Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Икономическа тема

Мнение от alekangg » 02 Дек 2025, 16:24

driver69 написа:Също така не е редно да нямаме таван на МОД и дама с успешна кариера да се мъчи с правенето на дете, с раждането му и всичко около това, а накрая да получи фиксирана сума през втората година от майчинството (не че сегашната ситуация е справедлива, но вече е такава, не е нужно да я правим по-лоша).

Това ще се приемно много скоро, даже де чудя как издържа десетилетия.
В нито една страна в света поне от развитите, няма такъв филм като у нас или години наред майчинство.
Втората година било малко,
трета хич ама може.
Масово има жени с две деца и за 10 години са се появявали на работа сумарно за 2 години. И на всичко отгоре според народа е зле!
В цял свят майчинството е 5-12 месеца, вземе се информирайте малко.

Единици имат повече като Швеция с 13-14 месеца.m
Да не горим за след това, дето има сопол и болничен на родителя и взимат по 30-40 дни на година. Това пак е супер рядко, а у нас масова практика

ентусиаст
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от driver69 » 02 Дек 2025, 16:32

Даже сме живели извън България, та имаме някаква информация.
Това е от хубавите неща тук - с орязване на майчинството най-много да станем още по-застаряваща нация (не че стария континент изначално не е...).

Според мен е по-добре да стимулираме хората(особено работещите) да правят и имат деца - вероятността да ги наследят други допринасящи за икономиката индивиди е огромна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 02 Дек 2025, 16:33

И е едно от малкото хубави неща на нашата система.....

Родителите(особено майките), трябва да прекарват максимално много време с децата си в тези първи няколко години.

Оставянето на бебета в ясла, за да гони жената кариера е тотално извращение за мен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Дек 2025, 16:44

Че кой е казал, че е лошо?
Дадох пример, че у нас е в пъти по-дълго, дори най-дългото или едно от най-дългите в света и пак се реве как е малко.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 02 Дек 2025, 16:47

Какво ги правят тия 5 месечни бебета като свърши майчинството на ясли ли ги дават :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Дек 2025, 17:09

TheDriver написа:И е едно от малкото хубави неща на нашата система.....

Родителите(особено майките), трябва да прекарват максимално много време с децата си в тези първи няколко години.

Оставянето на бебета в ясла, за да гони жената кариера е тотално извращение за мен.

+1 даже са малко 2 години ако ме питат мен. Не е задължително да са платени на 100%.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 02 Дек 2025, 17:12

seimo написа:Какво ги правят тия 5 месечни бебета като свърши майчинството на ясли ли ги дават :shock:

Това е техен проблем, в щатите е и по-кратко - след това или наемаш нани за $2-3к месечно според щата, или викаш бабата от БГ да гледа :ok:

Този стандарт не е дошъл безплатно.
Последна промяна 3186 на 02 Дек 2025, 17:14, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 02 Дек 2025, 17:12

Майчинството е една от малкото смислени социални придобивки. Мен ако питаш майчинството/бащинството(споделено) трябва да е към 7 години + още 7 на половин ден. Поне ако искаш да отглеждаш смислени хора. Децата се учат основно от интеракции с възрастни, а не от себеподобни. Дори агнетата като позакрепнат ги хвърлят в статодо с другите овце, а не ги делят малките отделно с една лелка на 10-15 броя която да им бърше гъза като се усерат и до там. И според мен тепърва ще се променя там дето ги даваме за пример колко е малко, щото и без това човешкия труд става все по-непотребен и може би най-смисленото в което можеш да си прекараш времето е да направиш хора.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Дек 2025, 17:16

За кво да има деца, нека да вдигнем заплатите на полицаите :clap: 20 заплати е подигравка при пенсиониране. Нека са 35! :clap: А прокуратура, съдебна система ? Там минималната трябва да е поне 6000лв, всички престъпници са затворени, с присъди :clap:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 02 Дек 2025, 17:23

Моджо написа:
+1 даже са малко 2 години ако ме питат мен. Не е задължително да са платени на 100%.

Точно :yes: Много по-ценна е защитата, която трудовото законодателство им дава.

С жена ми така си бяхме подредили нещата, че да имаме достатъчно средства за периодът в който не се плаща, че да не се налага тя да работи.
Сигурно съм се лишил от някакви глезотии, ресторанти и карания по пистите, но това което сме получили в замяна е много по-ценно.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 02 Дек 2025, 17:25

Като цяло може да се каже, че завиждам на жената, че прекарва толкова време с децата. :yes:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 02 Дек 2025, 17:39

Kroki написа:Като цяло може да се каже, че завиждам на жената, че прекарва толкова време с децата. :yes:

И аз все предлагам тя да бачка, пък аз ще ходя на разходка в парка с детето :mhihi: :mhihi: :mhihi:

От моето поколение почти никой не е ходил на ясла, но пък и бабите ни се пенсионираха на 55 и са ни гледали :dunno: Тоя филм обаче повече години в пенсия, отколкото на работа... трудно да стане пак.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 02 Дек 2025, 18:19

А бе... не е баш за завиждане, било то на жената или на мъжа, а си зависи главно от това колко е палаво детето/децата :ok:

И аз, и жена ми, сме по 365/24/7 с децата откакто са се родили - тя на 100%, аз през час-два като си почивам от работа (работя си от вкъщи), ама не съм сигурен дали нейното е баш за завиждане, или пък моята "почивка с децата" е почивка съвсем :roll: :mhihi:
Май като се замисля, понякога нямам търпение да дойде по-скоро момента да побачкам, че понякога наистина ми е дошло в повечко :ok: Ама айде да кажем, че моя големия е дивак, и грам нито се пази, нито пази околните, нито къщата - нищо. И само треперим да не се пребие :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Предишна

Назад към Извън Темата