Каква вода пиете ?
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Каква вода пиете ?
Двигателист написа:За готвене е от чешмата.
Наще и го практикуват същото и се опитвам да им обясня, че логиката им е грешна. Проблема с чешмяната вода, не са някакви "живи" неща които ще убиеш с готвенето, тях вече са ги утрепали с хлор и тн. Проблема са химичните примеси, а те с варене не се махат. Така че е половинчата работа да се готви с чешмяна вода, защото пак ще си приемеш това от което се пазиш пиейки минерална, просто през храната.
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
b_u_b_o написа:Двигателист написа:За готвене е от чешмата.
Наще и го практикуват същото и се опитвам да им обясня, че логиката им е грешна. Проблема с чешмяната вода, не са някакви "живи" неща които ще убиеш с готвенето, тях вече са ги утрепали с хлор и тн. Проблема са химичните примеси, а те с варене не се махат. Така че е половинчата работа да се готви с чешмяна вода, защото пак ще си приемеш това от което се пазиш пиейки минерална, просто през храната.
Напълно съм съгласен. Даже жена май и това прави, което казваш, че е правилно, защото минералната свършва много бързо, ако готви разни неща
Иначе, чай и кафе и аз правя с минералната. Но понеже ям много варени яйца и варени картофи и подобни неща, признавам, че в този случай пълня тенджерата от водопровода.
А и тази от чешмите (в центъра, не от завода), просто ми е по-вкусна, доколкото може да се каже това за вода.
Лудия.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Имайте предвид, че и голяма част от каните, конкретно и най-масовата в България може би - Брита правят водата по-зле, отколкото е била. 

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
bum_bum написа:Имайте предвид, че и голяма част от каните, конкретно и най-масовата в България може би - Брита правят водата по-зле, отколкото е била.
Можеш ли да разкажеш по-подробно?
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
Аз знам, че филтрират и полезните неща във водата. Както и ако не сменяш редовно филтъра... почва да замърсява.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
https://www.waterfilterlabs.com/Brita-w ... hatgpt.com
Това е старо, не знам дали важи и за новите им модели.
Иначе като цяло повечето добавят и микро пластмаса във водата.
Новите модели не всички премахват флуорид, но за нас това не е важно.
Базовите модели не премахват азбест.
Никой модел, освен Елит не чисти PFAS / PFOA / PFOS,а и там е само частично, както и TDS.
Също така не премахват и остатъци от фармацевтични продукти, както и бактерии и вируси.
Това е старо, не знам дали важи и за новите им модели.
Иначе като цяло повечето добавят и микро пластмаса във водата.
Новите модели не всички премахват флуорид, но за нас това не е важно.
Базовите модели не премахват азбест.
Никой модел, освен Елит не чисти PFAS / PFOA / PFOS,а и там е само частично, както и TDS.
Също така не премахват и остатъци от фармацевтични продукти, както и бактерии и вируси.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Ееебаси майтапа! Тамън сменихме старата немска кана с Брита, че филтрите станаха невъзможни за намиране.
Живи и здрави, ще търсим друго!
Живи и здрави, ще търсим друго!

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Berkey е добър вариант. В Щатите ги бяха спрели, че се съдеха с FDA за една пълна глупост, не съм гледал какво е развитието, но в Европа си ги продават.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Аквафора и той не ли не става 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Забравил съм ги вече, че отдавна не съм гледал тестове. Иначе постоянно правят и може да се намерят за доста от масовите марки.
- Don_Diego
- ентусиаст

-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Пффф аз си мислех, че филтриращата система за диспенсера в офиса е бошлаф работа ама ще излезе, че е от хубавите предвид нещата дето пишат, че филтрира (от Culligan Bulgaria)
Признавам си, че никога не съм се замислял какво може да се приеме с водата…доверявал съм се на Софийска вода и чешмата в Горна баня
Признавам си, че никога не съм се замислял какво може да се приеме с водата…доверявал съм се на Софийска вода и чешмата в Горна баня
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аквафора и той не ли не става
Това дава търсачката , ако става въпрос за филтираща кана . Аз съм с такава от няколко години . Колко е вярно ..
Мед няма във българската вода , това с медта е основно за държави където се ползват изцяло медни тръби и фитинги като в Англия например. За нашите води основно проблема е мангана и желязото , желязото идва основно с ръждата от старите тръби на ВиК ..
Олово (Pb): До 99% ефективност. Оловото се абсорбира незабавно, като филтърът го задържа трайно, без риск от изпускане обратно във водата.Мед (Cu): Над 96% ефективност. Сместа успешно намалява високите нива на мед, които често влизат във водата от домашните медни тръби.Кадмий (Cd) и Никел (Ni): Над 95% ефективност. Елиминират се опасните индустриални замърсители.Живак (Hg): До 99% ефективност. Най-токсичният тежък метал се неутрализира напълно чрез хелатните връзки на Aqualen.Желязо и Ръжда (Fe): Над 90% премахване на колоидно желязо. Филтърът пречиства мътилката и метален вкус от остарялата водопроводна
Почти 6 години имах монтирана 3 степенна система в кухнята , демонтирах я напълно . Може да съм писал някъде в темите . Като видях какво се събира в последната колба преди карбоновия филтърр ...Все едно си загребал вода от блато . Да , спира тежки метали пясък глина и ръжда обаче изобщо не ми допада да пия тоя бульон от бактерии и вируси . Това нещо го няма във водата от мрежата , получава се в колбите преди филтрите . Пълното пречистване изисква след 3 степенна механична система за филтрация проточна бактерицидна лампа и обратна осмоза на финала патрон за минерализация . Което ми идва малко в повече да му слугувам и на това нещо под мивката . Купувам минерална вода за пиене , за готвене смених бритата с аквафор .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...