Радон в къщи (в мазето)
Модератор: Общи модератори
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Радон в къщи (в мазето)
driver69 написа:В родния ми град от няколко години има повишено ниво на уран във водата.
Интересно ми е това как ще се отрази на радона в мазетата и по къщите.
Практически никак . Връзката е само косвена , водата не я вадят от мазето . Пък и дори радона да е разтворим във вода газ той не може да напусне водопровода . Водата идва от централен водоизточник който вероятно е замърсен с уран . Тя е негодна за пиене тъй като самия уран е токсичен не заради радона . Веригата на полуразпад на уран 238 е радий радон полоний , радона има период на полуразпад 3.5 дни така че докато дойде в домовете има достатъчно време да се разпадне . Ако е замърсена с уран и вероятно с радий положението е неспасяемо , периода на делене е огромен и тези радиокативни материали няма да изчезнат сами .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Хората по света се чудят как да добият уран и да го обогатят.... това си е съкровище да ти тече от чешмата 

enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Слагаш един CANDU реактор в мазето и почваш. Дори няма нужда да обогатяваш. 

- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Jordana
- старши ентусиаст
-
enigma написа:Хората по света се чудят как да добият уран и да го обогатят.... това си е съкровище да ти тече от чешмата
А тези дето си изхвърлят радона навън ? Такова съкровище да си се събира в мазата и ти да го изхвърлиш...??!!
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
steeN написа:Пише си - airthings wave plus
Мерси, нещо съм недогледал скрийншота на alx, и това дето е дописал
Одеве дойде и моят сензор (от Amazon.de - "The Forensic Detectors" FD-65-RADON), та точно преди час го положих до една дупка ("sump" ? около 40см диаметър в плочата), дето имам, та се вижда пръстта там.
Ама е от бавните и ще имам първи резултат чак след още 5 часа
Засега гледам, че е регистрирал за един час 44 "удара", та май е "not great, not terrible" положението, май, май - ще видим

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
В тия уредчета няма бързи и бавни , колкото по дълго време е включен толкова по точни данни дава . Вероятно до седмица показанията му ще се стабилизират и ще набере достатъчно информация .
Последна промяна Jordana на 05 Май 2026, 20:58, променена общо 1 път
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Не се хващай за думата, човек 
Нямам нужда да ми се разяснява що е то "moving average", "sliding window" и... каквото там искаш да кажеш, без да го искаш
Под "бавен" имам предвид, че първото показание ще даде 6 часа след като е активиран. Не е моя имплементацията - т'ва е, к'вото е
Интересното е, че при предните показания (за първите 3 часа) бяха дори при пусната вентилация около - 20 "удара" на час, средно.
Като спрях вентилатора (не е вкопан като на alx, а просто изтегля от помещението, включая и почвата) сега понижи на 8, което очаквам да е около 0.72pCi/L. Чувствителността му ми се мерна из нета, че е 15 "удара" за 1pCi/L. Ама да видим в 22:00
С включен вентилатор явно съм на 1-и-нещо пКюри 
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk

Нямам нужда да ми се разяснява що е то "moving average", "sliding window" и... каквото там искаш да кажеш, без да го искаш

Под "бавен" имам предвид, че първото показание ще даде 6 часа след като е активиран. Не е моя имплементацията - т'ва е, к'вото е
Интересното е, че при предните показания (за първите 3 часа) бяха дори при пусната вентилация около - 20 "удара" на час, средно.
Като спрях вентилатора (не е вкопан като на alx, а просто изтегля от помещението, включая и почвата) сега понижи на 8, което очаквам да е около 0.72pCi/L. Чувствителността му ми се мерна из нета, че е 15 "удара" за 1pCi/L. Ама да видим в 22:00

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:steeN написа:Пише си - airthings wave plus
Мерси, нещо съм недогледал скрийншота на alx, и това дето е дописал![]()
Одеве дойде и моят сензор (от Amazon.de - "The Forensic Detectors" FD-65-RADON), та точно преди час го положих до една дупка ("sump" ? около 40см диаметър в плочата), дето имам, та се вижда пръстта там.
Ама е от бавните и ще имам първи резултат чак след още 5 часа![]()
Засега гледам, че е регистрирал за един час 44 "удара", та май е "not great, not terrible" положението, май, май - ще видим![]()
Тая дупка (за съмп помпа ако си сложиш в нея) ако не е затворена/ запечатана е един от основните източници на Радон в мазето. Моята беше нестандартна (квадратна) та трябваше да режа парче лексан и да я запечатвам със маджун… моята е изкопана 50-75см надолу и вътре на дъното имам помпа за изпомпване (вижда се тръбата и еднопосочната клапа). Някои радонови инсталации използват тази дупка да смучат от нея, но трябва да има тръби под основата които да водят до тази съмп дупка за отричане на водата- моята нвма и затова нямаше да е ефективно да смуча от там…
Другото интересно е, че под основата нямаш чакъл… тука само ако сградата е стара (преди 60те примерно) отдолу е пръст- иначе има 4” или повече чакъл който е много лесен за вакуумиране с радон система щото е порест… обикновено липсата на чакъл е бед нюз и трябва доста по- мощен вентилатор защото тегли един вид почти непроницаема набита пръст.
Между другото колкото по- студено е толкова по- високо е нивото на Радона заради стак ефекта. Един вид ако сега е на ръба то като застудее ще е над лимита.
Тоя 44 брояч нищо не ми говори… като ти излязат първите числа- сподели. Сензора ще се калибрира няколко дена и моя опит поне с моя е, че се калибрира… нагоре като стойности… знам ли…
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Ако домашният офис на Никелбака е в приземен/подземен етаж както май беше споделил, наистина има смисъл да се види как са нещата.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Точно минаха 24-те часа, та отчетох - положенито никак не е розово непосредствено до дупката - 11pCi/L
Явно тоя брояч не е това дето съм си мислел, че е, и ме е подвел
Ще я запечатам тая дупка, че мамата си трака
Предстои да измеря из други точки на помещението как са нещата, но ще стане малко бавно, понеже на сензора минималния прозорец му е 6 часа, както казах.
Ще купя и някой по-бърз сензор, че не си е работа с тоя, уж по-евтин, без безжични функции, взех го ей така за пробата, а то какво се оказа... че си е направо "must have"
За щастие все по-рядко ми се налага да "пребивавам" там (само като ми трябва апаратура/инструменти/да модвам нещо), но пак - със сигурност не е ОК
Явно тоя брояч не е това дето съм си мислел, че е, и ме е подвел
Ще я запечатам тая дупка, че мамата си трака
Ще купя и някой по-бърз сензор, че не си е работа с тоя, уж по-евтин, без безжични функции, взех го ей така за пробата, а то какво се оказа... че си е направо "must have"
steeN написа:Ако домашният офис на Никелбака е в приземен/подземен етаж както май беше споделил, наистина има смисъл да се види как са нещата.
За щастие все по-рядко ми се налага да "пребивавам" там (само като ми трябва апаратура/инструменти/да модвам нещо), но пак - със сигурност не е ОК

Лето две и седемнаесто.
Всичките сензори са бавни- моя рапортува всеки час…
11 пикоКюри е много… почти 3 пъти границата тука… но не съм учуден. По нашите земи има много уран навсякъде. Всеки 4 пикоКюри са 8 цигари на ден… начи ти си на практика кутия на ден… и това сега което се затопли… предполагам през зимата си бил на 15-20… няма да те плаша ама не е било на хубаво особено ако си прекарвал повече време там…
Запечатвай всички дупки във основата и залей с течен цимент всички пукнатини които имаш… и измери пак за няколко дена. Ако продължава да е над 4… мисли за система. 4-6” дупка във основата, изкопаваш най- голямато количество пръст отдолу дето успееш щото си с почва а не чакъл, 4” тръба извеждаш до отвън и мериш пак дали пасивната система е сработила. Ако още стойностите са високи- правиш я активна със вентилатор/ смукалка…
На мене само ми остана да оправя кабела на захранването че за момента просто съм го свързал концептуално…
Може би по нататъка ще напиша някаква логика да управлявам оборотите на вентилатора спрямо нивото на радона… ще видя колко ще ме домързи…
11 пикоКюри е много… почти 3 пъти границата тука… но не съм учуден. По нашите земи има много уран навсякъде. Всеки 4 пикоКюри са 8 цигари на ден… начи ти си на практика кутия на ден… и това сега което се затопли… предполагам през зимата си бил на 15-20… няма да те плаша ама не е било на хубаво особено ако си прекарвал повече време там…
Запечатвай всички дупки във основата и залей с течен цимент всички пукнатини които имаш… и измери пак за няколко дена. Ако продължава да е над 4… мисли за система. 4-6” дупка във основата, изкопаваш най- голямато количество пръст отдолу дето успееш щото си с почва а не чакъл, 4” тръба извеждаш до отвън и мериш пак дали пасивната система е сработила. Ако още стойностите са високи- правиш я активна със вентилатор/ смукалка…
На мене само ми остана да оправя кабела на захранването че за момента просто съм го свързал концептуално…

Може би по нататъка ще напиша някаква логика да управлявам оборотите на вентилатора спрямо нивото на радона… ще видя колко ще ме домързи…
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Re:
Одеве засекох 24 часа откакто преместих сензора да не е до дупката, а където обикновено прекарвам повече време като работя понякога там - 5.1pCi/L
Дупката още не съм я затворил, де.
Преди това искам да видя как ще е с текущата вентилация пусната за 24 часа - дали ще по-малко или повече... Вероятно второто, понеже нямам вкопавани тръби като alx, ама да видим експериментално как стоят нещата
Моят е този:
https://www.amazon.de/-/en/Radon-Detect ... ref=sr_1_8
Като съм хвърлил око и на този:
https://www.amazon.de/dp/B06ZYG6SHM/ref ... k_detail_2
Дупката още не съм я затворил, де.
Преди това искам да видя как ще е с текущата вентилация пусната за 24 часа - дали ще по-малко или повече... Вероятно второто, понеже нямам вкопавани тръби като alx, ама да видим експериментално как стоят нещата
slatanic написа:Да свирне някой кой датчик да си взема,че ми стана интересно.
Аз имам две мазета на едната къща та мога да мерна какво е положението.
Моят е този:
Като съм хвърлил око и на този:
Лето две и седемнаесто.
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2