Демографска криза

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Демографска криза

Мнение от barabqga » 06 Май 2026, 9:14

drifty написа:Аз второто съм го чувал не веднъж, дори у дома към сестра ми. Поне тук на "село" не е нещо нечувано.

А за първото - каквото се сетиш - от "няма да караш колело, защото може да паднеш" като дете до "това е много трудно и няма да се справиш" като голям - за бизнес, за проект, за работа и т.н, и т.н. Имам вече не малко познати на по 30-35 години ми казват "аз съм прикючил в тоя живот, няма смисъл вече, просто е въпрос на време и физически да си отида" - и то мъже, които не са нито глупави, нито некадърни.
Аз съм така, с разликата, че не мога да кажа не съм некадърен или съм умен.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 06 Май 2026, 9:59

barabqga написа:
drifty написа:Аз второто съм го чувал не веднъж, дори у дома към сестра ми. Поне тук на "село" не е нещо нечувано.

А за първото - каквото се сетиш - от "няма да караш колело, защото може да паднеш" като дете до "това е много трудно и няма да се справиш" като голям - за бизнес, за проект, за работа и т.н, и т.н. Имам вече не малко познати на по 30-35 години ми казват "аз съм прикючил в тоя живот, няма смисъл вече, просто е въпрос на време и физически да си отида" - и то мъже, които не са нито глупави, нито некадърни.

Точно към това исках да насоча темата, защото ако ще и апартамент, кеш или някакви други облаги да предостави държавата, няма да реши проблемът, който загатнах в предното мнение и който става все по-масов по мои наблюдения.

Колега, има не малка вероятност нито да си некадърен, нито да си глупав, просто да не се виждаш в такава светлина. И не си сам със сигурност.

Както каза колегата Ивански, много е трудно да излезеш от зоната си на комфорт и много хора така и не го правят. Аз лично доста години съм си удрял такива спирачки от страх и в един момент си дадох сметка, че нещата не вървят и започнах да търся решение. Няколко години след този момент мога да кажа, че промяната започна да дава ефект, макар и бавно. Запознаваш се с нови хора, откриват се нови възможности, махаш хора, които ти вредят и т.н. Опитвам се да помагам на въпросните момчета, които споменах за да прескочат тоя коварен трап, не ми тежи и се надявам да успея да им ударя по едно рамо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 06 Май 2026, 11:47

drifty написа:
barabqga написа:

Точно към това исках да насоча темата, защото ако ще и апартамент, кеш или някакви други облаги да предостави държавата, няма да реши проблемът, който загатнах в предното мнение и който става все по-масов по мои наблюдения.

Колега, има не малка вероятност нито да си некадърен, нито да си глупав, просто да не се виждаш в такава светлина. И не си сам със сигурност.

Както каза колегата Ивански, много е трудно да излезеш от зоната си на комфорт и много хора така и не го правят. Аз лично доста години съм си удрял такива спирачки от страх и в един момент си дадох сметка, че нещата не вървят и започнах да търся решение. Няколко години след този момент мога да кажа, че промяната започна да дава ефект, макар и бавно. Запознаваш се с нови хора, откриват се нови възможности, махаш хора, които ти вредят и т.н. Опитвам се да помагам на въпросните момчета, които споменах за да прескочат тоя коварен трап, не ми тежи и се надявам да успея да им ударя по едно рамо.

Моя съвет е да не се опитваш, сори нот сори.
През годините съм опитвал да помогна на доста хора по сходен начин, но 1/во дали твоя мироглед и гледна точка са правилните - кой казва дали са ? 2/Дори да са, ако те не поискат промяна и не направят първата стъпка - повярвай ми няма да стане колкото и усилия да положиш. (Разбира се има и изключения, но не си струва заради тях да се хабиш понеже са под 1%).
Както сам видя не ти писах директно на лично, "абе видях какво писа в темата ,виж я опитай това и това защото така и така", казах ти ти да ми пишеш и ти ми писа = виждам че има желание - тогава вече има шанс да се случат нещата иначе.....едва ли.

Спирам с офтопика, че тук темата е защо не се мандръса и защо не се размножаваме достатъчно :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Май 2026, 19:24

Деца няма защото се оядохме и не се чувстваме застрашени и и интернета срути всички огради дефиниращи личното пространство. Така сме програмирани- за които го интересува да ходи да прочете за експеримент Вселена 25.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Май 2026, 7:18

Като започнат да идват по-масово маймуните в Бг, кризата ще се оправи.
Само не мислете, че в Европа е различно.
Там масово младите не знаят какъв пол са, пълно с външни, които правят деца и на книга има раждаемост.

Та даже сме много добре, на фона на Европа.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Май 2026, 11:44

Nickelback написа:"Едно време" (нали все сравняваме със СОЦ-а и раждаемостта тогава),

https://www.facebook.com/photo/?fbid=15 ... 8749128740

Две от любимите ми мантри на соцносталгиците са за това как по време на тоталитарния режим у нас населението се е намирало в постоянен прогрес и как селата са процъфтявали непрекъснато, но на 10.11.1989 г., с идването на "демокрацията", като с магическа пръчка всичко това се унищожава.
Приложената по-долу таблица, базирана на данни от Националния статистически институт, ясно показва, че тенденциите по застаряване и намаляване на населението се появяват в България още след 1950 г. Същевременно, отново през 1950-те започва трайното западане на населението в българските села като резултат от национализирането на земята и изкуствената индустриализация и урбанизация.
Струва си да напомним, че първото правителство на България, което не е излъчено от БКП/БСП, идва на власт на 8 ноември 1991 г. - т.е. 2 години след "преврата", така че БКП/БСП реално управлява и през 1990-та и през 1991 г., доминира Великото народно събрание, определя новата конституция и на практика полага калпавите основи на Петата българска държава, което води, заедно с кошмарната икономическа политика на БКП след 1975 г., и до колапса в края на 1996 г. и началото на 1997 г.
Та не Прехода и не Демокрацията а вие, вие, другари, съсипахте демографията, икономиката и селското стопанство. Апропо, "Мелодия на годината" също я спряха по времето на Виденов, така че съсипахте и нея.

Изображение

:angel:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 07 Май 2026, 12:20

То, колкото и грубо да звучи, преди години (да кажем преди 1950-та), хората са създавали (много) деца, че (почти единствено и само) да работят на полето. Даже не помня, и двете ми баби колко братя и сестри са имали, но определено не бяха още 2-ма или 3-ма, а малко повече :dunno:
Колкото по-селски/аграрен тип е било семейството - толкова повече деца са били. Колкото по-близо са били до града, и са имали по-добър достъп до благата на града, толкова по-малко са били. Съдя пак по моето родословие :dunno:
Това е естетвен процес на нашата територия, и е свързан с миграцията към градовете пак, според мен :yes: Ама може и да не съм прав - споделям мнение от лични наблюдения :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 07 Май 2026, 12:55

Nickelback написа:хората са създавали (много) деца, че (почти единствено и само) да работят на полето.

А дали не е защото децата са мрели като мухи преди да дойде соца?
Screenshot 2026-05-07 125446.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 07 Май 2026, 13:26

Не мисля, че точно ЦоЦ-а е причината да не мрат (а не просто епохата), но всеки може да вярва в каквото му е угодно :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 07 Май 2026, 13:27

Соца ли е причината за спада или наука, антибиотици и ваксини ? :dunno:

Комбинация от много неща е. Пенсионната система също оказва влияние. Преди да има пенсии, хората са правели деца и за да има кой да ги гледа, като остареят. На хората е национализирано имуществото - сигурността за бъдещето я няма. Като са те ограбили, правиш 5 деца след това ли ? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Май 2026, 14:09

Кат искаш чаавета избираш , или кръчми цици джуки дубай малдивите или в къщи сменяш памперси ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 07 Май 2026, 14:21

Това е донякъде вярно и това е един от проблемите. Ако имаш достатъчно кинти, може и с децата в Дубай и Малдивите. Експириънса е друг - да, ама не е като хората да не пътуват с деца по почивки :dunno: Ся не си почиваш като без деца, ама тва е положението. За мен това виждане "идват децата и живота приключва" е един от проблемите за нежеланието за деца. Ей го моя мъник, за 2 години 5 държави е обиколил :dunno: Да, става по-сложно. Да, по-скъпо. Да, повечето, които го правят... е щото оставят децата при баби и не пътуват с деца :dunno: Но не съм съгласен, че нещата са или-или.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 07 Май 2026, 14:25

Jordana написа:Кат искаш чаавета избираш , или кръчми цици джуки дубай малдивите или в къщи сменяш памперси ... :mhihi:

И това го има в зара, но според мен едни 30-40% от интелигентните хора, искат да имат сигурност и да са достатъчно стабилни за деца. (Като нали за всеки е различно, наблюдавам че за някои е да имат 2 апартамента за други просто да им остава Х сума от заплатата всеки месец) Преди доста хора са правили деца и са знаели че буквално всеки месец са на ръба на оцеляването, сега повечето не искат да си го причиняват и ги разбирам. Което влияе на възрастта за 1-во дете и евентуално 2-ро ако има такова.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Май 2026, 15:28

Понеже теоретици бол, един бърз въпрос:

Колко от вас си гледат децата сами, без баба, дядо и т.н. ? Детската градина не се брои.

За пример. Моят не е гледан и секунда от никого :idea: Така е вече 17 години.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 07 Май 2026, 15:57

TNT написа:
:angel:

E що така срамежливо до 1990-та де? Дай сега до нашите заможни дни табличката.....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата