Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
Re: Всичко за електрическите автомобили
Аз лично китайските с пръчка няма да ги пипна, а мерцедесите са ми по-грозни и от иХ поколението бенвета. Избора е макан или нюкласе.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
b_u_b_o написа: Ако караш много много километри и все на дълго може да отидат на 20 часа. Е, струват ли тия 20 часа 5-10к евро?
За цената, не съм я смятал, но ако караш много, чакането ще е много повече от 20 часа

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Нали осъзнаваш, че с голямата батерия единствената разлика е колко км след старта е първото зареждане? После при сходен разход и скорост на зареждане времето става почти същото. Тоест печелиш по 10тина минути на всяко пътуване НАД рейнджа на малката батерия. Всъщност не е на всяко, ако е близко до рейнджа на голямата, но отгоре и пак трябва да спираш и с нея разликата е още по-малка.
Да го обобщя - единствения смисъл от по-голяма батерия е ако често пътуваш до някъде където с едната ще стигнеш, а с другата не. И то под често говорим за 20 пъти в годината примерно, щото с 5 пак няма да излезнат сметките.
Да го обобщя - единствения смисъл от по-голяма батерия е ако често пътуваш до някъде където с едната ще стигнеш, а с другата не. И то под често говорим за 20 пъти в годината примерно, щото с 5 пак няма да излезнат сметките.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
b_u_b_o написа:Нали осъзнаваш, че с голямата батерия единствената разлика е колко км след старта е първото зареждане? После при сходен разход и скорост на зареждане времето става почти същото. Тоест печелиш по 10тина минути на всяко пътуване НАД рейнджа на малката батерия. Всъщност не е на всяко, ако е близко до рейнджа на голямата, но отгоре и пак трябва да спираш и с нея разликата е още по-малка.
Нали говорим ако пътуваш много? Кви са тия 20 пъти в годината
И за пример София - Бургас, с едната батерия зареждаш в Бургас където си пристигнал, при другия случай, по един път на отива и връщане /колкото и да е бърза замина 1 час повече/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
Голямата батерия се зарежда с по- висока скорост по- дълго време защото й отнема повече време/ заряд да стигне 80-90% където скоростта на зареждане пада рязко… това няма значение ако зареждаш на левъл 2 в къщи примерно, но като пътуваш на дълго със дц зареждачки дава голяма разлика във времето 

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
В крайна сметка, на практика, при какъв разход в киловат-часа, какъв капацитет на батерията е 'оптимален' ?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
ildivvy написа:В крайна сметка, на практика, при какъв разход в киловат-часа, какъв капацитет на батерията е 'оптимален' ?
Хубав въпрос с много отговори специфични за различни сценарии…
Мога да то кажа как е при Плада- батерията е 100кв, но грубо 5кв си ги пази и не ги виждаш. Заредена на 100% пробега реално ако се държиш прилично (караш нормално със 120) е около 510км. Аз съм я карал на дълго много- имам пътешествия по 2000-3000км- навигацията ти слага сюпърчарджъри като падне на 20% и те зарежда до 75-80% като зареждането почва на около 250-300кв и на 80% е на 150кв- около 20 минути грубо ма зареждане. Ако имаш по- малка батерия тя доста бързо ще стигне 80% и там нещата стават осезаемо по- бавни а те трябват тези 80-100% за да не спираш много често… ама сесиите стават дълги. Плада от 80-100% му отнема колкото от 20-80% грубо. Неудобно става.
Базирано на това което написах аз не бих карал електричка с по- малка от 75кв батерия на извънградско…. Не заради пробега а защото сесиите за зареждане ще са дълги и … по- чести.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Добър довод за скоростта на зареждане. Аз също предпочитам да имам някакво сериозно количество пробег останал при стигане на дестинацията. Колкото по-близко е преживяването до ДВГ кола, толкова по-склонен съм да ползвам електричка при дълъг път. Предполагам така са и повечето хора.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
AMS правят такива сравнения, между идентичен модел с малка и голяма батерия на отсечка 800-1000км….разликата за зареждане отива над час в някои случай
И да си сложа 2+ часа за зареждания при 1000км пътуване е меко казано малоумно
Пп: още не съм им засякъл подобен тест с Тесла
И да си сложа 2+ часа за зареждания при 1000км пътуване е меко казано малоумно
Пп: още не съм им засякъл подобен тест с Тесла
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Всеки си е прав за себе си. Масовия шофьор през живота си не е правил 1000км пътуване. Но очевидно има и много хора, които и 300-400км не правят. И 2 годишното ми дете издържа повече в кола. В автомобилен форум, разбира се. В интерес на истината във Фейсбук групите виждам много по-реалистични мнения. Както за проблеми на неразрушимите коли, така и за реалистичен пробег.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Въпроса може и да се перифразира малко... За какъв пробег трябва да ми стига 20-80% заряда на батерията, при сегашното насищане със зарядни станции и да не чакам много на тях така, че да пътувам що-годе спокойно извънградско? 300км?
Ex: 96' BMW318ti

Къде отиде и ти на 20 процента ,сега ще ти обяснят как си карат редовно до 1 процент и не е драма 
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз бях писал дълго мнение, ама го изтрих. Ако ще караш 80-20 със 140-145км/ч на магистралата с климатик, ще спираш на 2 часа да зареждаш. Или по-често. Ако ще караш 100-1 , ще съсипеш батерията. Те карат по 700 000км де, ама основно във форума.
- Kroki
- kroki_e_edin
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Май не сте ми чели мненията. 
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Оф бая неща дето не са баш така сте изписали. Първо диапазана не е баш 20-80%, защото моята кола поне си прави пика на 10-12%, така че най-оптимално е да се стига на под 10% на зарядна. После за това, че на голямата батерия ѝ бил по-голям тоя диапазон в общия случай не е предимство, защото както казахме при еднакъв разход изразходваните киловати ще са същите, а при еднаква скорост на зареждане времето за зареждане ще е същото. Дали ще го заредиш за 2 пъти или за 3 все тая, тия 30 сек в пъхане на щекера и толкова за вадене ми се струват пренебрежими.
Продължаваме, колко от хората които правят 1000км ги правят повече от 1 път в годината? Сигурно на всички ни се налага и един път в годината да возим нещо обемно, купуваме ли си бус да си го търкаляме цяла година и като ни потрябва да си го имаме? Предполагам повечето не го правим. Следващо - зареждането за 1000км не е 2 часа. От нас до Виена(1015км) съм зареждал точно 54 минути(20+13+21) като на едното от местата преместих колата от колонката и стоях повече, просто защото ми се почиваше повече.
Тва че никога не трябва да излизаш от 20-80% също е невярно и спекулирате с неща които явно не са ви ясни само и само да ви изнесе на тезата. Писал съм го и преди, колкото по в средата на диапазона държите батерията толкова по-добре се чувства. Това даже е 40-60% ако искаме да сме оптимални. НО това е за всекидневието. А това че един път седмично ще я заредите до 100% или ще я разредите до 3% не само, че не е проблем, ами дори е полезно защото ще позволи на бмс-а да балансира клетките и да ги зарежда по-оптимално след това. Това което е проблем за нея е да стои дълго пълна/празна. Няма никакъв проблем и на 0% да се приберете, стига да имате ток и да я закачите веднага, не да я оставите 2 дни така. Същото и със 100%, ако не седи с дни изобщо няма проблем.
Продължаваме, колко от хората които правят 1000км ги правят повече от 1 път в годината? Сигурно на всички ни се налага и един път в годината да возим нещо обемно, купуваме ли си бус да си го търкаляме цяла година и като ни потрябва да си го имаме? Предполагам повечето не го правим. Следващо - зареждането за 1000км не е 2 часа. От нас до Виена(1015км) съм зареждал точно 54 минути(20+13+21) като на едното от местата преместих колата от колонката и стоях повече, просто защото ми се почиваше повече.
Тва че никога не трябва да излизаш от 20-80% също е невярно и спекулирате с неща които явно не са ви ясни само и само да ви изнесе на тезата. Писал съм го и преди, колкото по в средата на диапазона държите батерията толкова по-добре се чувства. Това даже е 40-60% ако искаме да сме оптимални. НО това е за всекидневието. А това че един път седмично ще я заредите до 100% или ще я разредите до 3% не само, че не е проблем, ами дори е полезно защото ще позволи на бмс-а да балансира клетките и да ги зарежда по-оптимално след това. Това което е проблем за нея е да стои дълго пълна/празна. Няма никакъв проблем и на 0% да се приберете, стига да имате ток и да я закачите веднага, не да я оставите 2 дни така. Същото и със 100%, ако не седи с дни изобщо няма проблем.