България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ivanski_2 » 12 Ное 2025, 23:44

Диего не знам, не съм сигурен че искаш жена ти да си кара спокойно с 90 извън града и някой да и излезне пред нея неочаквано и тя да трябва да отбие ..... понеже знаеш колко е хубава инсфраструктурата ни и какво има около пътя, демек влиза с 90( ако ще и до 30 да е намалила ) в канафката с Х-а и ....какъвто и е бил късмета, пристрастен си и не мислиш реално. Сигурен съм че ако тя е там няма да мислиш така пак казвам.

Ако искаш няма проблем, еднага г-класа има буркан, вадя го и кажи къде ще карате да опитаме, нищо няма да стане вие ще си отбиете извъня пътя най спокойно и ще ми покажеш и ще разбера че съм в грешка ......
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 13 Ное 2025, 0:09

Don_Diego написа:И поясни моля те, кое му е “робското” на мисленето ми защото аз просто изказвам другата гледна точка и защо са минали по конкретния начин, както и какво точно куца на цялата ситуация. Реално хора, които си нямат представа от подобни неща (дефанзивно шофиране, охрана, протоколи и тн), няма как да разберат какво им се говори и да видят другата гледна точка.

Другите глупости за газенето няма нужда да се коментират, но къде видя офанзива, че да ми карат дефанзивно? Никой никъде не учи никой, да създава ситуации, това ти го гарантирам. Имаме една групичка малкопи*ковци, дето до сега им се е разминавало, няма да е още дълго.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 13 Ное 2025, 0:35

Да съм някоя 50-60 тонна пълна композиция срещу тях, пък колкото и да светкат няма да мръдна и см. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Ное 2025, 3:54

Ако карат бавно тогава някой ще снима и ще пита Виктор в сутрешния блок що карат бавно и правят задръстване . Ако карат бързо някой снима и пита що карали бързо ...Българина е винаги недоволен и другите са му виновни ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 13 Ное 2025, 6:39

seimo написа:Леко се съмнявам че тоя от видеото е отбил. По-скоро изглежда като да се е забил на пожар в банкета за да избегне сблъсъка и още им благославяше майките преди да се успокои и да потегли отново. Между другото някой има ли идея какво е това :dunno:
IMG_20251112_224029.jpg
Катафалка

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 13 Ное 2025, 8:03

Сетих се нещо.
Тези професионалисти с лампите не трябваше ли да избутат тези пред тях, ако им е толкова важно да минат?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Ное 2025, 8:11

https://nova.bg/news/view/2025/11/12/51 ... %81%D1%82/

Ако е вярно ще се окаже, че участъците със средна дават резултат, особено когато дойдат глобите...
Сега вариантите са два. Или ги връчват и всички се успокояват, или се правят на хубави и кажат, че е било досега гратисен период, хората да се успокоят, че ще е почти все така и пак да се нашият като този път им ги връчат.

Вчера една лелка се вайкаше как от Пловдив от към Труд до Калофер и после от там дотук имало много трафик с 60 и много се изнервили в колата. Неделя нали следобед, ама средната е виновна, че нямало къде да се изпреварва. :dunno:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Ное 2025, 8:24

От с.Труд до Калофер няма мерене на средна скорост...

Тази сутрин, в 06.20ч, видях две-три учебни коли по улиците в Пловдив! Явно все пак упражняват каране в тъмната част на деня...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 13 Ное 2025, 9:52

ildivvy написа:От с.Труд до Калофер няма мерене на средна скорост...

Тази сутрин, в 06.20ч, видях две-три учебни коли по улиците в Пловдив! Явно все пак упражняват каране в тъмната част на деня...

Освен това този участък винаги е бил много натоварен и там бързо не може да се кара. А в пиковите часове си става задръстване и колоната спира до 0 км/ч. Нищо общо няма със средната скорост.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 13 Ное 2025, 10:26

Не съм навлизал в подробности, но на пръв поглед клипчето с кортежа на НСО ми прилича на активно мероприятие с цел очерняне на льотчика.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Ное 2025, 10:29

TheDriver написа:
ildivvy написа:От с.Труд до Калофер няма мерене на средна скорост...

Освен това този участък винаги е бил много натоварен и там бързо не може да се кара. А в пиковите часове си става задръстване и колоната спира до 0 км/ч. Нищо общо няма със средната скорост.

+1 От години минавам всеки ден по този маршрут и няма никаква връзка със средната скорост. Иначе точно учебните коли правят не малко забавяне сутрин по нея.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Ное 2025, 11:21

Как да няма общо като виждам на всички места с камера за средна при ограничение 50 МАСОВО се намаля на 35 :mhihi: защото мислят, че мерят моментна? Та сега как очаквате от хора, които не знаят, че тези камери не са за моментна скорост да знаят как това е участък в който не се мери средна? :mhihi:
Другото, масово откакто пуснаха отсечката тук ме питат колко било ограничението за скорост между Казанлък и Стара Загора...викам Ягода, 90. Е как 90, нали има знаци 50-60, значи доста по-малко трябва да е...
Та как очаквате тези хора да не намалят на 30 на всяко 50 и после ластик до 80? :mhihi: Като няма трафик. Като има...не могат да ускорят до 80 защото на друго ограничение някой вече е направил тапа, както е на Труд - Баня участъка. :mhihi:
Та много общо си има, откакто медиите облъчиха хората, че се мери скорост от тези камери, 90% намалят прекалено много. Вчера слушам другото, КАТ почва акция гуми, трябва да сте със зимни гуми по закон от не знам си кой ноември...всяка година тая лъжа ей и всеки се връзва.

msi200 написа:Не съм навлизал в подробности, но на пръв поглед клипчето с кортежа на НСО ми прилича на активно мероприятие с цел очерняне на льотчика.

Няма такова нещо, имаше базици в началото и толкова. Хората въобще не се дразнят на Радев в момента, поне не и за това, съвсем друга е работата.

П.п: Катафалката от снимката повече прилича на папамобила. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Ное 2025, 11:42

kiko написа:Ето едно смислено мнение от бившия им шеф: https://offnews.bg/politika/nso-karalo- ... Ch_iqCqrVw

Сега го виждам това.... 1 към 1 с каквото говоря аз ама никой не иска да приеме :bchug:

Според службата поведението на снимащия шофьор е арогантно. След като шофьорът не е реагирал на светлинния и звуковия сигнал да освободи пътното платно, НСО са преценили, че колата движеща се срещу тях е заплаха за охраняваното лице. Колата им застанала в позиция, готова да посрещне евентуален удар срещу охраняваното лице и така да го предпази

За да нямате подобни драми на пътя с кортежи и други ППС със специален режим, ето какво да правите (не е написано нито в здвп, нито в правилника за прилагане на здвп, но е това което очакват "бабаитите") като се натъкнете на такова животно:

Ако идва зад вас - на двулентов път: намаляш, пускаш десен мигач и се прибираш максимално вдясно. В градски условия - следите накъде се опитва да мине и според това реагирате и правите необходимите маневри за да осигурите коридор.
Ако се движи срещу вас на двулентов път: намаляш, пускаш десен мигач и се прибираш максимално вдясно. Няма нужда да се скача в канавки, дерета и да се катерите по дърветата. Просто дайте сигнал, че сте ги видели и ще дадете път.
Ако е официален кортеж винаги ще има пилотна кола отпред, която би трябвало да се движи на средата на пътя. Ако е така правите горното и проблем няма да има. Ако е екип (тези дето се движат в пакет) едва ли ще карат по този начин защото оперативната е само 1 и ще е зад основната кола. Там проблем нямате, но все пак имайте готовност да се приберете леко вдясно

Гарантирам, че никога няма да имате проблем подобен на този в клипа :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 13 Ное 2025, 12:04

Top Gun Maverick написа:Как да няма общо като виждам на всички места с камера за средна при ограничение 50 МАСОВО се намаля на 35 :mhihi: защото мислят, че мерят моментна? Та сега как очаквате от хора, които не знаят, че тези камери не са за моментна скорост да знаят как това е участък в който не се мери средна? :mhihi:

П.п: Катафалката от снимката повече прилича на папамобила. :mhihi:

Пак ти казвам от години пътувам всеки ден по два пъти по този маршрут като винаги тръгвам от Сопот по едно и също време разбирай минута и пристигам в Калояново пак по-едно и също разбирай плюс минус 1-2 минути според трафика. Та по тази конкретна отсечка няма абсолютно никаква разлика откакто са въвели средна скорост :D Иначе това от снимката и аз първоначално помислих че е катафалка и викам евала на НСО предвидливо си карат и катафалка ама после като се загледах е твърде високо за такава май или е няква специална каквато не съм виждал.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 13 Ное 2025, 12:06

Диего, проблема е в злоупотребата с този режим на движение най-вече, а не как да се спазва той. Ако се използва само когато наистина има нужда(а това е толкова рядко, че даже почти никога), хората ще се съобразяват. Ама да очакваш всички да скачат на спирачките и да се свиват по ъглите, щото някой лайнар е решил, че е много специален и не може да се движи според здвп... Да ти кажа и аз изпитвам негодование когато срещна такива и им правя път, ама със сигурност не както правя на линейка или пожарна.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата