България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
46%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
13
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 319
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Авг 2026, 21:20

bum_bum написа:
Тия дни минах 500км по Хемус после към нашия край по троянско със 7,8 разход на дъртия 2+ тона толуп, че и на климатик и с 4 човека и багаж (мерено с допълване) което сочи колко културен водач съм.

Но явно все пак някъде съм сгазил лука, щото още на следващия ден след като тръгнах ми дойде известие на Вайбър, че дължа 25 Евро :mhihi:

Беше ми тегаво, че заредих нафта на 2,07 и опсувах света и Тръмп и Путин и всичките там колко е скъпо, а сега стана и още по-скъпо.

На всичкото отгоре умишлено не си платих винетката няколко дни по-рано, че си викам да не правя цигански работи и им подарих едни 30% отгоре, дано най-накрая се налапат с пари да направят един поне читав участък път някъде та сега ме е яд, че поне глобата щеше да ми е “безплатна” :mhihi:

Не съм сигурен, но мисля, че не можеш преди да е изтекла. За застраховки съм сигурен, че не можеш да направиш нива гражданска дори ден преди да ти изтече, но за винетка наистина не съм.

Относно глобата ти...силни подозирам едно конкретно място, но не запомних населеното място или разклон с бензиностанция беше. Та минавах по този път и гледам светят, Уейза и той пищи. И гледам срещу мен камера, но в следващият момент осъзнавам, че тя е отстрани на малко мостче и трудно се забелязва когато идваш срещу нея, но ако идваш от другата посока, никакъв шанс да я видиш защото е 20 метра зад теб когато мислено минеш мястото от което може да я видиш вече. Тоест...голямо дърво!
А тука при нас гледам ги оправили в коментарите как са се скатали уважаемите господа: :mhihi:
https://www.facebook.com/groups/1213609 ... 523083243/
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Авг 2026, 21:25

Винетка можеш да вземеш максимум 30 дни преди изтичане на активната.
ГО също мисля можеш месец по-рано, важното е да няма съвпадение на периода на валидност. Интересно, че на една от служебните имах дублирана ГО :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Авг 2026, 21:27

Можеш да я купиш 30 дена преди датата, на която става активна ( и за двете важи), т.е. предварително. Препокриване на срока май може и да има... Както се казва: Кьорав карти не играе!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Авг 2026, 21:29

Да, не се изразих правилно, говорих за срока на припокриване. За винетката може и да има, за ГО 100% не може да припокриеш. Системата не ти дава да направиш застраховка. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Авг 2026, 21:33

Да. И аз видях, че месец по-рано може ама викам, айде да влачат. Писна ми да правя дребни сметки и схеми. Чувствам се още по-беден така, особено предвид, че не става въпрос за някакви животопроменящи суми. Те тия пари по един или друг начин, рано или късно ще си ги вземат.

Утре ще вляза с електронния подпис да видя за какво са ме ощавили.

Митрополит Йосиф е в болница, след като е ударен от автомобил в Ню Йорк. Състоянието му е стабилно

Няма отърване от пустата балканска карма. :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Авг 2026, 23:13

Top Gun Maverick написа:Да, не се изразих правилно, говорих за срока на припокриване. За винетката може и да има, за ГО 100% не може да припокриеш. Системата не ти дава да направиш застраховка. :yes:

Абе явно може… :bang:

ХМ-а е имал две активни застраховки ГО миналата година…нямам идея как са го постигнали брокерите :banghead:
Идентичен период на валидност, един и същи застраховател, идентични данни на кола/собственик.
Едната сключена 3 седмици преди изтичане на активната ГО, другата седмица преди изтичане…и две платени обаче и със съответните стикети, лепенки и талончета :dunno:
Едната идва директно от лизинга на колата, другата от застрахователен брокер работещ с лизинга и издал предишните застраховки

Тази вечер бях на вечеря във Варвара….целия път от Черноморец надолу си е смъртоносен капан :banghead:
Крив, неравности, знаци в дърветата, асфалта под всякаква критика и за капак всеки втори насреща кара на дълги :ranting: :banghead:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Авг 2026, 9:58

Постигнали са го защото са една и съща компания. :mhihi: Ей, много алчни. :mhihi: Друга нямаше да го постигне защото според мен логиката е, че ще си мислят как ще ги гърбят със застрахователна измама. Нещо като Кредисимо - пиеш бирите, връщаш бутилките и...Рокфелер. :mrgreen: Само където тука купуваш една кошница, правиш 10 застраховки при всички застрахователи, блъскаш я, вземаш парите от всички, купуваш нова кола, правиш 10 застраховки, блъскаш я като всяка следваща кола е по-скъпа. :mhihi: А да те блъснат като ти отнемат предимството е лесно. :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Авг 2026, 13:04

С 12км превишение на скоростта са ме снимали. 17 евра е таксата с намалението :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Авг 2026, 13:08

Дефакто глобяват от 11 нагоре, голям си късметлия, но и мен са ме наказвали за 12, за 11 не съм сигурен. :mhihi:
Сега ако те издънят пак до другото лято, ще те боцнат с двойна глоба почти сигурно. :mrgreen:
Ако пък пази боже стане нещо, четат те като глобяван за превишена скорост Х пъти, без значение с 50 ли си я превишил или с 15. :ok: Тоест вече си джигит. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 1.8TQ, C3204M, mk7.5 4M, 8Y

Мнение от HITMAN » 12 Авг 2026, 13:15

Това винаги ме е дразнело, водача имал 5 фиша за скорост. Ама никъде не казват, че са за 20-30 години :driving:
Мой приятел го писаха така, излезе едва ли не Фитипалди. А реално поне три фиша бяха на хранилка 30 км/ч.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 12 Авг 2026, 13:23

Сниман си с 15 отгоре вероятно, глобата е за 12. Иначе с толеранса трябва да нямаш глоба. Много са почнали да стоят на хранилки, голям глад има.

А по магистралата вече е пълно с немци. Вече се и прибират. В колона със 110 в лява лента, разбира се.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 12 Авг 2026, 14:07

HITMAN написа:Това винаги ме е дразнело, водача имал 5 фиша за скорост. Ама никъде не казват, че са за 20-30 години :driving:

Винаги съм си мислел какъв ще ме изкарат мен... Сигурно имам над 100 фиша/акта за последните 20 години и 600-700к км... Половината са за превишение с 10-20 км/ч по разни хранилки, другите са за неправилно паркиране, изтекъл пожарогасител и други подобни тъпотии...

А на една бивша баща ѝ имаше златен талон - взима книжка, няма кола, книжката стои 10 години в шкафа и той е най-примерния водач :lol:

Не знам с кого бихте искали да се срещнете на пътя - с мен рецидивиста или с тоя със златния талон дето се качва за втори път на кола през последните 10 години :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 1.8TQ, C3204M, mk7.5 4M, 8Y

Мнение от HITMAN » 12 Авг 2026, 15:02

Много точно казано, теб ще те изкарат абсолютен убиец на поътя ако стане нещо. Майка ми има златен талон, не е карала 40 години :) та знам.
Мен последния ми фиш е 2012 за 12 км/ч, не спазено ограничение до Търговище, на знак сложен до път на равното поле, че излиза тежка техника. Видимост километър плюс. Ама шанс :smoke:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Авг 2026, 17:11

Те мойте фишове за скорост са все такива.
Последния ми беше от миналата година на връщане от морето.
На влизане в София през Владая има един знак 30. Там са ме фотографирали с 42. :mhihi:

От тогава там минавам точно с 30 и след мен правя опашка по 1км ако е в по-пиков час.

Мисля, че през цялата ми шофьорска кариера нямам фиш за над 20км или поне не помня. Не, че не съм карал и по-бързо ама не са ме хващали с такива скорости.

Мисля, че не ме водят рецедивист в рамките на годината ако повторя, защото колата е фирмена и не се знае кой точно е карал.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Авг 2026, 14:32

Ей сега един приятел ми изпраща три клипчета с мотористи и него с М4-ката от планини пътища в Италия, една известна местност беше, та закачил се леко да си кара, но пътя тесен и не е като някой бърз проход, тоест няма шансове с колата да и ползва потенциала и те изпреварват на всяко "удобно" място с непрекъсната и трафик. Нашият как е решил да е културен този път, още не сме стигнали до тази част от разказа, че набързо по уотсапа каза на две на три, но фактите са следните. Мотористите Българи, ама за жалост...на всичките им взели книжките в пакет така. :ok: Лошо Седларов, причината е опасно изпреварване, многократно. Цивилна полицейска кола май дошла, но тънката подробност е, че е сигнал от...граждани.
За един месец им ги вземат като имат 24 часа право да карат за да напуснат Италия.
П.п: Не бил културен много, ама полицаят дошъл само за тези мотористи. :mrgreen:
Та вероятно е като румънският закон където аз ядох дървото там преди 6 години, но аз настоявах да не чакам да ми връщат книжката в България защото на мой познат така 6 месеца го бавеха да му я върнат и ходих при нотариус да разписвам документ, че доброволно се съгласявам с един месец наказание да не карам в Румъния и се отказвам от правото си да съдя страната им по какъвто и да е било начин за този казус с отнемане на книжката. Глоба аз нямах тогава, само разходите за нотариуса и за някакъв льольо преводач, който взе повече от от нотариуса за да му каже, че дефакто разбирам какво ми се обяснява, а аз с нотариуса и с преводача говорих на английски...тоест не беше нужен, но закона им беше такъв. Помня общо май им бях дал около 170 лв.
И пак ми върнаха книжката с документ за 24 часово право да карам в Румъния.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата