Строително-ремонтна тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Строително-ремонтна тема

Мнение от Don_Diego » 10 Юни 2026, 16:29

Трябва да режа едни плочки за една тераса...гледам в Praktiker една машина за рязане Raider...дали ще свърши работа? Повече от 60-70€ не ми се дават, предвид че само за този път ще се ползва
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Юни 2026, 16:32

Ако е само за една тераса, ползвай ъглошлайф с диск за плочки...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 10 Юни 2026, 16:42

Aaa не, тоя филм го играх за друго нещо и повече никога...такъв прахоляк се вдига, че няма изчистване после :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 10 Юни 2026, 17:08

Don_Diego написа:Трябва да режа едни плочки за една тераса...гледам в Praktiker една машина за рязане Raider...дали ще свърши работа? Повече от 60-70€ не ми се дават, предвид че само за този път ще се ползва
Стига да не е някой дебел и много релефен гранитогрес почти всичко ще ти свърши работа, за Г образни парчета пак ще трябва флекс ако в бюджета ти влезне машина с една метална шина (да не е с две тръби за водачи) е по-добрия вариант, евтините машини с тръбни водачи много кривят докато режеш и ролката почва да прескача и не се чупи парчето след това.

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 10 Юни 2026, 17:27

Don_Diego написа:Aaa не, тоя филм го играх за друго нещо и повече никога...такъв прахоляк се вдига, че няма изчистване после :lol:

Правиш си една приставка на ъглошлайфа с малко маркучле с вода. За няколко плочки да взимаш машина... не знам!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 10 Юни 2026, 17:40

Какво, какво, какво? А бе, ние форума на милионерите ли сме или лукови глави?
Диего, я си викни един плочкаджия с всичкото нужно оборудване да ти свърши работа за 90-100€ на квадрат, ти си сърбай 18 годишно и само раздавай указания!
Какви са тия плебейски DYI дейности, моля ви се!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Юни 2026, 18:18

За няколко плочки , шлайф с диамантен диск . Особено ако са някой големи плочи , те и с машинка трудно се режат . Дискове има в кауфланд 5бр за 2Е . Диамантените не вдигат толкова прахоляк , пък и може да се пусне прахосмукачка или да се накиснат малко плочките във вода предварително .Реже се по мастар /летва , ако толкова е проблем прахоляка се зарязва плочката и се чупи на остър ръб или като се подлага тънка тел или някой тънка арматура отдолу .
Последна промяна Jordana на 11 Юни 2026, 11:26, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 11 Юни 2026, 10:48

Don_Diego написа:Трябва да режа едни плочки за една тераса...гледам в Praktiker една машина за рязане Raider...дали ще свърши работа? Повече от 60-70€ не ми се дават, предвид че само за този път ще се ползва

Аз от доста години ползвам подобна
https://www.onlinemashini.bg/mashina-ry ... etc25/5432
Като уцелиш нивото на водата можеш и в хола да режеш, няма пушилки, като вдигнеш предпазителя малко пръска вода, но се ядва. За аматьор е перфектна.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 11 Юни 2026, 11:48

empar написа:Какво, какво, какво? А бе, ние форума на милионерите ли сме или лукови глави?
Диего, я си викни един плочкаджия с всичкото нужно оборудване да ти свърши работа за 90-100€ на квадрат, ти си сърбай 18 годишно и само раздавай указания!
Какви са тия плебейски DYI дейности, моля ви се!

Виках...никой не ще да се занимава :lol: .
Идват, гледат - викат това е лесно, работа за 2-3 дни, свършвам обекта дето правя и идвам....единия трета година го чакам :dunno:

Става въпрос за една тераса на къщата, която не е завършен като я е вдигнал къщата баща ми и сега ядем дървото. С годините където е събирала вода (защото чучурите за оттичане са над нивото на пода) и е замръзвала зимно време..разруши плочата бетон. Това го оправихме вече!
Бащата с подръчни средства си вдигна скеле, кофраж си направи и за няколко дни оправихме плочата. Бях забравил колко обичам да работя разни неща с баща ми, макар доста да се е променил и да вика повече :mhihi:
Сега остана да оправим "челото" защото мозайката дето са слагали навремето е паднала. Намерил съм почти идентични плочки, та ще лепя тях. Общо 13-14м сигурно, после ще направя и замазката на терасата, че да не се получава повече проблема. Евентуално бих я ползвал и за плочките по стената на терасата ако не намеря добре платен и добродушен плочкаджия да ги налепи вместо мен :lol: .

https://praktiker.bg/bg/Mashini-za-ryaz ... 8/p/473394

Тази машинка съм набелязал и мисля през уикенда да я взема, че другата седмица ще съм свободен и ще можем да действаме ако е хубаво времето.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Юни 2026, 12:16

Преди два месеца направихме вътрешен цокъл на нашата тераса и взехме плочки от 'Практис', гранитогрес 3-то качество, който беше пълна имитация на мозайка! Беше силно намален... Плочките бяха 60х30 .

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 11 Юни 2026, 12:36

b_u_b_o написа:Мда, тухлата е много трики за дюбели. Трябва и внимателно да се дупчи с не много силен удар за да не я натрошиш. Освен ако не е тухла единичка ще си трябва химически анкер, което си е играчка и не е стотинки като дюбела, ама и телевизора не е без пари, та по-добре хубаво хванат.

Jordana написа:Особеното е че стойката е с много дълго рамо , изисква доста сериозни дюбели . Поне 4 дюбела 10х160мм или 12х160 , че дори и повече от 4 . Ако не хванат , което е много вероятно може да се ползва химически дюбел . Виждал съм такава стойка паднала с телевизора , беше хваната с 8мм анкери на бетон ...

За момента се спрях на химически анкер:
https://praktiker.bg/bg/Polimerni-i-mon ... F/p/126089

Със съответната сериозна шпилка (поне 10мм).

Единствено гледам, че е доста по-добре стойката да е с 6 дупки вместо 4, заради разпределянето на натоварването.

Благодаря на всички.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 11 Юни 2026, 12:40

driver69 написа:
b_u_b_o написа:Мда, тухлата е много трики за дюбели. Трябва и внимателно да се дупчи с не много силен удар за да не я натрошиш. Освен ако не е тухла единичка ще си трябва химически анкер, което си е играчка и не е стотинки като дюбела, ама и телевизора не е без пари, та по-добре хубаво хванат.

Jordana написа:Особеното е че стойката е с много дълго рамо , изисква доста сериозни дюбели . Поне 4 дюбела 10х160мм или 12х160 , че дори и повече от 4 . Ако не хванат , което е много вероятно може да се ползва химически дюбел . Виждал съм такава стойка паднала с телевизора , беше хваната с 8мм анкери на бетон ...

За момента се спрях на химически анкер:
https://praktiker.bg/bg/Polimerni-i-mon ... F/p/126089

Със съответната сериозна шпилка (поне 10мм).

Единствено гледам, че е доста по-добре стойката да е с 6 дупки вместо 4, заради разпределянето на натоварването.

Благодаря на всички.
Задължително сложи втулки за химическия анкер на места може и като кошничка да го срещнеш. Ф10-12 са като мрежест дюбел и по възможност дупчи с бургия за стъкло тухлата. Пробиваш всички дупки предварително изтегли с прахосмукачка колкото можеш, пръсни малко вода с пулверизатор, като изсъхне слагай втулките пълни всичко наведнъж хубаво и буташ шпилките. Трябва да еаботиш бързо или си вземи резервен смесител за химически анкер, повече от 5-6 минути нямаш без значение какво пише на флакона.

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Юни 2026, 15:00

Don_Diego написа:...

Добре де като имаш цял двор да режеш какво те притеснява прахта? Аз мислех, че е в апартамент и затова не искаш. Ама ако си решил да е с машина, защо ще купуваш някой боклук за 50-60 евро, вместо да наемеш за 2-3 дни някоя хубава за 20-30 и да си свършиш работа и после да не се чудиш кво да я правиш?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 11 Юни 2026, 16:08

Вариант под наем? Освен това избраната машина е доста голяма, за плочки до 1 метър. Друг сценарий-купуваш я, уепиш плочките и я засилваш в продавалник :dunno:

Иначе аз имам една до 60 см и бих ти услужил, ама съм в дълбокия югозапад
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 11 Юни 2026, 16:54

Бубо, мразя всякакви силно замърсяващи дейности… с прах от рязане на плочки съм го ял вече, както и шума докато се режат също ми е безкрайно неприятен.

Вярно, че има опция за под наем…ще видя има ли как да си направя “шаблон” на челото и да си оразмеря и нарежа плочите преди да ги лепя. Така за един ден или уикенд наем ще ги оправя и ще ми отпадне чуденката къде да прибера поредната прахосъбирачка :mhihi:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата