Демографска криза

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Демографска криза

Мнение от Spunky » 03 Апр 2026, 18:42

Според мен, чакането за точния момент за имане на деца, като всичко ти е наредено, е подхлъзване и безброй примери показват, че във който и да е момент да се родят, ще се оправите. Реално е извинение и на много им минава момента, после става по-трудно. В БГ виждам около мен все повече млади семейства, на по 20ималко, които раждат, докато повечето от моята възраст приятели и познати, все още чакат момента...

Ето едно видео, което дава идея за динамиките на раждаемостта в по-богатите държави и защо в щатите проблема е по-малък от където и да е в развития свят

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 03 Апр 2026, 18:53

Аз имам малко противоречиво мнение по темата :mhihi:

Деца не се гледат с пари :mhihi: . Както и leviatan каза, има обратна корелация между повишаването на доходите и раждаемостта.

Аз мисля, че има 3 основни фактора:

- Това да имаш деца масово да се възприема като върховен символ на успех и обект на желание; да е нещо готино; да е в лицата ни постоянно. А не както в момента пари, коли, почивки, скъпи вещи и т.н.
- Хората да живеят сред деца, децата да не са нещо, което срещаш рядко в ежедневието си, да не са нещо което седи в детския кът докато възрастните се забавляват отделно. Има и научни изследвания по темата - когато не се сблъскваш с деца, шансовете да имаш свое намаляват.В тоя ред на мисли "adults only" пространствата са "пръв враг на...." :mhihi:
- Жените раждащи и отглеждащи деца да са издигнати в култ и като цяло раждането и гледането на дете да е високо в ценностната система на жените(почти като при тия от Ергенът :mhihi: ). Отново е доказано, че това дали дадена двойка ще пристъпи към опити за дете зависи основно от жената. Челен пример - Монголия

Всички останали фактори са незначителни :mrgreen:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 06 Апр 2026, 11:43

Вие май не излизате навън да видите колко много хомосексуални мъже и жени има вече... :dunno:

Мъжко дупе не съм чул да хване още...нито жена да свърши мъжката работа :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Апр 2026, 11:47

Нещата значи изглеждат непоправими. От тук нататък сме само надолу. Ако трябва рязко да се променя ценностната система на цялото население, значи сме загубени.

TheDriver написа: и като цяло раждането и гледането на дете да е високо в ценностната система на жените(почти като при тия от Ергенът :mhihi: ).

С това положението все по-масово става "ако случайно се направи 1 дете - някоя баба да го гледа, джуки, екскурзии, заведения" и т.н. Една бивша колежка, която има кой да я води по Хавай и Малдиви, директно си каза - на мен още ми се обикаля и живее. Ми на 32 още ти се обикаля и живее - няма лошо. След още няколко години "екскурзовода" ще каже "следващата" :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 06 Апр 2026, 12:35

Има положителни примери по света в тази посока - промяна в ценностите и нагласите или задържането на старите въпреки културният натиск. Такива са Монголия(промяна), Казахстан(промяна), Полша(промяна), Израел(задържане) и донякъде САЩ.

Дори у нас виждам положителна промяна в някакви групи от хора в различни слоеве на обществото. Вероятно тези мои наблюдения са изкривени от факта, че съм в някакъв балон от хора с по няколко деца, но все пак...

Аз и жена ми в частност имаме своя малък принос за промяна в тези нагласи и ценности сред малка група хора и знам, че е възможно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Апр 2026, 12:43

Като бях в Полша, на третия ден започна да ми прави впечатление колко много двойки виждах с 3 деца. Поляците със сигурност са хванали посоката в доста сфери. Демографията обаче е една лонг-търм игра. И колкото по-дълго върви в грешна посока, толкова по-тегаво става.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 06 Апр 2026, 15:29

TNT написа:... Ми на 32 още ти се обикаля и живее - няма лошо. След още няколко години "екскурзовода" ще каже "следващата" :dunno:

Като бях на 20 си задодох въпроса за това кога ще се наживеея. Различни примери имах - 30, 40, 50 но накрая реших да живея цял живот и затова направих децата в 20те ми години. Сега съм на 40 и си живея живота.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 06 Апр 2026, 16:08

TheDriver написа:
Аз мисля, че има 3 основни фактора:

- Това да имаш деца масово да се възприема като върховен символ на успех и обект на желание; да е нещо готино; да е в лицата ни постоянно. А не както в момента пари, коли, почивки, скъпи вещи и т.н.
- Хората да живеят сред деца, децата да не са нещо, което срещаш рядко в ежедневието си, да не са нещо което седи в детския кът докато възрастните се забавляват отделно. Има и научни изследвания по темата - когато не се сблъскваш с деца, шансовете да имаш свое намаляват.В тоя ред на мисли "adults only" пространствата са "пръв враг на...." :mhihi:
- Жените раждащи и отглеждащи деца да са издигнати в култ и като цяло раждането и гледането на дете да е високо в ценностната система на жените(почти като при тия от Ергенът :mhihi: ). Отново е доказано, че това дали дадена двойка ще пристъпи към опити за дете зависи основно от жената. Челен пример - Монголия

Седя и чета това мнение и се замислих колко много се припокрива с моето виждане за нещата.
- Една колежка преди време я бях чул - вика то като си купите апартамент с ипотека и после няма почивки в чужбина, няма това онова. После гледа и "Ергенът". Уж иначе интелигентна. :dunno:

- Аз живея в момента на задънена улица и децата на съседите са навън нон стоп. Вчера бяха 6-7 парчета примерно с часове пред очите ми. Аз редовно си играя с тях и миналата година усетих, че вече се чувствам като да ми е дошло времето да си имам мои /тогава 30г, сега 31г/.

- Като видя жена майка, дето се грижи за децата си /пропускаме тия кифли дето са родили за да вържат касичката/, някак си ми става доста по-привлекателна. Съответно такива, които още нямат деца, но гледат в такава посока, са ми много по-атрактивни, но рядко срещам такива.

С покачването на възрастта, намаляват шансовете за деца и то вече и при двата пола. Аз наскоро си правих спермограма и нещата въобще не са розови, а съм едва на 31 и съм мъж, жените до кога мислят, че могат да забременеят безпроблемно? Друго, което се сещам е, че имам не малко познати, и мъже, и жени, които искат деца, във връзка са, но другият партньор нещо се дърпа. И тия връзки стават едни никакви дългосрочно. :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 06 Апр 2026, 16:28

Аз пък в близкия ми балон имам четери семейства с по три деца. Повече с по две отколкото с едно и почти няма такива без. Вярно, че особено тия с по 3 са все от семейства с почти неограничени финансови възможности. Но все пак много хора с пари предпочитат да си ги харчат по техния гъз, вместо по деца.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 06 Апр 2026, 17:25

Имаше по-назад мнения за е****то :mhihi: :mrgreen:

Забелязвам, че не малко пичове около мен са "абонирани" за alo.bg :mhihi: Пазаруват си по няколко пъти седмично от кварталния магазин, дето се вика. :ok:
И не е някакво табу, а напълно нормална и публична част от ежедневието им.

Като разбира се, чисто финансово са на сметка и нямат никакво желание да спират. И след като тази основна движеща сила за нас мъжете е неутрализирана, те напълно са ограничили контактите си с други жени.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Апр 2026, 17:33

И аз имам такова впечатление. Ядини, пиини, спокойствие, а ебането е на един телефон разстояние :lol:

https://www.facebook.com/reel/1253700776415523

Ето и едно рийлче по темата :lol:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 06 Апр 2026, 17:45

TheDriver написа:Забелязвам, че не малко пичове около мен са "абонирани" за alo.bg :mhihi: Пазаруват си по няколко пъти седмично от кварталния магазин, дето се вика. :ok:
И не е някакво табу, а напълно нормална и публична част от ежедневието им.

Това е ок, сравнено с американците, които дават дори повече пари, да лъскат на лични съобщения от онлифенки

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Апр 2026, 17:48

Ся ще ти кажат, че зависи от ерията и ако си в правилната ерия, онлифенките ти го лъскат :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 06 Апр 2026, 18:08

По принцип е много по-евтино да си викаш и да не се занимаваш.... но после май става кофти, като по празници няма никой...
Но е голям кеф да си гледаш децата и да виждаш как растат и откриат света и те така...
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Апр 2026, 1:16

Screenshot 2026-04-10 180848.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата