Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Re: Икономическа тема

Мнение от Exclusive89 » 12 Ное 2025, 9:56

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 12 Ное 2025, 11:31

Бойко:

"Аз като вежлив човек приех работодателите, които поискаха среща. След като всички вкупом объркахме нещата - сега ги оправяме", констатира лидерът на ГЕРБ.

Айде дано има някакви по-сериозни поправки в новия бюджет. То вярно на Бойко винаги схемата му е била 100% увеличение, ама накрая ще е 50%, щото съм готин.... ама такъв абсурд скоро не е имало.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 12 Ное 2025, 11:35

Кои 'вкупом са объркали нещата'? Само те са ги 'объркали'! Работодателите затова не искат да се срещат с тях... Пък и защо да искат, като онези не искат диалог, а само чисто информиране?

Снощи по едно предаване се изложиха едни приблизителни сметки, че сивата икономика е около 10млрд.лв. Ако си съберат данъците, няма да има нужда от никакви увеличения, а дори ще се появи 'излишък'. Да не говорим, колко по-справедливо ще е всичко, нали?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 12 Ное 2025, 11:53

Оправдават се, че са няколко партии в управлението. Но такъв абсурден бюджет не е имало. А процента на преразпределение от държавата на БВП достига и подминава БАЯ по-уредени държави от нашата, с кви ли не социални плащани, обезщетения, инфраструктура и т.н.

В България на минимална заплата работят около 430 000 души, обяви след заседанието на кабинета социалният министър.

Вадим един списък и ей тези ги почваме наред. Като светнат по няколко в една и съща фирма - почваме фирмата. Не може всеки 4-5 работещ да крие целия си доход. Дотука нищо не съм чул за изсветляване на сивия сектор. Не може на мен да ми вдигат с 100-300лв всяка година данъците, а други да крият по ~1000лв месечно. То дори при проста сметка, от 1 по-стабилно криещ ще вземат колкото от ~10 осигуряващи се на МОД и плащащи и сега.

Ся реалността е, че познавам хора на 1500лв , осигурени на минимална. При същия разход за работодателя, тея хора ще почнат да взимат по ~1200лв. Ще им спрат и детските, щото няма да се "класират". Ама трябва и справедливост. Аз плащам в пъти повече данъци, за моето дете няма детски, не получава и привилегия за ясла/градина/университет/стипендия. На практика в момента си наказан от държавата, ако си плащаш данъците. А хората, които трябва да взимат 1200лв, като си платят данъците... да си стегнат гъза, да си повишат квалификацията и да спре да ги мързи. Знам, че има много хора в държавата, да не кажа повечето са подплатени и заслужават повече. Ама също така и не познавам нито 1 човек на под 1500лв, който да не е мързелив и необразован.

Държавните служители са отделна тема. Тотална неефективност цари навсякъде, във всяка институция, а решението е да ги наградим с повече бонуси и заплати. Аз като не съм си приключил проектите на работа, не получавам бонус :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Ное 2025, 12:30

Синдикатите са узаконена мафия навсякъде по света. Очевидно в случая изпълняват поръчките на правителството, като ползват членовете си като заложници, които изкарват по площадите по поръчка и след това им хвърлят някакви трохи.

За бюджета уж има закон, който ограничва държавните разходи до 40% от БВП. Не, че 40% не е пак дефакто държавен капитализъм, но явно им е малко :mhihi:
Важното е, че в конституцията пише, че България е с пазарна икономика. :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 12 Ное 2025, 13:36

След като излезнаха бонусите къде какви бонуси са раздавани, сега излезнаха и къде не са раздавани :no:

Ето какви примери даде депутатът за нулеви или ниски бонуси в администрацията през 2024 г.:

"Служба „Военна полиция“ към МО – 0.00 лв.
Председател, Комисия за защита от дискриминация – 1500 лв.
Ръководител, Бюро по защита на застрашени лица – 3500 лв.
Директор, Дипломатически институт – 2909.17 лв.
Председател, Национална компания „Индустриални зони“ – 2000 лв.
Главен директор, ГД „Охрана“ – 1216 лв.
Председател, ДКСИ – 0.00 лв.
Председател, ДА „Безопасност на движението по пътищата“ – 0.00 лв.
Председател, ДА „Архиви“ – 4349 лв.
Председател, ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ – 0.00 лв.
Фонд „Научни изследвания“, МОН – 0.00 лв.
Фонд „Условия на труд“ – не се изплаща ДМС
Фонд „Енергийна ефективност и ВЕИ“ – не се изплаща ДМС

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ – 0.00 лв.
Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ – 0.00 лв.
Изпълнителна агенция по лозата и виното – не се изплаща ДМС
Изпълнителна агенция по горите – 0.00 лв.
Басейнова дирекция – Западнобеломорски район – 804.24 лв./човек
Басейнова дирекция – Черноморски район – 807.14 лв./човек
Национален филмов център – 27 099 лв. за 12 служители
Национален център за информация и документация – 20 923 лв. за 7 служители
„Български пощи“ – не се изплаща ДМС
Национален военно-исторически музей – 0.00 лв.
Национален борд за разследване на произшествия – не получават ДМС
ЦСМП – Стара Загора – 958 лв./човек
Районни центрове по трансфузионна хематология (Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора) – под 3200 лв./човек
Комисия по досиетата – не се изплаща ДМС
Председател, НАПОО – 5775.00 лв.
ГД „Изпълнение на наказанията“ – 608 лв./човек
ИА по селекция и репродукция в животновъдството – не разпределя ДМС
Национална комисия за ЮНЕСКО – не се изплаща ДМС
Холдинг БДЖ ЕАД – не се изплаща ДМС
Национална комисия за борба с трафика на хора – 0.00 лв.
Централна комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни – 0.00 лв.
Национална агенция за оценяване и акредитация към МОН – 0.00 лв.
Национален съвет за интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН – 0.00 лв."

На мен тези ми направиха впечатление :dunno: Вероятно в много от тези служби и НАИСТИНА има хора на минимална заплата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 12 Ное 2025, 14:13

Съмнявам се да има държавен служител, който да е на минимална заплата!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 12 Ное 2025, 14:26

Има, има. Веднага намерих - https://bntnews.bg/news/zaradi-lipsata- ... 7news.html
В обществения на минимално възнаграждение са наети около 32 хиляди души.

Аз съм виждал преди години в НАП, залепена на табло, докато чаках. От там го има друго - те кво правят там на минимална ? Дали не са там за някой рушвет ? :wave: В ДАИ бяха изкарали скоро някаква статистика, че и там са на някви заплати по 1100-1200лв, ама сигурно правят толкова на ден.

Накратко за мен от тея 430 000 на минимална, не знам дали има и 30 000 реално работещи и получаващи толкова. В частния сектор са на ръка, а в държавния... схемичка/рушветче :bchug:

Ето сега се сетих за друга схема - социални програми за заетост. Почти всички са на минимална. Веднъж изкоментирах едно заведение, че само ученици работят в него все едно... па то се оказа, че целия персонал нает по няква програма за 6-12 месеца. И после минават по друга програма или взимат следващите абитуриенти :wave: Всеки знае и вижда такива неща около него, освен държавата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Ное 2025, 15:41

https://news.bg/politics/byudzhet-2026- ... savet.html

Минималната работна заплата от 1 януари 2026 г. ще бъде 620,20 евро (1213 лв.), което представлява увеличение от 12,6%. Тази промяна се очаква да засегне около 600 хиляди работещи.

Сега вече ще станат 600 000. 1/5 някъде.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Ное 2025, 4:44

Тая кака, какви ги говори ...

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 14 Ное 2025, 18:05

BMW_POWER написа:Тая кака, какви ги говори ...

Мда, казва се фиктивен износ, преди години данъчните хванаха Лукойл, че уж изнасят горивата, но всъщност си ги продават в техните си бензиностанции(и така крадат акциз и ДДС), и този дето ги хвана после получи инфаркт.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 15 Ное 2025, 1:26

TNT написа: Аз като не съм си приключил проектите на работа, не получавам бонус :dunno:

Ами пробвай да си повишиш квалификацията и да спре да те мързи... :yes: :mrgreen:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи... :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Ное 2025, 11:31

https://news.bg/finance/rekordno-niska- ... a-nsi.html

"Безработицата в момента е на изключително ниско ниво. Ние преди няколко дни обявихме данни за безработицата. Както виждате, 3,4% безработица е изключително ниска. Може би никога в България няма да имаме безработица под 3 процента. Така че това е рекордно ниска безработица."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 17 Ное 2025, 15:36

https://trafficnews.bg/komentari/prez-2 ... Q6nE5R-KIA

През 2015 г. полицаите протестираха, за да запазят ранното пенсиониране, сега искат да работят до 60
Аргументите им рязко се промениха, след като получиха възможност да вземат едновременно сериозни заплати и пенсии
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Ное 2025, 17:19

Истината е проста и се води от един много стар, но мъдър лаф - който, каквото и да ти говори знай, че става дума за пари.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата