Препоръчайте кафемашина за еспресо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Препоръчайте кафемашина за еспресо

Мнение от TNT » 19 Май 2025, 12:55

Подобно е, с philips e, т.е. кръстато.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Май 2025, 13:03

Не е ли нещо по-малко? М5х12, поцинковано и с фрезенкова глава не е нещо рядко... Дали е за имбус или за кръстата отвертка едва ли е важно!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 19 Май 2025, 13:56

И главата трябва да е същата, за да пасне точно и плътно на цедката.

Искам и първо да намеря, тогава да правя нов опит за разглобяване, иначе оставам без кафемашина :mhihi: Сега просто има дъх на старо загоряло кафе :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Май 2025, 14:23

Значи такова
https://www.barista-shop.gr/en/spare-pa ... -m5x8.html

Гоогле - гаджия модел шоуер скрю

Gagia.... shower screw и си избирай като какво е пък в евроболт си го купи после
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 19 Май 2025, 14:54

На такова прилича. M4X8 или M5X8 ще е, и двата варианта ги има изглежда.

От тея Евроболт не мога да поръчам онлайн, а са ми далече и трябва отпуска да взимам за 2 болтчета :kuku: Ще видя какво ще измисля, намерих и още 1 железария наблизо - ще пробвам и там. Ако главата е същата, може и да си срежа.

Благодаря за идеите и помощта :bchug:

П.П. На всички много им се работи. Писах в магазини за части за кафемашини през формите им в сайтовете, през фейсбук страниците им - никой не отговаря даже. Ако трябва да си взимам отпуска да обикалям по сервизи - тя кафемашината струва по-малко :no:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 06 Дек 2025, 9:34

Пичове, след като изпробвах (купих) няколко кафе машини, пълни автоматици, вече съм убеден че тези машини не стават за перфектно или почти перфектно еспресо :no:
След няколко месеца искам да купувам друга машина, а тя ще е полу автоматична, за сега чуденката е между следните.
https://www.maxicoffee.com/machine-expr ... 8GzbkctJlY
и
https://www.maxicoffee.com/machine-expr ... 07581.html

Видях какви са характеристиките и разликите. Разликата в цената не е малка, но дали си заслужава по-високата цена. 90% ще се използва за еспресо и много ама много рядко за кафе с мляко...

Разбира се не изключих и Lelit'a, която беше предложена от колегата преди години
https://www.maxicoffee.com/machine-expr ... -6383.html
Готов съм и на други предложения, честно казано не ми се дават повече от 1000 евра за машина, все пак на ден ще се правят около 3-5 кафета максимум.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Дек 2025, 10:38

Разбира се, че не си заслужава, дори ако беше много по-малка разликата, чак се смея кой идиот ще даде 2к евро за Sage...

Гледам, че Лелита дори е по-евтин, та не знам какво се чудиш. От тези трите, без да се замислям, бих взел Лелита.

Иначе е ясно на всеки, че всички автоматчици са еднакви боклуци, ако се гони еспресо, без значение дали са 500 или 2500 евро, разликите са минимални, но при всичко случаи това което излиза е идентично и много далеч от еспресо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exclusive89 » 06 Дек 2025, 13:27

Благодаря за отговора, колега. :yes: За автоматиците съм абсолютно съгласен!!! :ranting:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Мнение от bereta » 06 Дек 2025, 23:02

За да пиеш добро еспресо кафе ти трябва отделно мелачка и отделно кафемашина. Дори Лелита в този комбиниран вариант е доста голям компромис. Сейджа изобщо не го помисляй като вариант. И задължително с кафе зърна от пекарна.
Ride on

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 07 Дек 2025, 2:07

Exclusive89 написа:Пичове, след като изпробвах (купих) няколко кафе машини, пълни автоматици, вече съм убеден че тези машини не стават за перфектно или почти перфектно еспресо ........
Готов съм и на други предложения, честно казано не ми се дават повече от 1000 евра за машина, все пак на ден ще се правят около 3-5 кафета максимум.

Това дето си постнал все комбинирани е ни рак ни щука един вид. Не казвам, че са лоши но....Аз бих избрал тази комбинация:
- https://www.espressocoffeeshop.com/en/e ... tage-220_v
- https://www.espressocoffeeshop.com/en/c ... et_up-15bl
За под 1000 евра обикновената Silvia пак с някоя от мелачките на Eureka Mignon. Обикновената вече над 10 год. я имам, но в pro версията гледам са направили фабрично това което се изпитваше от ентусиастите вече доста години за направата на перфектното еспресо. Висока е цената, но пък има и защо. Зависи от гледните точки на всеки.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exclusive89 » 07 Дек 2025, 9:19

Много добри предложения, благодаря! :bchug: Както споменах, не бързам, но вече съм сигурен, че ще направя един добър сет. :yes:
Sage, отпада напълно като избор.
И задължително с кафе зърна от пекарна.

Така правя и сега, но с Delonghi PrimaDonna Exclusive (уж висок клас) нещата не се получават :censored:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Дек 2025, 11:11

Ранчилото с пид е безобразно скъпа и не си струва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Дек 2025, 12:15

Многократно е коментирано в тая тема за кафе автоматите , че няма смисъл да се взема такъв скъп автомат за еспресо . Кафе групата която завира кафето е една и съща и при тия 400лв и при 2400лв машинка . Хората питат четат и накрая си купуват това което са си наумили . После кафе автомата не ставал , заради твърде завишените нереални очаквания . Освен това автомата също си има някои тънкости при настройката . Забелязал съм че много хора си купуват автомат от най скъпите и не настройват нищо , щото смятат че машината е настроена в завода . "кафето" което правят в 90% от случаите е горчива чорба ...Ако ще се минава на ръчка и ще се прави по фън шуя на кафето , трябва не много скъпа читава ръчна машинка но задължително с ПИД контрол и мелачка от висок клас . Мелачката е основния момент при такъв сет , дори по важна е от допълнителните атрибути които неизбежно ще се накупят от после . ПИД контрола и мелачката - това са двата основни момента . Пид контрола не е само електронно показване на температурата , това е плавно управление на зададената температура . Бойлера е постоянно включен и реотана нагрява постоянно което дава стабилна зададена температура при разход на вода. При механичен термостат температурата постоянно ходи нагоре надолу с доста градуси а това е критично важно . Затова много от ръчните машинки като ранчилата например , ги правят с огромни масивни бойлери за да имат инертност към разхода на топла вода .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Дек 2025, 12:20

На 100% съгласен, но има и други фактори.
Няма и не познавам никой, който да си е купил скъпа мелачка и евтина машина като стартова техника, нищо че това е правилната комбинация.
Всеки, ама всеки един започва по обратния ред и след време, ако иска и израсне, нещата се променят.

Ако идва от автомат, няма смисъл да скача кой знае колко на дълбоко, а и цените там са други.

Писано е вече кое е удачно и кое не толкова.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exclusive89 » 07 Дек 2025, 15:08

Jordana написа:Многократно е коментирано в тая тема за кафе автоматите , че няма смисъл да се взема такъв скъп автомат за еспресо . Кафе групата която завира кафето е една и съща и при тия 400лв и при 2400лв машинка.

Това вече ми е ясно, макар и малко късно :banghead:

Благодаря на всички за мненията и насоките! Огромно благодаря на @alekangg!! че отдели време и ми обясни неща, които не знаех :yes: :lalala: Като направя сета, ще се похваля :)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата