi: Бубо по принцип и аз бих направил така ,но тоя излиза най-нагло от път без предимство и без грам да намали. Другото е че в същия момент зад мен е пълно с коли и в двете ленти и естествено тоя зад мен ми се е качил на бронята та не исках да намалям. Покарахме успоредно дадох малко газ докъм 80-90 да мина отпред и завих надясно. Ако имаше някой ушев с камера да ме снима в тоя момент щях да изгоря една прилична сума и така.
Последна промяна seimo на 11 Ное 2025, 17:13, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi / Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от sssssl » 11 Ное 2025, 17:05

seimo написа:Ти коя част от Пътен знак Б1-пропусни движещите се по пътя с предимство не разбираш :dunno: :
Явно никоя част :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата